BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /170921053

Zanimljiva je reakcija našeg tržišta na ovakve vijesti i informacije. I umjesto da cijena skače, kod nas obrnuti trendovi...

Možda ljudi čekaju Selimovića i očekuju da pusti 100-150 hiljada komada po 12-13 KM, a radi prikupljanja keša za investiranje u neke od ovih budućih potencijala u energetici, telekomunikacijama, turizmu... Šta će mu BHT, kada može investirati u prosperitetnije dionice... :roll:
Investitor

Post by Investitor »

Ovo je objavljeno oko 13 časova i ljudi vjerovatno nisu vidjeli vijest. Ali i ovaj tekst je napisan traljavo jer iz njega, na prvi pogled, izgleda kao da se Parlament treba izjasniti o obije stvari a ne samo o sredstvima od Klirinškog duga.
slavuj

Post by slavuj »

Svi koji išta znaju o tržištu vrijednosnih papira ovo oko dividendi iz akumulirane dobiti sigurno prate.Ali ko da vjeruje ovakvom premijeru i ovakvoj Vladi.Pa sječate li se samo šta je on govorio kada je prodavao FDS,Bosnalijek i Sarajevo osiguranje.Pa to ni pas s maslom nebi probavio,kako to narod kaže!I nikom ništa.On se i dalje onako drsko smješka i sasvim ozbiljn razvija čitave teorije o nekakvim njegovim uspjesima!Ne vjerujem da je ova isplata dividendi njegova ideja!Mora da je tu umješan neko pametniji!On i oni što odavno lešinare u Agenciji za privatizaciju,razvijali su teoriju o prodaji određenog procenta dionica Telekoma.I ne znam ko ih je tu zaustavio!Već su sigurno i kod kuće nagovjestili dobru proviziju od mešetara kojima su obečali te dionice!
To ,i kriminalni regulatori na tržištu glavni su razlog što nema kupaca ni kad je ovoliki prinos na vidiku.
Naravno,za ovdje prisutne kratkoročne ulagaće problem je i činjenica da sa oko 2.000.000 dionica BHT raspolažu Društva za upravljanje fondovima,u naravi kriminalci kojima još jedna rasprodaja tuđeg ne znači ništa.A to je mogučnost da se odmah poslije dividende pojavi na prodaji stotinjak hiljada ovih dionica po cijeni manjoj od one koja se dobije kada se odbije iznos isplačene dividende.
Jer šta briga one od Bistrika do osjeka što je to suprotno interesima fondova.Oni ,u ostalom ,znaju da nikako neće stići da izvuku sve iz fondova,Jednom će valjda neko ukloniti Hasana A.P.Čelama i njegove nezasluženo slobodne pajdaše!
Shahab

Post by Shahab »

Radi se o improvizaciji kojom vlast želi pokrenuti predizborne radove. Još jedna iluzija i predizborna prevara. Pitanje za ovaj topic jeste sudbina Telecoma. Vanredna mužnja je zadnja dobra vijest za dioničare. Ništa dobrog u budućnosti. Krava muzara je zaklana. U bilo kojoj opciji.
slavuj

Post by slavuj »

Zar ste stvarno zaboravili šta se desilo sa akumuliranom dobiti FDS?Nije otišla vlasnicima kroz dividendu,nije s njom pokrenut neki neduhanski biznis,kao odstupnica za vrijeme u kojem se smanjuje potrošnja duhana pod pritiskom antipušačkih kampanja,nije čak pretvorena ni u neke od finansijskih derivata sa minimalnim prinosima,jednostavno,pokradena je u cjelini!Premijer i direktor su unisono tvrdili da je nije ni bilo,to je kažu samo računovdstveni termin.E baš tako bi završila i ova akumulirana dobit u BH Telekomu da ih taj strah od gubitka izboira nije natjerao da je konačno isplate vlasnicima.Dobro,dio će oni i u ovom slučaju pokrasti kroz izvođaće radova,dio koji će dobiti fondovi preći će u ruke kriminalaca koji upravljaju fondovima,a dio će ipak biti uložen u infrastrukturu ili u neke druge potrebe stvarnih vlasnika,građana i malih dioničara!
A za buduće poslovanje telekoma nije najbitnije koliko para ima na računima banaka ili na posudbi kod odabranih!
A menadžment će biti prisiljen da vuće poteze koje zahtjeva tržište i konkurencija.Za investiranje u nove tehnologije i marketing u poptrebnom obimu,ostaje im ogromna amortizacija i dio dobiti koji će se i dalje ostavljati kao neraspoređen!Pa bujrum,neka se pokažu!Treba i dalje zarađivati stotinjak miliona godišnje!
Za mene je ov o jedina ispravna odluka ove Vlade,sve druge su se odnosile samo na trošenje para za potrebe ogromnog aparata na grbači naroda!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

