Bosnalijek

brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Bosnalijek

Post by brzi »

odjednom se svi zanimaju za Bosnalijek.
Nemam dionica, planirao kupiti kad je cijena bila oko 12 KM,.. ali mi nekako pobježe.
Gledam ove finansijske i primjećujem da je dobit od poslovnih aktivnosti sa 15 miliona u 2016. godini rasla na 31,7 miliona KM u 2017. godini i onda na 39,7 miona KM u 2018.
U finansijskom izvještaju iz 2017. godine se pojavljuje i stavka "Rashodi na osnovu ispravke vrijednosti i otpisa potraživanja" i to ne malih 15,1 milion KM i u 2018. godini 18,7 miliona KM. Dok je u 2016. taj iznos bio samo 3,5 miliona KM.
Da li se tu radi o onom potraživanju za koje su navodno prevareni i da li to znači da bi kada se to očisti dobit mogla rasti i na 30 miliona KM ?
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Dobro primjeceno.

Jedino što bi u tom slučaju firma imala profitnu maržu preko 20%, a da li je to realno za firmu koja nema vlastite patente. Ako se poredi sa Alkaloidom (koji isto tako nije preuzet od strane multinacionalnih firmi) onda bi marža od 20% pravila preveliku razliku.

Da ne bi samo pričali o rezultatima a zaboravili istoriju, dovođenje savjetnika ovog kalibra pokazuje da stoji naš zaključak da je Uzunović davno nadmašio svog "biznis oca". Jeste da je poslovnu filozofiju "doktorirao" u Rusiji pa mu je pajseriranje napravilo veliku mrlju na putu prema listi najbogatijih u BIH ali za deset godina niko se neće toga sjećati nego će ga rado intervjuisati.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Meni je tu druga stvar interesantna. Americki generali su uvijek vezani za vladu i sluzbe sigurnosti, manje ili vise.

Uzunovic je cak i od FBI istrazivan u vezi sa Hadenom, pa zatim sa Maltezerima. Postoje fajle, postoje nalozi... manje vise to znaju svi koje to zanima.

Da li ovo znaci da je amnestiran, nagodio se, a general je tu da se osigura da se neki dogovor ispostuje.

Kako god. Danas neko pocisti sto je bilo ponudjeno. Mislim da je i sad bargain ova cijena.
Ako dividenda bude 50% dobiti, to je 4,4% na sadasnju cijenu. Vrlo dobar prinos.

Onaj otpis potrazivanja bi lako mogla biti ona lova koja se potrazuje od Imperia pharme.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Interesantno je ovo pojačanje pajseraša.Prelaze izgleda na sofisticirane metode.I meni to miriše na preprodaju!Ne vjerujem da je američki general tu da bi poboljšao poslovanje.Moguće da mi je promaklo američko iskrcavanje na Maltu!U tom slučaju je on ovdje u ime novih ili budućih vlasnika!Jer ja sam siguran da će Bosnalijek završiti sa drugačijom vlasničkom strukturom.Valja početi sakrivati tragove.A prodaja je za to pravi metod.Pa vidite kako največi neratni pljačkaš ove zemlje Edin Mulahasanović,rasprodaje sve .Jednostavno je zatro čak i ime Fabrike duhana Sarajevo!A dionica ufačena u slobodnom padu sada po njihovom Izvještaju o poslovanju vrijedi preko 220 km.A manjinski udjel,kako bi rekao onaj bezskrupulozni prevarant Novalić,prodan je po 83,5km.Impresivan finansijski oporavak odmah po gašenju proizvodnje.Uzunović je već uvježbao ta prebacivanja sa jednog na drugog.Ovo što se sad otpisuje je prebacivano preko nekoliko firmi da bi završilo u dionicama BSNL!Preprodaja dalje komplikuje svaku potragu za ukradenim parama,Čak i ovakvim stručnjacima za forenziku,kakvi okružuju naša tužilaštva.Za odbranu svojih prava zainteresirani su i sindikati već drugom emisijom dionica za zaposlene.Sve u svemu ovo je sve u funkciji potkivanja,kaže Halil Čengić!
Jer nije baš slučajno da su ovako ojačani već primljeni kod drugog do Prvog u Bošnjaka.Valja proširiti podršku.Opet preuzeto od starijeg,zapravo nauk iz njegovih grešaka.On je morao potkivati svaki slučaj pojedinačno.I nije mu to bilo dovoljno.A treba novom partneru pokazati dokle to oni več imaju pristup!Uzunović je shvatio odavno da mu Neka,Nermin Nikšić,Asim i Hasan nisu dovoljni da na slobodi uživa u blagodetima svoga osvajanja.Kao recimo
dr,Edin Mulahasanović.Već sam ovdje napisao da mi je ova što je sada kandidat za glavnu tužiteljicu kantona Sarajevo,nićim izazvana rekla da je pitanje dana kada će biti podignuta optužnica za onaj slučaj kupovine trafika od Hercegovaca koje su oni zvali Tobaco press,za deset miliona .To mi je ta buduća glavna rekla prije tri godine!Ne vjerujem da sam propustio da sazam da je optužnica podignuta.sve je dakle dobro urađeno da do toga ne dođe!Po meni,pojačanje je prvenstveno zbog toga!Uzunović je izgleda postao dobar učenik.
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Bosnalijek

