Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

mendo

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by mendo »

slavuj wrote:Trebalo bi prvo utvrditi kako je onaj novi ponosni dioničar ZIF Naprijed došao do zemljišta ili prostora u RS,a ako to ne donese novi pogled na ovu transakciju dionicama Tuzlaske pivare,treba onda očekivati i prodaju Sarajevske Pošto je ovo malo vjerovatno,treba ipak sačekatida vidimo ko će to na kraju ,biti vlasnik Tuzlanske!!Podsječam:Svim fondovima koji su prodali svoje dionice Tuzlanske,upravlja se sa jednog mjesta!A ovaj otvoreni je poveznica svim igračima na SASE!
sa obzirom da je kupac registrovan vani, se mogu poravnati (razliku) i bilo gdje drugdje, ne samo u u RS...
proleter

Post by proleter »

slucajni prolaznik wrote:Kad je u pitanju ova pivara iz Tuzle moram priznati da nemam previše informacija o tomu kakva je kompanija ...ne slažem se ipak sa odokativnim metodama tipa "dobit je 3,8 mio sigurno to vrijedi 60 mio "...kad kažem ne slažem se ne mora nužno biti da nije točno ...nisam ljubitelj piva a ni u sredini gdje živim ta pivara nije baš na nekom glasu ...al nebitno , zaintrigiralo me kad čitam postove ovdje ...prvo ako je ta kompanija tako uspješna kako to da se o njoj (prije ovih transakcija ) skoro da nije ni pisalo ..drugo , kad vidite da će im burza privremeno suspendovati trgovinu dionicama jer nisu poslali godišnje izvješće za 2016 . možemo li govoriti o "ozbiljnoj kompaniji pred kojom je svijetla budućnost " ??? ...ipak nam ponekad nedostaje mrva realnosti čini mi se ....a da su mali dioničari na ovoj burzi donji e tu se svi slažemo al šta očekivati u ovakvoj državi i na burzi na kojoj se godišnje protrguje ( uglavnom trezoraca i dr . zapisa ) koliko za par dana na regionalnim koje također nisu sjajne ...
Izgleda da nije ni bio cilj da se pokaže završni prije ove transkakcije, upravo da javnost ne bi postavljala pitanja i računice kako je monty naveo.
Samo u zemljištu na kojima ima nekretnine u Tuzli imaju 5-6 miliona, a da ne spominjem milionska ulaganja zadnjih godina.
Jedna od najvećih vrijednosti koje niko ne spominje je vlasništvo nad izvorištem Tuzlanskog Kiseljaka, mineralne vode sa najboljim sadržajem magnezija od svih voda, to čak ne znaju ni valorizirati kako treba, a svi znamo kako radi sarajevski Kiseljak i koliko vrijedi.
Magnezij u TZ kiseljak je u elementarnom dvovalentnom obliku, nije u obliku soli kao u Donatu Mg (koji je posoljena voda praktično) i ne opterećuje bubrege, pravi je eliksir sa srce. Ovi iz marketinga više kriju taj podatak nego ga reklamiraju.
A i o marketnigu smo skoro ovdje pisali, pa prema tome...vrijedi baš koliko je montypython pisao.
U pravim rukama, ofkors.
proleter

Post by proleter »

A glede Sarajevske berze, evo još nisu ažurirali top 10 na TZ Pivari...tako da...rugala se sova sjenici.
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... ol/PITZRK1
proleter

Post by proleter »

Iako ne komentarišemo trgovanje na BLSE, moram primjetiti da je Altima Global danas prodala sve dionice Banjalučke pivare.
Ili je na nekoga prebacila. Uglavnom procenat dionica se slaže sa današnjim pazarom.
O kakvom se preslagivanju ovdje radi?
panzer

Post by panzer »

To bi trebalo upratiti. Meni je zanimljiv i ovaj skok Bihaćke pivare. Nije mi bezrazložan.
montypython

Post by montypython »

Za slučajnog
A zašto misliš da je moja procjena da Pivara vrijedi bar 60 m "odokativna"?. Ni govora. Prije svega ne mogu ovdje pisati elaborat o bezbroj faktora koji utiču na procjenu. Međutim kad neko kupi 51% firme koja ima dobit od 3,8 m za 3,5 m jasno je i odokativno da nešto smrdi. Ja sam pošao od poznate formule P/E koja kaže da dionicu još uvijek vrijedi kupiti ako je odnos profita i tržišne vrijednosti oko 1/20 granično. Zavisi i od branše i od mnogočega još ali je dobra aproksimacija. Još je sigurnije ako je 1/15. (ako firma ima dobit naravno). Kad se ovo obrne ispada da firma ustvari realno vrijedi svoju 20 godišnju dobit. E pa pomnoži sad 3,8 sa 15 (i 20) pa vidi je li odokativno. A sad kad su kamate na banci niske dobra je možda i 1/25
proleter

Post by proleter »

Znamo i mi da je jedan ali koji?
Iz BiH ili izvana?
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... miliona+KM
proleter

Post by proleter »

Bruka i sramota, i jako loše marketinške posljedice može imati.
Ako konzumenti ne znaju čije uzimaju neće ni uzimati, pogotovo što mnogi kupuju neki proizvod jer je "naš".
http://www.biznisinfo.ba/pivara-tuzla-k ... izvjestaj/
panzer

Post by panzer »

Ozon po 255 KM po dionici. Sve skuplji. Je li kasno da se covjek fokusira na tu skupinu? Energonova izgleda prihvatljivo.
panzer

Post by panzer »

Izgleda da je BIG "razradio" ulagačku strategiju za 2017. Prodao udio u firmi koja ima ekstra vrijedno zemljište u Tuzli za minimalnu cijenu.Kupac je Bingo. Da vidimo hoće li se to kompenzovati kupovinom udjela u nekoj drugoj firmi koja je u vlasništvu BIGa ili će se riješiti direktno na relaciji AS-Bingo.
Post Reply