Bosnalijek

insider

Re: Bosnalijek

Post by insider »

slavuj wrote:Nije baš da ne znam neke od njih.Recimo,sadašnji predsjednik NO mi je rekao da on živi na Malti.
Direktor je također blizu,mislim u Hrasnom,ali nisam siguran!
Bez obzira na sve trebalo bi da postoje konkretna imena i prezimena odnosno kompanije koje stoje iza operacije kupivine vladinog udjela. Veliki je to zaligaj bio.

Postoji i drugi kupac koji je imao totalno suprotne interese, ocito ozbiljsn jer je imao novac.

Postoje i Rusi.

Tri zainteresovane strane. Onda je jedini zakljucak sa ta kompanija vrijedi. Puno vise od 12 KM.

Ne zaboravimo da je udio prodat iznad vladine ponude.

A jesu li pare od dokapitalizacije namijenjene da se namiri gubitak zbog Rusa, citaj isplate Rusi i poveca udio u firmi. Jednkm metkom 2 zeca.

Opet ponavljam ekipa oko Uzunovica (nije sam on samo vodi proces) je veoma sposobna.

Jedino su donji uslovno mali dionicari i trevi kupac koji je izvisio. Ali opet jd bolje neg u FDS i SOSOR. Proizvodnja ude. Prodaja ide. Ne bore se oni dzaba. Bit ce nedta od ove kompanije.

Samo me cudi da nema imena i prezimena novih dionicara
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mislim da je drugi kupac koji je izvisio također iz istog društva.
Lokalni tranzicijski bogataši. Da je bilo ko drugi, znalo bi se već.
slavuj

Post by slavuj »

Po pravilima SASE kada se izda nalog sa diskrecijom,cijena se može mijenjati u okviru 20 % od najviše cijene ,kod kupovnog naloga.
Drugi kupac je bio tu samo da bi obezbjedio da se ta cijena može korigovati u okviru nešto manje od 40% od tražene cijene.
Na taj način spriječeno je svako iznenađenje od trečeg ,neovisnog,kupca.Ovi su dakle,bili u talu!VGT-broker je tu odigrao svoju ulogu kako su mu i povjerili,mada su se satrli uvjeravajući javnost kako su oni eto imali kupca!
Drugog kupca jednostavno nije bilo,bila su samo potpuno sihronizovana dva kupovna naloga.A para za to bilo je dovoljno!Pa vidite da se izvor polako ukazuje!
insider

Post by insider »

slavuj wrote:Po pravilima SASE kada se izda nalog sa diskrecijom,cijena se može mijenjati u okviru 20 % od najviše cijene ,kod kupovnog naloga.
Drugi kupac je bio tu samo da bi obezbjedio da se ta cijena može korigovati u okviru nešto manje od 40% od tražene cijene.
Na taj način spriječeno je svako iznenađenje od trečeg ,neovisnog,kupca.Ovi su dakle,bili u talu!VGT-broker je tu odigrao svoju ulogu kako su mu i povjerili,mada su se satrli uvjeravajući javnost kako su oni eto imali kupca!
Drugog kupca jednostavno nije bilo,bila su samo potpuno sihronizovana dva kupovna naloga.A para za to bilo je dovoljno!Pa vidite da se izvor polako ukazuje!
Mislio sam slavuj da si vise upoznat ali ocito nisi. DRUGI OZBILJAN kupac je defonitivno postojao. VGT je samo ih izigro u ime Malte. Zar mislis da je tako lako obezbijediti 40 miliona koliko je bilo u igri na oba naloga.

Mislio sam da vise znas slavuj. Drugi nezavisni kupac je definitivno postojao VGT i Intesa su svjedoci. A i tvoja teorija da su oni skupili 40 mil. Da sinhronizuju naloge kako se ne bi neko treci ubacio granici s naucnom fantastikom.
insider

Post by insider »

Usput slavuj kako mozes javno iznositi tvrdnje koje nisu tacne i koje su plod tvoje maste i zelje. Tako sigurno teoretises a niti si upoznat niti imas dokaza.
slavuj

Post by slavuj »

Ma nema tu nikakve mašte!Sve je na osnovu činjenica!Neke od njih ne mogu obznaniti.Ali...
Potencijelni drugi kupac sa one aukcije može i danas napraviti dar-mar!Haden je definitivno nezadovoljan svojim statusom.Jedva da mofu u krug kad hoće.Čak i ja sam gore rado viđen,u odnosu na njih.Naravno ako sve ovo nije igra!Ko dakle hoće da preuzme Bosnalijek,to može uraditi koliko sutra.Kupiti od Hadena i Libijaca,postaviti kupovni nalog na 20 km po dionici ,i nakon prvog tendera izdiktirati cijenu po kojoj mu ovi sa malte moraju prodati
I to je tako,za sve koji vide!A da bi se to sagledalo treba puno uložiti,i truda,i znanja,a boga mi i još ponešto što nema kupit!A što se tiče toga jesam li ja u pravu ili ne,to je najmanje važno!
insider

