Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Shahab wrote:Sada treba ovu vijest staviti u kontekst nedavnih incidenata oko izbora u Stocu. Ovo se dešavalo dok su vodili verbalni i medijski rat oko Stoca. SDA je spašavala vitalni HDZ projekat u Hercegovini. I ovom smješnom pajacu je naređeno da sprovede sramotnu operaciju gdje bošnjačka sirotinja subvencioniše HDZ projekat. Ali da može biti toliko pokvaren da to pravda nekim ekonomskim konceptom, to nisam mogao da vjerujem. Čuo sam da je prosjećna plata u Aluminijumu 1800 KM. To ni Njemačka ne bi spašavala.
Preko 2.000 KM koliko ja znam. Kod njih su čak minuli staž obračunavali po stopi 1% godišnje. I sada nema cara da nam iskaže svoju zabrinutost zašto u Aluminiju nema nijedan Bošnjak, ne u upravi, nego u firmi uopšte.
Bolje da EPBiH te pare koje baca u Aluminij, kada ih već baca, baca u rudnike.

Ali nije Novaliću palo na pamet da pokuša sanirati ogromne gubitke u Aluminiju smanjivanjem plata i beneficija upravi i radnicima, raskidanjem štetnih ugovora po Aluminij pomoću kojih se izvlače pare iz njega i prebacuju hercegovačkim tajkunima. U Hercegovini se svi bogate na Aluminiju, a on sam ode u dubiozu. A onda će ga "spašavati" našim parama, a zapravo naše pare proslijeđivati tim istim lopovima.

Što se Aluminij uopšte spašava? Tamo je vlada svakako "manjinski" vlasnik, a znamo kako se Novalić inače odnosi prema vladinim "manjinskim" paketima. Ne znam što je ovdje materinski nastrojen, a u drugim slučajevima maćehinski. Treba ih pustiti da propadnu, svakako su isisavali iz njega dušu 25 godina. Neka im dolje ostane pustoš koju su napravili...
panzer

Post by panzer »

Privatni sektor nema nikavih problema sa krvnim zrncima a sigurno cemo docekati da se to sve manje bude vidjelo i u javnom sektoru
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Naravno. Ni ja nemam problema sa krvnim zrncima. Drugi imaju.

Njemačka Emka kada je u krizi imala probleme, obustavila je proizvodnju jer je tako pravila manje gubitke nego da je nastavila raditi (tada je Bekti prenijela dio ugovora da se ispoštuju preuzete poslovne obaveze). Ako će Aluminij praviti manje gubitke ako ne radi, treba uraditi kao što su Nijemci u Emki. E, al' onda nema izvlačenja naših para i punjenja džepova hercegovačkim tajkunima... Tako bi se jednim udarcem ubile dvije muhe...
panzer

Post by panzer »

Ranije sam napisao duzi post pa mi se izbrisalo.

Aluminij je ipak strateska firma i bitno je da opstane. Dobro je sto se vlada potrudila da pomogne mada se odmah prve godine pokazala manjkavost tog rjesenja.
A covjek je je vec rekao da su firme pod hdz-om pogresno vodjene i da to nije bilo u redu.
A sad da neko iz vlade trazi od aluminija supertransparentno poslovanje to ne moze jer je sama EPBiH napola kriminalna organizacija a vlada tj ovi sto zapisavaju svoju teritoriju(epbih,bht,ei) nemaju osnova ni kredibilitet od Aluminija traziti princip "sposobnost prije podobnosti."
Shahab

Post by Shahab »

panzer wrote:Ranije sam napisao duzi post pa mi se izbrisalo.

Aluminij je ipak strateska firma i bitno je da opstane. Dobro je sto se vlada potrudila da pomogne mada se odmah prve godine pokazala manjkavost tog rjesenja.
A covjek je je vec rekao da su firme pod hdz-om pogresno vodjene i da to nije bilo u redu.
A sad da neko iz vlade trazi od aluminija supertransparentno poslovanje to ne moze jer je sama EPBiH napola kriminalna organizacija a vlada tj ovi sto zapisavaju svoju teritoriju(epbih,bht,ei) nemaju osnova ni kredibilitet od Aluminija traziti princip "sposobnost prije podobnosti."
Po čemu je Aluminij strateška firma, važnija od drugih firmi u Federaciji koje niko ne spašava jeftinom strujom? Možda ima regionalni značaj u smislu radnih mjestau zapadnom Mostaru i visokog životnog standarda zaposlenih, ali onda Alumijij treba da subvencioniše EPHZHB, a ne nesretnici iz bošnjačkog geta. Ovo stvarno nema nikakve logike, osim koruptivnog i izdajničkog interesa Radončića i Izetbegovića. Pajac Novalić samo provodi odluku i imitira ekonomsku logiku pojašnjavajući javnosti poteze u svom katastrofalnom mandatu.
panzer

Post by panzer »

Po čemu takva industrijska firma nije strateška. A o ovakvom rješenju "pomaganja" sam već govorio. Pokazalo se manjkavim što je i logično. Ni jedan dio prijeratne BH elektroprivrede ne može dobro proći u aranžmanu sa Aluminijem. A što se tiče plata u Aluminiju, ne vidim ništa veće zarade u toj firmi nego u "hiljadama federalnih i kantonalnih agencija za sve i svašta" širom Sarajeva i ostalih kantonalnih centara gdje zaposleni bez 2000 KM neće da pričaju. Tu su puno veći paraziti.

Ovo bi bila dobro uređena zemlja kada bi mi imali samo taj "problem" plate od 2000 KM u industrijskoj firmi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Shahab wrote:
panzer wrote:Ranije sam napisao duzi post pa mi se izbrisalo.

