Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

montypython

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by montypython »

panzer wrote:Nekoliko stvari koje su meni privukle pažnju ovih mjeseci.
Vanredne dividende telekoma i elektroprivrede. Očekivana bolja dobit Sarajevo osiguranja već na polugodištu- sada bi se već moralo pokazati. I eventualna prodaja Energoinvestovim nekretnina vrijednosti 50-60 miliona KM koja bi im konačno trebala donijeti likvidnost.

Za sada se nikakav pozitivni uticaj od tih očekivanja ne pokazuje iako su dividende izdašnije tako da je pitanje da li će cijene i ostalih rasti.
Mislim da je u pitanju samo strah investitora od ovih fiktivnih cijena i muljaža na tržištu. Jednostavno jedna generacije se opekla na "balonu" iz 2007. A druga još nije stasala a oni koji bi, vide ove zakovane cijene npr Bosnalijeka ili Sosora i ništa im nije jasno. Mnogo ljudi jednostavno i ne zna kako se trguje i koja je prava vrijednost neke dionice i kako je procijeniti. Stranci koji možda i vide pravu vrijednost takođe vide nesređeno stanje na KOMVP, muljaže i sl a možda čekaju i izbore. Dodao bih među ove koje si nabrojao još i Bosnalijek pa možda i Vispak. Čim se čak i jedan kupac zainteresuje cijena skokovito skače, vidimo npr na Enkeru a i na JPEMR odnosno mostarskoj EP, ili npr na firmama u auto industriji gdje se kako sam kažeš prije 10 g raspisuje tender po 21 a sad kupuje na berzi po 77 itd itd. Iz iskustva znamo da se ljudi jednostavno ne odlučuju na kupovinu dok ne vide da neko drugi kupuje čak i kad na svoje oči vide izuzetno povoljnu priliku/potcjenjenost. A onda kad rast počne najednom kupuju i po 100 % višoj cijeni nego su donedavno mogli. Moguće je da upravo podjele dividende otvore oči i započnu ciklus odnosno odbetoniraju ove fiktivne cijene. Ja lično očekujem pravu eksploziju cijena posebno npr na SOSORu ali i na Bosnalijeku na SOSORu možda i preko 100% a ako se dobit značajno poveća a nema razloga da tako ne bude, i mnogo više. Mada mislim da će na kraju porasti manje više sve, neko manje, neko više. Za Energoinvest, cijena je toliko pala da samo ako se izvuče mora drastično porasti bez obzira na poslovanje. Ako dobije tih 50-60 m za nekretnine očekujem također drastičan rast.
Mnogo je novca na štednji po lošim kamatama tako da mislim da će jedna iskra, na berzi odnosno i nagovještaj masama da se može i bolje zaraditi od 1,5 % godišnje pokrenuti lavinu. Da, i Elektroprivreda BiH teško može ostati na ovom nivou od 8-9 s posebno ako ne polugodištu izvuče 28 m dobiti kako neko reče a pogotovo ako bude vanredne dividende.
montypython

Post by montypython »

S ovim u vezi znam mnogo primjera iz prakse za ne povjerovati. Npr prije onog ludila rasta iz 2006 i 2007 dok je BHTelecom bio ne znam sada tačno, možda 7-8 KM govorim prijatelju (mada je savjetovanje takve vrste vrlo nezahvalno) da je dionica vrlo potcijenjena i da ima priliku života za ogromnu zaradu ako kupi na vrijeme. Nisam ga mogao ubijediti da je cijena niska i nije odmah kupio bez obzira na svu argumentaciju dobiti, prihoda cijene, P/E i sl. Kad se dizna otvorila i zavladao interes, kupio je kasnije po znatno višoj cijeni nažalost. OK. Onda je cijena rasla i ja sam u nekom trenutku prodao. Kad je cijena došla do mislim 80tak KM, kažem mu da je cijena odavno pretjerana i ničim opravdana i da prodaje hitno jer će balon puknuti. Kolega je najednom postao stručan i vrlo samouvjereno mi odbrusio da "šta je znam, ima ovo da ide do 200" i sl. Dakle isti čovjek koji nije vjerovao da se dionica isplati kupiti po 7, pri istom poslovanju firme, par godina kasnije tvrdi da vrijedi 200.
panzer

Post by panzer »

