Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

montypython

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by montypython »

Čitam danas u Oslobođenju (str 6-7) članak gdje se govori među ostalom o inicijativi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit a u vezi oslobađanja od tog poreza u slučaju reinvestiranja, te smanjenju poreza sa 10 na 8 % itd itd. Sve to kaže novinaru g Adnan Smailbegović predsjednik udruženja poslodavaca FBiH. Lijepo. Moram priznati slušao sam ga par puta na tv (i ne znajući ko je i uglavnom se slagao sa stavovima). Ali pazi sad.

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 95/type/50

Neki dan smo pričali o pljačkaškom Zakonu o preuzimanju (ili tačinje jednom članu) po kojem se može malim dioničarima prisilno oteti njihove dionice i za to im platiti npr polovinu ili 1/30 stvarne vrijednosti, mislim da je FAD bio najdrastičniji primjer do sada. E pa u potpisu onog Mišljenja u kojem piše npr: "Smatramo da je cijena ponuđena u Ponudi za preuzimanje........ i kao takva prihvatljiva" je, pogađate, g Adnan Smailbegović predsjednik nadzornog odbora. I mi se pitamo kako to da jedan tako očigledno katastrofalan član zakona prolazi, uništava male dioničare i berzu a niko ga ne mijenja. Pa ovaj ispred poslodavaca predlaže zakone Vladi i priča s Novalićem 1 na 1 a u firmi gdje je on predsjednik NO potpisuje papire da je pravična naknada dioničarima firme koja je 4% od realne ili gdje je firma pravično procjenjena na cca 3,5 m iako joj je samo akumulirana dobit višestruko veća od toga. I onda kažemo NEKO blokira, NEKO sprečava, NEKOM se ovim zakonom pogoduje......Kako će npr OVAJ predložiti izmjene zakona u korist malih dioničara i tržišta generalno kad je direktno suprotna zainteresovana strana.
panzer

Post by panzer »

Zakon je donesen da bi se "pomoglo" privrednicima. Da lakše upravljaju firmama i da bespotrebno ne troše vrijeme na skupštine i sve što nosi d.d.
Sad pošto se ostali dioničari ne smatraju stranom u upravljanju firme a i generalno se posmatraju kao neko ko nema pravo glasa( i od kuda im dionice) onda su napravili ovakav zakon. Sve kako bi se olakšalo privrednicima.

Što se tiče današnje trgovine na mann hummelu, vidi se da bar neko ima volje da zaštiti svoje vlasništvo i da se neće desiti slučaj FADa.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Zakon je donesen da bi se "pomoglo" privrednicima. Da lakše upravljaju firmama i da bespotrebno ne troše vrijeme na skupštine i sve što nosi d.d.
Sad pošto se ostali dioničari ne smatraju stranom u upravljanju firme a i generalno se posmatraju kao neko ko nema pravo glasa( i od kuda im dionice) onda su napravili ovakav zakon. Sve kako bi se olakšalo privrednicima.

Što se tiče današnje trgovine na mann hummelu, vidi se da bar neko ima volje da zaštiti svoje vlasništvo i da se neće desiti slučaj FADa.
Jasna je meni generalna intencija squeeze outa. Problem je u naknadi. Ako neko baš ima ludu želju da bude jedini to je u biti hir a hir se plaća. Većinskom tih 5% ne znači puno a malom može biti pola imovine. E sad koja je greška skuplja, da se realna cijena potplati ili preplati, da bude oštećen onaj koji zadovoljava hir ili onaj koji nema izbora. Jednostavno većinski, ima slobodu izbora, on ne mora ići u squeeze out, manjinski ne mogu birati i po meni se ta nesloboda izbora mora platiti. U svakoj drugoj zemlji ima bar dvostruka zaštita malih dioničara u nas ne, kao da je zakon pravio Superhik s motom "ukradi malima da bogati imaju još više". Jer jedno je olakšanje poslovanja privrednicima a sasvim drugo ozakonjena pljačka malih dioničara.
panzer

Post by panzer »

Vlasnicima je olakšano time da mogu uzeti sve a ostali dioničari su pravično nadoknađeni jer ni na berzi ne bi više dobili. Preko te konstatacije se ne ide i dalje se nije trebalo razmišljati.
Sad je na malim da napucavaju cijenu. Ali to teško ide
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Vlasnicima je olakšano time da mogu uzeti sve a ostali dioničari su pravično nadoknađeni jer ni na berzi ne bi više dobili. Preko te konstatacije se ne ide i dalje se nije trebalo razmišljati.
Sad je na malim da napucavaju cijenu. Ali to teško ide
Da, ni na berzi ne bi više dobili i to upravo zato što zbog takvog (člana) zakona niko i ne kupuje. Tako da ispada da sam zakon stvara strah i time obara cijenu, formira je kao nisku, i onda se po njoj isplaćuju mali dioničari kao po "pravičnoj". Sve po zakonu što rekao neko.
Kao da nekome garantuješ da ima punu slobodu da sam odredi dužinu svog života po volji i to tako da će živjeti onoliko godina koliko udaraca primi u glavu čelićem od 5 kila. Teoretski, 100 udaraca 100 godina. Praktično, 1 udarac 1 godina (u komi).
brzi

Post by brzi »

Dobar ovaj kupac na Mann-Humelu.
Svaka čast na hrabrosti !
panzer

Post by panzer »

Kako rekoh jedino tako se može odbraniti od od ovih nasilnih preuzimanja. A kada se malo bolje sagleda i najjednostavnije je. Osim ako na suprotnoj strani nisu "asini lavovi".
insider

Post by insider »

sad je nabolja kupovna 90. Svaka cast, Jesi ovo ti panzer kreno da stvar uzmes u svoje ruke.
panzer

Post by panzer »

Ne. Ja tu više nisam aktivan.
panzer

Post by panzer »

Eto potražnje na 110. Još im otići u četvrtak na skupštinu i vidjeti šta misle o preuzimanju.
Post Reply