Energoinvest
Re: Energoinvest
Oporavak Energoinvesta treba biti državni projekat. Kao što su ga uništavali 20 godina.
Sad već nema toliko vremena biti optimista za državnu firmu. 2005. je možda i bilo.montypython wrote:Slažem se ovo za proizvode ali ne bih bio tako pesimističan. I ja sam ubjeđen da samo projektovanje nije dovoljno, osim možda za goli opstanak. Međutim kako je bilo donedavno, dobro je da je urađena i ova racionalizacija troškova i radne snage, negdje se mora početi. Vlastita proizvodnja ovih ormara je po meni neki prvi simbolički korak i rekao bih pokazatelj da se ovo uvidjelo. Ako je mogla nanjenska industrija napraviti renesansu može i energoinvest. Za početak se treba stabilizovati, ojačati kadrovski. Ali kad si već u projektovanju tih dalekovoda i transformatora tako duboko samo se nameće da bi valjalo i nešto od toga i sam proizvoditi i prodati i time maksimizirati dobit. Makar i kupili takvu fabriku, samo što zasad za takvo nešto nemaju para. Kad sam već na tome samo da pitam šta bi sa onom gromoglasno najavljivanom fabrikom prekidača ili čega već u saradnji sa Turcima (je li Temsan) koja je već davno trebala biti završena a vjerujem nije ni početa. To je trebao biti taj proizvod (ili jedan od) ali očito je bilo u pitanju samo "Vrandučenje". Trebao bi neko iz medija ili nesposobne opozicije malo pročačkati te predozborne balone i podsjetiti Bookira da su u laži kratke noge. Pažnja ovo je od prije 3 godine: https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /140513096
Što se tiče proizvoda, ja sam mislio na neki ozbiljniji patent- proizvod koji zahtijeva da firma godišnje izdvaja 8-10% dobiti na ime istraživanja i razvoja kao što je to radila ranije dok je imala dobru dobit.
Ali uvijek se može smisliti neko pametno rješenje, u inžinjere koji rade po svijetu ne sumnjam. Kad si u projektima, ideja sama nadođe pa možda se to nekad i naplati.
A EI više ne smije biti državni projekat. Samo što dalje od države odnosno ovakva država od njega.
namjenska je dobar primjer oporavk uz drzavnu pomoc, ne dobar vec odlican
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... 5+mil.+USD
Dobra vijest. Ako nešto poduzmeš nećemu se možeš nadati. Njemačka poslovica. Direktorica je sposoban organizator.
Dobra vijest. Ako nešto poduzmeš nećemu se možeš nadati. Njemačka poslovica. Direktorica je sposoban organizator.
sayo wrote:Obzirom da sam zivio u Turskoj i da poznajem kako oni funkcioniraju, ta fabrika koju grade me je potakla da razmislim zasto je grade , naravno za sebe, nakon toga mozaik se poslozio, preko berze sam uspio da to i potvrdim.
Prodao sam nekoliko dionica koje su nedavno napravile pometnju (skok na 2,3) , tako da me je moj broker RBR cak i optuzio za manipulaciju sto je razlog njihovog neznanja, jer SASE je slobodna berza i mozemo kupovati i prodavati kako nam je volja.
Moj savjet jeste, budimo malo pametniji od Turaka, oni nemaju izbora, ENERGOINVEST je njihova jedina sansa za PROZOR koji im treba u pravcu zapada. Nasa vlast naravno i politicko rukovodstvo ENERGOINVESTA gledaju svoj interes, ali ipak ne mogu sve jer nemaju sve dionice.
OVO SAM NAPISAO 2015. GODINE, KRAJNJE JE VRIJEME DA UPADNE SIPA U ENERGOINVEST U PROVJERI TAJNE RAČUNE U AFRICI I TURSKOJ, DAKLE, TAMO ĆE SHVATITI KAKO I NA KOJI NAČIN JE PRLJAVA SDA POKUŠAVALA DA OPLJAČKA ENERGOINVEST.
