Bojim se da će doći i do pada profita, ali i do preplavljivanja tržišta jeftinim dionicama. Imamo sad veliki nalog na 15 KM. Svi se podvlace ispod toga.
Bice vjerovatno moguce kupiti ovo oko nove godine i za 12.-12,5
BH Telecom
Re: BH Telecom
Recimo da si imao (ili ja, svejedno) prije tri godine 5.000 dionica BH Telekoma. To je ulaganje cca 100.000 KM.montypython wrote:Po meni je, takođe, beznačajno da li će ili neće dionica pasti nakon eventualne isplate dividende. Taj pad nakon dividende je ionako bio čista besmislica i "izum" naših sitnih špekulanata. Sve zavisi i uvijek je samo od poslovanja firme. I da padne šta to znači onome ko je ionako ne prodaje? Ništa. Možda samo priliku na dokup. Uz stabilnu dobit od trenutno, 1km po dionici, i da padne na 12, što sumnjam, bio bi to povrat od solidnih 8% godišnje. Sve će, ponavljam, dogoročno, zavisiti samo od poslovanja i dobiti firme.
2014. cijena dionice bila je oko 20 KM.
Sada je oko 14,20-14,40 KM ( 70.000 KM). Znači da si (ili osoba "X") izgubio na vrijednosti 30.000 KM.
Za tri godine ukupna dividenda bi bila cca 18.000 KM.
Dakle minus 12.000 KM.
U to vrijeme obveznice su bile na oko 63-67 % nominale. Dakle za 100.000 KM moglo se uzeti 150.000 KM obveznica.
Tri godine kamate na 150.000 KM je 11.250 KM.
Obveznice su sada skoro na 100 % .
Dakle osoba "Y" sada ima 161.000 KM.
Razlika 78.000 KM.
Ako je pak taj iznos dionica deset puta manji (500 komada) osoba "X" je zijanila na telekomu BiH 7.800 KM
Koja je garancija da neće BHTSR otići na 12 KM, kako reče Sabur ?
Uzeo si najnepovoljniji period za obračun.
Ja sam od 2008. godine kupovao i prodavao dionice BH telekoma.
Dakle kad je bilo povoljno dokupljivao, i kad je bilo povoljno prodavao.
I naravno uzimao dividendu.
Sad imam nešto preko 3000 dionica koje su kupljene po prosječnoj cijeni od 15,26 KM.
Kada bi sve sračunao vjerovatno sam imao prinos u cijelom vremenskom periodu preko 7%.
A za obveznice, kad su bile na 32% ( D serija ) razmišljao da uzmem ali u tom trenutku mi izgledalo nepovoljno da bilo šta iz portfelja prodam.
Ja sam od 2008. godine kupovao i prodavao dionice BH telekoma.
Dakle kad je bilo povoljno dokupljivao, i kad je bilo povoljno prodavao.
I naravno uzimao dividendu.
Sad imam nešto preko 3000 dionica koje su kupljene po prosječnoj cijeni od 15,26 KM.
Kada bi sve sračunao vjerovatno sam imao prinos u cijelom vremenskom periodu preko 7%.
A za obveznice, kad su bile na 32% ( D serija ) razmišljao da uzmem ali u tom trenutku mi izgledalo nepovoljno da bilo šta iz portfelja prodam.
Najnepovoljniji, zavisi za koga.
Koliko se sjećam dinoca BHTSR je dogurala i do 80 KM, a po 40 KM je išla ko halva
Koliko se sjećam dinoca BHTSR je dogurala i do 80 KM, a po 40 KM je išla ko halva
Dobro, nisam računao to vrijeme prije potopa,.. u to vrijeme se nisam bavio dionicama.
Sjećam se čovjek me zaustavlja na ulici i pita me šta mislim da li je dobro što je kupio dionica neke firme iz Tuzle.
Ne sjećam se tačno koje.
