ZIF-ovi

slavuj

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

Održana skupština ZIF BIG.Prisustvovalo ukupno oko 24% dionica.Sve su predstavljala šestorica.Predsjedavao momak za prljave poslove onog učesnika na molitvenom doručku kao punomočnik dioničara sa najviše glasova.Ne znam ko je koga tu predstavlkjao ali znam da to nije ni važno.Oni su jedno!I rekao sam im to!Troškovi poslovanja su veći od prihoda za 1,7 miliona KM.I to se dodaje već akumuliranom gubitku.
Na pitanje koji organ ili pojedinac u Društvu određuje koje će se dionice iz portfelja prodati i pošto,i u šta će se uitrošiti novc dobijen prodajom,iz Fonda odgovaraju da o tome odlučuju svi,uprava i Nadzorni odbor.To je lanac ,kaže svemočna direktorica DUF-a.Upravo i ja tako mislim,dobacio sam!
Najdrskije je to što su dvojicu prilično naivnih diskutanata pokušavali ubjediti kako se oni trude da bude što bolje,ali eto nema investitora!
Uzalud vam trud svirači,moj stav o vama je poznat,to sam im otprilike rekao.
A zašto bi se i trudili kada se od tolikog broja dioničara,potrudilo da prisustvuje samo troje!
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Održana skupština ZIF BIG.Prisustvovalo ukupno oko 24% dionica.Sve su predstavljala šestorica.Predsjedavao momak za prljave poslove onog učesnika na molitvenom doručku kao punomočnik dioničara sa najviše glasova.Ne znam ko je koga tu predstavlkjao ali znam da to nije ni važno.Oni su jedno!I rekao sam im to!Troškovi poslovanja su veći od prihoda za 1,7 miliona KM.I to se dodaje već akumuliranom gubitku.
Na pitanje koji organ ili pojedinac u Društvu određuje koje će se dionice iz portfelja prodati i pošto,i u šta će se uitrošiti novc dobijen prodajom,iz Fonda odgovaraju da o tome odlučuju svi,uprava i Nadzorni odbor.To je lanac ,kaže svemočna direktorica DUF-a.Upravo i ja tako mislim,dobacio sam!
Najdrskije je to što su dvojicu prilično naivnih diskutanata pokušavali ubjediti kako se oni trude da bude što bolje,ali eto nema investitora!
Uzalud vam trud svirači,moj stav o vama je poznat,to sam im otprilike rekao.
A zašto bi se i trudili kada se od tolikog broja dioničara,potrudilo da prisustvuje samo troje!
Ne znam o kakvim investitorima govore. Koji investitor im treba u Igmanu? Prodali su Bosnalijek po 14 a nisu ga kupovali poslije po 10 čime bi zaradili milione plus zarada od novog porasta. Imaju više firmi koje ostvaruju dobit nego prije, sa ovim procvatom namjenske industrije. Imaju i BHT i mtela. Gdje su pare? Slijevaju se u DUFove kroz abnormalnu naknadu za upravljanje. Šta će gospoda novi uraditi po tom pitanju? Da ne pominjem masu prodaja po više nego sumnjivim cijenama. Pošto npr ode Pivara Tz i koje je obješnjenje prodajne cijene u poređenju sa dobiti firme?
montypython

Post by montypython »

Gospoda nikad nije podijelila dividendu niti ostvarila ikakav povrat dioničarima iako im je jedini smisao postojanja ostvarivanje godišnjeg povrata i to većeg od oročenja na banci i obveznica. Ako ne znaju poslovati neka prodaju kompletan portfelj i ukinu se. I po sadašnjim mizernim cijenama dioničari bi dobili 8 KM po dionici, iako vrijedi bar 50% više, ako uzmemo trenutne nerealne cijene npr SOSORA, ENISRA, namjenske industrije.... Pa da uložimo u one koji znaju umjesto u ove koji "čekaju investitora" i usput plaćaju enormnu naknadu za dobro upravljanje. Gospodo dobro upravljanje investicionim fondom je godišnji povrat od bar 10%, a ne gubitak svake godine.
panzer

Post by panzer »

Najgore je kad se prave naivni pa se onda na tim skupštinama okrenu(pošto sjede u prvim redovima) i značajno pogledaju onog ko talasa harmoniju upravljanja firmom ili fondom.

Kao, mi se trudimo da napravimo najbolje a vi to kritikujete. A stvari je opšta otimačina. Doduše sve je pokriveno pravilnicima, dok god ne dođu oni nezavisni dioničari koji su u prvih deset, tako će i ostati.
mendo

Post by mendo »

http://www.investmentnews.com/article/2 ... stmentnews

Activists add tailwinds to closed-end funds
Persistent discounts have often caught the eye of activist investors
Jul 14, 2017 @ 1:12 pm

If you're an adviser, you probably don't want activists banging on your door. But if you're a closed-end fund investor, activists are good thing indeed, and they're making big changes in the industry.

Closed-end funds are the coelacanths of the mutual fund world — one of the earliest forms of mutual fund that is still wandering the planet. Like ETFs, they are portfolios of securities that trade on the stock exchanges. Unlike ETFs, they have no mechanism to keep their net asset value from deviating from their share price.

As a result, the fund's share price often falls to a discount from the market value of the securities it holds. Templeton Global Income (GIM), for example, sold Tuesday for $6.99 a share, while its net asset value was $7.51 — a 10.9% discount.