Post by insider »

slavuj wrote:Ma nema tu nikakve mašte!Sve je na osnovu činjenica!Neke od njih ne mogu obznaniti.Ali...
Potencijelni drugi kupac sa one aukcije može i danas napraviti dar-mar!Haden je definitivno nezadovoljan svojim statusom.Jedva da mofu u krug kad hoće.Čak i ja sam gore rado viđen,u odnosu na njih.Naravno ako sve ovo nije igra!Ko dakle hoće da preuzme Bosnalijek,to može uraditi koliko sutra.Kupiti od Hadena i Libijaca,postaviti kupovni nalog na 20 km po dionici ,i nakon prvog tendera izdiktirati cijenu po kojoj mu ovi sa malte moraju prodati
I to je tako,za sve koji vide!A da bi se to sagledalo treba puno uložiti,i truda,i znanja,a boga mi i još ponešto što nema kupit!A što se tiče toga jesam li ja u pravu ili ne,to je najmanje važno!
Haden je vec rijesen ovom presudom. Takav je dogovor. Tako da Haden nema sta ni prodati.

Drugi kupac tesko da moze ista uraditi. Ekipa koja je izvela i jos izvodi operaciju nije kupila da bi tako lako prodala. Ogromna je zarada na proizvodnji lijekovs. Svi kupuju sitovinu u Indiji i onda se vrsi pakovanje.

Al definitivno si fulo s nepistojanjem drugog kupca.
slavuj

Post by slavuj »

Možda sam i fulao,ali ne vjerujem.Tačno je da nemam dokaze,ali zar misliš da je glavni broker Aleksandra Hrkaća za tu aukciju imao nekakvog kupca koji je eto htio da to preotme od družine oko Hasana,Tarika,Nedima,Edina....!Pa van pameti je tvrdnja kako je broker iz Visokog pogriješio pa odmah podigao cijenu na maximum pa nije poslije imao para ni prostora da podigne još za pfening.Tako mali Đokica zamišlja trgovinu na SASE!
A što se tiče moje želje,naravno da bih volio da je taj drugi kupac postojao i da i sada postoji.Ja još uvijek imam tamo podosta dionica,učestvovao sam i u dokapitalizaciji zato jer mislim da je ovo dobra dionica.Kontam ne mogu ukrasti sve što se može zaraditi.U ostalom,u tome se jedino slažamo!
I ja ću čekati tog drugog kupca!Ali ni u snu ne očekujem da ga dovede neko od ovih brokera !
Na kraju da pitam ove koji nisu dobili dividendu jesu li se raspitivali za razloge.?
insider

Post by insider »

slavuj wrote:Možda sam i fulao,ali ne vjerujem.Tačno je da nemam dokaze,ali zar misliš da je glavni broker Aleksandra Hrkaća za tu aukciju imao nekakvog kupca koji je eto htio da to preotme od družine oko Hasana,Tarika,Nedima,Edina....!Pa van pameti je tvrdnja kako je broker iz Visokog pogriješio pa odmah podigao cijenu na maximum pa nije poslije imao para ni prostora da podigne još za pfening.Tako mali Đokica zamišlja trgovinu na SASE!
A što se tiče moje želje,naravno da bih volio da je taj drugi kupac postojao i da i sada postoji.Ja još uvijek imam tamo podosta dionica,učestvovao sam i u dokapitalizaciji zato jer mislim da je ovo dobra dionica.Kontam ne mogu ukrasti sve što se može zaraditi.U ostalom,u tome se jedino slažamo!
I ja ću čekati tog drugog kupca!Ali ni u snu ne očekujem da ga dovede neko od ovih brokera !
Na kraju da pitam ove koji nisu dobili dividendu jesu li se raspitivali za razloge.?
Ako ista znam onda je to da je bio drugi kupac i da ga je povalio VGT. Jednostavno oni nisu ocekivali da ce se pojaviti ali su imali spremne novce da odreaguju. Barem svi znaju sta je VGT uradio a pretpostaviti je i za koliko je bio placen. VGT je digao cijenu na maximum kontra strana je znala da je to maximum i stavila fening vise.

