ma ja se već pomirio da te vanredne dividende neće ni biti. Posebno nakon najave ove sljedeće skupštine gdje nema eksplicitno tačke o podjeli vanredne dividende nego ono mutno o "rasporedu dijela akum dobiti u fond rezervi". Zašto dijela i zašto baš sad i šta je s onim drugim dijelom??? Ni sam ne znam šta da mislim. A i vrijeme je puno odmaklo, zašto bi to ostavljali za nekakvu novu skupštinu ako imaju namjeru podijeliti?brzi wrote:Meni ima logike da bude 0,50 KM,.. naravno ako imaju namjeru u ovoj godini isplatiti i onih 100 miliona KM iz akumulirane dobiti, jer bi isplatom (ukupnom ) od 160 miliona KM ostali sa poprilično malo gotovine.
Možda ovi što kupuju po 5.000 dionica znaju više od nas.
BH Telecom
-
Re: BH Telecom
S jedne strane,.. slažem se sa tvojim komentarom a opet. Ako je donesena odluka a jeste, Vlada FBiH je donijela odluku.
Ako je JP Autoceste u svom finansijskom planu računa na te prihode onda mi sve to izgleda kao riješeno i sad je "samo" stvar tehničke prirode.
https://vijesti.ba//clanak/386040/vlada ... 018-godinu
"Među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 miliona KM koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Proračun FBiH", navodi se u saopćenju.
Ako je JP Autoceste u svom finansijskom planu računa na te prihode onda mi sve to izgleda kao riješeno i sad je "samo" stvar tehničke prirode.
https://vijesti.ba//clanak/386040/vlada ... 018-godinu
"Među najznačajnijim projektima planiranim Proračunom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 miliona KM koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Proračun FBiH", navodi se u saopćenju.
-
Dakle, kada bi isplatili i onih 100 mio KM vanredne dividende, i onih 63,5 mio KM redovne dividende (dakle 1 KM po dionici), opet bi im ostalo keša dobro preko 120 mio KM. A toliko Mtel i Eronet nemaju zajedno. Znači, para ima-političke volje nema. Sada... Prije samo par mjeseci je priča išla u drugom pravcu. Ovo sada se nešto odigralo iza scene...brzi wrote:Meni ima logike da bude 0,50 KM,.. naravno ako imaju namjeru u ovoj godini isplatiti i onih 100 miliona KM iz akumulirane dobiti, jer bi isplatom (ukupnom ) od 160 miliona KM ostali sa poprilično malo gotovine.
Totalna politizacija preduzeća. U BH Telekomu ima najmanje profesionalizma i sektorskog znanja. To je najopasnije.
Gotovina sa 31.12. 2017. je 220 miliona KM i ako bi isplatili 160 ostali bi na 60 miliona gotovine, plus dobit iz ovog polugodišta.Sitna buranija wrote:Dakle, kada bi isplatili i onih 100 mio KM vanredne dividende, i onih 63,5 mio KM redovne dividende (dakle 1 KM po dionici), opet bi im ostalo keša dobro preko 120 mio KM. A toliko Mtel i Eronet nemaju zajedno. Znači, para ima-političke volje nema. Sada... Prije samo par mjeseci je priča išla u drugom pravcu. Ovo sada se nešto odigralo iza scene...brzi wrote:Meni ima logike da bude 0,50 KM,.. naravno ako imaju namjeru u ovoj godini isplatiti i onih 100 miliona KM iz akumulirane dobiti, jer bi isplatom (ukupnom ) od 160 miliona KM ostali sa poprilično malo gotovine.
Ne može. Oročeno.
A i sad će izbori.
A i sad će izbori.
-
Imaš objavljen revizorski izvještaj, pa pogledaj.brzi wrote:Gotovina sa 31.12. 2017. je 220 miliona KM i ako bi isplatili 160 ostali bi na 60 miliona gotovine, plus dobit iz ovog polugodišta.Sitna buranija wrote:
Dakle, kada bi isplatili i onih 100 mio KM vanredne dividende, i onih 63,5 mio KM redovne dividende (dakle 1 KM po dionici), opet bi im ostalo keša dobro preko 120 mio KM. A toliko Mtel i Eronet nemaju zajedno. Znači, para ima-političke volje nema. Sada... Prije samo par mjeseci je priča išla u drugom pravcu. Ovo sada se nešto odigralo iza scene...
Gotovina + kratkoročna oročenja + dugoročna oročenja = cca 280 mio KM. I plus minimalno 20 mio KM priliva keša za prvo polugodište.
U BHT-u keš nije problem...
-
Može li neko provjeriti iznos koji je predložen za dividendu, svaki dioničar ima pravo uvida u dokumentaciju za skupštinu.
''Narednog dana od dana objavljivanja Obavještenja do dana održavanja Skupštine, dioničari i punomoćnici dioničara imaju pravo uvida u isprave i materijale pripremljene za Skupštinu u sjedištu Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, ulica Franca Lehara broj 7, soba broj 414 na IV spratu, svakim radnim danom od 9,00 do 14,00 sati.''
''Narednog dana od dana objavljivanja Obavještenja do dana održavanja Skupštine, dioničari i punomoćnici dioničara imaju pravo uvida u isprave i materijale pripremljene za Skupštinu u sjedištu Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, ulica Franca Lehara broj 7, soba broj 414 na IV spratu, svakim radnim danom od 9,00 do 14,00 sati.''
Provjerio sam ja danas.Za isplatu dividende predlaže se 32.000.000 km ili 0.501 km po dionici.Ostatak od 23 miliona od prošlogodišnje dobiti ostaje kao neraspoređena dobit.Iz ranije neraspređene,akumulirane dobiti oko 182 miliona raspoređuju u rezerve.Taj iznos su izgleda već reinvestirali i dobili povrat poreza .Rezerve su im inače na nivou zakonom obaveznih,dakle 25% nominalnog kapitala!Na poziciji akumulirana neraspoređena dobit ostaj ukupno oko 33 miliona.Da ne unosim zabunu,mogu oni isplatiti vanrednu dividendu iz onog dijela rezervi za koji nisu tražili povrat poreza a koji prelazi obavezni iznos rezervi!Tako nekako sam ih shvatio!NIsam to detaljno analizirao ali sam vidio da imaju oko 220 miliona gotovine!Dobar dio je oročen u bankama!
Bila je to jos jedna Fadilova navlakusa kao i ono sa SOSOR om.