Vlada FBiH

car
Posts: 67
Joined: 14 Mar 2017, 13:10

Re: Vlada FBiH

Post by car »

To je istina, ali samo u nekim državama, ali većina država u EU i SAD će ti opaliti porez.
U Hrvatskoj ako si držao dionice duže od 2g onda ne plaćaš kapitalnu dobit.
Pročitao sam da u Njemačkoj ako si kupio nekretninu i držao je više od 8g, onda ne plaćaš porez na kapitalnu dobit.
Dobra je stvar što su koliko sam razumio od kapitalne dobiti izuzete vrijednosti koje si naslijedio.

Slažem se sa vama da država neće ovim previše dobiti.
Na dionicama neće dobiti gotovo ništa, a na nekretninama nešto sitno, jer je većina nekretnina naslijeđeno, a i na ugovoru se umanjuju vrijednosti, dio ide u kešu, pa se neće omrsiti.

Ostaje zlatna koka, tj. oročena štednja gdje bi mogli skinuti bar 20miliona KM, ali pitanje je kad će ovaj porez stupiti na snagu?

Ja mislim da neće prije 2019.g., a do tada će kamate na štednju dodatno opasti, pa će i zarada biti manja.

Bit će zanimljivo šta će naši građani uraditi sa 11 milijardi štednje kad država udari porez, a kamate se dodatno smanje.

Ja sam 100% siguran da se novac neće preliti na SASE BLSE.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vlada FBiH

Post by montypython »

car wrote:Sad malo previse filozofirate i kmečite.
U SAD i EU se plaća porez na dividendu.
U SAD je 30% i kod svake isplate dividende ti se automatski odbije 30% i kraj priče.

U EU je slična stvar, samo što sve države imaju svoju stopu.
U Njemačkoj na dividendu platiš 25% i još ti odboju neki postotak ako si se izjasnio kao vjernik za financiranje tvoje vjerske organizacije.

U Hrvatskoj je porez na dividende 12% i automatski se odbije pri isplati.

Ostale zemlje EU imaju porez na dividende, a postoje porezne oaze npr:Monte Carlo, Andora, Luxemburg, Lithestein i sl, gdje se plaća manja stopa preza.

BiH samo prati šta drugi rade.

Ovo vaše razglabanjenu uloženom trudu je smiješno, a pogotovo priče o tome kako je dionica izgubila vrijednost.
Još se ne mogu prestati smijati.

Ako si dionicu kupio za 100KM, a prodao je za 200KM onda si ostvario kapitalni dobitak od 100KM/dionici.
U EU i SAD ćeš i na kapitalni dobitak platiti porez, a svaka zemlja EU ima svoju stopu poreza.

Ako si kupio po 100KM, a prodao po 50KM onda nema kapitalnog dobitka i onda ne plaćaš porez.

Ovim zakonom država će zaraditi na oporezivanju dobiti od kamata na štednju, jer se tu vrti solidna lova(kamate padaju i dalje) ali depoziti su veliki, a to je državi lako pratiti.
I ovaj porez postoji u svim zemljama EU, imaju ga Srbija i Crna Gora, pa je bilo i za očekivati da će i u nas doći.

Nisam upratio da li će novi porez uključivati i kapitalnu dobit(razliku između kupovne i prodajne cijene)?.
Kapitalna dobit se računa i na nekretnine, a ne samo dionice.

