Vijesti iz ekonomije/privrede

montypython

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Najcrnje od svega je da ovaj zakon koji u principu teško oštećuje male dioničare ne znači u stvari mnogo ni velikim odnosno onima koji vrše squeeze out. Ništa im važno ne rješava. Oni već imaju 95 ili više %, dakle u potpunosti su gazde i vladaju firmom a tih malo malih dioničara ne mogu im nikako naštetiti. Ako im baš tih 100% vlasništva nešto znači, i bez takvog zakona mogu to ostvariti bez problema jer u principu sumnjam da bi iko od malih u 99% slučajeva odbio prodati po nekoj realnoj cijeni da mu se ponudi na tenderu. Evo npr ako firma ima neku dobit D i ako kažemo da je realna tržišna cijena ona pri recimo P/E=20 firma dakle vrijedi 20 D realno, odnosno 20 godišnjih dobiti. Pošto pri squeeze outu malih dioničara ima 5% (granično) što je 1/20 ina, ispada da je poštena cijena otkupa njihovih dionica 1/20 od 20 D tj tačno godišnja dobit. Dakle čitav taj problem sa malim dioničarima većinski vlasnik može uvijek kad hoće riješiti podjelom dobiti od 1 godine i da su svi zadovoljni. I bez zakona i bez pljačke i bez nezadovoljnih i bez tužbi i sl. E sad koja je potreba donošenje zakona koji će im omogućiti da legalno namagarče male dioničare i da im umjesto npr dobiti od jedne godine isplate npr 1/5 ili 1/10 od toga stvarno mi je misterija. Po meni jednostavno u ovakvim okolnostima kakve su sad sa dnevnim prometom berze od 620 Km kao neki dan, namještanjem cijena pa onda posljedično potpuno nerealnim tržišnim cijenama ovaj zakon treba jednostavno potpuno ukinuti. Ako se ne može realno procijeniti koliko platiti pri squeeze outu onda squeeze outa ne treba ni biti. Prosto. Pogotovo jer razorno djekuje na kompletnu berzu, smanuje promete, unosi negativna očekivanja.... Ovaj zakon nikome ne odgovara uništava SASE oštećuje male dioničare a većinskima znači vrlo malo.
U nekoj kasnijoj fazi ako baš mora, a kad se prometi povećaju, likvidnost berze poraste, bude i nekakav regulator i pravna država itd onda možda može i zakon o squeeze outu ali samo uz odredbu o naknadnoj sudskoj procjeni kao zaštitnom faktoru ako treba.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Nikad se to neće promijeniti, jer ovdje nikad neće biti rpavne države jer bi onda oni koji tu državu vode prvi osjetili represiju. Iz istog razloga mi nikad nećemo prići EU toliko da mora da se desi "Sanader".
A nešto mislim, kad bi se najednom u svima njima i probudila savjest i pokajanje, da li bi oni uopšte znali i umjeli napraviti državu?
proleter

Post by proleter »

Nevjerovatno je koliko su novinari neinformisani, o široj javnosti ne vrijedi ni riječ potrošiti, zar niko ne može sabrati 2+2 i skontati da nikakvog novog vlasnika nema nego da je samo postojeći podebljao procenat.

A da ne ne spominjem što niko ne problematizira moguće pranje para, izigravanje malih dioničara, zakona, nepoštovanje minimuma korporativne etike...
http://www.biznisinfo.ba/bingo-nije-kupio-pivaru-tuzla/
insider

Post by insider »

Kada je riječ o proizvodnim aktivnostima, sve oči su uprte u firmu AC Food, koja bi u cijelom prehrambenom kompleksu Agrokomerca, na glavnom lokalitetu Polje Velika Kladuša, trebala donijeti ekonomski preokret.

Kladuščani vjeruju, iako nemaju pouzdane informacije, da će se Gadžo komerc potpuno povući, ostavljajući sav prostor AS Groupu jer se ti pregovori vode.

