SARAJEVO - Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini, koja je mrežna banka Raiffeisen Bank International (RBI), ostvarila je veoma dobre poslovne rezultate.
Njena dobit na polugodištu je uvećana u odnosu na isti period protekle godine i iznosi 52 miliona KM. Kapital u iznosu od 528 miliona KM iznova potvrđuje stabilnost poslovanja banke pri čemu je ukupna aktiva za prvih šest mjeseci 4,061 milijardu KM. U drugom kvartalu 2017. godine konsolidovana dobit je iznosila 367 miliona eura, što predstavlja povećanje za 147 miliona eura u odnosu na prvi kvartal 2017.
Također, Raiffeisen Bank International ostvarila je dobar rezultat u prvom polugodištu 2017. godine, uz konsolidovanu dobit od 587 miliona eura.
"Veoma smo zadovoljni polugodišnjim rezultatom. Naš program transformacije je urodio plodom. Ne vraćamo se unazad, već vrijedno radimo na prilagođavanju RBI-a digitalnom dobu," rekao je Johann Strobl, generalni direktor RBI.
U prvih šest mjeseci 2017. godine, neto prihod od kamata povećan je za 1 procenat ili 21 milion eura na 1.588 miliona eura u poređenju s istim periodom 2016. godine. Ovo je uglavnom rezultat povećanja od 52 miliona eura koje se odnosi na povećanje neto prihoda od kamata u Rusiji vezanog za valutu, dok su na ostalim tržištima zabilježena manja smanjenja zbog kontinuirano niskih kamatnih stopa.
U poređenju sa istim periodom prošle godine, opći aministrativni troškovi porasli su za 32 miliona eura na 1.573 miliona eura, uglavnom zbog valutnih efekata. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 1,8 procentnih poena na 60,6 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu operativnog prihoda.
Neto rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke smanjena su za 81 procenat u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 327 miliona eura na 76 miliona eura.
U odnosu na kraj prethodne godine, koeficijent problematičnih kredita poboljšan je za 1,3 procentna poena na 7,3 procenta. Problematični krediti u poređenju sa rezervisanjima za kreditne gubitke iznose 4.184 miliona eura, što rezultira koeficijentom pokrivenosti problematičnih kredita od 70,5 procenata, u poređenju sa 75,2 procenta na kraju 2016. godine.
U odnosu na prethodni kvartal, neto prihod od kamata je u drugom kvartalu 2017. godine opao za 1 procenat ili 4 miliona eura na 792 miliona eura.
U drugom kvartalu 2017. godine opći administrativni troškovi su iznosili 758 miliona eura, što je pad za 7 procenata ili 56 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal.
U prvom kvartalu 2017. godine neto rezervisanja po kreditnim gubicima iznosila su 80 miliona eura. U drugom kvartalu, međutim, zabilježeno je neto otpuštanje rezervisanja u iznosu od 4 miliona eura.
Bankarski sektor
Re: Bankarski sektor
Kad matici ide dobro onda je i ovdje situacija relaksiranija. Jedino što su previše fokusirani na entitetske obveznice a mogli bi nekad i na druge segmente "tržišta" pogledat. Kad već imaju sredstava za plasiranje. Više se bave "cash" fondom koji ima minimalne prinose nego nečim drugim.
O čemu ovaj priča, gdje to ima kod nas da su na oročena sredstva kamate negativne? Za sredstva po viđenju znam, ali za oročena?
Ako znamo da je kod najkvalitetnijih banaka na depozite po viđenju, ili depozite do godinu, dvije ili tri godine oročavanja negativna kamatna stopa, ovdje u Kantonu Sarajevo se omogućava da bude pozitivna kamatna stopa i da se novac uistinu oplodi više nego kada se samo formalno stavi u banku i kada je neizvjesno da li će uopšte biti kamate", pojasnio je prorektor Šain.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/kapital/em ... tore/81930
Ako znamo da je kod najkvalitetnijih banaka na depozite po viđenju, ili depozite do godinu, dvije ili tri godine oročavanja negativna kamatna stopa, ovdje u Kantonu Sarajevo se omogućava da bude pozitivna kamatna stopa i da se novac uistinu oplodi više nego kada se samo formalno stavi u banku i kada je neizvjesno da li će uopšte biti kamate", pojasnio je prorektor Šain.
