Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by brzi »

"Sarajevo-osiguranje u federalnu kasu godišnje uplati poreza više nego ostala osiguravajuća društva u FBiH zajedno. "
Kakve gluposti trpi papir,..
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

brzi wrote:"Sarajevo-osiguranje u federalnu kasu godišnje uplati poreza više nego ostala osiguravajuća društva u FBiH zajedno. "
Kakve gluposti trpi papir,..
Treba se suprotstaviti Fadilovoj negativnoj kampanji ali ovakvim proizvoljnostima samo proizvode kontraefekat. Ima savim dovoljno elemenata za to, npr samo činjenica da je prestala isplata predratnih šteta mora podići dobit. Mogli su i sačekati objavu tog nezavisnog izvještaja koji se pominje ili jednostavno prezentirati i javnosti te rastuće pokazatelje sa sastanka. Direktor je nedavno izjavio da su uspjeli stabilizirati poslovanje, ako se sad tvrdi da je za nepunih 12 mjeseci (valjda od odlaska Terzića do danas) uprava uspjela dodatno poboljšati poslovanje društva onda ispada da bi to trebalo biti vidljivo u poslovanju u 1. kvartalu '17. Pa neka ga objave.
Dakle stvarno treba se oduprijeti ciframa tj istinom, a ovako kad se spominju "godišnje premijeRE društva" ili uplata poreza veća od svih ostalih zajedno, malo mi amaterski i diskredituju sami sebe čak i ako je suština onog što tvrde tačna.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Vidiš kako ovdje ima najniža cijena:
http://www.apf.com.ba/aktuelna-prod/pogodba/0/?id=3213
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Izašao izvještaj Agencije za osiguranje o poslovanju osiguravajućih kuča za jan-kraj marta. Sarajevo osiguranje ponovo preteklo Euroherc koji je neko vrijeme bio drugi po premiji iza Uniqe. Sada je to ponovo Sosor sa 13,52 miliona kumulativno, za prva tri mjeseca. Ubacio sam malo podatke u Excel i stvar je još zanimljivija. Sarajevo osiguranje je imalo najveću premiju u martu (5,32 m) od svih osiguravajućih kuča uključivo i Uniqu (5,17 m) i Euroherc (4,67 m). Bar tako meni izlazi.
Sitna buranija
Posts: 2306
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Sitna buranija »

Jeste, imaju malo bolji rezultat u martu u odnosu na prošlu godinu. Ali i prošle godine im je mart bio dosta bolji u odnosu na prva dva mjeseca... Vidjećemo šta je u pitanju. Ako se ovaj trend nastavi i naredna 3 mjeseca, onda je definitivno stabilizacija poslovanja u pitanju. Ako već april bude lošiji nego prošle godine, onda nema govora o stabilizaciji, a mart bi u tom slučaju bio incident u kojem su se neki veliki ugovori obnovili ili dobili...
montypython
Posts: 4067
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython »

Stvar je u tome da ovo jako odstupa od Novalićeve priče koju je pokušavao da proturi pred prodaju firme sa izjavama tipa "a loooše je ovo ima dubioza..." Incidentno ili ne njegova "dubiozna" firma ima veću premiju nego kompletna, potpuno privatna konkurencija. Može biti da u aprilu ne bude tako ali ovo je ipak indikativno. Uglavnom do aprilskih rezultata je još mjesec dana a do tada, što bi se sad reklo-Fadil na aparatima. Usput, gledam npr Asa, koja je bio navodno nekakav pretendent na kupnju SOSORa ima zbirno, za tri mjeseca, manju premiju nego što je Sarajevo- Osiguranje ima samo u martu.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

