Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Povratak u velikom stilu. Mjesečna premija u aprilu 6,99 miliona, 28% bolje nego 2018. Ne znam je li im ovo najbolji mjesečni rezultat ikad ali lako moguće. Plus stalni uzlazni trend. Sad definitivno jeste lider.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Relativno dobar rezultat,bar po naplačenoj premiji.Ali dobit niska.Bojim se da negdje curi.A moguće je da su i neke igre neke skupine pred očekivanu prodaju vladinog dijela.Neko pokušava izgleda obezbjediti bar jednu olakotnu okolnost za provalu premijera o potrebi fatanja i Sarajevo osiguranja u slobodnom padu.Jer pošlo mu je za rukom da u operaciji spašavanja FDS proda dionice u vladinom vlasništvu za oko trečinu stvarne cijene.Ito više nije nikakvo moje ili nečije tuđe mišljenje.Svaki dan,kad god onaaj o trošku dioničara školovani likvidator,rasproda usvojim svakodnevnim rasprodajama imovine FDS,sve se više vidi koliko je FDS zapravo vrijedila u parama.I sami su u Izvještaju za prošlu godinu napisali da im KNJIGOVODSTVENA VRIJEDNIST DIONICE IZNOSI 224 KM.A tamo skoro da i nema radnika!A sječate se da su kriminalci oko jedne brokerske kuće privođeni zbog toga što su doplačivali do 60 km,da bi se obezbjedili uvjeti zaa one Novaličeve glupe,bezobrazne i izgleda nekažnjive izjave o vrijednosti dionica FDS.
I pored tih sada izračunatih 224 km po dionici,niko te kriminalce koji su prodavali FDS i ne pita šta su to uradili .Zato se bojim da neko obaranjem dobiti Sarajevo osiguranja sada trasira novi put za prodaju po metodama kriminalnih skupina.Dakle firma se na neki način obezvrjeđuje radi obezbjeđenja manje cijene za poznatog kupca ili možda sa ciljem da se otjeraju zainteresirani!I to bi mogao biti interes neke od zainteresiranih skupina.
Izgleda da su i mali dioničari stavljanjem na prodaju skoro 100.000 dionica po cijeni od 13 KM stavili do znanja kriminalcima svih vrsta da i sa njima moraju računati!Onaj ko pokupi dionice od njih,malih dioničara ,imat će većinski paket sa Vladom ili sa ovima koji se još uvijek nazivaju Investicijskim fondovima.A i skupina koja okolo pokušava da dokaže da se i ne treba prodavati,ima priliku da preuzme sve od malih dioničara i da sa jednim od dva preostala velika vlasnika,pretegne na vagi na kojoj će se utvrđivaati ko to može upravljati Sarajevo osiguranjem.Kažem sa jednim od dva,zato što se već odavno zna da sve fondove koji su slučajno dioničari Sarajevo osiguranja,ili Unioninvestplastike,ili Ozona Travnik,ili ...,kontroliše jedna organizirana družina!
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Možda je paranoja ali meni je i ona trgovina od jučer sumnjiva. U danu kad se objavi da je firma imala najveću mjesečnu premiju ikad u državi i da je ista +28% u odnosu na prošlogodišnju, da je postala neosporni tržišni lider, neko je imao potrebu da proda 300 kom po -5,75 %. Iako je zadnja bila 8,7 Km neko je prodao po 8,2 bez i da je pokušao da proda po npr 8,6 8,5 i sl (ili ja to nisam "registrovao"). Da li je to sad uvod u to da neko provuče veći paket po 8,2 ili još niže? Ili je dovoljno da cijena ne raste previše i ne kvari planove za privatizaciju za bagatelu-odnosno u slobodnom padu. Mada bi se sad prije moglo reći u eksponencijalnom rastu? Ne znam, možda se varam ali ne bi bilo prvi put. U svakom slučaju meni je ludost ovakvu firmu prodavati ispod 15 KM po dionici čak i u ovom trenutku a dugoročno sigurno vrijedi iznad 20.
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

To je sigurno dio te operacije obaranja cijene!Ta cijena od 8.2 odmah je stavljena kao prodajna a kupovna cijena je unešena dosta kasnije.I ja sam to mogao kupiti ali nisam jer sam htio da vidim ima li neko zadužen da to kupi!Sve se to dogovori između brokera.I skoro svi su u toj kriminalnoj mreži,bez obzira jesu li njihove brokerske kuće u tom kriminalu.Brokeri imaju svoje lične interese!
A što se tiče cijene po kojoj će Vlada prodati svoje dionice,ona nikako ne ovisi o poslovanju .Ovisi isključivo o vezi između dvije kriminalne družine,onom koja upravlja fondovima i onom u strukturi vlasti!A u svakom slučaju dio cijene će biti plačen iz one ogromne mase novca iz nelegalnih tokova .Metoda je već viže puta testirana pred očima vlasti,u prisustvu vlasti!Kriminalci su sada čak u poziciji da ucjenjuju vlast.Oni su čak partneri u,za vlast vrlo važnoj grani,namjenskoj industriji!Ne bih se zašudio da neka budala predloži Edinu Dizdar za neko nacionalno priznanje,jer pomaže u upravljanju namjenskom industrijom!Možda da se za nju i saradnike organizira zajednički iftar o trošku Vlade!
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Mi grup u prvom tromjesečju ove godine kupio 21810 dionica
Little money
Posts: 9
Joined: 02 Nov 2018, 17:06

