Fabrika duhana Sarajevo

slavuj

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slavuj »

Obavještavamo Vas da je Sarajevska berza-burza na zahtjev člana Berze AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 24.04.2019. godine.

Predmet prodaje je 1.837.299 dionica emitenta ZIF BONUS D.D. SARAJEVO (simbol: BNSFRK2) koje su u vlasništvu BADECO ADRIA D.D. SARAJEVO. Cijena ponuđenih dionica iznosi 6,18 KM po dionici.

Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1. Simbol vanredne aukcije je BNSFRK2A.

Unos naloga je moguć od 24.04.2019. godine

Iz prednjeg proizilazi da je danas BADECO ADRIA dd prodao putem aukcije 1.837.299 dionica BNSFRK2 što iznosi 55,415% ukupnog broja dionica ZIF Bonus.Portali su još juće obavijestili da je gospodin Badeco te dionice prodao još juće ,mada te transakcije juće nije bilo!
Moguće je da je transakcija obavljen u ponedjeljak,ali opet ne zam ko je to kome prodavao u ponedjeljak!Nije dakle problem da se i na neradni dan okupe svi relevantni za ovakve transakcije,ako to traži recimo Dino!U ostalom svi su muslimani i ne bi bio nikakav grijeh da su trgovali i u na Uskrs!
Ali ipak ja sam skloniji da povjerujem u jednu drugu priču!Elem odlučio gospdin Badeco,inače u berzanskim i drugim kriminalnim krugovima poznat kao Edin Mulahasanović,i još dr,da proda svoje dionice fonda Bonus pa pošao da nađe gospodina koji posluje putem skrbnika i ima više tih dionica nego on.
Kad tamo ,naleti na Edina Mulahasanovića,bivšeg direktora FDS,inače jarana od našeg premijera i njegovog šefaNaručito su se zbližili kada su zajedno fatali FDS u slobodnim padu .I padne dogovor o zajedničkoj prodaji.Tako je dakle onih 20 i nešto procenata dionica ZIF Bonus naraslo na 1.837.299 dionica ,što čini 55,415 % ukupnog broja dionica.Nagradno pitanje je :kako su se ta dva bloka dionica u vlasništvu dva pravna lica,od kojih je jedan skrbnik,mogla prodati samo jednom transakcijom i samo jednom aukcijom.Siguran sam da odgovor ne zna hvatač društava u slobodnom padu.Izgleda da on ipak nije dosta toga ufatio!A kakva je svrha ove aukcije,saznatće kad shvati da on više ne drži bank za prodaju ,recimo Sarajevo osiguranja.
slavuj

Post by slavuj »

Pošto niko ne pokušava da odgovori na postavljeno nagradno pitanje ja sam se malo raspitao o tome.
Halil Čengić,onaj što je cijelo vrijeme javno tvrdio da se FDS prodaje po bagatelnoj cijeni,te daje između ostalog,imala više od 50 miliona neraspoređene dobiti u momemntu prodaje,objasnio mi je neke pojedinosti!
Pokušavajući utvrditi kako je i gdje je sve direktor Mulahasanović,raspoređivao neraspoređenu dobit Fabrike duhana sarajevo,kopao je po transakcijama dionicama ZIF Bonus u ,s obzirom da je FDS bila vlasnik Društva za upravljanje fondovima ŠIB-AR INVEST.Sjetio se one kupovine dionica BNSNF koje su danima stajale na prodaji po cijeni od oko 2,7 KM sve dok ih jednog dana neko nije pokupio.A onda je počela ona do tada nedozvoljena trgovina samo radi podizanja cijene.I kada je cijena prešla 5 km onda se na prodaji pojavilaa ona količina što ju je neko kupio po 2.7km ali sada po skoro duploj cijeni. I odmah je prodana.Kada je objavljeno da je kupac FDS,svima je bilo jasni da je prodavac stalni Mulahasanovićev partner!Iz FDS tada je izvučeno nekoliko stotinahiljada KM.To je utvrdila kasnije i Finansijska policija,ali na žalost ništa nije poduzeto!tako je Mulahasanović kupovao dionice za račun FDS-a!
A ovih 30.7384 % dionica BNSF,koje su bile na skrbništvu,Mulahasanović je kupio od fondova na aukcijama kako slijedi:
dana 13.12 2017.god 625.375 dionica BNSF po cijeni od 6 km ,od ZIF BIG
dana 19.12.2017.god 262.841 dionica BNSF po cijeni od 6 KM od ZIF Naprijed
dana 19.12.2017.god 127.850 dionica BNSF po cijeni od 6 KM od ZIF MI-Grup
Eto tako je Novalićev jaran u fatanju FDS u slobodnom padu,rasporedio više od 6,100.000 KM.I kada se tome dodaju dionice koje je kupio od još nekih svojih jarana ,eto onog iznosa za koji je prije koji dan prodao onaj paket na aukciji!Ne znam još koliko ga je to koštalo kod Hasana,jer mu je gledao kroz prste dok je bio vlasnik više d 55%dionica jednog fonda a na dva pravna lica!SAda bi bilo normalno postaviti pitanje šta mislite gdje su završili ovi milioni što ih je tada Mulahasanović uplatio fondovima.Ali moramo nešto ostaviti i tužiteljima.Valjda će i oni nešto pitati!
slavuj

