Baš me zanima hoće li pozvati u pomoć koga iz fondova da ubaci veću količinu na prodaju i pokuša
da održi cijenu niskom?
A to da su cijene naštimane, pa budala vidi. Zato su i upregli "političare" (ovaj kriminalce) da izazivaju
što više vještačkih sukoba da skrenu pažnju naroda s plijena na koji su bacili oko.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ma meni nema logike u ovome kako god da je trazim.
Da bi se sprijecile manipulacije postavljeni su zakonski limiti kod svakog emitenta. To je u redu i tako i treba. Ali sad dajem nalog koji je 1,5% skuplji od jucerasnje cijene i onda kazu nemoj da se pojavljuje taj nalog.
Da ima dosta prodajnih naloga ispod 12 km pa da se brokeri cjenkaju izmedju sebe ili vlasnici naloga pa ok i to.
Ali nema prodaje na pribliznim cijenama nikako. Kaze ima na 19 km i na 30 km.
I sad imamo situaciju da je cijela danasnja trgovina na berzi stala u 7500 km.
A samo ovdje na jpesr ima 13000 komada dionica na kupovini po cijeni oko 10 km. I to su sve ti nalozi sa po 1 pf razlike.
Valjda svaka berza ima za cilj velike dnevne promete. A kako ce ih biti ako ljudi ne vide mogucnost zarade ili na rastu cijene i na dividendama.
Ako ti kao kontrolor berze ne das da cijena raste kako ces privuci nove ulagace.
I ko ce dati platu tim zaposlenicima berze ako nema prometa?
Kako ce vlasnici berze imati dividendu ako berza ne zaradjuje?
Zasto se berza pravi neatraktivnom sada kada su kamate na orocenja u bankama minimalne a dobar dio gradjana BIH ima bolji standard nego 2006. I 2007. Kada su dnevni prometi bili po par miliona?
Da bi se sprijecile manipulacije postavljeni su zakonski limiti kod svakog emitenta. To je u redu i tako i treba. Ali sad dajem nalog koji je 1,5% skuplji od jucerasnje cijene i onda kazu nemoj da se pojavljuje taj nalog.
Da ima dosta prodajnih naloga ispod 12 km pa da se brokeri cjenkaju izmedju sebe ili vlasnici naloga pa ok i to.
Ali nema prodaje na pribliznim cijenama nikako. Kaze ima na 19 km i na 30 km.
I sad imamo situaciju da je cijela danasnja trgovina na berzi stala u 7500 km.
A samo ovdje na jpesr ima 13000 komada dionica na kupovini po cijeni oko 10 km. I to su sve ti nalozi sa po 1 pf razlike.
Valjda svaka berza ima za cilj velike dnevne promete. A kako ce ih biti ako ljudi ne vide mogucnost zarade ili na rastu cijene i na dividendama.
Ako ti kao kontrolor berze ne das da cijena raste kako ces privuci nove ulagace.
I ko ce dati platu tim zaposlenicima berze ako nema prometa?
Kako ce vlasnici berze imati dividendu ako berza ne zaradjuje?
Zasto se berza pravi neatraktivnom sada kada su kamate na orocenja u bankama minimalne a dobar dio gradjana BIH ima bolji standard nego 2006. I 2007. Kada su dnevni prometi bili po par miliona?
Mogao si ti da postaviš nalog i na 13, 20 i niko ti ne bi mogao ništa.
Broker bi morao da postavi nalog, a ta komisija je i onako postavljena da
sprečava normalan rad berze, a dopušta nenormalan. Da nema fondova cijena elpr bi bila 100
KM.
Broker bi morao da postavi nalog, a ta komisija je i onako postavljena da
sprečava normalan rad berze, a dopušta nenormalan. Da nema fondova cijena elpr bi bila 100
KM.
Zakonski bi moglo ali rekose ne bi dali jer bi smatrali manipulacijom da ja sam stavim nalog na tu cijenu.
