ZIF-ovi

panzer

Re: ZIF-ovi

Post by panzer »

Parlament i politika će reagovati onoliko koliko se pobune glasači.

U ovom slučaju vidimo da nema kritične mase koja bi protestvovala, pravila blokade puteva i slično, kako bi zaštitili svoju imovinu. A vidi se niko ne vjeruje u svoju imovinu.
Pitanje je zašto ne vjeruje.
Možda zato što im je poklonjena. I to poklanjanje se pokazalo kao vrlo loša stvar. Možda je namjera bila dobra ali ne može svako biti vlasnik kapitala. U ovom slučaju se pokazalo da većina nije sposobna da shvati šta posjeduje.

I ta percepcija je dovela do ovake otimačine.
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:U ovom slučaju Žurnal neće učiniti ništa.Oni pokušavaju da izigravaju Robin Huda,pri tome ne mareći za nezakonitosti i kriminal ,ukoliko nisu ciljna skupina uposlenici!Koliko sam ih ja razumio.oni sve učesnike na berzi podvode pod isto i smatraju da se eto kao nešto bune oni koji slabije prođu u toj krađi!.A ov što pljačkaju fondove koriste zapravo potpuno nezaštićeno područje.U Žurnalu izgleda i ne znaju šta je tu protivzakonito! Nisu svjesni činjenice da je ciljana skupina ,meta pljačke,zapravo brojna populacija onih kojima je država certifikatima pokušala priznati njihovu ulogu u izgradnji i odbrani ove zemlje!Ne zvačaju da nedistatak regularnog tržišta vrijednosnih papira zapravo dokida jedan od u svijetu uobičajenih načina prikupljanja kapitala,emisijom dionica!Sačekat će mo da vidimo hoće li oni uopće shvatiti kriminal na ovdašnjem tržištu,posebno na Sarajevskoj berzi i u okviru Komisije za vrijednosne papire.A njenim radom su izgleda zadovoljni svi kriminalci koji vrše vlast!Ako ste primjetili,među desetak imenovanja o kojima se spore unutar vladajuće koalicije,neka Komisije za vrijednosne papire!
Meni isto ovi članci zvuče malo kao da autor ne razumije suštinu ili bar dobar dio kriminala. Mislim poželjno je pisati, slabo je to iko dosad ali bojim se da ne promaše metu. Evo u ovom zadnjem članku težište se stavlja na privatizaciju, cijenu certifikata i sl. (Da se razumijemo Grabovac je bio puno bolji premijer od ovih sada ali stavovi oko privatizacije su mu malo anhroni i populistički). Zaboravlje se da su certifikati davani i stanovništvu i da je to ustvari pošten način raspodjele. Dobijali su ih ljudi po osnovu staža u vojsci, po osnovu toga što su građani, po više osnova, otlupljivali su se njima stanovi, mogao ih je kupiti svako i po toj cijeni osim fondova i Slovenaca i raditi s njima šta hoće. Druga je stvar što su neki bili neinformisani, nisu uložili nisu kupili... Nisu ni firme propale zbog privatizacije i fondova. Kako bi kad fondovi i ne mogu biti vlasnici više od 25%? U privatizaciju su i davane društvene firme a takve u sebi imaju feler u startu. One koje bile bolje, davane su u privatizaciju u malom procentu-simbolično (Telecomi, EP Bosnalijek...). Glavnina je već bila u raspadu i prije privatizacije. Prava pljačka i nije bila tada, prije 10 i više godina kako se sugeriše. Prava i velika pljačka je došla poslije i to NE od slovenaca. Ne govori se u tekstu o čudnim blokovskim transakcijama od domaćih "uspješnih" ljudi, gdje ista dionica isti dan ide po 6,5 i po 2, prvo blokovski drugo redovno, o poravnanjima, razmjenama, čudnim cijenama prodaje i kupovine, ne kaže se npr koliko je plaćena Tz pivara, Ozoni, i sL. Možda nakrupniji problem, isisavanje fondova od strane DUFova pomenut je ali ovlaš a to je ključna stvar. Trebalo je čitav jedan članak posvetiti procentu naknade i friziranjima troškova upravljanja da dostignu apsurdno visok zakonski maximum. Činjenici da DUFovi plivaju u parama i dijele kraljevsku dividendu od para uzetih od ZIFova za upravljanje a ZIFovi u gubitku i nikad nisu podijelili dividendu što im je jedini smisao postojanja itd itd. Ni blizu nije tačna ni tvrdnja da je realna vrijednost fondova 5-6 % od početne. Možda za neke, ne znam, međutim najveći BIG i sad ima NAV možda 80 miliona i to pri ovim super niskim cijenama dionica iz portfelja, arealno vrijedi ber 1,5 puta toliko. Ima još mnogo za opljačkati. Da bi to bilo mnogo više da je fond normalno trgovao, i da nije plaćao pljačkašku naknadu za upravljanje sve vrijeme je drugi par rukava, ali BIG nije nekad vrijedio 20 puta više, nego možda 30% više ne znam napamet. Nadam se da će se u budućim nastavcima autor malo informisati i preći iz daleke prošlosti u sadašnjost jer prava pljačka nije bila tad nego upravo sada. Ovdje su oštećeni građani i penzioneri, vlasnici dionica fondova, a autor je potpuno pobrkao stvar i govori o firmama. Ne može firmu oštetiti fond (koji je može imati max 25%) ako to ne želi direktor te firme, i još poneko.
mendo