-
Pa jednostavno nije tačno. Kod ovih velikih (a ko kaže da su velike kvalitetnije) uvijek su bile lošije kamatne stope međutim negativne nisu ni sada. Sad umjesto da zarađuju na kreditima što je nekad bila osnovna zarada i osnovni posao, oni drpaju ljude naknadama za vođenje računa, za kojekakve kartice i pakete, mobilno bankarstvo i sl bullshite. npr Reiffeisen i Unicredit imaju cca 0,7-0,8% na oročenje npr na 24 mjeseca što je niže nego prije ali stopa nije negativna. manje banke imaju bolje kamate npr ima ih sa preko 2,5% na isti rok. A po čemu je velika kvalitetnija ako su ulozi do 50 hiljada osigurani i na jednoj i na drugoj?proleter wrote:O čemu ovaj priča, gdje to ima kod nas da su na oročena sredstva kamate negativne? Za sredstva po viđenju znam, ali za oročena?
Lupaju svašta da bi opravdali to što se zadužuju ili ukratko-lažu.
Moze kredit al stambeni. Moze i rakija al uz dobru mezu.
Hajmo nešto konkretno, da ne bude da samo negativu ovdje prosipamo.
Kakve su vaše informacije ili iskustva sa kreditima (nenamjenskim ili zamjenskim).
Koja banka daje najbolje uslove, najniže kamate?
Koje banke daju najbolje kamate na oročenu štednju ( od 6 mjeseci pa naviše)?
Je li bolje uzeti lombardni kredit ili uzeti kredit u banci sa najmanjom kamatom i staviti na štednju u banci sa najvećom kamatom?
Čini mi se da Nova Banka ima najbolje kamate na štednju.
Za kredite mi se čini najpovoljnija Uni Kredit banka (EKS 5,56-6,20 %).
BTW, znam koja je najgora, Addiko bez konkurencije.
Kakve su vaše informacije ili iskustva sa kreditima (nenamjenskim ili zamjenskim).
Je li bolje uzeti lombardni kredit ili uzeti kredit u banci sa najmanjom kamatom i staviti na štednju u banci sa najvećom kamatom?
I meni se čini da Nova banka daje najbolje kamate, na oročenje, a ovo ostalo je tu negdje, ustvari ovisi da li imaju akciju i u kojoj firmi radiš.
Addiko stalno kasni za ostalim bankama, u mnogo stvari mi djeluju ko da su pali sa marsa, ali valjda će doći sebi.
Odavno nisam čuo za lombardni kredit, nekako se oko mene ne spominje u zadnje vrijeme.
Gledam na unicredit i po meni ispada da je povoljnije ugovoriti kamatonosni depozit, a ovaj beskamatni mi nema nekog smisla.
https://www.unicredit.ba/ba/search/Lomb ... redit.html
Addiko stalno kasni za ostalim bankama, u mnogo stvari mi djeluju ko da su pali sa marsa, ali valjda će doći sebi.
Odavno nisam čuo za lombardni kredit, nekako se oko mene ne spominje u zadnje vrijeme.
Gledam na unicredit i po meni ispada da je povoljnije ugovoriti kamatonosni depozit, a ovaj beskamatni mi nema nekog smisla.
https://www.unicredit.ba/ba/search/Lomb ... redit.html
Zanimljivo da vlasnici banaka ne koriste prisilni otkup dionica a imaju prostora.
pa vjerovatno jer se spremaju na prodaju, ali nije dugo kad su poslenji put mjenjali vlasnikaproleter wrote:Hajmo nešto konkretno, da ne bude da samo negativu ovdje prosipamo.
http://www.biznisinfo.ba/vakufska-banka ... aposlenih/
Ja vidim 2 miliona KM dobiti od poslovne aktivnosti sto nisu imali dugi niz godina i tek jednu stavku revaluacije imovine kojom su ponistili svu dobit.
Ja vidim 2 miliona KM dobiti od poslovne aktivnosti sto nisu imali dugi niz godina i tek jednu stavku revaluacije imovine kojom su ponistili svu dobit.