Ko išta zna o situaciji na SASE zna i da su sve cijene po kojima se eventualno nešto i protrguje,upravo onolike kolike žele kriminalci koji upravljaju fondovima , brokerskim kućama i samom berzom.A najveći problem su oni koji već godinama sve to tolerišu,omogućavaju i legaliziraju.A to su ona tri vječna člana KOMVP!Naravno da su značajan faktor ovog stanja i oni koji sve to znaju a prave se nevješti,ili čak pokušavaju ovako stanje prikazati kao normalno,tražeći i znoseći nekakve ,ko bajagi,tržišne utjecaje na cijene koje su sve uglavnom dogovorene u gore pomenutim kriminalnim krugovima!I svak ko želi da zaštiti eventualna postojeća vlastita ulaganja,ili želi nešto još uložiti,mora računati sa tim kriminalcima.Sve dok ih se ne smjesti tamo gdje su trebali odavno biti.Čini mi se da i oni računaju s tim!
Danas sam vidio u Obavještenju o listi knadidata za izbor članova Nadzornog odbora Sarajevo osiguranja,i ime jednog uglednog advokata!Gospođa Edina Dizdar koja rasprodaje likvidne dionice u vlasništvu ZIF BIG,inv.grup,i te pare ulaže u potpuno bezvrijedne dionice u vlasništvu svojih kompanjona,izgleda ekipira svoju odbranu o trošku dioničara Sarajevo osiguranja.To je dobar znak!
ZIF-ovi
Re: ZIF-ovi
ulaganja MI-Groupa u ovoj godini:
Nekog bi bilo sramota ovo objaviti a kamoli "ulagati".NAZIV EMITENTA BROJ DIONICA
1. BNT-TMIH N.TRAVNIK -- 9500
2. TELEDIGITAL -- 5740
3. ZIF BIG -- 157469
4. UNIONINVESTPLASTIKA -- 32600
5. SARAJEVSKA PIVARA -- 34451
6. ZIF PROF PLUS -- 60500
7. ENERGONOVA -- 7000
8. OZON -- 1060
UKUPNO: -- 308320
Odakle si ovo uzeo?Ima li za BIG,po mogučnosti sa iznosom ulaganja po svakom emitentu?
Jutros je objavljeno na SASE a BIG za sada ima samo polugodišnji.
Diničari fondova mogu se pozdraviti sa svojom imovinom. Ovi će im ostaviti
samoa. bezvrijedne papire nakon ovakvog izvlačenja novca iz istih.
Biće: "Znate malo smo pogrešno ulagali, a to je tržište".
Ozon je prava firma i u nju treba ulagati, naročito sad kad je cijena skočila,
jer budučnost je u izgradnji vikendica.
samoa. bezvrijedne papire nakon ovakvog izvlačenja novca iz istih.
Biće: "Znate malo smo pogrešno ulagali, a to je tržište".
Ozon je prava firma i u nju treba ulagati, naročito sad kad je cijena skočila,
jer budučnost je u izgradnji vikendica.
Nije ni čudo što ZIF MI group kupuje dionice ENERGONOVE DD. kada je
Janez Dečman član nadzornog odbora i jednog i drugog emintenta.
Naravno ENova je itekako perspektivna firma sa ukupno 4 zaposlena.
Znači: ENERGONOVA, OZON, ELEKTROGRUPA itd. su prave firme
čim su fondovi ovoliko navalili da kupuju njihove dionice.
Janez Dečman član nadzornog odbora i jednog i drugog emintenta.
Naravno ENova je itekako perspektivna firma sa ukupno 4 zaposlena.
Znači: ENERGONOVA, OZON, ELEKTROGRUPA itd. su prave firme
čim su fondovi ovoliko navalili da kupuju njihove dionice.
Janez je pijun. Radi što mu se kaže. A dobro se i zaradi.
Gledajući fondove, zanimljivo da se nije našao niko ozbiljan ko bi preuzeo jedan fond i od njega napravio nešto konkretno. Jer kad se pogleda ovo što rade često spomenute gazde, jasno je da se vidi koliko miliona KM se moglo preusmjeriti na prava ulaganja sa pravim povratima ili bar sa otvaranjem kvalitetnih pozicija.
I tu bi se pronašli svi, i vlasnici, i voditelji fonda, i tržište kapitala a u nekim slučajevima i firme u kojima su fondovi vlasnici.