Mislim da ovo neće utjecati na našu burzu, jer je svakako mrtva.
Jebeš burzu gdje su entitetske obveznice najlikvidnije sredsatvo.
Moram reći, vrlo površno, nivo osnovne škole. Jedini argument koji imaš je da je tako drugdje. Da bi se BiH mogla uopšte porediti sa drugima trebala bi biti ista ili slična kao te zemlje dakle biti normalna zemlja. Ona to nije. U SAD i drugdje tržište kapitala ima stoljetnu tradiciju i praksu, prometi su u milijardama, regulacija jaka, pravila poznata, opterećenje privrede nisko, dobiti visoke. U BIH. tržište kapitala je u povoju. 95% stanovništava nema pojma ni o čemu se radi, prometi na berzi 50ak hiljada, kao jača ćevabdžinica, regulacija praktično ne postoji. Po meni treba tome tržištu omogućiti da udahne vazduh prije nego ga uhvatimo za vrat i počnemo gušiti. Je li cilj da se uništi tržište kapitala? Da bi privreda imala dobit, treba joj omogućiti da je ima. U BiH je opterećenje na neto plate je nevjerovatnih 73% a sa parafiskalnim nametima 100% što je među najvišim opterećenjima na svijetu. Čudo je da neko uopšte ima dobit a pogotovo radno intenzivni sektori. Ako nisi upratio, mi već imamo i porez na prihod i porez na dobit i primjenjuju se sa jednostavnošću koju pominješ. U svijetu je nezabilježen odliv novca u administraciju kao što je u BiH. Proguglaj broj ministara koje imamo u odnosu na broj stanovnika kad već porediš sa SAD ili Njemačkom.
Dalje, osim dodatnog prihoda državi (koji će se tvrdim, uvođenjem dodatnih poreza smanjiti a ne povećati) još jedan razlog oporezivanja dividende vani je intencija da se stimuliše investiranje i rast firme, umjesto potrošnja. To ima smisla gdje nema kriminala i gdje je regulacija jaka. Kod nas međutim ne zna se ni da li postoji KOMVP, regulacija ne postoji. Višak novca koji firma ne podijeli neće (čast izuzecima) investirati i ići u rast nego će se izgubiti u muljanjima između povezanih lica. Npr ne podjeliš li nekih 34 miliona u BH Telecomu u dividendu oni će umjesto u 4G ili 5G tehnologije uložiti novac u kupovinu nedovršene zgrade po 3-4 hiljade KM/m2 od vlastite stranke.
Primjer koji si naveo je smijurija, potpuno si zaobišao moj primjer ponoviću: kako tretirati dioničara koji dobije dividendu od nekog emitenta u iznosu od recimo 1000 KM a iste te godine mu ta dionica opadne i izgubi na njoj 2500 KM. Čovjek je u stvari izgubio 1500 KM te godine. On bi sad trebao platiti nekakav porez na tu dividendu a imao je golemi kapitalni gubitak. Ili ako npr 2018 g izgubi 3000 KM a 2019 dobije 2000, hoće li to za 2019 platiti nekakav porez na dobit, a za 2018 nikom ništa, iako je ustvari u dvije godine zbirno u gubitku?
Stvar je mnogo kompleksnija nego što tebi izgleda i zahtjeva i komleksnu analizu, simulacije projekcije učinka i daleko je svjetlosnim godinama od pristupa „'vako je u Ameriki“, koji mi liči na onu „mislila žaba da je konj pa digla nogu da je potkuju“.
Ako se već hoće da smo kao SAD ili EU, trebalo je primijeniti sve ili ništa a ne selektivno. Dakle pogrešan je redosljed poteza. Prvo treba smanjiti opterećenje privrede, smanjiti doprinose na neto platu, omogućiti privredi da „prodiše“, paralelno osposobiti KOMVP (izabrati stručne ljude za promjenu) i ostale regulatore da rade svoj posao, suzbiti kriminal, aktivnosti povezanih lica i u privredi i na berzi pa kad se dividende počnu mjeriti u stotinama miliona, a dnevni promet na berzi u milionima, dakle za jedno 10 godina, onda se može razmišljati i o porezu i o procentu poreza i poređenjem sa EU i SAD. Ovo sad je čisto mehanički copy/paste bez ikakve veze sa stvarnošću tek da se zadovolji forma. Mamuzanje mrtvog konja.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Vlada FBiH

Post by Investitor »

Ovdje treba sagledati stvari šire, a ne samo iz ugla dioničara jer će se oporezivati i ostale vrste kompanija kao što su npr. d.o.o. Veliki broj kompanija osnovane su stranim kapitalom (skoro sve banke, argeta, coca cola, cementare, perutnina...) i sve one svoju dobit uglavnom ne zadržavaju u BiH, već je vračaju u matične države. S ove strane će država biti na dobitku. Međutim, BiH je dosada bila poreska oaza kada je u pitanju porez na dobit i uprkos tome nije uspjela značajnije privući strana ulaganja kao npr. Srbija. Bojim se da će ovaj porez biti dodatni razlog za strana ulaganja obiđu BiH. I to je najveći nedostatak ovog prijedloga zakona.
https://dnevni-list.ba/inozemni-kapital ... je-od-bih/
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Vlada FBiH