slavuj wrote:Zar ste stvarno zaboravili šta se desilo sa akumuliranom dobiti FDS?Nije otišla vlasnicima kroz dividendu,nije s njom pokrenut neki neduhanski biznis,kao odstupnica za vrijeme u kojem se smanjuje potrošnja duhana pod pritiskom antipušačkih kampanja,nije čak pretvorena ni u neke od finansijskih derivata sa minimalnim prinosima,jednostavno,pokradena je u cjelini!Premijer i direktor su unisono tvrdili da je nije ni bilo,to je kažu samo računovdstveni termin.E baš tako bi završila i ova akumulirana dobit u BH Telekomu da ih taj strah od gubitka izboira nije natjerao da je konačno isplate vlasnicima.Dobro,dio će oni i u ovom slučaju pokrasti kroz izvođaće radova,dio koji će dobiti fondovi preći će u ruke kriminalaca koji upravljaju fondovima,a dio će ipak biti uložen u infrastrukturu ili u neke druge potrebe stvarnih vlasnika,građana i malih dioničara!
A za buduće poslovanje telekoma nije najbitnije koliko para ima na računima banaka ili na posudbi kod odabranih!
A menadžment će biti prisiljen da vuće poteze koje zahtjeva tržište i konkurencija.Za investiranje u nove tehnologije i marketing u poptrebnom obimu,ostaje im ogromna amortizacija i dio dobiti koji će se i dalje ostavljati kao neraspoređen!Pa bujrum,neka se pokažu!Treba i dalje zarađivati stotinjak miliona godišnje!
Za mene je ov o jedina ispravna odluka ove Vlade,sve druge su se odnosile samo na trošenje para za potrebe ogromnog aparata na grbači naroda!
U potpunosti se slažem sa Slavujem. Nije krava muzara zaklana ovom isplatom, već je konačno muzu oni koji bi jedini i imali pravo to raditi. Kako Slavuj reče, ima BHT dovoljno para da investira u nove tehnologije i iz amortizacije, jer nema BHT mogućnosti značajno i dramatično širiti bazu korisnika ili se proširivati u regionu. Dakle, može samo obnavljati dotrajalu opremu novom, savremenijom. A za to upravo po definiciji amortizacija i služi. A ovaj višak para koji im stoji na računima banaka uz neku mizernu kamatu je bolje vratiti vlasnicima, nego da ostanu tamo pa da sutra umjesto Zaimovića dođe neki krimos i te pare na sumnjive načine izvuče iz firme, a mi ostanemo kratkih rukava. Ovako je poštenije. Daj Bože da su povukli svu zadržanu dobit (nešto preko 3 KM po dionici) i isplatili dioničarima...
Sabur2

Post by Sabur2 »

Kako god, ja sam imao hitnu potrebu za kešom i procijenio sam da mi je najbolje prodati ovu dionicu.
Sad, hoće li biti obaranja cijene ili neće, to niko ne zna, ali ja tipujem da će ići dole za više od iznosa vanredne dividende.
Sam pao, sam se ubio.
Investitor

Post by Investitor »

Sabur2 wrote:Sad, hoće li biti obaranja cijene ili neće, to niko ne zna
Znaju ovi koji upravljaju fondovima...
slavuj

Post by slavuj »

Kao što sam već napisao,više od 2.000.000 tuđih dionica u rukama kriminalaca su velika opasnost po realnu vrijednost dionice na tržištui.No to je ipak svega oko 3% ukupnog broja dioinica,pa i neće m oći bitno utjecati na cijenu po kojoj će ovi stečajni upravitelji FBiH prodavati Telekom,kada budu morali!Jer teško da će se u n jihovoj raji naći potencijalni kupac Telekoma.Zato isplativost ove dionice u konačnici ovisi od toga je li kupljena iz spekulativnih razloga ili baš kao investicija u tržište vrijednosnih papira.Istina,ti poluinteligenti od Bistrika do Alipašina su spremni ići na obaranje cijene i iz čiste pakosti prema određenim investitorima,ali ipak ovdje to nije lako.Jer ,nakon ovolike dividende sigurno će se naći uvijek neki investitor izvan tog njihovog kriminalnog kruga koji će kupiti po realnoj cijeni!A i oni moraju nešto ovako imati u portfoliju svojih krava muzara,inače od kuda da namaknu pare svom fondu,kada im recimo ,zatreba da prodaju svoje top dionice.Sa dionicama Telekoma uvijek mogu računati da svake godine bar jednom mogu usrećiti svoj fond dionicama,recimo Ozona,Unioninvestplastike,nekakvih energetskig giganata ili nepostojećih telekomunikacijskih kompanija!Valjda i među njima ima neko ko zna skontati dva i dva,mada ove transparentne pljačke ne ukazuju na to!
Ja zato ovu dionicu smatram investicijom od koje očekujem svake godine prinos veći od mogučeg na nekim drugim dionicama!I iskreno se nadam da ću s njom dočekati i i preseljenje Hasana A.P.Čelama.Mada se ta njegova bratija trajno nastanila iznad vječne vatre.Ali kažu da vječnih vatri ima i na drugim mjestima!A oni su je ,očito,zaslužili!
montypython

Post by montypython »

Po meni je, takođe, beznačajno da li će ili neće dionica pasti nakon eventualne isplate dividende. Taj pad nakon dividende je ionako bio čista besmislica i "izum" naših sitnih špekulanata. Sve zavisi i uvijek je samo od poslovanja firme. I da padne šta to znači onome ko je ionako ne prodaje? Ništa. Možda samo priliku na dokup. Uz stabilnu dobit od trenutno, 1km po dionici, i da padne na 12, što sumnjam, bio bi to povrat od solidnih 8% godišnje. Sve će, ponavljam, dogoročno, zavisiti samo od poslovanja i dobiti firme.
Post Reply