Post by slavuj »

Ova kupoprodaja dionica je primjer kada kriminalni mešetari na tržištu vrijednosnih papira uzimaju funkciju banaka.Onaj ko je u tom momentu raspolagao parama fabrike duhana posudio je onome ko kontroliše fondove 6 miliona i dobio ih nazad nakon 16 mjeseci.I to praktično bez kamata,jer ova razlika od 0,18 km po dionici jedva da je pokrila troškove četiri aukcije. Dobitak za Mulahasanovića je činjenica da je tamo privremeno rasporedio dio neraspoređene dobiti iz FDS!
Još drastičniji primjer je transakcija dionicama fonda Naprijed!
Jedan domaći trgovinski lanac je dana o3.04.2017.kupio 592.763 dionice NPRF po cijeni od 16,74 km i prodao ih19.12.2017 po 9.32% nižoj cijeni.dakle 15.18 km po dionici.Na stranu to što je ova cijena dionica NPRF potpuno u neskladunsa stanjem tog fonda,ovaj dobar trgovac je svojom voljom i iz nekih drugih interesa izgubio na ovoj transakciji skoro jedan milion ,plus troškove aukcije!E OVO BI TREBALO ZANIMATI I Agenciju za bankarstvo!A svakako i one što bi trebali da se bore protiv pranja para.U tim njihovim indikatorima na prvom mjestu je ULAGANJE BEZ JASNOG EKONOMSKOG INTERESA!
Ko zna kuda su otišle i te pare!
panzer

Post by panzer »

Opet ce lijepa cifra ostati na računu i kada se podijeli dividenda. Preko 33 miliona KM će ostati oročeno.
slavuj

Post by slavuj »

Pa ako ljudima iz državnog aparata ne smeta ovo razvlačenje para dioničara i vlade pred nosom javnosti,čudi me da to ne smeta ni ovoj ili onoj skupini intelektualaca,ili tzv akademskoj zajednici.Valjda zato štp je glavni egzekutor iz njihovih redova,dr.Edin Mulahasanović.
I kako to ne smeta onima što sutra neće biti u prilici naplatiti ni presuđena potraživanja.Jer ovi će sve raskrčmiti u raji!
Kako se bar ne počnu posipati pepelom nekim glupim izjavama,kao recimo o nepredvidivosti tržičta vrijednosnih papira,kojeg inače i nema.?
Izgleda da cjelokupna intelektualna elita čeka mrvice koje će ostati iza kriminalaca ili čeka neku svoju priliku da se ukljuće,bar u revizije ili nadzore.
Prema pokazateljima koji se mogu lako izčitati,priličan broj ljudi sve ovo prati i razumije.ali se opet šuti!
I kao najvažnija i najopasnija posljedica ovog kriminala pod pokroviteljstvom stranaka i vlasti,nameće se bojazan da će ljudi zbog ovakve vlasti zamrziti i vlastitu zemlju.I ko će je onda sačuvati na ovoj vjetrometini.Jer,ovi koji je sada pljačkaju,radili su to i u ratu!
A branili su je oni koji su sada predmet pljačke!Jer recimo među oko sto hiljada dioničara fondova,koji su baš očito opljačkani od male grupe kriminalaca sa prve borbene linije negdje u Evropi ili Aziji,više od polovine su ljudi iz rovova ili njihovi roditelji!Trebalo bi bar to ,strah za vlastiti opstanak,da bude motiv onima koji sada sve ovo samo posmatraju!
Jer,ako tužilštva nečinjenjem samo pokzuju da su ih tamo doveli baš ovi,ljudi bi definitivno ovo morali zaustaviti.
Che