Post by brzi »

Teško je govoriti o pravdi,.. uzimanju, davanju, upoređivati Njemačku i BiH.
Njemačke firma bi trebale platiti državi 10% poreza samo za pravo da na proizvod stave " Made in Germany".
U Njemačkoj se plaća 25% poreza na dividendu.
Porez na zaradu od prodaje dionica se plaća samo ako si dionice držao kraće od 24 mjeseca.
Uz to u Njemačkoj na kraju godine popuniš poresku prijavu. Navedeš sve svoje troškove od broja kilometara pređenih u toku godine vozeći do posla, ostale troškove vezano za posao, pomoć roditeljima do određenog iznosa, i do kraja marta dobiješ povrat preplaćenog poreza.
Da ne spominjemo subvencije od države koje čovjek ( poreski obveznik) može koristiti.
Kod nas porez možeš platiti ali porez ne možeš vratiti a o subvencijama mogu razmišljati samo podobni.

U ovom nacrtu je navedeno da se kod prodaje nekretnine ne plaća porez ukoliko se koristila za vlastite potrebe ili je bila u vlasništvu prodavca duže od 5 godina.

"(4) Otuđenjem nekretnina, u smislu stava (1) tačka b) ovog člana, smatra se prodaja, zamjena i drugi prijenos nekretnina uz naknade. Otuđenjem nekretnina smatra se i prijenos bez naknade (poklon i sl.) ukoliko se na takav prijenos ne plaća porez na osnovu drugih federalnih ili kantonalnih propisa.
(5) Ne smatra se prihodom od imovine, prihod ostvaren prodajom nekretnina koje su do otuđenja služile za stanovanje poreznog obveznika, kao ni dohodak ostvaren otuđenjem nekretnina nakon pet godina od dana sticanja tih nekretnina. "

Za razliku od tog kod prodaje dionica ne postoji vremenski rok kojim vlasnik ostvaruje pravo na neoporezivanje zarade.
Računa se razlika između nabavne cijene i prodajne ukoliko se to ne isplati vlasniku onda će uzeti za poreska oporezovati razliku između najnižu cijenu u posljednjih godinu dana i prodajne cijene.

"(1) U svrhu utvrđivanja kapitalnog dobitka, u smislu ovog zakona, nabavnom cijenom prava, udjela ili vrijednosnih papira, smatra se cijena po kojoj je porezni obveznik stekao pravo, udjel ili vrijednosni papir.
(2) Kod vrijednosnih papira koji su stečeni kupovinom, a kojima se trguje na regulisanom tržištu kapitala u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, nabavnom cijenom smatra se cijena koju obveznik dokumentuje kao stvarno plaćenu, odnosno, ako to ne učini, najniža zabilježena cijena po kojoj se trgovalo u periodu od godinu dana od dana koji prethodi prodaji tog vrijednosnog papira."
car
Posts: 67
Joined: 14 Mar 2017, 13:10

Re: Vlada FBiH

Post by car »

Monty druže nisam ja neki ekspert što bi naši ljudi rekli, ali ti živiš u oblacima i dosta si nerealan.
Naša vlada će sve što je lako i loše kopirati od drugih, a ono dobro ne može, jer promjene neće doći dok se zemlja politički ne stabilizira i dok se narod ne obrazuje(dođe pameti). Kad se to desi, onda treba proći dosta godina da mi stignemo ostale, a kako sad stvari stoje mi idemo u pogrešnom smjeru.

Ovo da su opterećenja na plaću velika stoji samo djelomično, jer koliko ja sa osnovnom školom znam da su doprinosi 41,5% i porez na dohodak je 10%.
Po novom zakonu doprinosi se smanjuju na 33%, ali se porez na dohodak povećava, tj uvodi se još jedna stopa od 20% na primanja preko 1500KM, a neoporezivi dio se podiže na 700KM.
Prema ovome će se rasteretiti poslodavci, a oni sa višom plaćom će davati više i to je bit socijalne države, ili je socijalna država nešto drugo?
Jedina je mana što se ukida stimulacija na djecu, a po meni bi se samci sa višim primanjima trebali više opteretit i time kompenzirat olakšice za obitelji sa djecom, ako je problem loš natalitet.