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Little money »

Pozz. Zamolio bih malo iskusnije forumase za par savjeta oko kupovine dionica. Novi sam u ovome. Imam nesto viska para (do 10000 KM), pa me zanima sta bi bilo najbolje uzeti (SOSOR, JPESR, BSNLR il nešto drugo). Jel vec kasno kupovati da bi se ove godine dobila dividenda, ako je bude kod ovih firmi. Unaprijed hvala.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Little money wrote:Pozz. Zamolio bih malo iskusnije forumase za par savjeta oko kupovine dionica. Novi sam u ovome. Imam nesto viska para (do 10000 KM), pa me zanima sta bi bilo najbolje uzeti (SOSOR, JPESR, BSNLR il nešto drugo). Jel vec kasno kupovati da bi se ove godine dobila dividenda, ako je bude kod ovih firmi. Unaprijed hvala.
Nezahvalno je davati savjete ali po mom ličnom mišljenju sve tri navedene su potcjenjene tj dobre za dugoročno ulaganje. Smatram da će sve tri značajno rasti u budućnosti kako likvidnost na SASE bude rasla jer posluju dobro, tu nije problem. Najsigurnija je dividenda od Bosnaliijeka bar prema onome do sada, Sosor nije dijelio dosad ali mislim da ima najveći prostor za rast same dionice plus sigurno će dijeliti i dividendu kad dobit počne značajnije rasti što je očekivano s obzirom na porast premije. Bosnalijek je već odradio mali dio rasta sa 12 na 17 ali može još itekako, sigurno preko 20. Nije kasno za dokup, dividendu dobiješ ako si vlasnik dionica na Skupštini koja o tome odlučuje ali pošto treba 2 dana da to prođe kroz sistem u biti možeš kupiti do 2 dana prije skupštine i dobiti dividendu (pogledaj ex-dividend day na SASE). Skupštine uglavnom nisu ni zakazane a moraju objaviti obaještenje o skupštini 30 ranije u novinama tako da imaš vremena.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Ovo gore je ono "nasigurno" mada naravno sve je moguće i ništa nije sigurno. Nešto rizičnija varijanta su npr fondovi ali je moguć čak i veći povrat jer su ekstremno potcjenjeni. BiG je sad npr pao na cca 1,5 KM a dionice u njegovom portfelju vrijede cca 7-8 KM (tzv NAV-Net Asset Value) i to u ovom trenutku (kad su čak i dionice iz portfelja potcjenjene), a vrijedi to sigurno i preko 10. To znači da je dionica samog fonda višestruko potcjenjena što bi u svakoj iole normalnoj zemlji moralo kad tad da dođe na svoje odnosno da poraste drastično. Generalno možda bi najbolje bilo da diverzificiraš rizik i uložiš u sve nabrojano pomalo. Tako ćeš ponešto i naućiti. Ako hoćeš brzi povrat i dividendu ove godine onda je vjerovatno najbolji izbor sam Bosnalijek ali teško je znati koji dio od dobiti (cca 12 tak miliona KM ove godine) će dati u dividendu. Očekujem skupštinu vrlo skoro npr za cca mjesec dana
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by beka26 »

Bez razmišljanja bi sve uložiio u Telekom i Elektro privredu.
Ako hoćeš rizičnije, onda Aluminij, Energoinvest, Hidrogradnja, Fondovi
/fortuna npr), S osiguranje, pivara Sarajevo nisu loše nimalo ,itd.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Zasto rizikovati sa gubitasima kada ima dobrih firmi po povoljnim cijenama. Igman po cijeni od 80 KM je vrlo privlacno. Ili rudnik soli koji racunima ima gotovine od skoro 6 KM po dionici.

Da ne kvarimo temu. Nekim poslom sam zvao jedno od osiguravajucih drustava 13. maja tj ono jutro kada je bilo jasno da ce biti poplava i kaze mi uposlenik, citavo jutro nas zovu ljudi da se osiguraju od poplava. Posto je ocigledno da su poplave normalna pojava, to bi trebalo marketinski koristiti.
Post Reply