Bosnalijek

montypython

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

graditelj wrote:Ovo je ono što čaršija priča, meni se čini da je više istine nego izmišljotina.
Slobodna_Bosna_829.pdf
Mozda jeste tacno u vezi onoga ko jeste kupac, šta namjerava i ko će biti direktor. Međutim u članku je preuzimanje predstavljeno kao neprijateljsko, rušenje Alvogenovog pokušaja kupovine kao "odbrana" Bosnalijeka od strane Arslanagića, Uzunović kao loš dečko, a Arsla kao spasitelj, vozni park u Rusiji je preluksuzan (dok se kuće auta sa Arsline strane ne spominju). Jasno je meni da Senadu Avdićiu Lagumdžija nije baš simpatičan (nije ni meni) ali mislio sam bar da će zadržati profesionalni dignitet i da će istina ipak biti najvažnija. U ovom članku je međutim među tačnim informacijama udrobljena masa neistina i potpunih dezinformacija. Tužno!
Sabur2

Post by Sabur2 »

Avdic pise iz onog ugla kako mu se plati.

Nego pade mi na pamet jos jedna mogucnost. Sad ne znam koliko je to sve realno. Mozda ovaj Haden, kako SB pise ko vec stoji iza njega, nema namjeru uzeti vecinsko vlasnistvo. Mozda samo vidi priliku da udje u firmu, ostvari vecinu uz vladine dionice kao saveznika i onda nakon sto se popravi performans kompanije samim time sto ce se mnogo jace plasirati na ruskom trzistu i prekinuti ispumpavanje novaca, proslijedi dalje za vece pare nekoj krupnijoj ribi. Time bi Haden ostao ispod limita na kojem mora raspisati tender, a upravljali bi kompanijom.

Također, pojacan je pritisak na dionicare da prodaju dionice. Iz iskustva znam da niko u aprilu 2007. nije govorio prodaj, nego su svi govorili - kupi, sto mi cak i da nemam pojma sta se ovdje desava, govori da trebam raditi suprotno. Dakle ne prodajite ih sa ovakvim golemim rabatom. Ako hoce da kupuju, neka plate.
vaclavha

Post by vaclavha »

Cudno je da nema nikakve reakcije vlade na ovu pricu. Zaista jeste. Neko potpuno nepoznat kupi 10% firme oko koje je bilo toliko frke i niko ni rijeci. Ako ima neko nesto, neka postavi na temu.
Asim Metiljevic, Senadov soldat, bi sam sebe zbunio kad bi procitao svoja posljednja tri clanka o BSNLR. :-)
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Sto se Metiljevica i SB tice,oni su samo tipicni nasi mediji.Ja sam svjedok da su skoro svi mediji najmanje dva puta mjenjali strane u ovoj sapunici.
Uglavnom se ravnaju prema materijalnim interesima vlasnika ili samog medija.Ovom prilikom ih pozivam da moj dio onoga cime su im placena ovakva i slicna
pisanja,a sto sam ja kao dionicar trebao dobiti kao dividendu,uplate za javne kuhinje grada.
Interesantno je da je Arsla progovorio o rasipanju u Rusiji tek posto mu je propao pokusaj da tamo instalira sina.Prvi put vjerujem necemu sto on kaze.
Taj je stvarno rasipao kada je ,izmedju ostalog,sutio na placanje kupleraja po Moskvi od strane Arslanagica juniora karticom Bosnalijeka.
A sto se tice vlade,ona ovdje nije po strani.Ja sam se toga bojao pa sam sa nekima tamo i kontaktirao..Indirektno sam saznao da je vlada ukljucena u ovo .
Samo mi nije jasno tko ce od toga svega profitirati.Bojim se da ce mali dionicari,i to bas oni koji su na neki nacin zasluzni za ovu situaciju,najgore proci.
Postoji ozbiljna opasnost da ovaj kupac ovakvim dogovorenim kupovinama od onih koji tudjim gloginje mlate,dodje do procenta koji mu omogucuje da zajedno sa
vladom i Libijcima upravlja Bosnalijekom.I to na nacin kako je radio Arslanagic.Naravno tu vlada mnogo rizikuje.
Rizikuje i taj kupac,s obzirom da se ne zna rok trajanja ove vlade.
Mali dionicari su na potezu.Treba dobro razmisliti prije nego se odluci o prodaji.Nikada do sada nije se desilo da 15% neke firme promjeni vlasnika kroz veliki broj
transakcija a da pri tome cijena nije uopce porasla!To sigurno netko mora istraziti.Treba otkriti kuda je otisla kapitalna dobit prvih kupaca.

Osim toga, u ovom svemu ucestvuju i oni s kojima ce se vlada morati sukobiti kada bude rasciscavala situaciju u FDS.Bojim se da ce biti jos sukoba interesa.
graditelj

Post by graditelj »

A stvarno pravo iritira ova situacija, kao da nikog drugog ne interesuje i nikom nije u interesu da izbistri situaciju oko ovih transakcija sa Bosnalijekom.
Danas u oslobođenju neki tekst na drugoj strani, a stavili i na naslovnicu, samo prepisali iz Slobodne Bosne i dodali neka nagađanja sa ovog foruma.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Objavljeno dana: rujan 28, 2012 12:07
Berzno posrednička kuća Eurohaus d.o.o. Sarajevo Azize Šaćirbegivić 16,71000 Sarajevo
i
HADEN SA Luxembourg

daju

OBAVIJEST
Shodno članu 243 i 248 Zakona o tržištu vrijednosnih papira ( "Sl. Novine FBiH" broj :85/08)

U periodu od 20.09.2012 do 27.09.2012 godine na Sarajevskoj berzi/burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo, Haden S.A. izvršio je kupovinu 1.165.688 redovnih dionica emitenta Bosnalijek d.d., Jukićeva 53, Sarajevo, oznake dionica BSNLR, nominalne vrijednosti 10,00 KM, što čini 15,3456% emitovanih redovnih dionica gore navedenog emitenta.

Usluge posredovanja kod kupovine/prodaje izvršila je berzno posrednička kuća Eurohaus d.o.o Sarajevo.

Objavljeno dana 28.09.2012. godine u ''Dnevnom avazu''.
Jel ovo zavrsen posao pa daju obavjest, ili to moraju raditi sedmicno?

Dakle 15,35 % vlasnistva. Drzavni dio i Libija = cca. 43%. Kupovine po 13 ima još. Hoće li namiriti do preko 50%?
panzer

Post by panzer »

Ništa.

Potpuno provjereno da ne kupuju rusi. HADEN kupuje za nekog domaćeg ko je u dogovoru sa vladom i na taj način Vlada preuzima kontrolu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Kakva nam je perspektiva?
panzer

Post by panzer »

Kad ne bude Šepe i ostalih "reprezentacija" kakva može biti? To smo davno zaključili. Koliko vidim svi pozitivno gledaju na razvoj situacije.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ma da, ali samo da sjase kurta a uzjase murta.
Post Reply