Persistent discounts have often caught the eye of activist investors, such Saba Capital LP, who can urge the board of directors to convert a fund to a conventional open-ended fund, producing a windfall for investors. They can also prod fund managers to buy shares through a tender offer at the fund's net asset value, reducing the discount.

The strategy has become so popular that the average weighted discount for closed-end funds has fallen to 3.5% today vs. 4.9% a year ago, according to Erik Herzfeld, president of Thomas J. Herzfeld Advisors Inc., which specializes in closed-end funds. The number of closed-end funds has fallen to 521 from 539 a year earlier.

"The big news in closed-end funds is that the activists are running wild," Mr. Herzfeld said. "Funds have to keep the activists happy, and if they don't, the activists will keep pushing."

Saba Capital, for example, owns 17.5% of Clough Global Dividend & Income Fund (GLV), according to filings with the Securities and Exchange Commission. It also owns 14.3% of Clough Global Opportunities Fund (GLO) and 14.4% of Clough Global Equity Fund (GLQ).

The Clough closed-end funds reached agreement with Saba on July 10. The funds' board of directors approved a discount managment plan, which includes a tender offer. The funds' share prices jumped on the news, and discounts narrowed.

Bulldog Investors is another activist investor that's prowling the closed-end world. It recently disclosed a 20.8% stake in the Korea Equity Fund (KEF), which is liquidating July 17. Karpus Investment Management, another closed-end activist investor, owns 23.1% of MFS Investment Grade Municipal Trust (CXH). The fund announced a tender offer for 15% of its shares at a price of 98% of the fund's net asset value.

There are still plenty of closed-end funds selling at steep discounts. Boulder Growth & Income (BIF), for example, has 23.5% of its portfolio in Berkshire Hathaway (BRK), the company run by super investor Warren Buffett. The fund sells for a 15.6% discount — effectively allowing you to buy Berkshire Hathaway stock at more than a 15% discount. Who knows? Perhaps Mr. Buffett himself will become attracted to the bargains in the closed-end industry.
montypython

Post by montypython »

Iz ovoga se vidi da je u normalnim zemljama odstupanje tržišne cijene fonda od vrijednosti portfelja minimalno. Ovdje npr (vjerovatno USA) diskont je u prosjeku svega 3,5%. Fond gdje investitori uoče veći diskont npr 10-ak % smatra se izuzetnom prilikom za zaradu. Kod nas BIG npr ima NAV preko 8 po donici a tržišna mu je 2 KM dakle 25% od NAV, odnosno diskont je nezamislivih 75% i niko to i ne primjećuje a kamoli da investitori navaljuju. Mnoge izvana koji novac imaju odbija sam negativan imidž zemlje, politička prepucavanja i sl. Međutim sumnjam da to dugo može tako. A ne isključujem čak ni da su neke promjene u toku.
montypython

Post by montypython »

Prevedeno na nas, priča bi izgledala ovako. Fond ima portfelj sa trenutnom vrijednosti od cca 80 miliona. Na 10 m dionica to je 8 KM po dionici. Dionica se međutim na tržištu trguje po 2 KM. Da hoćeš da postaneš većinski i kreiraš svoju politiku (sa npr 30%) da nema tog diskonta morao bi iskeširati 24 miliona. Ovako uz diskont od 75% možeš kupiti tih 3 m dionica za samo 6 miliona KM. Onda postaviš NORMALAN NO i vodiš poslovnu politiku kako bog zapovjeda, što si veći paket kupio to je lakše. Faktički da prstom ne mrdneš, sa 6 miliona postao si vlasnik sasvim stvarnih 24 miliona. Upravo to rade ovi "activist investors" ali zbog zarade od 10% a ne 300%. A može i još bolje. Ne moraš plaćati Društvu za upravljanje 2-3 miliona godišnje odradiće to mnogi drugi i za 0,5 m. Ne moraš prodavati dionice po upola cijene ni kupovati po duploj cijeni namještajući nekom zaradu. Možeš pratiti tržište dnevno i reagovati dnevno. Možeš bolje mixati portfelj, kupovati još dionica sa stalnom dividendom, po minimalnoj cijeni (kakve su npr sada) obveznica, ..... Možeš ukratko podizati i NAV i dalje podizati zaradu sa 300% na još više. I sve to bez ikakve potrebe za muljanjem kao do sada. Zato i kažem da je samo pitanje vremena kad će ovo neko shvatiti i onda i ne trebaju ni strani investitori, potrebnu sumu za ulaganje imaju i domaći.
mendo

Post by mendo »

montypython wrote: Mnoge izvana koji novac imaju odbija sam negativan imidž zemlje, politička prepucavanja i sl.
da, to je ključan problem; iznenađen sam koliko rijetki to shvaćajo; koliko nacionalistočka retorika političara SVIH konstitutivnih naroda, šteti SVIM građanima
mendo

Post by mendo »

prije svega prepucavanje šta je bilo prije 22-26 godina; jer vani je dojam, da je to još uvijek poluratna zona, usprkos činjenici, da je proteklo več oko četvrtina stoljeća
mendo

Post by mendo »

pa čak i u zemljama regije (bivše Jugoslavije) postoji takav dojam o BIH, što je još strašnije
Post Reply