Post by mendo »

potpuno se slažem sa montypythonom!
mendo

Post by mendo »

proleter wrote:
mendo wrote:
proleter wrote:Da li ovaj kriminal zastarjeva?
Doduše kada se vide imena aktera, samo krajnje naivan, da ne kažem nešto drugo, može očekivati da će ikada neko odgovarati za ovo, jer u stvari još uvijek se dešava u manjem obimu :

http://www.zurnal.info/novost/21017/pan ... -fondovima
ne bih se složio, da u manjem obimu. od kad su fondove preuzeli domaći igraći, u puno većem obimu i uopšte se ne sekiraju više, da prikriju šta rade...
Mislio sam na manji obim sredstava, milijarde su izvučene, ovim domaćim dok su naučili princip ostale su mrvice.
Slažem se u svemu sa slavujevim postom, ova Avdina priča je zakasnila 15-ak godina, ništa se neće desti, a da ih zaboli nešto za ovakve optužbe, dokaz je evo kontinuirana trgovina Mujinih i Hilminih dionica.
Jer znaju da je sve po "zakonu", kao reče jedan od nabrojanih aktera i osnivača fonda BIG (odnosno društva ABDS).
Naravno, prethodno Zakon treba prilagoditi kriminalcima.

I još nešto - ne vjerujem da će ova tema ikada biti na Face TV kod Senada Hadžifejzovića :lol:
ne slažem se, da su milijarde izvućene, jer prosto nikad nije bilo toliko likvidnog novca. milioni da, ali daleko daleko ispod milijarde; to su bajke.
večina imovine je propala (to je već druga prića zašto) ali nije izvučena. A preostatak su većinom pobrale banke, kod kojih je imovina bila založena, ne vlasnici
mendo

Post by mendo »

pored toga se sadašnji uopće ne obaziru ni na šta i ne boje nikoga, tako da je obim krađe sada sigurno veći; kao rekoh, ne pravdam nikog, ali ipak trebamo biti svjesni situacije
beka26

Post by beka26 »

Parlament i politika će reagovati onoliko koliko se pobune glasači.
A kad se to ovce mogle pobuniti protiv vukova? Pa političari su i postavljeni da zamajavaju ovčice dok pljačka ne bude dovršena. Tu su takodjer razni sportovi i Big braderi ako koja ovca ne prati politiku i sl.
A onome koji je opljačkan ionako je ne bitno ko ga je opljačkao, domaći ili strani lopov. 8-)
panzer

Post by panzer »

Nema tu ovaca. Sve je proračunato. Od političkih izbora do ličnih izbora. Svi su svjesni situacije i svi gledaju kako da oštete državu. Ali svi od najobičnijeg čovjeka do premijera države glabaju o poštenju.

Pa i za te fondove je ista priča. Kako rekoh, ljudi su bespotrebno dobili dionice i certifikate pa nikom ne smeta i da ostane bez njih.

Jedino je problem što se nepravilnosti iz fondova prelijevaju na firme u kojima imamo interese.
mendo

Post by mendo »

panzer wrote:Nema tu ovaca. Sve je proračunato. Od političkih izbora do ličnih izbora. Svi su svjesni situacije i svi gledaju kako da oštete državu. Ali svi od najobičnijeg čovjeka do premijera države glabaju o poštenju.

Pa i za te fondove je ista priča. Kako rekoh, ljudi su bespotrebno dobili dionice i certifikate pa nikom ne smeta i da ostane bez njih.

