Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

slavuj

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj »

Samo da podsjetim:Ne prodaje se samo kapital društva nego i sva imovina,tržište i ostalo.Nije valjda premijer toliko ograničen da to ne zna.
U finansijskim institucijama ,u što spada i osiguranje,u kapital ne ulaze recimo nekretnine,koje su,pored tržišta,glavna vrijednost Sarajevo osiguiranja!
Pored obaveza,kupac dobija i potraživanja!I sve to ,sa plasmanima i ulaganjima,čini imovinu koja se prodaje!A ovdje,u ovom izvještaju,je prosto gomila imovine .Nemojte zuaboraviti da je kompletna dokapitalizacija otišla na isplatu tih predratnih šteta,naravno sa sitnim dobitcima koje je i planetarni menadžer iskazivao!I ne podliježite onom demagogu iz Gradačca!Skoro vas je ubijedio u one svoje nebuloze!
Neku veće na Hayat TV na pitanje zašto do sada nije Vlada povečala svoj udio u Sarajevo osiguranju dokapitalizacijom,kaže da je Vlada uložila 11 miliona ali pošto je ona manjinski vlasnik,ostali dioničari nisu digli ruku za to da Vlada poveća svoje procentualno učešće!Premijer nema pojma šta je to dokapitalizacija uz poštivanje prava preče kupnje.Vlada je tada uplatila onoliko na koliko je imala pravo po tom pravu preče kupnje i zadržala svoj procenat.A koliko se sječam neko je i tada uplatio umjesto onih koji nisu iskoristili to pravo i povečao svoj procenat.I ja,koji tada nisam imao dionica,bio sam pod prehladom na uplatnom mjestu u ABS banci,uplatio kao drugi na tom mjestu,ali me ništa nije zapalo jer je taj Neko uplatio negdje prije mene,pa su meni vratili moje pare.Šta li je premijer tad radio,ako je on uopće ikada išta radio osim prazne priče i čitave gomile laži ,za što je ,mora se priznati ,vrhunski stručnjak!
montypython

Post by montypython »

Po meni ovo je klasični obrazac SDA privatizacije ili prodaje firme. Tolerišeš 20 godina trpanje kostura u ormar kao glavni dioničar i ne postavljaš nikakva pitanja a onda tik pred prodaju izvadiš iz ormara sve te stare kosture ne bi li omogućio svom kupcu da ponudi što nižu cijenu. I još se malo iščuđavaš nad "dubiozom" ne bi li dodatno spinovao javnost i medije. A onda kad tvoj čovjek kupi, za godinu ili dvije "sretnik" otkrije da su sve predratne štete otplaćene (što je u doba prodaje vješto prešućivano) i da firma najednom omogućuje generisanje visoke dobiti. Onda će se moći i odgovorna lica u javnim institucijama i preduzećima ponovo osiguravati u Sarajevo osiguranju ali tek kad dobiju mig. Zato vjerovatno Novalić nije ni prihvatio izvještaj novog direktora koji je za 2016 iskazao (kakvu takvu) dobit i još rekao da je poslovanje stabilizovano u svakom pogledu. Drznik.
Pretpostavljam da je sa Energoinvestom manje više ista šema. I tamo je sigurno neka ortačka grupa nameračila da kupi, samo nema para, pa bi možda po 1-2 Km po dionici, obara se na berzi krvnički ima godina, da se može reći "evo i tržište je reklo svoje" vjerovatno se svjesno nisu naplatile benzinske pumpe u Hrvatskoj i dugovi iz Kurdistana, a kad "ortak" to kupi za bagatelu i još prođe godina dana i popusti pažnja javnosti, stiže novom vlasniku retroaktivni miraz-iznenada se naplate miliončići za pumpe i isto tako dug iz Kurdistana.
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Samo da podsjetim:Ne prodaje se samo kapital društva nego i sva imovina,tržište i ostalo.Nije valjda premijer toliko ograničen da to ne zna.
U finansijskim institucijama ,u što spada i osiguranje,u kapital ne ulaze recimo nekretnine,koje su,pored tržišta,glavna vrijednost Sarajevo osiguiranja!

Pored obaveza,kupac dobija i potraživanja!I sve to ,sa plasmanima i ulaganjima,čini imovinu koja se prodaje!A ovdje,u ovom izvještaju,je prosto gomila imovine .Nemojte zuaboraviti da je kompletna dokapitalizacija otišla na isplatu tih predratnih šteta,naravno sa sitnim dobitcima koje je i planetarni menadžer iskazivao!I ne podliježite onom demagogu iz Gradačca!Skoro vas je ubijedio u one svoje nebuloze!
.......
Ma naravno, rekoh neki dan, pravi ozbiljni kupac jedva da će gledati imovinu, ne zanimaju njega kvadrati u Jajcu ni placevi, ni hoteli to je samo plus, nije mu mrsko da i toga ima ali nije od primarnog značaja. Glavno je tržište kupci premija, brend. I pogotovo potencijal rasta premije. Uzmite neku realnu premiju koju SOSOR može imati godišnje recimo 60-70 m pa onda prosječnu dobit od premije npr 10ak % pa to 20 godina eto toliko vrijedi SOSOR i to da nema nikako imovine, da je imovina nula a nije.
panzer

