Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Ne bi ovdje bio problem da vlasnik-ci fondova odnosno Sarajevo osiguranja imaju namjeru dobiti najbolju cijenu i raditi zajedno sa većinskim vlasnikom.
Problem je što se to planiralo uzeti za kikiriki. To zvaničnom cijenom, a kasnije bi se oni kompenzirali "putevima ozona".
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

slavuj wrote:Najveća opasnost po Sarajevo osiguranje je kriminalna družina koja upravlja fondovima!Zif Prof plus je do sada bio svojevrsna brana totalnom ovladavanju Sarajevo osiguranjem od strane grupacije koja već godinama živi samo od kriminala na SASE!Bez obzira na Ibrinu sklonost prema kriminalu,Triglav ipak nije bio skolon tome .Ibri je bilo dosta članstvo u NO i posao sinu u Sarajevo osiguranju!Sad kada je Triglav odlučio prodati dionice Sarajevo osiguranja u vlasništvu PRPF,kriminalci su blizu da tom kupovinoim nadmaše Vladu po procentu vlasništva.A s obzirom da znamo ko je sve u Vladi,ili ko će svakako biti,za njih će to boiti samo prilika da uzmu nešto po sistemu OZON ili UNPL.I to je najveća opasnost!Nekoliko puta smo se uvjerili kako izgleda kada Mujo,Bunjo,Dino i kumpanija prodaju tuđe!Evo primjera FDS.Kako ti kri minalci i oni oko njih,poput recimo onog Elkaza,mogu sad pogledati u lice ljudima kojima su doplačivali do 60 km za dionice FDS koje su sada po 120!Elem,jedini je spas mjera zaštite kojom se zabranjuje upravljanje fondovima onima kjoji su organizirali čitavu kriminalnu organizaciju za pljačku dioničara.I države,svakako!
Onako ,tek da se zna,u ovoj godini su kroz Unioninvest plastiku izvukli iz ZIF BIG oko 4.000.000 km!Valjda će pravosudje shvatiti da je zadnji čas da se spase bar Sarajevo osiguranje.Vrhovni pokrovitelj te kriminalne skupine sad je samo šef stranke.Njegov odlazak na bilo čiji pogreb više nema toliku težinu.Još samo da upratimo hoće li ovi bivši premijeri u aut ili će nastaviti ono što rade već nekoliko decenija.Tu mislim svakako na Novalića,Nikšića i Brankovića!Sve je dakle u rukama grupe za svadbe i sahrane!
PS
Moram ovdje staviti da sam večinu ovog saznao od Halila čengića.Ovo zbog toga da se zna da i oni znaju ko ima muda da ovo javno kaže!
Spomenuh ovog Halila Čengića i odmah reakcija.Jedan od gore pobrojanih nočas ga se sjetio porukom:Halil rekao sam ti da ne spominješ moje ime javno ali izgleda da to za tebe ne važi....Ja nisam nikoga prevario i svakog mogu u oči pogledati!
Piše čovjek koji je dionice FDS kupovao po pedeset i nešto a prodavao ih po pedeset km a sutra opet plačao iste po 55 km.Naravno da je razliku do 60 dobijao negdje dolje niz Miljacku.A kada su ga pitali zašto to radi,rekao je da je samo htio nešto da zaradi!I pored toga što je učestvovao u pranju para,dogovorenoj trgovini na SASE,stvaranju privida da je tržišna vrijednost dionuica FDS negdje između 55 i 60 km kako bi se potencijalnom kupcu omogučilo da od podmitljivog premijera jeftno kupi dionice u Vladinom vlasništvu.U tom cilju je taj premijer pričao one gluposti o hvatanju FDS u slibodnom padu!I jedva smo ga prisilili da tu cijenu oko 60 km,kolkiko su plačali kriminalci ovim poštenjačinjama poput pošiljaoca ove poruke,podigne bar na onih 83.5 km.Neka neko izračuna koliko smo svi izgubili i sa tom cijenom!Koliko je izgubila Vlada s obzirom da je sadašnja cijena dionica za skoro 40 km veća od one po kojoj smo,zbod svih tih kriminalaca,od ovog koji šalje prijeteće poruke,pa do premijera Novalića,ili možda do onog sa sahrane,moraliu prodati .Najveći gubitnik je Vlada.Ali na Žalost tamo nema niko ko u to nije uvalio prste!
I svi su pošteni,svi će,ili pak večina,u petak u neku džamiju,i to u prvi saf.Pa zar stvarno neko misli da je gore zapisničatr a zbora radnika,koji podosta toga i ne upiše!A ja se nadam da i ovi zemaljski predstavnici onog odozgo ponekad pročitaju svoje zapisnike,ili Izvještaje o osnovama sumnje o počinjenom krivičnom djelu,ili neku prijavu građana.
Svi koji misle ili tvrde da je ovo prednje laž,konstrzukcija,izmišljotina,znaju gdje se trebaju obratiti.Prijetnje nikako ne pale!
Ja sam svoju količinu straha potrošio na Žući!
Last edited by slavuj on 21 Dec 2018, 13:01, edited 1 time in total.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Svako ima pravo da sa svojim dionicama radi šta hoće. U to ne treba ulaziti niti kritikovati.