DAKLE TURCI, preko svojih Emisara, a pozadi je TEMSAN.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/56 ... t_dvi.html
Cuvajmo BiH kao zenicu svoga oka!
Postao/la sayo » 23 ožu 2015, 12:09
sayo wrote:sayo wrote:Obzirom da sam zivio u Turskoj i da poznajem kako oni funkcioniraju, ta fabrika koju grade me je potakla da razmislim zasto je grade , naravno za sebe, nakon toga mozaik se poslozio, preko berze sam uspio da to i potvrdim.
Prodao sam nekoliko dionica koje su nedavno napravile pometnju (skok na 2,3) , tako da me je moj broker RBR cak i optuzio za manipulaciju sto je razlog njihovog neznanja, jer SASE je slobodna berza i mozemo kupovati i prodavati kako nam je volja.
Moj savjet jeste, budimo malo pametniji od Turaka, oni nemaju izbora, ENERGOINVEST je njihova jedina sansa za PROZOR koji im treba u pravcu zapada. Nasa vlast naravno i politicko rukovodstvo ENERGOINVESTA gledaju svoj interes, ali ipak ne mogu sve jer nemaju sve dionice.
OVO SAM NAPISAO 2015. GODINE, KRAJNJE JE VRIJEME DA UPADNE SIPA U ENERGOINVEST U PROVJERI TAJNE RAČUNE U AFRICI I TURSKOJ, DAKLE, TAMO ĆE SHVATITI KAKO I NA KOJI NAČIN JE PRLJAVA SDA POKUŠAVALA DA OPLJAČKA ENERGOINVEST.
DAKLE TURCI, preko svojih Emisara, a pozadi je TEMSAN.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/56 ... t_dvi.html
Cuvajmo BiH kao zenicu svoga oka!
Da pomognemo Sipi.
Znači, na 9. spratu ima jedna manja kancelarija gdje rade Zineta i još jedna gospođa. Ta kancelarija je u stvari prilaz za glavnu kancelariju u kojoj je smješten rizničar koji vodi tajne račune. Na njima se nalaze stotine miliona dolara koji se ne mogu potrošiti čak i ako su stotinama radnika koji su 20-tak godina bili višak u firmi isplaćivane plate i ostalo.
Te pare se čuvaju za one koji će preuzeti firmu a njima čak ni Bisera (koju eto svi hvalimo) nema pristup tim računima ali i ona zna za njih.
Rizničara i tajnu riznicu čuvaju moderno naoružani stražari pa predlažem sipi da upotrijebi čitavu interventnu jedinicu kako bi izuzela dokumentaciju o tajnim računima jer čak ni radnici koji mjesecima nisu primili platu nisu uspjeli doći do minimalnog dokaza o tajnim računima nego šute kako bi zaštitili svoje živote.
Ne smijem više o ovome, illuminati su mi već u haustoru...
Znači, na 9. spratu ima jedna manja kancelarija gdje rade Zineta i još jedna gospođa. Ta kancelarija je u stvari prilaz za glavnu kancelariju u kojoj je smješten rizničar koji vodi tajne račune. Na njima se nalaze stotine miliona dolara koji se ne mogu potrošiti čak i ako su stotinama radnika koji su 20-tak godina bili višak u firmi isplaćivane plate i ostalo.
Te pare se čuvaju za one koji će preuzeti firmu a njima čak ni Bisera (koju eto svi hvalimo) nema pristup tim računima ali i ona zna za njih.
Rizničara i tajnu riznicu čuvaju moderno naoružani stražari pa predlažem sipi da upotrijebi čitavu interventnu jedinicu kako bi izuzela dokumentaciju o tajnim računima jer čak ni radnici koji mjesecima nisu primili platu nisu uspjeli doći do minimalnog dokaza o tajnim računima nego šute kako bi zaštitili svoje živote.
I drug Atilla hoće firmu odnosno zemljište za 28.000 KM?
-
Oplakah Dobar, dobar...panzer wrote:Da pomognemo Sipi.