Što se tiče tvojih tvrdnji/primjera o oporezivanju dividende, a dionica je u gubitku, opet ću se nasmijat.
Čovjek je u kapitalnom dobitku tek kad proda dionicu po većoj cijeni od kupovne i na njoj zaradi, a a u gubitku ako proda dionicu po manjoj cijeni od kupovne.
Ako dionica nije prodana, onda nema kapitalnih dobitaka/gubitaka i kraj priče.

Kad čovjeku legne dividenda onda je on ostavrio neki prihod i taj će prihod država oporezovat i kraj priče.

Evo do sada nije bilo ovih poreza pa tržište kapitala nije oživjelo, čak je od krize 2008/2009 i zamrlo.
Problem je što mi nemamo ekonomiju i nemamo kvalitetne ljude koji mogu isplivati u ovakvom okruženju, niti napraviti zaokret.
Sve se svodi na obveznice i par firmi koje vode korumpirane stranke i sad da tu netko ulaže.

Kad govoriš kako SAD imaju tradiciju tržišta kapitala tu si u pravu, ali šta bi mi sad trebali čekati 100g da se naviknemo razmišljati kao Amerikanci.
Druže danas te nitko neće čekati 100g, danas je sve globalizirano i lako dostupno, sve informacije su ti na raspolaganju, a ako netko to ne zna iskoristiti to je njegova stvar/problem.
Svaki dan viđam ljude oko sebe sa fakultetima koji ne razmišljaju šta sutra, a kamoli šta za 20+ godina.
Zašto 95% naših ljudi nema pojma o tržištu kapitala?
Ja se kladim da preko 50% naših državljana sa fakultetom ne zna razliku između dionice i obveznice, a isto toliko ih i ne zna šta je kapitalna dobit, a kukamo kako su mladi obrazovani i bez posla.
Imamo i mi internet, imamo i google pa nek "guglaju" danas su informacije lako dostupne i sve što jedan Amerikanac može pročitati možemo i mi u BiH.
Nije naš problem što ne znamo. već što se ne trudimo da naučimo.

Za kraj ću dati dobronamjeran savjet svima a to je da se odmaknu od lokalnih burzi u BiH i okruženju.
Ne kažem da tu neki nisu nešto zaradili i da se u budučnosti neće moći zaraditi, ali nema tu kruha za običnog čovjeka.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vlada FBiH

Post by montypython »

car wrote:...
Ovo da su opterećenja na plaću velika stoji samo djelomično, jer koliko ja sa osnovnom školom znam da su doprinosi 41,5% i porez na dohodak je 10%.
Po novom zakonu doprinosi se smanjuju na 33%, ali se porez na dohodak povećava, tj uvodi se još jedna stopa od 20% na primanja preko 1500KM, a neoporezivi dio se podiže na 700KM.
....

Što se tiče tvojih tvrdnji/primjera o oporezivanju dividende, a dionica je u gubitku, opet ću se nasmijat.
Čovjek je u kapitalnom dobitku tek kad proda dionicu po većoj cijeni od kupovne i na njoj zaradi, a a u gubitku ako proda dionicu po manjoj cijeni od kupovne.
Ako dionica nije prodana, onda nema kapitalnih dobitaka/gubitaka i kraj priče.

