Sve je u obitelji.panzer wrote:Ovako bude kad se nagađa. Kupac nije Bingo nego poznata Sberbanka.panzer wrote:Izgleda da je BIG "razradio" ulagačku strategiju za 2017. Prodao udio u firmi koja ima ekstra vrijedno zemljište u Tuzli za minimalnu cijenu.Kupac je Bingo. Da vidimo hoće li se to kompenzovati kupovinom udjela u nekoj drugoj firmi koja je u vlasništvu BIGa ili će se riješiti direktno na relaciji AS-Bingo.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
pa Sberbanka je samo skrbnik, formalno ili neformalno
Srbnik je ali ja sam očekivao Bingo.
Juče gledam, opet je Bildt malo hodao po BIH. A čim njega vidim odmah se sjetim East Capital fonda, kao i Danske Invest i ostalih fondova koji su operisali ovim prostorima prije desetak godina.
Njima je kao, Balkan još uvijek interesantan..
http://www.eastcapital.com/Look-East/Ex ... -on-track/
Ali nas nema ni po jednom osnovu. A ne može nas ni biti, jer gledajući firme koje kotiraju na SASE ne znam šta se može izdvojiti kao primjer dobrog poslovanja u zadnjih deset godina.
Jedino namjenska industrija ima neki neočekivani rast a sve ostalo ili stagnira ili propada. A kad smo kod namjenske, dionice Igmana bi bile povoljne na oko 150 KM mada je i ovako P/E oko 5 .
Juče gledam, opet je Bildt malo hodao po BIH. A čim njega vidim odmah se sjetim East Capital fonda, kao i Danske Invest i ostalih fondova koji su operisali ovim prostorima prije desetak godina.
Njima je kao, Balkan još uvijek interesantan..
http://www.eastcapital.com/Look-East/Ex ... -on-track/
Ali nas nema ni po jednom osnovu. A ne može nas ni biti, jer gledajući firme koje kotiraju na SASE ne znam šta se može izdvojiti kao primjer dobrog poslovanja u zadnjih deset godina.
Jedino namjenska industrija ima neki neočekivani rast a sve ostalo ili stagnira ili propada. A kad smo kod namjenske, dionice Igmana bi bile povoljne na oko 150 KM mada je i ovako P/E oko 5 .
Banka ovdje samo radi svoj posao,i vjerovatno u skladu sa zakonom.Mada moram napomenuti da je ,recimo u slučaju hadenizacije Bosnalijeka,ista ova banka tada odobrila kredit nerezidentu,što nije u skladu sa zakonom.A ovu operaciju sam ja ,ako se sječate,najavio!Kada je Bingo kupio više i ne znam koje dionice od ove družine po dosta visokoj cijeni,ovdje sam ustvrdio da će se on naplatiti kroz neke od prostora u vlasništvu fondova koje kontroliše ova organizacija!Operacija pljačke dioničara zatvorenih investicijskih fondova je vrlo složena i daleko je odmakla!Čini se da su neki počeli i da se povlače iz nje,osjetili su opasnost.Edina Dizdar je recimo na posljednjoj skupštini dioničara Solane razriješena dužnosti člana NO na vlastiti zahtjev!A BIG je još uvijek najveći dioničar,a ona još uvijek upravlja,bar formalno, društvom koje uopravlja tim fondom! Njena ostavka je u svakom slučaju znakovita.Jedino ako će je odrediti za prokuratora u skladu sa usvojenim izmjenama Statuta Solane.To je također moguć razlog ostavke!
Posebno je interesantno da je ova sarajevska organizacije ,nakon što je izgubila svaki kredibilitet kod banaka,za svoje operacije našla partnere u ovim dvjema firmama u ekspanziji!Da li će oni sa svojom ekspanzijom završiti poput ovog klana,ostaje da vidimo!U svakom slučaju su u velikoj opasnosti!Jedan od mogućih raspleta upravo im se odvije pred očima u Hrvatskoj!A ovi će dotle samo isprazniti portfolije fondova i upravljati svojim bivšim firmama u ekspanziji čiji su ponosni vlasnici u međuvremenu ,postali uglavnom investicijski fondovi!Sve se to već vidi iz aviona.I oni to više i ne skrivaju.Valjda to sad već vide i oni koji mnogo toga ne vide!
Posebno je interesantno da je ova sarajevska organizacije ,nakon što je izgubila svaki kredibilitet kod banaka,za svoje operacije našla partnere u ovim dvjema firmama u ekspanziji!Da li će oni sa svojom ekspanzijom završiti poput ovog klana,ostaje da vidimo!U svakom slučaju su u velikoj opasnosti!Jedan od mogućih raspleta upravo im se odvije pred očima u Hrvatskoj!A ovi će dotle samo isprazniti portfolije fondova i upravljati svojim bivšim firmama u ekspanziji čiji su ponosni vlasnici u međuvremenu ,postali uglavnom investicijski fondovi!Sve se to već vidi iz aviona.I oni to više i ne skrivaju.Valjda to sad već vide i oni koji mnogo toga ne vide!
-
Zanimljivo je kako nikom od nadležnih organa nije zanimljivo to što je MI Group prodavao BHT po sniženoj cijeni, a kupovao OZON po 7-8 puta većoj cijeni od nominalne. Pa preko OZON-a ljudi ispumpaše preko 2 mio KM. Još malo pa će MI Group ispasti iz 10 najvećih na BHT, pa ih nećemo moći ni pratiti kada budu strovaljivali ovih preostalih cca 190 hiljada dionica BHT.
Zar postoje "nadležni organi" koji bi pratili zakone?
-
U pravu si. Izgleda da ne postoje...
Ozbiljan sam. Doduše, možda ja malo kasnim sa zaključkom ali mi imamo kolaps instutucija samo što to se to još nekako drži na okupu ali pitanje je koliko ovo može trajati. Jer ljudi koji su u tim instutucijama danas otvoreno rade za svoje lične interese. Do skora su to i sakrivali ali neće više ni da se opravdavaju niti da se sakrivaju. Svako vuče na svoju stranu odnosno u svoj džep. I niko nikom se ne neće zamjeriti.
I što je najgore nemamo državni autoritet, ni pojedinca ni grupu koja bi to sve vratila u okvire iskrene namjere boljitka ove države. A ne vidi se ni neka nova grupa koja bi eventualno pobijedila na sljedećim izborima.
I što je najgore nemamo državni autoritet, ni pojedinca ni grupu koja bi to sve vratila u okvire iskrene namjere boljitka ove države. A ne vidi se ni neka nova grupa koja bi eventualno pobijedila na sljedećim izborima.
-
Šta se ovo zbiva sa SOSOR? Prije par dana bila 5,37, Juče +11% danas +3,4 prosječna (6,2), ali vidim zaključna cijena danas 7,0 Km. Na prodaji najniža 6,99 i to nešto sitno.
-
Možda neko već ima uvid u polugodišnje izvještaje