Mislim da je u pitanju samo strah investitora od ovih fiktivnih cijena i muljaža na tržištu. Jednostavno jedna generacije se opekla na "balonu" iz 2007. A druga još nije stasala a oni koji bi, vide ove zakovane cijene npr Bosnalijeka ili Sosora i ništa im nije jasno. Mnogo ljudi jednostavno i ne zna kako se trguje i koja je prava vrijednost neke dionice i kako je procijeniti. Stranci koji možda i vide pravu vrijednost takođe vide nesređeno stanje na KOMVP, muljaže i sl a možda čekaju i izbore. Dodao bih među ove koje si nabrojao još i Bosnalijek pa možda i Vispak. Čim se čak i jedan kupac zainteresuje cijena skokovito skače, vidimo npr na Enkeru a i na JPEMR odnosno mostarskoj EP, ili npr na firmama u auto industriji gdje se kako sam kažeš prije 10 g raspisuje tender po 21 a sad kupuje na berzi po 77 itd itd. Iz iskustva znamo da se ljudi jednostavno ne odlučuju na kupovinu dok ne vide da neko drugi kupuje čak i kad na svoje oči vide izuzetno povoljnu priliku/potcjenjenost. A onda kad rast počne najednom kupuju i po 100 % višoj cijeni nego su donedavno mogli. Moguće je da upravo podjele dividende otvore oči i započnu ciklus odnosno odbetoniraju ove fiktivne cijene. Ja lično očekujem pravu eksploziju cijena posebno npr na SOSORu ali i na Bosnalijeku na SOSORu možda i preko 100% a ako se dobit značajno poveća a nema razloga da tako ne bude, i mnogo više. Mada mislim da će na kraju porasti manje više sve, neko manje, neko više. Za Energoinvest, cijena je toliko pala da samo ako se izvuče mora drastično porasti bez obzira na poslovanje. Ako dobije tih 50-60 m za nekretnine očekujem također drastičan rast.panzer wrote:Nekoliko stvari koje su meni privukle pažnju ovih mjeseci.
Vanredne dividende telekoma i elektroprivrede. Očekivana bolja dobit Sarajevo osiguranja već na polugodištu- sada bi se već moralo pokazati. I eventualna prodaja Energoinvestovim nekretnina vrijednosti 50-60 miliona KM koja bi im konačno trebala donijeti likvidnost.
Za sada se nikakav pozitivni uticaj od tih očekivanja ne pokazuje iako su dividende izdašnije tako da je pitanje da li će cijene i ostalih rasti.
Mnogo je novca na štednji po lošim kamatama tako da mislim da će jedna iskra, na berzi odnosno i nagovještaj masama da se može i bolje zaraditi od 1,5 % godišnje pokrenuti lavinu. Da, i Elektroprivreda BiH teško može ostati na ovom nivou od 8-9 s posebno ako ne polugodištu izvuče 28 m dobiti kako neko reče a pogotovo ako bude vanredne dividende.