Kad čovjeku legne dividenda onda je on ostavrio neki prihod i taj će prihod država oporezovat i kraj priče.
...
Ne znam šta je djelimično u tvrdnji da su opterećenja na platu velika, to je poznata i lako provjerljiva činjenica. Doprinosi su 73% na neto platu a to što ti navodiš je postotak od bruta, kako inače oni koji nameću poreze više vole prikazivati jer porez onda izgleda manji. Dakle uz taj namet, jedan od najvećih na svijetu, imamo i porez na prihod, koji je 10%, porez na dobit od 10%, te sad u nacrtu ovaj na dividendu, kapitalnu dobit, štednju. Uz sve imamo i parafiskalne namete koji kako su ljudi istražili nadopunjuju onih 73% na 100%. Je li i tako u Americi? I ti onda izvučeš iz konteksta samo porez na dividendu i kažeš "i tamo je tako pa treba i u nas".
A to što kažeš da je gubitak tek kad prodaš, vjerovatno i nemaš dionice. Pitaj onog ko je kupio nešto po npr 30 a sad mu je to npr 14 i dobio je par dividendi od po nekoliko postotaka, a nije prodao dionicu je li u gubitku ili ne. Ako i proda odmah a cijena dionice se prepolovila u odnosu na vrijeme kad je kupljena u gubitku je, a platiće ipak državi porez na dividendu. Dakle PLATIĆE i ako je u gubitku. Hoće li mu država doplatiti onaj kapitalni gubitak na samoj dionici. Neće! A, znači država selektivno prati samo gdje si u plusu i ČOPA a tamo gdje si u minusu i to za to isto vrijeme-ko te j.... Šta mu je alternativa ako ne proda? Da čeka da poraste na cijenu po kojoj je kupio (koja nikad neće doći) uz rastući oportunitetni trošak? I da proda po cijeni po kojoj je kupio, kad će opet biti u gubitku (oport. trošak, inflacija...). Da proda i ranije po nižoj cijeni, zbog čega će opet biti u gubitku? U svakom od tih slučajeva je na gubitku samo što državu to neće zanimati (kao ni tebe). Ispada dakle ovako, dok drži dionicu koja je pala, nije formalno u gubitku jer je nije prodao pa nema kapitalnog gubitka. Međutim kad god je proda, biće u gubitku samo što i kad je proda i bude u kapitalnom gubitku to nikoga i ne zanima. Ako izgubi i milion tako niko mu neće ništa kompenzirati ali ako paralelno na istoj dionici dobije hiljadu KM dividende, platiće uredno porez na dividendu državi iako je zbirno u gubitku 999 hiljada.
car
Posts: 67
Joined: 14 Mar 2017, 13:10

Re: Vlada FBiH

Post by car »

Imam dionica, jedna trenutno vrijedi manje vec sto sam platio, ali ja je cuvam.
Hoce li porasti ne znam, ali zato je cuvam i ne prodajem.
Na burzu sam ulozio pare koje sam spreman izgubit, ali sam nesto i naucio.

Sta sam naucio?
Nikad vise necu ulagati u nelikvidna trzista, uključujući i okolne zemlje, jer zasto da se kupam kuci u lavoru kad imam sva mora ovoga svijeta na raspolaganju.

Inace druze kad si se odlucio na kupnju preuzeo si rizik i sta cu sad ja meni i ostalima ako smo pogresno odabrali.
Ako nisi sposoban nauciti na tuđim pogreskama, onda nauci bar na svojim, inace se okani investiranja.
panzer
Posts: 12397
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

Nista ne garantuje da će bilo gdje drugo, u bilo kojim drugim dionicama biti bolje.

A što se tiče te izjave da naša berza nije za običnog čovjeka, treba znati da ni jedna trgovina nije za običnog čovjeka jer nisu svi rođeni za trgovce.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vlada FBiH

Post by Sabur2 »

Definitvno ću u narednom periodu rasprodati portfolio, priznati gubitak i razguliti odavde.
Nema rezona čekati da mi dionica dođe na prihvatljivu cijenu i da mi El Fake odalami 20% od kapitalne dobiti.
Bolje je prihvatiti 20-30% gubitka odmah sad i pokusati negdje drugo ispeglati stvar.

Mozda malo u ove digitalne valute, malo u nekretnine, malo u inostranstvo.
YOLO kako bi rekli ovi mlađi.
panzer
Posts: 12397
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vlada FBiH

Post by panzer »

Ja se ne brinem oko provođenja zakona. Bar tu su pokazali da im nije stalo tako da sumnjam da ću ikad platiti i jednu KM poreza za bilo šta vezano za dionice.

A i dalje više vjerujem Sarajevo osiguranju nego Bitcoinu.
Post Reply