ZIF-ovi
Re: ZIF-ovi
Kako je krenulo dionice BIGa će biti ispod 1 KM
-
Meni ovo djeluje dosta nategnuto, prvo jučer obaranje za 10 ak % sa 300 dionica da bi se namjestila ova cijena, ja bih rekao da se neko dobro omasti, siguran sam da nije normalna trgovina nego usluga nekome. Istovremeno prije neki dan kad veliki trguju ide mnogo realnija cijena (mislim da je Vispak prodao), išlo je po 6,6 KM uz milionski promet. Istovremeno neto vrijednost imovine po dionici 7,5 KM a trguje se po 1,3. 17% od NAV, to nema nigdje u svijetu. Uz to čak i imovina u portfelju je dramatično potcijenjena (JPESR 10, SOSOR 6,3, ENISR 0,7) tako da je diskont čak veći od 83% odnosno trguje se i ispod 17% od realnog NAV koji je po meni preko 10. Uz sve fond je vlasnik maltene pola namjenske/vojne industrije u BiH koja je u procvatu. Nema logike, zato i ima smisla otvaranje fondova da se spriječe ovakve manipulacije kad već nema regulatora i da vrijednost dionice postane mnogo realnija.panzer wrote:Kako je krenulo dionice BIGa će biti ispod 1 KM
A ko da pokrene otvaranje fondova. Mujaga?
Prije će ih potpuno opustošiti nego što će se dozvoliti otvaranje fondova.
-
A ja mislio da imamo opoziciju, Komšić, SDP, "udružena ljevica", đe su ovi iz Naša stranke, građanskih i sličnih, Fahro, sindikati...Cika i vriska u naslovima kad struja poskupi za 3% što je 2 marke u kućnom budžetu, problem je veliki strerilizacija pasa i gdje je zastava danas, a kad se 30 hilljada penzionera pljačka (sam BIG ima 34672 dioničara) godinama, niko ni mukajet. Mislim da ima čak i stranka penzionera. Da ne pominjem SIPE i tužilaštva.panzer wrote:A ko da pokrene otvaranje fondova. Mujaga?
Davno smo zaključili da svi imaju privatni interes, i crveni i zeleni. Pa ako ga i nemaju, naći će ga sa svim ovim učesnicima "fondovske" i "prifondovske industrije" jer svima godi staviti neku cifru u džep.
Ovo nije priča napamet, jer se može dokazati preko onih ranijih dešavanja u kojima su bili uključeni i crveni i zeleni.
Sad, ovi što su zubima prikačani na fondove i što ih sisaju u milionskim iznosima godišnje, oni sigurno neće sjediti piti kafu i čekati da nekih par enuzijasta potpuno promijeni stanje u tom sektoru. Imaju i vremena a i kapitala na pretek da spreče bilo šta što bi ugrozilo njihov izvor prihoda.
Ovo nije priča napamet, jer se može dokazati preko onih ranijih dešavanja u kojima su bili uključeni i crveni i zeleni.
Sad, ovi što su zubima prikačani na fondove i što ih sisaju u milionskim iznosima godišnje, oni sigurno neće sjediti piti kafu i čekati da nekih par enuzijasta potpuno promijeni stanje u tom sektoru. Imaju i vremena a i kapitala na pretek da spreče bilo šta što bi ugrozilo njihov izvor prihoda.
-
Ma jasno je meni da nije dovoljno staviti pionirsku kapu i maramu da bi bio ljevica ili pravedan. Odavno je jasno i da ovi pljačkaju jednako dobro kao i nacionalne stranke zato i jesam stavio "udružena ljevica" pod navodnike da bih potencirao besmislenost te priče kojom se mnogi zanose. Znam ja da oni neće i/ili ne mogu ništa, (ili ne znaju, nebitno) samo želim to da jasno i glasno kažem da ne bude da nisam. Mislim i da je Slavuj o ovome govorio u medijima (ne o strankama nego o fondovima DUFovima, isisavanju itd) ali ne škodi ponoviti mada ide u gluhe uši. Kad smo već kod stranaka, u RSu su fondovi koliko znam otvoreni tj pristupili su rješavanju problema bar na neki način tako po tome ispada šta god se serviralo narodu, da smo mi GORI i da je pljačka ovdje veća.panzer wrote:Davno smo zaključili da svi imaju privatni interes, i crveni i zeleni. Pa ako ga i nemaju, naći će ga sa svim ovim učesnicima "fondovske" i "prifondovske industrije" jer svima godi staviti neku cifru u džep.
Jednostavno to moraju riješiti uticajnije figure.
Da li bi to bile banke koje imaju i svoje fondove i koje su u suvlasništvu berze, ili nezavisni suvlasnici fondova, ili neke inostrane finansijske institucije koje imaju jači glas u javnosti ali i na terenu. Bez velikih igrača, nema ni velikih poteza. Pogotovo ovdje gdje se samo sila poštuje.
A to tada, mali dioničar može pokušati kupiti kada cijenu skinu vrlo nisko pa je prodati kada je malo dignu i to je ta trenutna alternativa. Ako neko ima volje.
Da li bi to bile banke koje imaju i svoje fondove i koje su u suvlasništvu berze, ili nezavisni suvlasnici fondova, ili neke inostrane finansijske institucije koje imaju jači glas u javnosti ali i na terenu. Bez velikih igrača, nema ni velikih poteza. Pogotovo ovdje gdje se samo sila poštuje.
A to tada, mali dioničar može pokušati kupiti kada cijenu skinu vrlo nisko pa je prodati kada je malo dignu i to je ta trenutna alternativa. Ako neko ima volje.
-
Ovo je već odavno nisko, čim je palo ispod 50% NAVa. Dao bih ruku u vatru da su ove prodaje po 1,3 i slične upravo tako nešto, poklon nekome da zaradi, samo ne kad je malo dignu nego možda 100 i više %. Ja bih i sam kupio da mi nisu pare već uložene drugdje.panzer wrote:....
...A to tada, mali dioničar može pokušati kupiti kada cijenu skinu vrlo nisko pa je prodati kada je malo dignu i to je ta trenutna alternativa. Ako neko ima volje.
Pošto je BIG i dalje najjači sa portfoliom, tu je uvijek velika vjerovatnoća da će neko nastojati da digne cijenu a što je bliža cijeni od 1 KM i rast od 0,5 KM je rast od 50% a to se dobro može iskoristiti.
Trebalo je vremena dok se ovaj prodajni nalog BIG iskomadao.