Pitam ga a čime se bavi firma,.. odgovor je bio,.. "neznam".
Sjećam se čovjek me zaustavlja na ulici i pita me šta mislim da li je dobro što je kupio dionica neke firme iz Tuzle.
Ne sjećam se tačno koje.
Pitam ga a čime se bavi firma,.. odgovor je bio,.. "neznam".
-
Hajde da onda razvučemo i ovu računicu. Neka si 2010. kupio BHT 5000 kom po cijeni između 18,5-19 KM koliko je tada koštao i nek te sa provizijama i ostalim troškovima to koštalo cca 95.000 KM. Dosada si za svaku dionicu dobio 10,8 KM dividende, s tim da bi trebao dobiti još cca 1,58 ove "vanredne" dividende. To znači da si dosada naplatio 54.000 KM dividende i da ćeš dobiti cca još 7.900 KM ove vanredne dividende. Dakle ukupno cca 62.000 KM. Nije loše, zar ne?proleter wrote:Recimo da si imao (ili ja, svejedno) prije tri godine 5.000 dionica BH Telekoma. To je ulaganje cca 100.000 KM.
2014. cijena dionice bila je oko 20 KM.
Sada je oko 14,20-14,40 KM ( 70.000 KM). Znači da si (ili osoba "X") izgubio na vrijednosti 30.000 KM.
Za tri godine ukupna dividenda bi bila cca 18.000 KM.
Dakle minus 12.000 KM.
U to vrijeme obveznice su bile na oko 63-67 % nominale. Dakle za 100.000 KM moglo se uzeti 150.000 KM obveznica.
Tri godine kamate na 150.000 KM je 11.250 KM.
Obveznice su sada skoro na 100 % .
Dakle osoba "Y" sada ima 161.000 KM.
Razlika 78.000 KM.
Ako je pak taj iznos dionica deset puta manji (500 komada) osoba "X" je zijanila na telekomu BiH 7.800 KM
Koja je garancija da neće BHTSR otići na 12 KM, kako reče Sabur ?
Sve zavisi od momenta ulaska i cijene ulaska u neku dionicu.
Ono što su na neki način i Slavuj i Monty govorili jeste, bar kako sam ja shvatio i kako i sam mislim, da neko ko je uložio u ove dionice da mu dugoročno donose dividendu i pri tom ih kupio po nekoj razumnoj cijeni, ne bi se trebao obazirati na ove "špekulativne" aktivnosti 3 fonda koji su faktički i oborili cijenu ovoj dionici ispod svakog razumnog nivoa. Ti sa svojih 5.000 kom iz prethodnog primjera ćeš uredno dobijati dividendu bar 1 KM po dionici i dokle god je tako ne moraš se sikirati. Ova 3 fonda imaju još nekih cca 880.000 dionica (cca 12-13 mio KM po ovim cijenama) i to je to. Kada izvuku te pare iz fondova, nema više jeftinih dionica BHT. A u privatizaciji ne vjerujem da će BHT otići baš po nominalnoj cijeni.
Dok dođe do toga, ti ćeš kao dioničar iz ovog primjera uzeti još bar 4-5 KM dividende čime ćeš vratiti gotovo sve uložene pare u BHT.
Naravno, ovo je idealna situacija sa BHT.
Što se tiče obveznica ratnih potraživanja, to jeste bila najbolja investicija na našoj berzi. Tokom 2010. godine si ih mogao kupiti po cijeni od 18 pf do cca 30 pf. Možeš i sam izračunati koliko bi zaradio da si ovih 95.000 KM uložio tada u njih. Već bi naplatio kamata cca 55.000 KM, a one bi ti sada vrijedile preko 300.000 KM.
Last edited by Sitna buranija on 26 Sep 2017, 11:11, edited 1 time in total.