Sad tu covjek ne zna sta bi mogao uraditi. Takav nalog 2003. tj. 2004. Godine kada je JPES uvrstena, bi bio sasvim regularan. Tada je cijena stalno rasla a mislim da je prvo zvanicno trgovanje i pocelo sa 13-14 km( mozda cak i vise).
I svi bi,cak i zvanicnici berze, rekli da ta cijena mora rasti jer ove dionice vrijede puno i ne bi se bunili na svakodnevni rast od 5%.
Danas imamo ovo. Ne bi ni ja odmah stavio nalog na 13 jer ne znam sta se desava. Prodajnog nema ni jednog a kupovnih ima desetine i svi su oko 10 km.
Mozda je nesto ne znam a oni znaju.
Mozda se ceka da se "gazda" vrati sa skijanja pa nam udijeli 50.000-100.000 dionica po 10 km. A onda bi bilo skupo platiti po 13 km.
Sad tu covjek ne zna sta bi mogao uraditi. Takav nalog 2003. tj. 2004. Godine kada je JPES uvrstena, bi bio sasvim regularan. Tada je cijena stalno rasla a mislim da je prvo zvanicno trgovanje i pocelo sa 13-14 km( mozda cak i vise).
I svi bi,cak i zvanicnici berze, rekli da ta cijena mora rasti jer ove dionice vrijede puno i ne bi se bunili na svakodnevni rast od 5%.
Danas imamo ovo. Ne bi ni ja odmah stavio nalog na 13 jer ne znam sta se desava. Prodajnog nema ni jednog a kupovnih ima desetine i svi su oko 10 km.
Mozda je nesto ne znam a oni znaju.
Mozda se ceka da se "gazda" vrati sa skijanja pa nam udijeli 50.000-100.000 dionica po 10 km. A onda bi bilo skupo platiti po 13 km.
-
Ako fondovi zele prodati svoje dionice elektroprivrede mogu to prodati i u paketu bez problema a da nepricam da ako se svi fondovi skupe imaju oko 5 posto vlasnistva stime bi privukli i vece investitore, e sad je drugo pitanje zasto to i nenaprave jer bi ovdje dobili veliku kolicinu novca te bi si podigli likvidnost samog fonda.
Pa pokusavalo se to ranije sa paketima dionica ali u onom trenutku nije bilo onih koji su bas imali volje za to. Strani fondovi su sve svakako povlacili sa ovih trzista.
I tad su BIG i neki ZIFovi poceli prodavati nasumice.
Da ne bi bilo da se pogresno tumaci, 2018. tj prosle godine su prodavali fondovi u Hrkacevom vlasnistvu a ne Mujini. I sad u takvom okruzenju koje traje vec nekoliko godina, nikad ne znas koji ce gazda reci "ide rasprodaja".
I tad su BIG i neki ZIFovi poceli prodavati nasumice.
Da ne bi bilo da se pogresno tumaci, 2018. tj prosle godine su prodavali fondovi u Hrkacevom vlasnistvu a ne Mujini. I sad u takvom okruzenju koje traje vec nekoliko godina, nikad ne znas koji ce gazda reci "ide rasprodaja".
-
Ajd bas cu pitat Hrkaca to mi je malo cudno jer on zna velike igrace i da hoce utopiti elektroprivredu bez problema bi to i mogao.
Mene samo zanima zašto je silovana cijena ispod 10 KM.
Ono jeste da je kupovna strana već sada značajno profitirala i da je to skoro životna prilika ali na osnovu toga sada imamo situaciju da "institucije" svaki rast cijene gledaju kao manipulaciju.
Ono jeste da je kupovna strana već sada značajno profitirala i da je to skoro životna prilika ali na osnovu toga sada imamo situaciju da "institucije" svaki rast cijene gledaju kao manipulaciju.
Evo postavi najzad neko nalog na 12.
Da vidimo hoce li da brane cijenu ili ce je pustiti na slobodu?
Da vidimo hoce li da brane cijenu ili ce je pustiti na slobodu?
I opet ne daju da stavim nalog na 11,5 KM.
Sad već razmišljam da promijenim brokera.
Sad već razmišljam da promijenim brokera.