Ovdje je više zanimljivo što mentalitet nije za dobro vođenje finansija. Malo ko gleda da kapital oplodi na kvalitetan način i da svi imaju korist od toga.
Ako vode javnu firmu, ne maksimiziraju profit kako bi širili poslovanje i u tom slučaju kvalitetno zapošljavali nove ljude a indirektno bi i država mogla tražiti veću cijenu kod privatizacije.
Radi se upravo suprotno, svi sebi stavljaju u džep i onda na kraju "zakolju vola radi kile mesa".

Ako vode ZIF, gledaju da ispumpaju pare. I sve to ode u gluposti. Da ima neke koristi od svega toga pa i nekako.Vrte nešto, prebacuju pare iz jedne zombi firme u drugu, u treću a firme koje su ko fol preuzeli nemaju konkretan i puno bolji rezultat.

Imati dobar kapital u fondovima vrijednim 50-70-100 miliona KM se mogao i udvostručiti i ojačati firme u kojima su suvlasnici.

Pa i ako je neko nezavisni dioničar. Uglavnom pogrešne odluke, uglavnom prodaje puno ispod realne cijene. Počesto i kad za to nema potrebe.

Jednostavno, nema "merhametli narod" žicu za finansije.

Zašto bi sve uradili kako treba i svi od toga imali koristi kad se sve može razvaliti da žena i djeca putuju po svijetu i da im se nađe pokoja jahta. I to je sav domet.
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Uglavnom, da se ne ponovi FDS, ponoviću ja preventivno ovdje, SOSOR vrijedi minimalno 15 KM po dionici ako ne i mnogo više, ne nasjedajte provokacijama i ovoj trenutnoj cijeni koja je samo maska, i ovom sekanju sa trgovinom od 6-6,5 KM, to privremeno drže nisko ovi što žele da se nakupuju a onda kad eksplodira, da zgrnu bogatstvo na onima koji im prodaju sada a koji će poslije kose čupati. Isto sam ponavljao kao papagaj za FDS kad je bio 40-50 kad su me neki nickovi (kojih više nema ovdje jer su bili za privremenu upotrebu) uporno pokušavali demantovati. Isto vrijedi za BSNL i još dosta firmi na SASE. Ne prodajite napamet bez da ste pogledali dobro fundamentalne pokazatelje, prihod, dobit, potencijalnu dividendu, mogući razvoj situacije u budućnosti, potencijalni interes drugih za preuzimanje i sl. Nije dionica zec da pobjegne, uvijek se može prodati. Ne govorim ovo onima iskusnijim, oni to ionako znaju, nego onim novijim i manje iskusnim investitorima.
Sitna buranija
Posts: 2307
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Sitna buranija »