Jasno je da se veličinom i snagom ne mogu porediti veliki fondovi koji sad ulažu po regionu i ovi naši fondovi ali je bar jedan domaći fond mogao biti na tragu toga. Da se ulaže kako treba i da se povećava vrijednost fonda.
Ovako imamo par tipova koji fondove koriste da i njih izmuzu pare. To je valjda jedino što znaju. Kupi fabriku jeftino i isijeci je da željezo prodaš u sekundarnu sirovinu.
Gledajući fondove, zanimljivo da se nije našao niko ozbiljan ko bi preuzeo jedan fond i od njega napravio nešto konkretno. Jer kad se pogleda ovo što rade često spomenute gazde, jasno je da se vidi koliko miliona KM se moglo preusmjeriti na prava ulaganja sa pravim povratima ili bar sa otvaranjem kvalitetnih pozicija.
I tu bi se pronašli svi, i vlasnici, i voditelji fonda, i tržište kapitala a u nekim slučajevima i firme u kojima su fondovi vlasnici.
Jasno je da se veličinom i snagom ne mogu porediti veliki fondovi koji sad ulažu po regionu i ovi naši fondovi ali je bar jedan domaći fond mogao biti na tragu toga. Da se ulaže kako treba i da se povećava vrijednost fonda.
Ovako imamo par tipova koji fondove koriste da i njih izmuzu pare. To je valjda jedino što znaju. Kupi fabriku jeftino i isijeci je da željezo prodaš u sekundarnu sirovinu.
da to je baš tragično odnosno strašno!panzer wrote:Janez je pijun. Radi što mu se kaže. A dobro se i zaradi.
Zasto bi se neko trudio da nesto napravi, kad je omoguceno da se ovo radi. Prosipa se iz Ozona u Prazno. Kupi se kajmak, dioničari bleje. Regulator klima glavom. Ja nisam upratio da je u predizbornoj kampanji iko na ovu temu išta rekao. Valjda je vitalni interes ofukariti naciju. Pardon, nacije. Idealan ambijent. Idealan.
Nije bilo ni za očekivati da neka od stranaka pred izbore obeča da če se založiti za bilo šta ,osim onih općih stvari koje svi obečavaju!Jednostavno zato što oni drugačije i ne znaju!A boga mi i neće.U tužilaštvu kažu da nema nikakve prijave za ovaj kriminal.A oni ne mogu to da shvate.Jedini znak neke nervoze i bojazni je činjenica da je Edina Dizdar u NO Sarajevo osiguranja ,pored sebe,predložila i na osnovu dionica ZIF BIG ,izabrala i jednog advokata.Shvatila da će joj uskoro trebati!I dalje je prilično čudno da se među dioničarima fondova ne može naći niti jedan pojedinac koji bi se borio za svoju imovinu!Jedino objašnjenje je da su ljudi do tih dioinica došli na neki poseban način a ne ulaganjem svojih sredstava!
Meni je prilično čudno da ljudi koji koliko toliko misle,pristaju da ih ovi poluinteligenti iz ove kriminalne družine ,ovako otvoreno i bezočno pljačkaju.Nije mi jasno ni šta misle oni koji cijelo ovo vrijeme primaju plaće na mjestima sa kojih bi trebali nadz,irati zakonitost rada na tržištu vijednosnih papira.,kako će ljudima,dioničarima fondova,i svojim ili nečijim glasačima,objasniti kako je i gdje je nestala imovina fondova.A to će se uskoro desiti.Ni Mujo,ni Bunjo ,ni Edina,ni Dino,a boga mi ni Suljo,neće stati dok ih neko ne zaustavi.
Meni je prilično čudno da ljudi koji koliko toliko misle,pristaju da ih ovi poluinteligenti iz ove kriminalne družine ,ovako otvoreno i bezočno pljačkaju.Nije mi jasno ni šta misle oni koji cijelo ovo vrijeme primaju plaće na mjestima sa kojih bi trebali nadz,irati zakonitost rada na tržištu vijednosnih papira.,kako će ljudima,dioničarima fondova,i svojim ili nečijim glasačima,objasniti kako je i gdje je nestala imovina fondova.A to će se uskoro desiti.Ni Mujo,ni Bunjo ,ni Edina,ni Dino,a boga mi ni Suljo,neće stati dok ih neko ne zaustavi.