-
Glavni razlog za "pad" cijene ova dionice je taj što je jedina bila likvidna u portfoliu ovih fondova kada im je trebao keš. Drugi problem što cijena ne raste jesu ti isti fondovi, jer kad bi dopustili da cijena raste ispalo bi da su donijeli loše poslovne odluke i oštetili fond prodajući po niskim cijenama. Nikako ne stoji konstatacija nekih formaša da je ovo realna cijena dionice uzrokovana lošim poslovnim rezultatima. Treba uporediti pokazatelje sa telekomima iz okruženja pa bi vidjeli da BHT od mnogih ima bolje pokazatelje.
Mislim da je dobra strana svega ovoga je da su sitni dioničari imali priliku da dođu do ove dionice po povoljnoj cijeni (jer su od fondova kupovali isključivo mali dioničari a ne drugi fondovi). U slučaju da neki ozbiljniji investitor odluči investirati u ovu dionicu ovih njihovih 2-3% je veoma beznačajno. Lično ne očekujem ili "ne tipujem" da će doći do značajnijeg pada dionice, iz razloga što i fondovi moraju "živiti od nečega" a BHT je jedan od rijetkih koji donosi mnogo voljeni keš. Međutim, ne treba isključiti mogućnost da ovi u fondovima vrše zloupotrebe i prodaju svojim pajdašima po niskim cijenama, ali to nikako ne bih vezao za poslovanje kompanije već isključivo za navedeni kriminal. Ukoliko bude nekog značajnijeg pada ja to vidim kao priliku za dokup (zadužiti se ako treba), a mislim da bi se u tom slučaju i banke aktivnije uključile u kupovinu ovih dionica, a što će predstavljati konačni kraj manipulacije ovih fondova.
Mislim da je dobra strana svega ovoga je da su sitni dioničari imali priliku da dođu do ove dionice po povoljnoj cijeni (jer su od fondova kupovali isključivo mali dioničari a ne drugi fondovi). U slučaju da neki ozbiljniji investitor odluči investirati u ovu dionicu ovih njihovih 2-3% je veoma beznačajno. Lično ne očekujem ili "ne tipujem" da će doći do značajnijeg pada dionice, iz razloga što i fondovi moraju "živiti od nečega" a BHT je jedan od rijetkih koji donosi mnogo voljeni keš. Međutim, ne treba isključiti mogućnost da ovi u fondovima vrše zloupotrebe i prodaju svojim pajdašima po niskim cijenama, ali to nikako ne bih vezao za poslovanje kompanije već isključivo za navedeni kriminal. Ukoliko bude nekog značajnijeg pada ja to vidim kao priliku za dokup (zadužiti se ako treba), a mislim da bi se u tom slučaju i banke aktivnije uključile u kupovinu ovih dionica, a što će predstavljati konačni kraj manipulacije ovih fondova.
-
Očito da većina investitora ne razmišlja kao mi. Telekom i pored vanredne dividende pada...
-
Čekaju da se objavi poziv za skupštinuSitna buranija wrote:Očito da većina investitora ne razmišlja kao mi. Telekom i pored vanredne dividende pada...
-
Ali zato oni koji "znaju" ne trebaju nikakve objave, oni kupuju i kada drugi to najmanje očekuju. Gledam baš kako lijepo prođe 125 hiljada KM Bosna Auta. Nisu oni budale da kupuju Telekom zbog vanredne dividende kada Telekomu prihodi padaju za 4% sa 255 mio KM na 245 mio KM, a polugodišnja dobit jedva da je 30 i koji milion. A istovremeno imaju priliku kupiti Bosna Auto po cijeni koja nije cijelih 2 puta veća od nominalne, ali i kojem prihodi rastu 5% (za razliku od Telekoma) i to sa 191 hiljade KM na 200 hiljada KM...Investitor wrote:Čekaju da se objavi poziv za skupštinuSitna buranija wrote:Očito da većina investitora ne razmišlja kao mi. Telekom i pored vanredne dividende pada...