Panzer, da bi neko oplodio kapital mora znati to uraditi. Ovdje su na berzi glavni oni koji su i svoje vlastite firme sjebali. Ali znaju prevariti druge i podmazati gdje treba. "Oni" kontrolišu neki fond sa 25-30% vlasništva, prodaju u pola cijene dionice svih dioničara iz portfolija tog fonda (iako im pripada jedva četvrtina toga), a onda od "samih sebe" kupe razne propuh firme za čitav iznos para koje su dobili od prodaje. Dakle, iako su prodali u pola cijene, oni opet dobiju duplo više nego što im pripada. A ovce ošišane...
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Sitna buranija wrote:Panzer, da bi neko oplodio kapital mora znati to uraditi. Ovdje su na berzi glavni oni koji su i svoje vlastite firme sjebali. ..
To je jasno. Ali takav je sada savjetnik novom "uspješnom privredniku" kojeg svi hvale. Vidiš logiku, savjetuje te onaj koji je sve svoje upropastio a ti kao rasteš.
I taj savjetnik je rastao na isti način.

I na kraju svega toga, njih dva su odlučujuči faktor kod Sarajevo osiguranja.

Nije to samo do berze jer kakva takva berza odnosno gorespomenute kolege sa berze dijelom utiču na ekonomiju države .
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Zabranjeno je obavljati transakcije sa vrijednosnim
papirima s ciljem da se:
a) poveća cijena vrijednosnog papira i na taj način
potaknu drugi investitori da kupuju taj vrijednosni papir;
b) smanji cijena vrijednosnog papira i na taj način
potaknu drugi investitori na prodaju tog vrijednosnog
papira; i
c) stvori privid aktivnog prometa vrijednosnih papira i
na taj način potaknu drugi investitori na kupovinu i/ili
prodaju tog vrijednosnog papira.
Član 235.
Nalozi radi sticanja provizije
Profesionalnom posredniku koji upravlja portfeljom
vrijednosnih papira klijenta zabranjeno je prodavati ili
davati naloge za prodaju, kupovati ili davati naloge za
kupovinu tih vrijednosnih papira, isključivo sa namjerom
sticanja provizije koja se naplaćuje za tu uslugu.
Član 236.
Naknada štete
Lice koje je pretrpilo štetu zbog kršenja odredbi ovog
Zakona o manipulacijama na tržištu vrijednosnih papira
ima pravo na naknadu štete koju je time pretrpio.

Ovo je iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH,Sve drugo je dezinformacija!
Ove odredbe su dovoljne da se u slučaju trgovine FDS dionicama ovi kriminalni učesnici smjeste iza brave i da ostanu bez svega što su do sada dobili ovakvim rabotama!A ovakve su skoro sve transakcijeiz nekoliko još aktivnih brokerskih kuća!
capital
Posts: 9
Joined: 02 Nov 2016, 19:00

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by capital »

panzer wrote: A što se tiče troškova, nađu oni sebi uvijek nešto da bude troškova. Evo konkretno oko tih obeštećenja za radnike banjalučke poslovnice.
Stigla sljedeča presuda u nizu za nezakonite otkaze u banjalučkoj poslovnici, trideset plaća sa zakonskim kamatama, VSS stručna sprema sa pripadajućim radnim mjestom, zatim vraćanje na posao, isplata doprinosa, cca 120.000KM bruto plaća sa kamatama za tri godine unazad. Imenovan je sin direktora "uspješne" banjalučke poslovnice koji je penzionisan 01.07. za direktora iste, Trivun. Sjaši Kurta uzjaši Murta, tako nekako. Zamazivanje očiju je ovo otvaranje/renoviranje poslovnica i TP koji su u najavi jer se moraju i materijalno "prikazati" troškovi koji će biti u bilansu na dan 31.12.2018.
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by ummet »

Identicna situacija ko sa FDS, prizova se propast da bi raja prodala. Al bez obzira, moze se zaraditi. Svakako od procesuiranja nema nista. Znali su da nece na ovom izborima bas sjajno proci. Pa je bilo daj sta das. Fds su dobili, sarajevo osiguranje nisu. Sta reci kad se vodi postupak protiv bivseg glavnog tuzioca.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by insider »

Kako vam se cini rad novog direktora Kulica.

Cini se da ipak nesto radi sa poslovanjem, rebrandingom, stanicama za pregled i sl.
Post Reply