Tvornica Cementa Kakanj

Laufer
Posts: 151
Joined: 16 Jan 2018, 02:15

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by Laufer »

kraba wrote:Ima li kakvih novosti sa skupštine?
I mene interesuje. Ali se samo zna da je odrzana i da je bila tacka Raspodjela dobiti. Informacija o dividendi za nekih 7 dana, bar kako je to do sada bilo.
https://www.kakanjcement.ba/bs/node/5940
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by savjetnik »

Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj (TCK)usvojila je danas odluku o isplati dividende u iznosu od 1,68 KM po dionici.
Dioničari vornice cementa Kakanj su danas usvojili izvještaj o poslovanju za 2017. godinu sa izvještajima Nadzornog odbora i, Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.
"Tvornica cementa Kakanj je nastavila niz uspješnih poslovnih godina", kazao je Branimir Muidža, direktor kompanije u svom obraćanju dioničarima. "Na tržištu Bosne i Hercegovine u 2017. godini ostvarili smo povećanje prodaje i zadržali lidersku poziciju kako u prodaji cementa tako i u prodaji gotovih betona".
Tokom protekle godine Tvornica cementa Kakanj završila je veoma važan ekološki projekat ugradnje novih vrećastih filtera na mlinove cementa. Privedena je kraju i automatizacija laboratorije što će u konačnici dovesti
do daljeg poboljšanja finalnih proizvoda.
"Da bi nastavili nizati uspjehe, neophodno je da kontinuirano unapređujemo našu proizvodnju i poslovanje kroz nove investicijske projekte", kazao je Muidža. "U 2017. smo započeli i dva važna projekta koji će se realizirati tokom 2018. Izgradnja novih silosa cementa pokrenut će proizvodnju i prodaju novih tipova cementa što će nam osigurati bolju poziciju na domaćem i regionalnom
tržištu, a samim tim dovesti i do povećanja obima prodaje cementa. S druge strane, počinjemo sa modifikacijom postrojenja za upotrebu RDF-a, vrste alternativnih goriva, čime doprinosimo globalnom smanjenju CO2 emisija".
Govoreći o daljim planovima Muidža je kazao da je namjera kompanije da dalje širi svoju poslovnu mrežu kako bi se što više približila kupcima i omogućila im pristup kvalitetnim proizvodima.
Član Nadzornog odbora, Gerhard Hirth, na svoj zahtjev zbog odlaska u mirovinu, razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto izabran je Thomas Spannagl.
Obraćajući se Skupštini Hirth je kazao da je u Tvornici od same
privatizacije, već osamnaest godina: "Svjedočio sam i bio dijelom predivnih promjena kroz koje je ova Tvornica prošla. Danas osjećam ponos što sam bio dio ovog uspješnog tima od kojih su svakako najzaslužniji radnici i
rukovodstvo Tvornice".
Dioničarima se također obratio i Janos Szarkandi, predsjednik Nadzornog odbora Tvornice cementa Kakanj:
"Dobri poslovni rezultati koje Tvornica cementa Kakanj postiže godina postali su već ustaljena tradicija. Provjereni rukovodeći tim koji je na čelu ove kompanije već 12 godina, a kojemu je mandat obnovljen, predvodi
tim lojalnih, stručnih i vrijednih zaposlenika kojima se ovom prilikom duboko zahvaljujem na izvanrednim rezultatima. Sa ovakvim menadžerima, radnicima i dugoročnim planiranjem, Tvornica cementa Kakanj i ubuduće može očekivati uspješno poslovanje".
Izvor:Indikator.ba
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by savjetnik »

Tvornicu cementa Kakanj direktno će kontrolisati Heidelbergcement i Schvenk
Društva Heidelbergcement Central Europe East Holding B.V. (sa sjedištem u Holandiji) i Schwenk Beteiligungsgesellschaft (Njemačka), koji preko povezanih društava CEEM Investmebint Fund B.V. i Duna-Drava Cement Kft posredno kontrolišu Tvornicu cementa Kakanj, namjeravaju od društva CEEM otkupiti sve dionice koje ono ima u Tvornici cementa Kakanj putem dvije blokovske transakcije, navodi se u obavijesti Konkurencijskog vijeća BiH.
Na taj način bi privredni subjekti Heidelbergcement i Schvenk stekli udjele u Tvornici cementa Kakanj, a također bi ostali i vlasnici udjela u subjektu Duna-Drava Cement koji bi postao sestrinsko društvo Tvornici cementa Kakanj, dok bi privredni subjekt CEEM vjerovatno bio likvidiran.

