Ovo kod Preventa mi je smislenije:
http://www.blago.ba/images/Portfolio_300618.pdf
Osim obveznica u BIH ne ulažu puno.
ZIF-ovi
Re: ZIF-ovi
Očekivano, trgovina BIG fonda ne odskače od trgovine MI Groupa.
UNIONINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo
BH TELECOM DD SARAJEVO
UNION BANKA D.D. SARAJEVO
INGRAM D.D. SREBRENIK I
ZIF PROF-PLUS D.D.
OZON d.d. Travnik
TELEDIGITAL d.d. Sarajevo
SARAJEVSKA PIVARA d.d. Sarajevo
BNT-TMiH d.d. Novi Travnik
SOKO AIR d.d. Mostar
Ko će kupiti Sagena, RK, BMK ....ili neko od plejade iza skrbnika?Sarajevska berza je na zahtjev člana Berze AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala vanrednu aukciju za 06.12.2018. godine.
Predmet prodaje je 533.000 dionica emitenta ZIF BIG INVESTICIONA GRUPA D.D. SARAJEVO (simbol: BIGFRK3) koje su u vlasništvu IRIS d.d. Sarajevo.
Cijena ponuđenih dionica iznosi 6,70 KM po dionici.
Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 2. (Minimalna količina izvršenja 10.000 dionica). Simbol vanredne aukcije je BIGFRK3B.
Ipak su se izredali preko skrbnika. Tako je lakše sakriti sve transakcije od kredita koje uzimaju "akvizirane" firme.
čini mi se, da u FBIH dioničari fondova nisu svjesni, koliko su već profitirali udjeličari fondova u RS, njihovim preoblikovanjem i otvaranjem!
Obzirom da je u pitanju sprega vlasti i pojedinaca koji imaju uticaj na vlast, prije će od fondova ostati prazna ljuštura nego što će se preoblikovati u nešto konkretno-korisno i profitabilno za sve vlasnike.
Ovi uticajni koji sad koriste fondove za izvlačenje novca na svoje privatne račune sigurno neće dati da se bilo šta promijeni u zakonskoj regulativi a vlast u ovom slučaju svakako funkcioniše na principu, ko mi ponudi pare ili neku drugu korist ja ću uraditi što mu odgovara.
Ovi uticajni koji sad koriste fondove za izvlačenje novca na svoje privatne račune sigurno neće dati da se bilo šta promijeni u zakonskoj regulativi a vlast u ovom slučaju svakako funkcioniše na principu, ko mi ponudi pare ili neku drugu korist ja ću uraditi što mu odgovara.
najvjerovatnije. ali ako bi postojala svjest, koliko je bilo preoblikovanje pozitivno po dioničare fondova u RS, bih možda ipak postojala šansa, da se šta promjeni i u FBiH!
Trenutno postoji letargija da se ništa ni u jednom segmenu života može promijeniti. I u puno važnijim životnim stvarima a kamoli ovdje gdje bi se na drugi način trebalo regulisati uređenje i napraviti transparentnost odnosno zakrpiti zakonske rupe.
Može se angažovati 20-tak malih dioničara da nešto pokušaju ali to je vrlo mali broj da bi nešto konkretno promijenio. Očekivati da se pojavi par desetina hiljada dioničara sa zahtjevom da se nešto ureduje je nemoguće.
Mogli bi mali dioničari pokrenuti inicijativu i tražiti od vlasti da nešto promijeni. A onda bi vlast, u najboljem slučaju ako bi se odazvala na inicijativu, gledala da se obrati struci tj fondovskim marionetama koje bi bile "šokirane" jer bi to značilo da će se promijeniti dosadašnja harmonija a fondovi pali " u nemilost špekulantima jer bi ti nemilosrdni špekulanti oborili vrijednost strateških BH firmi kao što je EPBIH". Pa bi se vlast obratila i stručnjacima iz nepostojeće KOMVP i oni bi se izjasnili da ne se fondovi ne bi uspjeli reorganizovati iz strukturalnih razloga, bla,bla,bla.....
I tako bi došli na isto. Čak mislim da je jedno vrijeme i bilo priče o ovome u javnosti.
Može se angažovati 20-tak malih dioničara da nešto pokušaju ali to je vrlo mali broj da bi nešto konkretno promijenio. Očekivati da se pojavi par desetina hiljada dioničara sa zahtjevom da se nešto ureduje je nemoguće.
Mogli bi mali dioničari pokrenuti inicijativu i tražiti od vlasti da nešto promijeni. A onda bi vlast, u najboljem slučaju ako bi se odazvala na inicijativu, gledala da se obrati struci tj fondovskim marionetama koje bi bile "šokirane" jer bi to značilo da će se promijeniti dosadašnja harmonija a fondovi pali " u nemilost špekulantima jer bi ti nemilosrdni špekulanti oborili vrijednost strateških BH firmi kao što je EPBIH". Pa bi se vlast obratila i stručnjacima iz nepostojeće KOMVP i oni bi se izjasnili da ne se fondovi ne bi uspjeli reorganizovati iz strukturalnih razloga, bla,bla,bla.....
I tako bi došli na isto. Čak mislim da je jedno vrijeme i bilo priče o ovome u javnosti.
Odoše skladi... Ako nađu kupca
Prodaja je predviđena na aukciji na Sarajevskoj berzi koja je zakazana za 8. januar. 2019. godine, kada će se na prodaju ponuditi 594.773 dionica ZIF Prof Plus koje posjeduju Triglav Skladi, odnosno procentualno izraženo 11,72 posto.
Cijena ponuđenih dionica iznosi 7,60 KM po dionici.
Uvijek će se naći neki "haver - kupac " koji će potržati "haver - prodavca " da bi u konačnici "haveri" bili srećni i spokojni.