Post by beka26 »

Valjalo bi da još koji američki general dođe u bih kao
savetnik. Možda bi se berza oporavila. Znaju ameri da nanjuše profit. 8-)
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Znaci hladno bi bilo 31 milion neto profita da nema otpisa potrazivanja?
:shock:
EPS = 3,44

Pa to bi značilo i velike dividende i cijenu na berzi od mozda 50-60 maraka.
Je li ovo realan scenarij ili je računovodstvena gimnastika?

Vidim da im je izvoz porastao za 14 miliona i tu vjerovatno lezi taj profit.
inversor
Posts: 45
Joined: 23 Oct 2012, 18:46

Re: Bosnalijek

Post by inversor »

Pozdrav ekipa, jedno tehnicko pitanje za koje molim islusnije kolege za odgovor.
Kod izvrsavanja naloga jeli moguce da trzisni nalog ima prednost iako je unesen vremenski kasnije i s vevom cojenom od najnize prodajne. Naime, imao sam nalog na prodaji npr. 25 km po dionici i izvrsila se trgovona po 28 km ali.moj nalog nije zakljicen.
Ovo.mi je nevjerojatno.
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Bosnalijek

Post by beka26 »

[quote][/quote]Bosnalijek potpisao ugovor o saradnji sa globalnim igračem Mylanom
29.5.2019 09:47 | Indikator.ba
Kompanija Bosnalijek najavila je početak poslovne saradnje sa kompanijom Mylan, jednom od najvećih globalnih farmaceutskih kompanija, koja posluje u 165 zemalja i ima portfolio sa više od 7.500 proizvoda (uključujući i biosimilare) i prihod od oko 11.4 milijarde američkih dolara zabilježen u 2018. godini.

Ovo partnerstvo je važan dio strategije rasta i razvoja Bosnalijeka, značajan korak naprijed a ujedno i prilika za rad sa kompanijom Mylan, na zajedničim projektima koji su usmjereni na potrebe pacijenata.

Kao prvi korak, kompanije su dogovorile saradnju i zajednički marketing za sedam farmaceutskih proizvoda, uz tendenciju da ova saradnja preraste u strateško partnerstvo u različitim oblastima, prije svega onim koja će omogućiti pristup novim molekulama i terapijskim područjima, kao i boljoj tržišnoj poziciji u skladu sa savremenim farmakoterapijskim trendovima.

"Ponosan sam što mogu da objavim saradnju sa kompanijom Mylan. Ovo je velika potvrda izuzetnosti naše kompanije i rezultata našeg rada. Sa kompanijom Mylan dijelimo dvije bitne poslovne vrijednosti - fokusirani smo na pravljenje visoko kvalitetnih lijekova koje želimo da učinimo dostupnim za sve pacijente, a u svemu što radimo težimo izvrsnosti i postavljanju novih poslovnih standarda“, istakao je Nedim Uzunović, direktor kompanije Bosnalijek. „Budućnost farmaceutske industrije pripada onkološkim i imuno-onkološkim terapijama, te biološkim i biosimilarnim lijekovima. Kompanije koje ovladaju ovim portfolijem osigurat će snažnu kompetitivnu prednost. Zato smo, kroz ovu saradnju, koncentrisani na lijekove koji će nam pomoći da osnažimo svoju poziciju na novim terapijskim područjima, poput dijabetesa tipa 1, astme, hematologije, onkologije i kardiologije", dodao je Uzunović.

Željko Ravlić, menadžer kancelarija kompanije Mylan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu, dodao je: "Zahvaljujući ovom partnerstvu, Mylan će moći da obezbijedi veću dostupnost visoko kvalitetnih i pristupačnih lijekova za stanovnike Bosne i Hercegovine. Ovo partnerstvo otvara nove mogućnosti za dalje širenje portfolija lijekova".

Bosnalijek je međunarodna kompanija koja uspešno posluje na tri kontinenta, u regionu prepoznata kao lider u farmaceutskoj industriji. Partnerstvo sa velikom i snažnom kompanijom poput Mylan-a dio je kompanijske strategije i vizije sa posebnim fokusom na razvijanje novih terapijskih oblasti, širenje portfolija proizvoda i usluga, kao i širenje poslovanja na nova tržišta u svijetu. Razvoj i rast kompanije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, značajan su doprinos domaćoj ekonomiji Bosne i Hercegovine.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Kolika je dividenda kad ovoliko raste?
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Bosnalijek

Post by beka26 »

Čisto da raste zbog dividende. Prije da se priprema preuzimanje od neke veće kompanije?
Post Reply