Po čemu je Aluminij strateška firma, važnija od drugih firmi u Federaciji koje niko ne spašava jeftinom strujom? Možda ima regionalni značaj u smislu radnih mjestau zapadnom Mostaru i visokog životnog standarda zaposlenih, ali onda Alumijij treba da subvencioniše EPHZHB, a ne nesretnici iz bošnjačkog geta. Ovo stvarno nema nikakve logike, osim koruptivnog i izdajničkog interesa Radončića i Izetbegovića. Pajac Novalić samo provodi odluku i imitira ekonomsku logiku pojašnjavajući javnosti poteze u svom katastrofalnom mandatu.
Bravo. Sa ovim se u potpunosti slažem.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Po čemu takva industrijska firma nije strateška. A o ovakvom rješenju "pomaganja" sam već govorio. Pokazalo se manjkavim što je i logično. Ni jedan dio prijeratne BH elektroprivrede ne može dobro proći u aranžmanu sa Aluminijem. A što se tiče plata u Aluminiju, ne vidim ništa veće zarade u toj firmi nego u "hiljadama federalnih i kantonalnih agencija za sve i svašta" širom Sarajeva i ostalih kantonalnih centara gdje zaposleni bez 2000 KM neće da pričaju. Tu su puno veći paraziti.

Ovo bi bila dobro uređena zemlja kada bi mi imali samo taj "problem" plate od 2000 KM u industrijskoj firmi.
Pa panzer, što onda i rudari nemaju po 2.000 KM? Ako ljudi u Preventu rade za 7-8 stoja, ili kod Bekte i sličnih kompanija koje posluju pozitivno, što bi onda Aluminij koji pravi gubitke svima dijelio tolike plate? Kada u BHT dijele visoke plate, a pada im dobit mi ovdje na forumu imamo čitavu polemiku kako treba smanjiti plate, broj zaposlenih i sl. A u Aluminiju hem imaju višak zaposlenih, hem visoke plate, hem gubitke, a treba im spašavati firmu na način da im se da jeftina struja čime se njihovi gubici prenose u EPBIH. Neka im prepolove plate i eto manjeg gubitka.
panzer

Post by panzer »

Opet, uvijek, stalno ponavljam ljudima. Nije grijeh imati platu 2000 KM. Pogotovo ako je firma proizvodna.
Zašto privatnici daju male plate, to znamo svi. Zašto uhljebi po javnim firmama imaju po par hiljada i to znamo svi. Nije pravedno da ljudi u privatnom sektoru imaju male plate ali sad je tako( za 5-7 godina ćemo pričati drugu priču).

I ta priča o rudarima je oglabana. Svi znamo koliko je od onih koji se vode kao zaposleni u rudnicima stvatno rade kao rudari. Imali bi i oni u jami ili na kopu 2000 da nije onih po upravnim zgradama.

A da li bi se i u aluminiju trebali solidarisati sa firmom pa da sebi prepolove plate, ja opet kazem da bi onda trebale sve nekakve federalne agencije trebale sebi smanjiti platu(pošto entitet ima stalni deficit) pa i elektrotropriveda pa da onda pricamo o Aluminiju.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Opet, uvijek, stalno ponavljam ljudima. Nije grijeh imati platu 2000 KM. Pogotovo ako je firma proizvodna.
Zašto privatnici daju male plate, to znamo svi. Zašto uhljebi po javnim firmama imaju po par hiljada i to znamo svi. Nije pravedno da ljudi u privatnom sektoru imaju male plate ali sad je tako( za 5-7 godina ćemo pričati drugu priču).

I ta priča o rudarima je oglabana. Svi znamo koliko je od onih koji se vode kao zaposleni u rudnicima stvatno rade kao rudari. Imali bi i oni u jami ili na kopu 2000 da nije onih po upravnim zgradama.

A da li bi se i u aluminiju trebali solidarisati sa firmom pa da sebi prepolove plate, ja opet kazem da bi onda trebale sve nekakve federalne agencije trebale sebi smanjiti platu(pošto entitet ima stalni deficit) pa i elektrotropriveda pa da onda pricamo o Aluminiju.
Na stranu državne agencije i uhljebi, ali mi je nevjerovatno da misliš da firma koja generiše 50 mio KM gubitka godišnje treba davati svojim zaposlenim u prosjeku preko 2.000 KM i imati višak zaposlenih, a da ih neko drugi treba spašavati. Ili ti misliš da višak zaposlenih postoji samo u rudnicima i EP BiH, a da Aluminij radi maksimalno efikasno sa optimalnim brojem zaposlenika. Dakle, da budemo načisto, nije problem kada zdrava firma daje visoku platu radnicima i kada njeno poslovanje to može podnijeti. Ovako, sorry...

Panzer, Aluminij generiše ove gubitke na prvom mjestu zbog nedomaćinskog odnosa prema supstanci kompanije. Pare se izvlače kroz ogromne plate prevelikom broju zaposlenih (isključivo Hrvata) čime HDZ kupuje glasačku bazu, zatim kroz štetne ugovore koje Aluminij ima sa firmama hercegovačkih tajkuna čime HDZ sebi obezbjeđuje materijalnu bazu...

Znači, čisto ekonomski, zašto spašavati firmu koja ne preduzima ništa da sama sebe spasi? EP BiH i pored visokih plata, viška zaposlenih i svih nezakonitosti u radu opet napravi koji milion plusa (do ovog ugovora sa Aluminijem), za razliku od Aluminija koji bez ikakvog pokrića snosi ovaj teret svog kriminala...
Last edited by Sitna buranija on 29 Aug 2017, 09:55, edited 1 time in total.
Post Reply