Vijesti iz ekonomije/privrede

slavuj

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Sitna buranija wrote:Struktura vlasništva Binga? Jebi ga, ovdje svi nešto pominju suvlasnike, ali u papirima je samo Džambić vlasnik...
U papirima velikog europskog investitora Haden s.a stoji da su vlasnici dvoje penzionera iz Irske!Ne znam jesu li šta u rodu suspendovanom glavnom tužiocu Salihoviću,koji ih je godinama štitio,ili možda direktoru Bosnalijeka Uzunoviću i njegovim pajserašima,ali vrlo uspješno godinama već vode računa o svom vlasništvu u Bosnalijeku.Istina,možda su oni to ,u međuvremenu i prodali,s obzirom da im se sada u vlasnišzvu Bosnalijeka ravnopravno pridruzio i neko sa (Dolac)Malte.
Hoću reći da i kod nas,poput ostalih poreskih oaza,vlasništvo ne mora biti onako kako piše!Ja o vlasništvu Binga znam samo ono što sam čuo na nekoj TV,moslim FTV.Tamo je onaj Čovićev namjesnik za Mostar jasno i glasno rekao da je bio van grada,na nekoj svadbi ,i da ga je nazvao JEDAN OD SUVLASNIKA i obavijestio o požaru!Morated priznati da nema baš veliki broj ljudi koji ovog doglavnika smije nazvati kada je na svadbi!
Od tuda je razložno i čuđenje kako to da je osiguranje tog objekta zapalo baš Sarajevo osiguranje!
Ali ja ,kao popriličan dioničar,sam potpuno miran,kada je u pitanju zaštita i moga vlasništva u Sarajevo osiguiranju!Potpuno sam siguran da će Edina Dizdar i onaj njen iz Banjaluke,potpomognuti Ibrom Slovencem,uraditi sve da sačuvaju imovinu svojih fondova,koje vrlo uspješno predstavljaju u NO Sarajevo osiguranja!U ostalom,Ibro je baš zbog toga ubacio sina u upravljačke strukture da bi mogao štiti imovinu dioničara,na osnovu informacija koje mu Sin-insajder,dostavlja.A Branković,kao u ostalom i onaj njegov prezimenjak iz epskih pjesama,nije tu nikakva opasnost!On ,baš zbog prezimena,i ne mora biti lojalan tom svom prijatelju,vlasniku Binga u papirima!
panzer

Post by panzer »

Pošto se često u privatnim firmama angažuje najbliža rodbina kao izvršni direktori onda se oni smatraju i suvlasnici, što u suštini i jesu. Ali nešto je čaršija zaboravila da je prije tri godine pričala kako je Lidl vlasnik binga pa sad ima novu teoriju.
A sumnjam da će ovu štetu platiti osiguranje jer ima niz propusta. Odnosno možda i plati ali kroz kompenzaciju, prebijanjem premija za naredni periodu koje bi platila firma koja se osigurava.
proleter

Post by proleter »

'taće Bingo, telekomi i elektroprivrede, kladionica Premier Čitluk pola milijarde prometa, 36 miliona KM dobit :o
https://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/b ... dini/77158
panzer

Post by panzer »

Da je država pametnija, na drugi način bi preusmjerila tih 36 miliona KM koje je bacila pametna nam omladina.Doduše, bacila je 520 miliona...
proleter

Post by proleter »

Robot lijepo raste, Konzum očekivano pada, ne znam što nisu naveli prvih 10 :
http://www.capital.ba/bingo-najprofitab ... nac-u-bih/
ada

Post by ada »

Bit finansijske stabilnosti kompanije je u odnosu novčanih sredstava i ukupnih obaveza, ako je koeficijent bar iznad 1 može se reči da je riječ o stabilnoj kompaniji.Bilo bi dobro da taj iznos iznad 1 predstavlja tih 63 miliona KM dibiti???
mendo

Post by mendo »

proleter wrote:Robot lijepo raste, Konzum očekivano pada, ne znam što nisu naveli prvih 10 :
gdje se nalaze svi ti Bingovi objekti...? možda previše hodam samo po SA i BL ...
panzer

Post by panzer »

Tu ih najmanje. U Prijedoru i Doboju su vrlo veliki. Mostarski je isto tako bio veliki ali i prvi tuzlanski koji je djelimicno renoviran. I ima ih dosta po manjim gradovima BiH dok se najveci broj manjih objekata-samoposluga nalazi u TZ.
proleter

Post by proleter »

mendo wrote:
proleter wrote:Robot lijepo raste, Konzum očekivano pada, ne znam što nisu naveli prvih 10 :
gdje se nalaze svi ti Bingovi objekti...? možda previše hodam samo po SA i BL ...
Evo liste, mada milsim da nije ažurirana, čak nema najvećeg Bingo City Center Tuzla, Alte u Sarajevu, TC Goražde i još nekih :
http://catalog-bosna.com/tvrtke-prodajn ... /bingo-110
mendo

Post by mendo »

usprkos tome spisku mi je teško vjerovati, da ima Bingo više prometa nego Konzum, koji ima samu u Sarajevu (koji nije samo najveći grad nego ima nadprosjećnu kupovno moć) veliki broj objekata
iznenađuje me i promet Robota... imaju li oni još koju drugu trgovaćko marku/lanac, osim samog Robota
Post Reply