Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Koliko se sjećam, bilo je nekad investitorsko pravilo da je povoljna cijena za kupnju dionice od 18-25 P/E ili u prosjeku 20. Ako je pri sadašnjoj dobiti i cijeni P/E 5,5 onda znači da može narasti još 4 PUTA a da je još uvijek povoljna za kupnju pri ovoj dobiti, tj da je do 40 povoljna cijena. Drugo, logika te fomule je da od dionice/dividende imaš prihod kao kamata u banci i nešto veći a kako je tada bila kamata cca 5 % a sada je cca 2 % to znači da je sad povoljna kupnja i za P/E do 40 pri čemu bi dakle bilo još uvijek povljno kupiti JPESR i po 80 KM pri ovoj dobiti od 59 m. Treće, ovo je dobit pri niskim cijenama domaće struje (imala je JPESR i veće dobiti mislim preko 70 m). Kako je prihod EP cca milijarda, porast cijene struje od 10 % (pri čemu bi i dalje bili jedna od zemalja sa najjeftinijom strujom u Evropi) bi donio trenutno povečanje dobiti za 100 miliona tj na 160 miliona pri čemu bi gornja formula dala da je povoljna kupnja po 80x2,5 tj 200 Km/dionici a ona prva-konzervativna (za P/E 20) da je povoljno 100 i da još uvijek imaš dividendu duplo veću od kamate na banci sada. Znači može investitor imati u glavi 100 planova i analiza od sadašnjosti do budućnosti, od fundamentalne do tehničke analize i pri tome ne treba odobrenje ni saglasnost niti brokera niti nekakve fucking Komisije. Koje odobrenje? Da misli svojom glavom? Možeš staviti nalog na kupnju po 300 ako hoćeš nema te sile ni pravila da to spriječi. Postoje samo softveri koji automatski kupuju kad dođe do neke krize i nelogične rasprodaje da se spriječi panika i domino efekat i uravnoteži ponuda i protražnja ali i to je urevnoteženje trgovanjem a ne sprečavanjem trgovanja. Pogotovo nisma čuo za sprečavanje rasta cijene koja je ekstremno NISKA. U životu nikad nisam čuo ništa gluplje i ponavljam ovo više nije za interne kontrole ovo je direktno za SIPU. Zamislite da je neko "odobravao" cijene Warrena Buffeta kad je prije svih skontavao šta valja.
Pa ovom dionicom se trgovalo prije 10 godina po 150 KM, a gdje je godišnja inflacija min. 3 % tako da
je realna vrijednost dionice još veća jer je novac izgubio na vrijednosti.
Znači vi koji držite novac na štednji u bankama čak i uz kamatu od 3 % možete eventualno biti na nuli.
je realna vrijednost dionice još veća jer je novac izgubio na vrijednosti.
Znači vi koji držite novac na štednji u bankama čak i uz kamatu od 3 % možete eventualno biti na nuli.
-
I šta ako je neko htio sad da kupi po recimo 12 ili 14 i ne uspije (a primjera evo već imamo) jer je "Komisija" ili "broker" onemogućio a dionica za pola godine bude 50 KM. Ili 100? Ko je kriv za izgubljenu dobit? Hoće li Komisija platiti? Ili Brokerska kuća koja nije izvršila nalog investitora? Mi već imamo očiti zastoj u trgovanju i pored većeg broja naloga za kupnju. Znači svjesno se obara čitava berza i tržište kapitala.
I svjesno se tržište pravi neatraktivno i svjesno su prometi na nivou seoske prodavnice i svjesno niko ne zarađuje. Pa ni ovi što im je posao da imaju promet.
-
Meni se čini da to ovi iz i oko brokerskih kuća pokušavaju zadržati cijenu niskom ne bi li se nakrcali prije nego cijena ode gore. A to za strah od regulatora je izgovor. Vjerovatno jednostavno ne žele da im neka "budala" digne sada cijenu, a oni još nisu napunili depoe ovom dionicom, pa da moraju skuplje plaćati...
-
Sitna buranija wrote:Budite oprezni, da ne uzmu ovu vašu komunikaciju sa formu i optuže vas za manipulaciju na tržištu. Kod nas je to vjerovatnije nego da bilo ko od ranije spominjanih muljatora bude optužen za bilo šta...
Ako ima kupovnih naloga preko 10 tisuca a prodaje nema naravno da cijena mora rasti zakon ponude i potraznje. Komisija nije sud, sud je taj koji odlucuje tko je upravu ako se ovako nastavi zamrseno klupko bi se moglo poceti otpetljavati pa cemo vidjeti do koga to seze i zbog cega...
Ma nije mi ni to logika.Sitna buranija wrote:Meni se čini da to ovi iz i oko brokerskih kuća pokušavaju zadržati cijenu niskom ne bi li se nakrcali prije nego cijena ode gore. A to za strah od regulatora je izgovor. Vjerovatno jednostavno ne žele da im neka "budala" digne sada cijenu, a oni još nisu napunili depoe ovom dionicom, pa da moraju skuplje plaćati...
Ranije se to rjesavalo jednim prodajnim nalogom. A i sada bi da su neki ostali- neka ekipa ,nesto isplanirali.
Kako da se natovare dionicama kada nema prodaje. Niti izgleda da ce je biti.
Osim ako hrkac ili mujo ne planiraju prodati. A ako planiraju ,pa moze mi broker reci,sacekaj bice prodaje. A sumnjam da se nesto planira.
Ne vjerujem da će biti neke ozbiljnije trgovine na cijenama ispod 15 KM,.. osim ako ne ulete fondovi u igru.
Onda je kupovina i na 10 KM opet realna.
Onda je kupovina i na 10 KM opet realna.
Očito je da imamo zaključanu situaciju.
Bilo bi dobro da neko stavi 30-50 komada na prodaju na 12,5 KM. Tako bi i donji statistički limit ostao na 10 KM a vjerovatno bi vidjeli koji prodajni nalog na višim nivoima.
Bilo bi dobro da neko stavi 30-50 komada na prodaju na 12,5 KM. Tako bi i donji statistički limit ostao na 10 KM a vjerovatno bi vidjeli koji prodajni nalog na višim nivoima.
-
Pa nisam ovdje ni mislio na ove velike igrače, nego na one "srednje" koji su tu u i oko brokerskih kuća i krcaju se koliko mogu i imaju kada saznaju za neku "akciju", uzmu koliko uzmu u kratkom roku i iskaču. Na njih sam mislio kada sam rekao da pokušavaju pokupiti koliko mogu po niakim cijenama i njima ne odgovara da im neka "budala" diže cijenu prije nego se natovare koliko mogu.panzer wrote:Ma nije mi ni to logika.Sitna buranija wrote:Meni se čini da to ovi iz i oko brokerskih kuća pokušavaju zadržati cijenu niskom ne bi li se nakrcali prije nego cijena ode gore. A to za strah od regulatora je izgovor. Vjerovatno jednostavno ne žele da im neka "budala" digne sada cijenu, a oni još nisu napunili depoe ovom dionicom, pa da moraju skuplje plaćati...
Ranije se to rjesavalo jednim prodajnim nalogom. A i sada bi da su neki ostali- neka ekipa ,nesto isplanirali.
Kako da se natovare dionicama kada nema prodaje. Niti izgleda da ce je biti.
Osim ako hrkac ili mujo ne planiraju prodati. A ako planiraju ,pa moze mi broker reci,sacekaj bice prodaje. A sumnjam da se nesto planira.
Ali, evo im je danas neko digao za gotovo 20% (ako nisi ti ). Hoće li im sada regulator doći jer je sumnjivo?