U ovoj godini se očekuje i ponovljena prodaja mesne industrije, nakon prošlogodišnje epizode sa Razvojnom bankom. Naime, Kantonalni sud je prihvatio žalbu, pa je sve vraćeno na ponovni postupak. Čeka se novi poziv suda na natjecanje oko mesne industrije kao jednog od najznačajnijih dijelova Agrokomerca, piše Oslobođenje
mendo

Post by mendo »

[ Teška anomalija, katastrofalan zakon, a evo i specijalizovani portal ključnu stvar nije ni spomenuo a kamoli da traži hitno ukidanje takvog zakona.[/quote]

ne treba ukidati, nego samo dodati kao što imaju u Srbiji a čini mi se da i u Republici Srpskoj, da se isplata vrši po najvišoj od sljedeće 3 cijene: tržišne, knjigovodstvene ili procijenjenje

i dodati kao što imaju u Srbiji i u Republici Srpskoj, da može i dioničar sam tražiti isplatu po najvišoj od 3 cijena, ako neko (ili grupa povezanih) dostigne 95%
panzer

Post by panzer »

Tamo sud odmah reaguje a ovdje se još nagnu naprijed kad neko stavi markicu u džep.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nje ... /170518087
brzi

Post by brzi »

Da zakon nije dobar i da se ne isplaćuje fer cijena trebalo bi biti jasno već iz samog pregleda broja dioničara koji prihvataju ponudu, uglavnom se radi o "0".
montypython

Post by montypython »

mendo wrote:"Teška anomalija, katastrofalan zakon, a evo i specijalizovani portal ključnu stvar nije ni spomenuo a kamoli da traži hitno ukidanje takvog zakona."

ne treba ukidati, nego samo dodati kao što imaju u Srbiji a čini mi se da i u Republici Srpskoj, da se isplata vrši po najvišoj od sljedeće 3 cijene: tržišne, knjigovodstvene ili procijenjenje

i dodati kao što imaju u Srbiji i u Republici Srpskoj, da može i dioničar sam tražiti isplatu po najvišoj od 3 cijena, ako neko (ili grupa povezanih) dostigne 95%
Pa eto i to je značajno bolje od ovog sad. Najviše od tržišna knjigovodstvena ili procijenjena je sigurno daleko pravednije a vjerovatno je lakše dodati amandman nego ukidati zakon. Mada da je normalna država ukinulo bi se to za 7 dana. Nisam bio siguran da i RS to ima. Eto sve kritika na RS ovakvi onakvi a riješili su bolje i ovo sa squeeze outom i odnos DUFovi ZIFovi. NI večinski vlasnik ovdje ništa ne gubi ako baš hoće da bude jedini vlasnik neka plati realno tj npr procijenjeno i gotovo. Jedino ako nije "oštećen" za tu mogućnost pljačke.
A i ovo što kaže brzi i sam sam primjetio prije koji dan, da je tržišna cijena iole pravedna prihvatilo bi ponudu iz tendera bar nekoliko % vlasnika a vidim uglavnom se niko nije odazvao. Ali džaba im kad slijedi prisilni otkup, vjerovatno večina to i ne zna biće padanja u nesvijest.
I koja bi sad bila procedura izmjene zakona dok je KOMVP u hibernaciji, tražiti po parlamentu stranku ili pojedinca koji se razumije u problematiku, to zvuči kao nemoguća misija?
panzer

Post by panzer »

Razumiju oni itekako. Ono sto pojedincima odgovara prodje bez problema u parlamentu a ova izmjena zakona bi bila stopirana iste sekunde.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Razumiju oni itekako. Ono sto pojedincima odgovara prodje bez problema u parlamentu a ova izmjena zakona bi bila stopirana iste sekunde.
Ma jasno je meni da oni brane svoje ili tuđe interese. Međutim, rekoh prije, ovdje se radi o ovladavanju 5% nečega što već posjeduju 95%, dakle nije neki veliki prioritet s obzirom da imaju još mnogo opcija pljačke na raspolaganju i to mnogo unosnije i apsolutno i relativno. Ne vidim ko bi još to stopirao pogotovo jer uvijek može to kupiti i normalno. I još više jer je takav zakon svugdje svijetu i regiji. S druge strane ovakav kakav je sad sa ovakvim rješenjem squeeze outa loše utiče na berzu i promet što malo kome odgovara pa možda ni njima. Na kraju krajeva i u RSu je loše i korupcija je, pa je zakon ipak puno bolji, zašto tamo nije stopiran.
Post Reply