BH Telecom

Laufer
Posts: 151
Joined: 16 Jan 2018, 02:15

Re: BH Telecom

Post by Laufer »

Investitor wrote:
Laufer wrote:Vidim moze i prijava e-mailom... Sta se treba poslati?
Popunjenu prijavu i fcc lične karte na email skupš[email protected]
Zahvaljujem.
Mirnes
Posts: 179
Joined: 12 May 2016, 13:33

Re: BH Telecom

Post by Mirnes »

Zavrsi li famozna skupstina?
Begov Han
hrkljus
Posts: 89
Joined: 17 Jan 2013, 09:16

Re: BH Telecom

Post by hrkljus »

Zavrsena je, ovi nasi insajderi izgleda otisli u kafanu da proslave :)

https://avaz.ba/vijesti/bih/401240/odrz ... h-telecoma

Na ovom linku nema informacija koje nas interesuju.
Mirnes
Posts: 179
Joined: 12 May 2016, 13:33

Re: BH Telecom

Post by Mirnes »

Haman da jesu
Ev kazu neki koji nisu da je 1,737
Begov Han
leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: BH Telecom

Post by leon »

I - UTVRĐUJE SE da je tuženi, BH Telecom d.d. Sarajevo, od 6.12.2006. godine obavezan izvršiti emisiju dionica za zaposlene u visini od 5% osnovnog kapitala društva ili 3.172.867 dionica, te da tužitelj ostvaruje pravo na pripadajući dio iz te emisije u iznosu od (...) dionica kao i sva upravljačko-imovinska prava po ovom osnovu i to: pravo na učešće u upravljanju tuženim, pravo na raspodjelu dobiti i pravo na učešće u diobi imovine preostale nakon stečaja ili likvidacije dioničkog društva.

II - NALAŽE SE tuženom, BH Telecom d.d. Sarajevo, da u maksimalnom roku od 6 mjeseci od donošenja presude, putem svog organa, Nadzornog odbora BH Telecom d.d. Sarajevo, donese prijedlog odluke o povećanju osnovnog kapitala emisijom dionica za zaposlene iz dobiti i Skupštine BH Telecom d.d. Sarajevo da na osnovu prijedloga o donišenju odluke o povećanju osnovnog kapitala emisijom dionica za zaposlene iz dobiti i Nadzornog odbora BH Telecom d.d. Sarajevo donese odluku o povećanju osnovnog kapitala emisijom dionica za zaposlene iz dobiti te donese odluku o emisiji dionica kojom će urediti uvjete i način emisije, sticanja, prenosa i otkupa dionica te sprovede ostale neophodne radnje s ciljem emisije dionica.

III - NALAŽE SE tuženom BH Telecom d.d. Sarajevo da putem emisije dionica za zaposlene izvrši prenos (...) dionica ili da isplati tužitelju iznos novčane protuvrijednosti pripadajućih dionica, po tržišnoj vrijednosti dionice na dan isplate, sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom od 6.12.2006. godine kao dana nastanka obaveze do njenog ispunjenja, a sve u roku od 30 dana od dana donošenja presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

(nedavno donesena Presuda Općinskog suda u Sarajevu)
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: BH Telecom

Post by slavuj »