Jedino je problem što se nepravilnosti iz fondova prelijevaju na firme u kojima imamo interese.
pa dobro, mnogo ko dobije imovinu besplatno (npr putem nasledstva) pa mu nije svejedno za nju
tu je bitan faktor nepoznavanja dionica i tržišta kapitala...
slavuj

Post by slavuj »

mendo wrote:
panzer wrote:Nema tu ovaca. Sve je proračunato. Od političkih izbora do ličnih izbora. Svi su svjesni situacije i svi gledaju kako da oštete državu. Ali svi od najobičnijeg čovjeka do premijera države glabaju o poštenju.

pa dobro, mnogo ko dobije imovinu besplatno (npr putem nasledstva) pa mu nije svejedno za nju
tu je bitan faktor nepoznavanja dionica i tržišta kapitala...
Mnogo je ovdje pogrešnih stavova.Prvi je svakako da su ljudi besplatno dobili certifikate.Ne smije se zaboraviti da su ovu zemlju izgradili a potom odbranili baš ti ljudi koji su dobili te certifikate.Pa pogledajte oko sebe,sve što vidite izgradili su njeni gradjani,čak i djeca!Jer i djeca su trpjela manji standard da bi se gradile fabrike,putevi,naselja!I uz to su uglavnom sami finansirali odbranu.Ja sam,recimo,umjesto one betonske montažne gaeraže koju je pravljena u Brezi,kupio pušku!S njom sam se4 popeo na brdo a kasnije je predao jednoj jedinici!I takvih je koliko hoćete!
Pogreš na je i tvrdnja da oni koji bi trebali spriječiti i sankcionisati kriminal na tržištu vrijednosnih papira,uglavnom o tome ne znaju!
Ja ću posvjedočiti da sam bar jednom političaru iz vrha svake stranke pokušao objasniti šta je tu kriminal.Večina je pokazivala da im je jasno,neki su i obečali brze akcije,ali ništa!Jedna od mojih priča ispričana je i u Parlamentu ali su je jednostavno prešutjeli!također sam bar petorici tužilaca objasnio o čemu se to radi!I svi su obečali akciju,ali poslije ništa!U kantonalnom su mi ,recimo,ničim izazvani rekli da je pitanje dana kada će se pokrenutu proces za jedan slučaj!To su rekli prije dvije godine!!!
Jedino šta su uradili je to da su kod onog privođenja učesnika kriminalne manipulacije dionicama FDS oko AW brokera,privođenim u zapisnike o saslušanju stavljali da su privedeni po prijavama nekoliko pojedinaca.Tek toliko da ih upute koga da tuku ako ne uspiju kupiti tužioce!A meni je tužiteljica ekspresno tada poručila da se moji kontakti sa novinarima oko toga mogu tumačiti kao ometanje istrage.Ni o tome do danas nema ništa!
Očiti ovi koji to sve rade,organizuju,uspjevaju zadovoljiti bar povremene potrebe svih kriminalaca u svim strankama!I baš zati i jedino zbog toga,nema nikakvih pokušaja da se zaustavi ,recimo,svakodnevna pljačka dioničara fondova kroz isisavanje para uvaljivanjem fondovima dionica propalih firmi po naduvanim cijenama a koje su u vlasničtvu kriminalaca koji kontrolišu fondove!Na kraju i malo optimizma.SVE JE OVO ZAPISANO!
panzer

Post by panzer »

Meni se opet sve svodi na to da je bitno šta kažu glasači jer je politika čitavo vrijeme populistička i tamo gdje mogu dobiti glasove oni će reagovati.

Znači da je bilo protesta i štrajkova ili blokada cesta onda bi se šta i razmatralo. Bar vidimo da tako nešto prolazi. A jedan čovjek kad priča sa tim parlamentarcima to ne znači ništa. Na hiljade ih priča sa njima.

I nije te certifikate niko ni tražio niti ih je trebalo dijeliti neukom narodu. Ali pokazalo se da nije bila dobra odluka. Možda je bilo na hiljade firmi koje svakako nisu imali perspektivu ali ovako se stvorio prostor da se jeftino preuzmu nekretnine tih propalih firmi na ekstra lokacijama od neukog naroda koji je ni kriv ni dužan postao njihov suvlasnik.

A da ne kažem da su isto tako postali suvlasnici vrlo kvalitetnih firmi.
Post Reply