Post by Che »

Zanimljivo je pogledati bilanse poslovanja za 2018 i nastojanje je da se prikaže negativan rezultat :
- rashodi i gubici na zalihama i ostali rashodi 4.484.135 KM
- gubitak 4.488.965 KM :lol: :lol: :cry: :oops:
Che

Post by Che »

...još uvijek drže u portfoliu firme :Remontmontaža dd Tuzla i UPI Poslovni sistemi dd Sarajevo.O kakvim firmama je riječ i kakvom imovinom raspolažu ?
panzer

Post by panzer »

Badeco sada ima sjediste u zgradi Upi-ja koja je, koliko sam upratio, pored narodnog pozorista. Obzirom da je u pitanju Upi,vjerovatno ima jos nekretnina a Remontmontaza ima prostor odmah pored Bingo city centra i ko zna sta jos.
slavuj

Post by slavuj »

Taj ostatak UPi-a ima u toj zgradi oko 1500 m2.Još ima jednu manju halu negdje na stupu,napravljenu s namjerom da se bave zamrzavanjem voća i povrća.Mislim da je i opremljena.Imaju još i lokaciju bivšeg UPI- motela u vočnjaku u Rakovici.A što se tiče Remontmontaže,ona je tu samo za poravnanje računa.kupljena je da bi se njenom imovinom isplatili svi koji su na neki način pomogli ovu pljačku bošnjačkog srebra.Pljačkaši su ovog puta sami Bošnjaci,uglavnom!Nikada mi neće biti jasno kako to stranka koja za sebe tvrdi da je bošnjačka državotvorna stranka, gotovo suicidno pljačka svoj vlastiti narod.To kao i činjenica da predsjednik stranke umjesto na desetine đenaza majkama koje su za ovu zemlju dale po nekoliko šehida,ode na sahranu majke svog saveznika u pljački vlastitog naroda,potpuno razgoličuje antibošnjačko i antibosansko djelovanje te stranke,samo da se zadrži vlast i daljnja mogučnost pljačke!! Ovo bi trebalo biti okidać!
Che

Post by Che »

5.6.2019 12:51:18
Saziva se redovna Skupština društva “BADECO ADRIA” d.d. Sarajevo za 24.06.2019. godine (ponedjeljak), sa početkom u 11:00 sati, u prostorijama u vlasništvu Društva, ul. Pofalićka broj 5, Sarajevo.

Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela Skupštine,
2. Donošenje odluke o smanjenju kapitala povlačenjem vlasnitih dionica,
3. Usvajanje izmjena Statuta Društva,
4. Usvajanje godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2018. godinu sa finansijskim izvještajem, Izvještajem nezavisnog revizora za 2018., Odbora za reviziju za 2018. I Nadzornog odbora za 2018.
5. Donošenje odluke o pokriću gubitka iz 2018. godine,
6. Donošenje odluke o sticanju vlastitih dionica Društva,
7. Izbor vanjskog revizora za 2019. godinu,
8. Davanje saglasnosti na odluku Nadzornog odbora o odobravanju spajanja društva.

Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 01.06.2019. godine

FDSS
Post Reply