O ovome je danas bilo govora.Sindikat je zloupotrijebio zdravstveno stanje jednog čovjeka i angažirao ga da na skupštini priča o ovim njihovim zahtjevima.Naveo je čak i broj ove presude!Predsjedavajuća je imala obzira prema njegovom zdravstvenom stanju i nije htjela da ga prekine.Kada je počeo da prića nebuloze o tome kako dioničari ovdje neće biti oštečeni jer će biti povečan kapital Telekoma,nije mi znao odgovoriti na pitanje čijim će to parama biti povećan kapital!Morao sam ga upozoriti da je ovo skupština dioničara sa tačno utvrđenim dnevnim redom i da dioničarima emisija dionica za zaposlene nikako ne može biti u interesu!Sve je ovo na kraju prilično razjasnila članica uprave,mislim da se zove Alma Ćolo.
Iznijela je podatak da je više od 170 uposlenika tužilo BH Telekom i tražilo emisiju dionica za zaposlene.Općinski sud je tražio izjašnjenje Vrhovnog suda Federacije koji je objasnio da se emisija može izvršiti samo odlukom skupštine društva!Na osnovu takvog stava Vrhovnog suda Općinski sud je od podnešenih više od 175 tužbi.odbio več njih više od 140,pozitivno je rijnešena samo baš ova tužba!Nečiji amidžić ili daiđić je nekoga pokušao bar prvostepeno častiti nečijim tuđim parama.Naravno da je BH Telekom uložio žalbu na to jedino prihvačanje tužbenog zahtjeva!
Ja sve ovo nisam znao,nisam ni sanjao da nekakav sud može donijeti presudu samo na osnovu u zakonu ostavljene mogučnosti da se emituju dionice za zaposlene.Posebno sam zaprepašten pohlepom i bezobrazlukom ovolikog broja zaposlenih u Telekomu,koji cijelo ovo poratno vrijeme pljačkaju narod,državu male dioničare,između ostalog i prosječnim plaćama od 1800 k m!Iznenađen sam i obimom neznanja i neshvaćanja te članice uprave.Odbacujući premijerovu primjedbu na njihov,upravin ,tal sa sindikatom,pokušala je to prebaciti na proceduralne nedostatke na osnovu kojih je premijer povukao vladin potpis sa dogovora sa sindikatom!Nikako da shvati da se,za divno čudo,premijer nije složio sa tim njihovim nasrtanjem na pare BH Telekoma kroz neuobičajene sindikalne plaće i otpremnine!A Vlada je ,zapravo,naložila svom predstavniku na skupštini da se usprotivi duhu i suštini tog sporazuma Uprave i sindikata.Pravo da vam kažem,Novalić nam je ovdje jedina šansa.Ostali prisutni sa platnog spoiska BH Telekoma su sam prosječni produkti negativne selekcije stranačkih kadrovskih politika!Uključujući,ćini mi se i gospođu Cenić!
panzer
Posts: 12394
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Hijene se namnozile.
Takve tuzbe nece podnijeti pravi radnici bh telecoma jer nemaju vremena. Samo hijene koje su se dokopale radnog mjesta u firmi.
ummet
Posts: 343
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: BH Telecom

Post by ummet »

U okruženju gdje svako grabi šta može i šta ne može, tako je i ovaj pokušaj radnika BHT-a legitiman i svrsi shodan. Kad bi se BH Telekom prodao i za 5 Milijardi KM pare bi završile u džepovima nekolicine a ne za sveobuhvatni interes (ako uopšte tako nešto i postoji). Tako da je i ova otimačina (doduše u pokušaju) "na mjestu" u skladu sa generalnim događanjima, i više puta je već prošla u nekim drugim privrednim subjektima. Što se tiče BH Telekoma, tamo trenutno nosi ko šta stigne. Potpisan je ugovor sa HUAWEI-jem (SDA kaša) za 4G, ali to sada koči Ericsson (HDZ juha) i ovi prvi plaču kao propast će telekom ako se ne uvede 4G. I na svemu ostalom se nosi koliko se stigne. Na nabavci svega i svačega, od tariguza do nekretnina. Pa kad je prošao onaj "deal" sa OKI-jem za zgradu, zašto nebi sve prošlo! I proći će! A jadan je onaj koga Fadil brani, a Bakir hrani !!! Možda je ovoga puta protiv radnika, jer to je svakako polu pismen svijet koji je "od danas do stura", vidjet ćemo kako će nas braniti kad se bude prodavao BHT. Mah, naša posla!
panzer
Posts: 12394
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

ummet wrote:U okruženju gdje svako grabi šta može i šta ne može, tako je i ovaj pokušaj radnika BHT-a legitiman i svrsi shodan.
Ja sam davno iz telekomovih krugova cuo uzrecicu "kradi,svi kradu; lazi,svi lazu"...

Znaci skupila se skvadra pa mimo volje vecinskog vlasnika trazi nesto. I to jos nesto,pored svih beneficija.

I taj neko, ko se zove uposlenik BH telecoma ima vremena da gura tuzbu do vrhovnog suda entiteta. Po svemo sudeci,pojedinci u firmi imaju dosta slobodnog vremena.

A ne bi ga imali da kojim slucajem treba na sudu sprjecavati malverzacije sa tenderima za koje znaju i vrapci na grani.
Sitna buranija
Posts: 2299
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Ali je nevjerovatno ko sve sudi na našim sudovima i kakve se sve presude donose. U normalnim državama ovaj sudija više nigdje ne bi sudio, ni na fudbalskim utakmicama...
Post Reply