U odgovoru na zahtjev Tvornice cementa Kakanj, Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je mišljenje da prijenos vlasničkih udjela Tvornice cemnta Kakanj sa CEEM-a na privredne subjekte Heidelbergcement i Schvenk ne podliježe obavezi prijave koncentracije, budući da je riječ o povezanim društvima, a ne nezavisnim subjektima.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by savjetnik »

Muštuluk
Obavještavaju se dioničari Tvornice cementa Kakanj d.d. Kakanj da je Skupština Društva, održana 26. aprila 2018. godine, donijela Odluku o isplati dividendi.
Dividenda u iznosu od 1,68 KM po dionici bit će isplaćena dioničarima koji su na listi dioničara Registra vrijednosnih papira FBiH registrovani kao vlasnici dionica Tvornice cementa Kakanj na dan donošenja odluke o isplati dividendi od strane Skupštine Društva.
Isplata dividendi će se izvršiti u skladu sa zakonskim propisima na račune kod poslovnih banaka, najkasnije do 26. septembra 2018. godine.
Pozivaju se dioničari Tvornice cementa Kakanj d.d. Kakanj koji su bili registrovani kod Registra vrijednosnih papira na dan 26.04.2018. godine, da u skladu sa Odlukom Skupštine Tvornice cementa Kakanj d.d. Kakanj od 26. aprila 2018. u roku od 30 dana dostave sljedeću dokumentaciju radi isplate dividende:

1. Ličnu identifikaciju i adresu dioničara dokumentovanu:

za fizička lica rezidente - ovjerenom fotokopijom lične karte i ovjerenom fotokopijom CIPS prijave

Dioničari će biti obaviješteni o isplati dividende putem javnih glasila i oficijelne web stranice Društva na adresi www.kakanjcement.ba .
Ovako to rade ozbiljne kompanije sa ozbiljnom upravljačkom strukturom i odgovornom upravom na čelu sa generalnim direktorom.
brzi
Posts: 2413
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by brzi »

:D Meni legla dividenda. Poranili ove godine.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by savjetnik »

Upravo tako,ali ono što je meni najvažnije da i dalje idu prema gore.Ulažu u nove proizvodne pogone,jačaju prodaju i svakodnevno vidim njihove kamione u svim dijelovima BiH.Jednostavno su po mom mišljenju najbolja kompanija na SASE.Vidjet ćemo FI za prvih 6 mjeseci,ali po onome što vidim optimista sam.Svakako je bitno da dividendu isplaćuju što prije.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Dobar skok dobiti na polugodištu. I dalje 42 miliona KM gotovine na računima.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by savjetnik »

Sve ono što sam u predhodnom postu napisao pokazalo se tačnim.Dividenda legla na račun,prihodi 35.607.566 KM i veći su za 3.540.000 KM u odnosu na isti period predhodne godine.Dobit veće za skoro 2 miliona KM u odnosu na isti period 2017.godine.Ako ovako nastave,a sigurno je da hoće možemo očekivati iduće godine i veću dividendu.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

Kad je već aktuelno dotjerivanje na 95%, šta mislite za koliko je prof-plus spreman prodati svoj udio?
brzi
Posts: 2413
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by brzi »

I ja sam razmišljao na tu temu.
Ima tu jedan kupovni nalog sa skrivenom količinom na 22,51 KM
Fondovi su prodavali prošle godine na 22,20 a kasnije na 22,50 KM.
Nisam siguran da Heidelbergcement ima želju da postane 100% vlasnik.
Oni su dioničarsko društvo nisu kao Mann-Hummel porodična firma.
Istina Cementara Lukavac je uradila preuzimanje ali se radilo o vrlo maloj količini dionica koje nisu bile u njihovom vlasništvu.
Post Reply