Kao i grawgt zajedno. Koliko god da se minimizira velicina premije i dalje bi svi ovo kupili. Ali im se treba par stvari poklopiti
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Ja sam već napisao da prodaje Sarajevo osiguranja ovog puta neće ni biti!Ma šta mi mislili o Radončiću,on je u ovom slučaju ispao dosljedan!U svim prilikama ,a to je skoro svaku veće na nekoj TV,posebno akcentira ovu Novaličevu operaciju!A i direktor Agencije,koji je po Novaliću,pokrenuo ovu prodaju,je SBB-ov !Naravno da smo određeni uticaj imali i mi sa ovog foruma!I ovo je izgleda prvi ozbiljniji poraz Novalićevog koncepta pljačke!Drugi mu je još drastičniji,ovo oko Agrokorovih firmi u BiH.Ona njegova,Provaličeva provala kako nema razloga za uzbunu,Agrokor je dužan "samo"dobavljačima a inače nema brige jer on ovdje ima imovinu,nije upalila ni kod njegovog ministra!Izgleda da je dotični Zukić mimoi njegove volje organizirao onaj skup sa povjeriocima.
A važnije od svegaje da je konačno reagirala i tzv. akademska zajednica,ma šta to značilo!Prvo je ,skoro istog dana kada je provalić sve ovo provalio,reagirao profesor Domazet.Vrlo oštro,konkretno i sa argumentima!
Onda je neku veće i prof Aziz Šunje,decidno rekao da je potpuno pogrešno reći ono što je rekao baš Provalić!
Dakle,u nekoliko dana dva potpuno kompetentna odbacivanja premijerovih stavova.
Ako se ispostavi da ni to nije dovoljno Vođi da makne ovog diletanta,onda je to siguran znak da on,Bakir Izetbegović,smatra da se onaj referenduk u Turskoj odnosi i na njega!Ja lično sam ubjeđen da on ovo sve jednostavno ne razumije!
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer »

slavuj wrote:Ja sam već napisao da prodaje Sarajevo osiguranja ovog puta neće ni biti!

A kad će biti?
slavuj
Posts: 1983
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Mislim da se mora pokrenuti potpuno novi postupak prodaje!Vlada mora donijeti odluku o najnižoj cijeni i javno je obznaniti!Svakako na osnovu validnih procjena najmanje dvije renomirane kuće koje su van domašaja kriminalaca iz Vlade i iz Sarajevo osiguranja.
Hajde da se postavimo na mjesto,recimoi direktora Agencije za privatizaciju!Čovjek bi stvarno morao biti potpuno lud da sa ovakvim premijerom,odredi cijenu po kojoj će prodati bilo šta!Istina,moguće je da on recimo ode na odmor a da prodaju obavi neko od onih kriminalaca koji su do sada prolazili nekažnjeno!Vrbić,Ganić,Talić...,pa čini mi se i ova savjetnica u koju sam vjerovao,nemaju nikakav problem sa savješću!Ova trojka je do sada ovu zemlju oštetila toliko,da je ovo što mogu izvući na Sarajevo osiguranju obična sića!
Već sam davno napisao da je važno i okruženje na tržištu vrijednosnih papira.Važno je da se onima što su realizirali prodaju FDS i hadenizaciju Bosnalijeka,zabrani i prodaja paradaiza na markalama,da bi tržište iole profunkcionisalo!Također je vašno da se izvrši pritisak na novu vlasničku strukturu ZIF BIG,a to je moguće zbog domaće strukture,i da se iz NO Sarajevo osiguranja uklone oni koje je tamo instalirala stara kriminalna struktura vlasnika.Edina Dizdar i onaj njen iz Banjaluke,trgovac glasovima fondova,Ibro i njegov podmladak iz reda zaposlenih,moraju otići!Naravno i dugogodišnji predsjednik NO.On je taj kontinuitet prema starom menadžmentu!
Pa kada se sve to uradi,onda očistiti zaposlene od naslaga kriminalaca,pa prodaja i ne mora uspjeti!
Naravno da Novalić ništa od ovoga neće uraditi!On će se vaditi na najgluplji način,Vlada je tamo manjoinski dioničar!A ja mu evo nudim onoliko glasova koliko mu je potrebno da na Skuštini ima večinu!Znam da će njegovi movo pročitati,ali se neće obazirati.Znaju da ja nemam nikakvu konekciju prema njihovim vođama!Bar sad za sad!Imam prijatelje koji ima običaj reći:Da ne bude da ja nisam reko!
Post Reply