Ne treba tu očekivati ništa dramatično.
Jer evo, na elektroprivredi fondovi konstantno prodaju tako da se može desiti da se sva potražnja po ovoj cijeni zadovolji desetinama hiljada dionica koje imaju na raspolaganju.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Ne treba tu očekivati ništa dramatično.
Jer evo, na elektroprivredi fondovi konstantno prodaju tako da se može desiti da se sva potražnja po ovoj cijeni zadovolji desetinama hiljada dionica koje imaju na raspolaganju.
Ne bi me uopšte začudilo da se prodaje na svoju štetu upravo nekom "svom" ili ""povlaštenom" da mu se omogući veliki zarada u predstojećem rastu. Ne znam ali kažem ne bi bilo prvi put. Realno zašto bi fond prodavao po 8,7 KM dionicu koja knjigovodstveno vrijedi 71 odnosno zašto bi prodavao firmu koja vrijedi 2,5 miljarde po cijeni ekvivalentnoj 270 miliona. Monopolistu na tržištu, koji ne može propasti a može lako imati i dobit. Dakle to je upravo ono o čemu govorimo-muljaže a ne realna ponuda i potražnja.
panzer

Post by panzer »

To je jedna strana ali ipak moraju se popraviti i performansi firmi da bi potražnja bila jača. Već dugo je jasno da bez dobrih rezultata neće biti ni dobrih cijena dionica. Pa sad, ove kupovine po niskim cijenama očekujući bolje rezultate znaju biti vrlo rizične ali rizik se nekad zna i isplatiti.
montypython

Post by montypython »

Problem je kod ovih koji ne dijele dividendu što nema tog faktora "osiguranja". Koliko god bila cijena, kad se primi dividenda relativno je lako sračunati koliki ti je povrat i shvatiti da je cijena dionice nerealno niska. S druge strane kad dividende nema, glavnina ljudi iz šire narodne mase nema nikakvu predstavu o vrijednosti dionice, jer jednostavno ne poznaje načine procjene preko prihoda, dobiti i sl ukratko ne može/ne zna procijeniti fundamente a i oni koji poznaju ako nemaju prihod od dividende boje se zamznuti novac u dionicu koja možda jeste očigledno potcjenjena ali ne znaš kad će cijena "otkočiti"
montypython

Post by montypython »

montypython wrote:
panzer wrote:Ne treba tu očekivati ništa dramatično.
Ne bi me uopšte začudilo da se prodaje na svoju štetu upravo nekom "svom" ili ""povlaštenom" da mu se omogući veliki zarada u predstojećem rastu. Ne znam ali kažem ne bi bilo prvi put. Realno zašto bi fond prodavao po 8,7 KM dionicu koja knjigovodstveno vrijedi 71 odnosno zašto bi prodavao firmu koja vrijedi 2,5 miljarde po cijeni ekvivalentnoj 270 miliona. Monopolistu na tržištu, koji ne može propasti a može lako imati i dobit. Dakle to je upravo ono o čemu govorimo-muljaže a ne realna ponuda i potražnja.
evo zašto, prenio friško sa teme EPBiH. Ni pola dana nakon što sam "nagađao" o motivima ovih besmislenih prodaja. Ko god je kupio zaradio je 2,2 po dionici a prodavac izgubio

https://www.faktor.ba/vijest/elektropri ... -km-302335
http://www.elektroprivreda.ba/upload/do ... ivanje.pdf
leon

Post by leon »

Ovako je išla logika našeg većinskog vlasnika: Daj dividendu samo koliko nam treba do izbora da se potroši, šta znaš kako će baciti izbori i koji će rezultat biti; Bolje da pare ostanu na računima d.d., nego u budžetu; Nova vlast brzo može do budžeta, a dugo joj treba dok dođe do para na računima d.d. gdje su i nakon izbora naši ljudi; Sačekaj da prođe ovaj reformski Zakon o porezu na dohodak, pa da ovim malim dioničarima od tog drugog dijela dividende udarimo i porez 10% na njihov dio, svakako su oni profiteri...
Ima logike...
panzer

Post by panzer »

Imao sam nekih 80tak dionica. Možda se dobije kakvo neočekivano bogastvsto
Saziva se 18. Skupština društva “Mapex” d.d. Maglaj za 01.08.2018. godine (srijeda), sa početkom u 12:00 sati, u prostorijama društva u Maglaju, ul. S. Omerovića, Hotel Galeb

Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela skupštine

2. Usvajanje godišnjeg izvještaja o poslovanju društva za 2017. godinu, koji uključuje finansijski izvještaj I izvještaj revizora, nadzornog odbora i odbora za reviziju, kao i polugodišnji izvještaj o poslovanju za 2018 godinu

3. Izbor vanjskog revizora za 2018 godinu

4. Usvajanje izmjena i dopuna statuta

5. Odluka o pokretanju likvidacionog postupka

6. Razno
Post Reply