Vijesti iz ekonomije/privrede

slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Ko ovo sve govori?
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Izudin Kešetović. Dobro je rečeno ali se više ne može gledati ni ko govori jer "svi su oni isti".
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Da,svi su oni isti.Naravno da se to odnosi na aktivne grebatore u svim strankama!Ali profesor Kešetović to definitivno nije!I vrlo je važno da on ovo javno govori!Bez obzira što ja nemam baš dobro mišljenje o pameti onih koji danas vode ovu zemlju,ipak vjerujem da i do njih ,makar teško,dopire mišljenje ovakvih ljudi.Određenu težinu ,naravno ,ima i ovo što mi ovdje pišemo,ali definitivno pomaka nema dok se sve ovo ne čuje javno iz usta ili pera ovakvih poput profesora Kešetovića.Ali na žalost ,on je ovdje skoro pa usamljen!Ja sam recimo,o ovom segmentu ukupnih problema razgovarao sa nekoliko prvaka iz tzv opozicije.Neki su pokazali apsulutno ne shvatanje problema a neki opet,mada su kompetentni da nešto urade,nakon početnog oduševljenja i obečanja,ipak nisu ništa ni pokušali.Eto i to je argument u prilog mišljenju da su oni svi isti!
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

Vjerovatno tačno ali i dalje ipak teoretisanje. Potreban je još jedan nivo dubljeg razmišljanja a on je politički i sociološki.
Kako su to lijevi mogli uhapsiti desne ako su osvojili 30 % vlasti i morali sa desnim formirati vlast?
Ili da se vječito odriču vlasti iz principijelnih razloga?
Sve dok desne, kod nas u biti klerofašističke stranke, budu dobijale 70 % vlasti ništa se neće izmjeniti, čak ni pod pritiskom tkz. Euroatlantskih integracija.
Fadil Novalić je pod totalnim uticajem HDZ-ovih ministara, pogotovo Jelke Milićević, ministrice finansija, iz kojeg potiču 90 % ovih prijedloga o kojim govori Kešetović.
Imamo na vlasti najcrnje desničarske stranke, koje nacionalnom demagogijom sebi osiguravaju kontinuitet vlasti bez ikakvog truda, reformi, socijalne osjetljivosti.

Iako ovaj tekst dole naizgled nema veze sa temom, u stvari itekako ima.
Samo ovaj citat je dovoljan:

''Naravno da postoji odgovornost HDZ-a, ali to nije karakteristično samo za HDZ, nego za sve. U našim parlamentima svako malo čujemo kako se neka stranka ili stranački klub bori za vitalni nacionalni interes i to se smatra vrhunskim dometom. To je obična glupost!'', tvrdi fra Nuić.

Iza nacionalnog interesa, zapravo se krije nacionalizam, koji je izvana neobično zavodljiv i lijep, a iznutra čudovišno nehuman, kaže Nuić i dodaje: ''Tako je sa svakom ideologijom kojoj na prvom mjestu nije čovjek nego nešto drugo: nacija, stranka, novac, moć. Prije ili poslije takve ideologije počnu jesti ljudsku djecu''.

http://vijesti.ba/clanak/369150/iz-bih- ... ercegovini
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

U jednom razgovoru dobijem zanimljivu informaciju.
Sjede najviši autoriteti jednog resora upravljanja državom na nekom internom sastanku i čitavo vrijeme pričaju kako ne mogu ništa uraditi jer im je taj resor neuređen. Apsurd nad apsurdima. Ljudi kojima je osnovni posao da urede resor koji im je dodijeljen čak koji imaju dugogodišnji uticaj u vladajućim strukturama se žale kako im je resor neuređen.

A to je na onom tragu kada Kemal Kozarić jadikuje što u novi zakon o bankama nije uvršteno regulisanje participativnog bankarstva. Ponekad izgleda da današnjim autoritetima fali onaj vrhovni autoritet koji su imali prije devedesetih godina pa da im neko kaže da se moraju potruditi da naprave uređen i racionalan sistem.

I da se malo vratimo na temu jučerašnjeg posta i autocesta, Terzić govori nešto slično:
http://avaz.ba/vijesti/bih/284825/nije- ... lijardu-km
mendo
Posts: 506
Joined: 11 May 2012, 12:07

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by mendo »

gdje je to objavljeno
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

koje?
mendo
Posts: 506
Joined: 11 May 2012, 12:07

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by mendo »

panzer wrote:
Radi se o visokim naknadama u sistemu indirektnog oporezivanja, koji je zamagljen niskom stopom PDV-a u tarifnom sistemu. Zašto? Jednostavno, jer visoka poreska opterećenja stvaraju visoku stopu utaje poreza. Kako objasniti da su najbogatiji upravo oni koji se bave prometom visokotarifnih proizvoda, dok država prodaje svoje benzinske pumpe, skladišta ili proizvodne pogone.

Zbog svega ovoga se pristupilo i oporezivanju dohotka koji je najosjetljiviji.
Šta se time želi postići?
- Prvo, želi se uništiti srednja klasa. Drugo, oporezovati svi oblici kapitalnih dobitaka. Treće, oprezovati topli obrok i karte u prevozu ili troškove prevoza vlastitim vozilom. Četvrto, uvesti tzv. sistem višestrukog oporezivanja sa elementima nadoporezivanja. Peto, napustiti tzv. sistem sintetičkog dohotka. Šesto, napustiti princip jedne stope koji se pokazao dobar u stvaranju tzv. poreskih oaza i sedmo, ono najgore, izostavljen je tretman doprinosa kroz jednu stopu za obavezno penziono osiguranje i smanjenje tzv. poreskog klina.
za ovaj članak sam pitao, ali tek poslije vidjeo, da je još jedna stranica objava iza
šta je mislio sa"Radi se o visokim naknadama u sistemu indirektnog oporezivanja"?
i šta sa "sistem sintetičkog dohotka"?
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

https://www.akta.ba/bs/Vijest/kapital/u ... taja/80054
Značajna novina je i uvođenje načela finansijskog izvještavanja u skladu s Direktivom EU, pa se Zakonom ukida obaveza sačinjavanja i prezentiranja periodičnih (polugodišnjih) finansijskih izvještaja s ciljem smanjenja obaveza, kao i troškova privrednim društvima koji se odnose na njihovu predaju.Također, podaci iz finansijskih izvještaja svih obveznika će biti javno dostupni
Javno dostupni ali kad se plati.
Shahab
Posts: 666
Joined: 26 Apr 2015, 21:49

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Shahab »

http://www.capital.ba/prosjecna-plata-u ... -533-evra/

Evo i Bugarska je postala el dorado u odnosu na BiH. Režim i oligarhija su nas povukle u rupu. Bolje rečeno ambis. Toliko pogrešnih odluka u kontinuitetu, bez kritičkog osvrta, mora rezultirati kolapsom. Narod je isključivi krivac, jer je slobodnom voljom kriminalcima prepustio upravljanje društvom. Mi smo jedini narod koji na izborima bira lopova koji će ga opljačkati.
Post Reply