Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
Zato treba dobrom nizu pojedinaca pokazati gdje im je mjesto pa da se i neki potencijalni tražioci doživotne egzistencije ( i svojih potomaka) zamisle kada počnu izražavati želje.
dobro si to artikulirao! potpuno se slažem!montypython wrote:Dio problema je upravo u tome da o Coca Coli možeš naći sve i na internetu. Ono što možeš ti može još i 50 miliona drugih, uključivo stotine hiljada profesionalaca koji sve to svaki dan gledaju na 6 monitora ispred sebe na stolu. Svaka se info analizira i cijena prilagođava u hiljade transakcija na berzi svakog dana. Takva dionica nije nikad potcijenjena. Izvagana je u gram realno i brusi se svake minute. Manje više sve zavisi je li bear ili bull market. Nema dakle mogućnosti da se dionica kupi potcjenjena a to je meni ključno. Ako nema niskog ulaska nema zarade, osim ako ne naletiš na neki novi Apple u fazi garaže, ali ako i to znaš ti znaće i drugi.car wrote:Razumijem te, ali po čemu je meni Sarajevo Osiguranje bliže od Coca Cole?
Ja nemam nekih insajderskih informacija, ali o Coca Coli mogu brdo stvari naći na internetu, a šta je sa Sarajevo Osiguranjem i FDS i ostalim firmama.
Već sam na jednoj temi rekao da sam po malo počeo sa indeksiranjem i tu vidim budućnost da mogu na dugi rok oploditi investiciju.
Danas tehnologija omogučava da ja mogu ako se potrudim znati više o Coca Coli od nekoga tko zivi u Americi.
U BiH je drugačije, bear market je ima 10 godina, faza totalne apatije, stanje pojedinih dionica čini mi se ne prati ni 10 ljudi ukupno a ni pola od njih se ne razumije. Zbog kriminala, loših zakona, loših regulatora stvorena su i negativna očekivanja koja su dodatno srezala cijene. Ako odbijemo firme koje stvarno i ne valjaju sve ostale su ozbiljno potcjenjenjene i mnogo je onih koje mogu za kratko vrijeme eksplodirati samo promjenom "klime". Ima i osrednjih ili čak slabašnih firmi čije je cijena ipak preniska i kao takve mogu rasti-drastično. Glavna razlika je po meni u tome što kod nas možeš naći fimu koje ima nisku ulaznu cijenu (kakva god da je sama firma), dok vani naprosto ne možeš. I ako ima visoku zaradu i dividendu cijena je odavno prilagođena tome tako da kad je kupiš napuhanu čak i ako dobijaš dividendu, pri prodaji postoji mogućnost da ćeš prodati i niže nego si kupio ako balon ispuše, tako da je to u biti lutrija. Tako ja razmišljam, možda nisam u pravu, ne bih da nikog odvraćam.
šta se to dešava sa Preventom?
da se razumijemo - meni će biti draže, ako se oporezivanj dividendi i kapitala ne usvojimontypython wrote:Vlada radi sve suprotno od onoga što bi trebala. Umjesto da stimuliše tržište kapitala, potpuno nerazvijeno i ne-popularno, gdje promet na SASE bude po 50 hiljada dnevno (umjesto 5 miliona) oni ga destimulišu. A nema tu nikakvog finansijskog efekta osim čiste simbolike. Rijetka su preduzeća koja uopšte dijele dividendu sad će biti još rijeđa ili će pribjeći mutnim "reinvestiranjima"- čitaj kriminalu. Evo npr za BH Telecom, jedan od rijetkih koji je uopšte ima, od 100 miliona dividende 90% ionako ide državi, ostalih 10 miliona se podijeli na 7810 dioničara.Kad bi se oporezovalo npr po 15% to znači da bi država dobila 1,5 m godišnje. S tim da bi to bilo i manje jer će firme kako rekoh jednostvno dobit sakrivati. Narod kaže "kolje se vo radi kile mesa" i nemam boljeg objašnjenja. Zauzvrat Vlada dobija 7810 gnjevnih dioničara samo u BHT. Neće skupiti s ovim ni 5 m godišnje a uništiće (već uništeno) tržište kapitala koje bi trebalo da potiču i stimulišu. Za dioničare je valjda jasno, ne glasati za onoga koji ovako nešto predlaže a glasati za onoga ko je protiv i ko ima zrno ekonomske pameti i razuma pa da je crni đavo. Evo baš ću pratiti hoće li i kako, opozicija reagovati na ovo.brzi wrote:Gledam ovaj prijedlog zakona o porezu na dohodak i vidim diskriminaciju.
