car wrote:Razumijem te, ali po čemu je meni Sarajevo Osiguranje bliže od Coca Cole?
Ja nemam nekih insajderskih informacija, ali o Coca Coli mogu brdo stvari naći na internetu, a šta je sa Sarajevo Osiguranjem i FDS i ostalim firmama.
Već sam na jednoj temi rekao da sam po malo počeo sa indeksiranjem i tu vidim budućnost da mogu na dugi rok oploditi investiciju.
Danas tehnologija omogučava da ja mogu ako se potrudim znati više o Coca Coli od nekoga tko zivi u Americi.
Dio problema je upravo u tome da o Coca Coli možeš naći sve i na internetu. Ono što možeš ti može još i 50 miliona drugih, uključivo stotine hiljada profesionalaca koji sve to svaki dan gledaju na 6 monitora ispred sebe na stolu. Svaka se info analizira i cijena prilagođava u hiljade transakcija na berzi svakog dana. Takva dionica nije nikad potcijenjena. Izvagana je u gram realno i brusi se svake minute. Manje više sve zavisi je li bear ili bull market. Nema dakle mogućnosti da se dionica kupi potcjenjena a to je meni ključno. Ako nema niskog ulaska nema zarade, osim ako ne naletiš na neki novi Apple u fazi garaže, ali ako i to znaš ti znaće i drugi.
U BiH je drugačije, bear market je ima 10 godina, faza totalne apatije, stanje pojedinih dionica čini mi se ne prati ni 10 ljudi ukupno a ni pola od njih se ne razumije. Zbog kriminala, loših zakona, loših regulatora stvorena su i negativna očekivanja koja su dodatno srezala cijene. Ako odbijemo firme koje stvarno i ne valjaju sve ostale su ozbiljno potcjenjenjene i mnogo je onih koje mogu za kratko vrijeme eksplodirati samo promjenom "klime". Ima i osrednjih ili čak slabašnih firmi čije je cijena ipak preniska i kao takve mogu rasti-drastično. Glavna razlika je po meni u tome što kod nas možeš naći fimu koje ima nisku ulaznu cijenu (kakva god da je sama firma), dok vani naprosto ne možeš. I ako ima visoku zaradu i dividendu cijena je odavno prilagođena tome tako da kad je kupiš napuhanu čak i ako dobijaš dividendu, pri prodaji postoji mogućnost da ćeš prodati i niže nego si kupio ako balon ispuše, tako da je to u biti lutrija. Tako ja razmišljam, možda nisam u pravu, ne bih da nikog odvraćam.