Koliko ja znam dividendu mnogi nisu dobili a razlog, ko ce ga znati ne moze propasti.
Racio

Post by Racio »

insider wrote:
slavuj wrote:Možda sam i fulao,ali ne vjerujem.Tačno je da nemam dokaze,ali zar misliš da je glavni broker Aleksandra Hrkaća za tu aukciju imao nekakvog kupca koji je eto htio da to preotme od družine oko Hasana,Tarika,Nedima,Edina....!Pa van pameti je tvrdnja kako je broker iz Visokog pogriješio pa odmah podigao cijenu na maximum pa nije poslije imao para ni prostora da podigne još za pfening.Tako mali Đokica zamišlja trgovinu na SASE!
Ako ista znam onda je to da je bio drugi kupac i da ga je povalio VGT. Jednostavno oni nisu ocekivali da ce se pojaviti ali su imali spremne novce da odreaguju. Barem svi znaju sta je VGT uradio a pretpostaviti je i za koliko je bio placen. VGT je digao cijenu na maximum kontra strana je znala da je to maximum i stavila fening vise.

Koliko ja znam dividendu mnogi nisu dobili a razlog, ko ce ga znati ne moze propasti.
Ma čini mi se da će Narodna izreka sa zoološkim prefiksom " usro se ko grlica" , uskoro promijeniti pticu u nešto pjevnije od grlice, npr. slavuja.
Cijelo vrijeme se tvrdi da se tamo u kompaniji radi ispod žita, da je u pitanju kriminal itd. a sa druge strane dionice nikako ne padaju, nema gubitka, dividende ima, prihodi rastu. Ekipa koja vodi firmu se satanizuje, kao i prošla a u dionice kojima oni upravljaju se vjeruje i istovremenu priziva " neki novi vlasnik" ...treći. kome li to odgovara da bude taj treći Kalif umjesto Kalifa i zašto ( jel zato što će manje krasti ili zato što će nekome odgovarati da bude Kalif), hoće li imati bolje planove razvoja, rasta tržišta i drugo važno za razvoj kompanija. Slavuj zna skim je bio u igri kao i njegovi prijatelji u Bosnalijeku, samo nije upalilo pa je pare usmjerio u dokapitalizaciju, do juče mu nisu valjali Rusi a sad su oni saveznici za većinski paket, postavlja se pitanje tko ovdje muti vodu stalno.
Ne vidim da nitko osuđuje Mitrka Šarovića što nam se generičko tržište svelo na 25% za domaće kompanije i 75% za strane.
Šta je trebala kompanija poput Bosnalijeka uraditi- ne pokušavati ići na strana tržišta, nego na domoaćem gomilati gubitak. Pa u ptotekle 4 godine, kapital bi pa na 50 % sadašnjeg, samo zbog gubitaka koji bi nastali padom prihoda usljed nedostatka tržišta.
Tko diže silnu lovu na upucavanju stranih komapnija a domaća proizvodnja stoji i nestaje, zašto slavuju ne kažeš ahbabima da malo preispitaju imovinu ministara koji forsiraju uvozne lobije, da o tome tvoji kolege novinari napišu koju pametnu. jer i to je 100x veće šteta i za nas i državu od ove koju po tebi prave uprave kompanija koje trehaš na ovom forumu.
Netko tko je otjeran da ide na strana tržišta, mora i preuzeti rizik nastupa na tim tržištima i snalaziti se kako zna i umije. Jesi li ti Slavuju i ostali pokušali nešto proizvesti i onda to prodati uz zaradu i to u Bosni ponosnoj. Ja jesam i bogami je to krvav posao. Trebamo biti konkretni, pa evo mog prijedloga:
Hajde na sljedećoj skupštini da animiramo sve male dioničare i imenujemo Slavuja za direktora, kroz naš nadzorni odbor, ako su Rusi protiv sadašnje uprave ( kako tvrdi Slavuj), bit će nam saveznici. Da vidimo šta će slavuj napraviti u naredne 4 godine ili panzer, insider,Racio i drugi od nas.
Ja bi onoga tko se najviše suprostavlja ovoj upravi, kao i prošloj sa Rusima ili nekoj budućoj ( jer po njima su svi lopovi tamo), da vidimo šta oni konkretno predlažu i kako vode kompaniju. Vjerujem da bi bili pošteni, transparentni, ali...nas zanima dobit po dionici a to treba znati napraviti u ovo vrijeme i sa ovakvim tržištem.
Najlakše je sjediti na rupi, čekati izvještaje, bombati o kriminalu, prizivati afere i istrage a očekivati špekulativnu dobit.
Kriminal je konkretna aktivnost, koja je dokaziva i za to postoje straučnjaci, kada se dokaže tada se stvari nazivaju ( i ja sam za to) onako, kako sebi neki na ovim stranicama daju za pravo, sve drugo je špekulacija, puno gora od neosnovane berzanske špekulacije u kojoj se očekuje zarada, koja nije rezultat vlastitog rada nego rada nekog drugog. Probaj sam jarane stvoriti zaradu .... pa vidi dokle ćeš stići u današnji vakat.
Post Reply