"Osnovicu dohotka kod prihoda od ulaganja kapitala predstavljaju neto prihodi od kapitala, te nisu dopušteni nikakvi odbici, a stopa poreza na dohodak se primjenjuje po principu lomljene skale na svaku pojedinačnu isplatu do 800,00KM stopa poreza je 13%, a preko 800,00 KM stopa poreza je 20%. "
Logično bi mi bilo da sve isplate dividende u toku godine budu uključene u ukupne prihode poreskog obveznika i da plati prema poreskim stopama kako već budu usvojene.
Dakle prema ovom što su naveli,..neko ko je nezaposlen a ima jednom u godini dana neku isplatu dividende bit će oporezovan bez prava na lični odbitak od 8.400 KM.
ali budimo ipak realni - u americi ti npr odbiju tzv witholding tax, bez obira da li se ovdje po zakonu oporezuje ili ne
https://dnevni-list.ba/inozemni-kapital ... je-od-bih/
pa kao što već više puta napisao - glavni razlog da nema stranog kapitala je izuzetno loš imidž BiH vani, čak i u najbližnjim susjednjim zemljama - zavoljo negativnog PR-a kojeg proizvode čelnici sva 3 naroda, ljudi BIH vide kao poluratnu zonu u kojoj može svaki čas ponovo otpočeti naoružani konflikti
pa kao što već više puta napisao - glavni razlog da nema stranog kapitala je izuzetno loš imidž BiH vani, čak i u najbližnjim susjednjim zemljama - zavoljo negativnog PR-a kojeg proizvode čelnici sva 3 naroda, ljudi BIH vide kao poluratnu zonu u kojoj može svaki čas ponovo otpočeti naoružani konflikti
Čak je i Fadil to primjetio :
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... ook+status
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... ook+status
Ja već odavno ne dvojim oko toga ko je štetniji za zemlju i narod,lopov ili budala!U ne znam koliko primjera sam se lično uvjerio da su najopasniji ljudi sa skromnim intelektualnim kapacitetima na mjestima sa kojih mogu napraviti veliku štetu.
U ovom slučaju ,istina,imamo izgleda kombinaciju karaktera i pameti!Rezultanta je beskrajni bezobrazluk!
Čovjek maskiran u premijera,iz okruženja koje bi trebalo biti premijersko,sa platom i ostalim benefitima koje su rezervirane za premijera,sjedi u udobnoj fotelji neke klubske kafane i konstatuje da vlada i premijer nisu uradili ništa za popravku pozicije zemlje u širem okruženju!
A oni vani nemaju ni agendu!
Aferim!
U ovom slučaju ,istina,imamo izgleda kombinaciju karaktera i pameti!Rezultanta je beskrajni bezobrazluk!
Čovjek maskiran u premijera,iz okruženja koje bi trebalo biti premijersko,sa platom i ostalim benefitima koje su rezervirane za premijera,sjedi u udobnoj fotelji neke klubske kafane i konstatuje da vlada i premijer nisu uradili ništa za popravku pozicije zemlje u širem okruženju!
A oni vani nemaju ni agendu!
Aferim!
Ubila se pozicija za nekog Jasmina Jaganjca....
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... ar+sedmica
I ne znam čemu sve to kad ni država BIH nije mogla ni primisati Konzumu jer su ljudi imali monopolsku poziciju nakon preuzimanja mercatora a kamoli sad kad su velike države uključene u situaciju u Agrokoru. Nekakav entitetski apartčik nešto da mijenja.... odnosno da nadzire...
I ne znam čemu sve to kad ni država BIH nije mogla ni primisati Konzumu jer su ljudi imali monopolsku poziciju nakon preuzimanja mercatora a kamoli sad kad su velike države uključene u situaciju u Agrokoru. Nekakav entitetski apartčik nešto da mijenja.... odnosno da nadzire...
U pet marki da će biti HDZ-ovacpanzer wrote:Ubila se pozicija za nekog Jasmina Jaganjca....