Vijesti iz ekonomije/privrede

brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by brzi »

Čisto sumnjam da osiguranje pokriva pojedinačnu štetu koja ga može dovesti do stečaja.
Takve štete idu na reosiguranja.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Odoste daleko sa teorijama.
A SO nije od juce da se ne zna izracunati nacin i vrijeme nadoknade stete.
Jos je pozitivna stvar sto se bingo i dalje osigurava kod SO. Ovaj slucaj ce mu svakako podignuti trosak osiguravanja jer nema protivpozarnog sistema.

Meni je vise zanimljivo sto su tri trzna centra planula za godinu dana.
ekonomista01
Posts: 6
Joined: 06 Oct 2014, 17:31

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by ekonomista01 »

ako je ovo taktika "jednim udarcem dvije muhe" onda Brankovica i Dzambica ima tu negdje k`o Bog. ali upravo je simptomaticno ako se pokaze da je bila luda kolicina zaliha u papirima a vidno bilo robe manje u Mostaru(posao za istarzne organe i provjere tipa da li su svi POS terminali spojeni sa PU!!! iskreno, nemam nista protiv gosp. Dzambica ali investicije u posljednje vrijeme su prevelike(prmjetno iz Ministarstva za izbjegle osobe da on i Ahmetlici primaju samo grant sredstva za povratnike) i kao sto su prethodno kazali mozda je bas to buduci bos. Agrokor. Ali ovo sa suvlasnicima je takoder jos simptomaticnije jer kada sam davno pregledavao gosp. Dzambic je imao firmu 50-50 sa vlasnikom Violete a sada je na istoj adresi od Binga Export Import u Tuzli neki Amerikanac porijeklom iz Citluka prijavio firmu te je jos mislim dvije firme vlasnik. takoder taj isti je prijavio firmu i u Velikoj Kladusi. zna li se kakvo je stanje sa dobavljacima - jesu li jos vazece ucjene da se za "marketisnke" usluge naplacuje?
P.S. Isti ovakav slucaj je bio sa Lukavcem prije myb 1,5 godinu - zanimljivo bi bilo proci kroz taj file kako je zavrsio financijski za Bingo- mozda neko ima neku informaciju?
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

slavuj wrote:Evo posla za Brankovića,da vidimo na šta će sve izaći.Naravno ako je ovo bilo osigurano kod Sarajevo osiguranja,vjetar je u leđa Novaliću!Vrijednost Sarajevo osiguranja se približava onoj koju on odavno zagovara.Samo mi nije jasno kako je mogao ovo predvidjeti!
Evo vam još materijala za teorije zavjere, sin Nedžada Brankovića i ćerka Senada Džambića trebaju da se vjenčaju, ili već jesu, tako sam čuo. Kako čuo tako prodao.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Znači po vama, mrski biznismeni kažu: "burn"emall".
Pa ako neko i pogine još bolje.....
slavuj
Posts: 1982
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by slavuj »

Ipak treba stati na loptu.Ponekad požar počne i bez pomoći čovjeka!No najčešće je posljedica nečijeg propusta.Ne mora dakle biti u pitanju paljevina!Dovoljno je da se ne ispoštuju protivpožarne mjere pri projektovanju,gradnji i eksploataciji!Nekada se nije mogla dobiti građevinska dozvola ako predhodno nije dobijeno pozitivno mišljenje stručne institucije o poštivanju protivpošarnih mjera pri projektovanju!U sarajevu su tada funkcionisala dva Instituta za zaštitu od požara.Tadašnji Regionalni SUP imao je deset inženjera u protiv požarnoj inspekciji.Njihova saglasnost na projektnu dokumentaciju bila je apsulutni uvjet za dobijanje građevinske dozvole!Mišljenje inspektora obaznog člana Komisije za tehnički pregled,bilo je presudno za puštanje objekta u upotrebu!
Vjerujem da su ovi bar preuzeli sve tadašnje propise ali nisam siguran koliko ih se drže!
Sve to svakako treba istražiti!I naravno,rezultat ovisi i od toga ko će to istraživati!Pa i procjena štete.Ako to budu radili ovi debelo korumpirani građevinski vještaci,onda će to ispasti najskuplji objekat u BiH.A napravljen je ,da podsjetim,na zgarištu Sokolove hale.Ne znam je li korištena i već jednom opožarena čelična konstrukcija.A što se tiče te BB ženidbene veze,i ja sam za nju čuo.još kada je Branković došao u Sarajevo osiguranje!Neko mi je rekao da je on tamo i došao da bi Bingo kupio Sarajevo osiguranje!
A od takvog ... koji je volio vozove,svašta se može očekivati!
A onda i to muljanje sa vlasništvom!Ako je on ,taj Džambić,samo trojanski konj onih što su već uvelike opljačkali i Lijepu njihovu,onda nam je mrka kapa!Sve je ,dakle na istražnim organima.Zaklela se Zemlja raju...,tako nekako uvijek bude!
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by proleter »

slavuj wrote:Ipak treba stati na loptu.Ponekad požar počne i bez pomoći čovjeka!No najčešće je posljedica nečijeg propusta.Ne mora dakle biti u pitanju paljevina!Dovoljno je da se ne ispoštuju protivpožarne mjere pri projektovanju,gradnji i eksploataciji!Nekada se nije mogla dobiti građevinska dozvola ako predhodno nije dobijeno pozitivno mišljenje stručne institucije o poštivanju protivpošarnih mjera pri projektovanju!U sarajevu su tada funkcionisala dva Instituta za zaštitu od požara.Tadašnji Regionalni SUP imao je deset inženjera u protiv požarnoj inspekciji.Njihova saglasnost na projektnu dokumentaciju bila je apsulutni uvjet za dobijanje građevinske dozvole!Mišljenje inspektora obaznog člana Komisije za tehnički pregled,bilo je presudno za puštanje objekta u upotrebu!
Vjerujem da su ovi bar preuzeli sve tadašnje propise ali nisam siguran koliko ih se drže!
Dakle ovako...imam prijateljicu u Mostaru je čiji otac napravio kuću na mjestu gdje mu je punac nekada imao nadomak Mostara. Pitam ja nju jeste li dobili urbanističku, građevinsku i UPOTREBNU DOZVOLU.
Kaže šta će nam, bila je tu kuća prije 80 godina (vidi slučajnosti, i ta kuća je izgorila :( ).
Ona se stalno čudi kako kod nas ovdje svašta traže, poštuju se zakoni...
Eh... je li moguće da je neko dao upotrebnu dozvolu bez onih protivpožarnih prskalica i ostalih mjera protivpožarne zaštite?
Znam da gradsko vijeće ne radi godinama, ali šta radi gradska uprava Mostara i kanton? Možemo zamisliti šta.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

proleter wrote: Eh... je li moguće da je neko dao upotrebnu dozvolu bez onih protivpožarnih prskalica i ostalih mjera protivpožarne zaštite?
Jel vi stvarno ne znate kako u BIH funkcionišu stvari?
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1246999

Beohemija otišla u stečaj a radili su neke proizvode za Bingo. Možda je i to presudilo što je Dita kupljena.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Kad se ukuca u google "BIngo" i "Violeta" izbaci masu zajedničkih aktivnosti, donacija, nagradnih igara i sl. Među ostalim i ovaj članak star 10 mjeseci, gdje se vidi da se to sa Ditom spremalo odavno i da ništa nije slučajno:
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=25640
BTW bio maloprije na zgarištu, prošvrljao okolo, još dimi pomalo. Nisam primjetio auto nekoga iz Sarajevo osiguranja ili bar nije bilo očito. Onako čisto amaterski zaključujem, kad se pogleda fasada po visini, šteta je jednaka i u dnu i na vrhu, na 10 m visine. Roba nije iste zapaljivosti, da je samo roba gorila i napravila štetu vjerovatno bi se to i vidjelo na fasadi u vidu nekakvih prekida, ne gori isto namještaj ili tekstil kao i keramika ili željezarija. Takođe, pri vrhu ponegdje veća oštećenja nego pri dnu, nosiva konstrukcija metalna, nema šta ni goriti. Da moram nešto pretpostaviti kao nestručnjak rekao bih da je nešto u samoj konstrukciji npr oni obložni paneli i možda neka izolacija u njima koja je umjesto da bude nezapaljiva bila u stvari goriva. Ne znam nagađam...
Post Reply