Post by panzer »

Pa sta pise u tom izvjestaju.ja ne mogu otvoriti
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Pa sta pise u tom izvjestaju.ja ne mogu otvoriti
Pa evo vrlo skraćeno dok ne otvoriš, kapital i rezerve 30,79 m a preth godine 36,86 preneseni gubitak 25,9 m preth 19,97 m. Dobit 61 hiljada preth g 540 hiljada.
Shahab

Post by Shahab »

montypython wrote:Po meni ovo je klasični obrazac SDA privatizacije ili prodaje firme. Tolerišeš 20 godina trpanje kostura u ormar kao glavni dioničar i ne postavljaš nikakva pitanja a onda tik pred prodaju izvadiš iz ormara sve te stare kosture ne bi li omogućio svom kupcu da ponudi što nižu cijenu. I još se malo iščuđavaš nad "dubiozom" ne bi li dodatno spinovao javnost i medije. A onda kad tvoj čovjek kupi, za godinu ili dvije "sretnik" otkrije da su sve predratne štete otplaćene (što je u doba prodaje vješto prešućivano) i da firma najednom omogućuje generisanje visoke dobiti. Onda će se moći i odgovorna lica u javnim institucijama i preduzećima ponovo osiguravati u Sarajevo osiguranju ali tek kad dobiju mig. Zato vjerovatno Novalić nije ni prihvatio izvještaj novog direktora koji je za 2016 iskazao (kakvu takvu) dobit i još rekao da je poslovanje stabilizovano u svakom pogledu. Drznik.
Pretpostavljam da je sa Energoinvestom manje više ista šema. I tamo je sigurno neka ortačka grupa nameračila da kupi, samo nema para, pa bi možda po 1-2 Km po dionici, obara se na berzi krvnički ima godina, da se može reći "evo i tržište je reklo svoje" vjerovatno se svjesno nisu naplatile benzinske pumpe u Hrvatskoj i dugovi iz Kurdistana, a kad "ortak" to kupi za bagatelu i još prođe godina dana i popusti pažnja javnosti, stiže novom vlasniku retroaktivni miraz-iznenada se naplate miliončići za pumpe i isto tako dug iz Kurdistana.
Upravo tako. Klasični birokratski mafijaši. Organizovana koruptivna banda u formi političke stranke.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote:
panzer wrote:Pa sta pise u tom izvjestaju.ja ne mogu otvoriti
Pa evo vrlo skraćeno dok ne otvoriš, kapital i rezerve 30,79 m a preth godine 36,86 preneseni gubitak 25,9 m preth 19,97 m. Dobit 61 hiljada preth g 540 hiljada.
Sto bi rekao novalic , znate to jeste dobit ali to nije dobit kao sto ima npr agram ili jahorina osiguranje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

slavuj wrote:A koliko se sječam neko je i tada uplatio umjesto onih koji nisu iskoristili to pravo i povečao svoj procenat. I ja,koji tada nisam imao dionica,bio sam pod prehladom na uplatnom mjestu u ABS banci,uplatio kao drugi na tom mjestu,ali me ništa nije zapalo jer je taj Neko uplatio negdje prije mene,pa su meni vratili moje pare.Šta li je premijer tad radio,ako je on uopće ikada išta radio osim prazne priče i čitave gomile laži ,za što je ,mora se priznati ,vrhunski stručnjak!
Taj neko ti je baš valj'o. Trebao bi ga častiti, jer ti je spasio pare :)

Fol je ovdje, što izgleda imamo veliko sranje iliti dubiozu u SOSOR-u koja se prikrivala godinama od strane menadžera galaksije, a sada to polako isplivava na površinu. Jebi ga, mene je neko zajebao lažiranjem izvještaja godinama da bi on uzimao 12 hiljada platu i naplaćivao menadžerske bonuse. A ovdje još uvijek neki sanjaju o nekakvoj velikoj vrijednosti SOSOR-a. Sorry drugari, očito su nas izvarali. Na žalost, ovdje Fadil priča o kodturima, ali mu ne pada na pamet da pokrene pitanje krivične odgovornosti za te kosture.

P.S. Čuo sam da je navodno Agram bio spreman dati 30 mio, ali za sve-i državno i tender. Ako je ovo tačno... :shock:
panzer

Post by panzer »

Za drzavno moze dati a za ostalo neka ide na (u) Jelah pa neka se dogovaraju.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote:
slavuj wrote:A koliko se sječam neko je i tada uplatio umjesto onih koji nisu iskoristili to pravo i povečao svoj procenat. I ja,koji tada nisam imao dionica,bio sam pod prehladom na uplatnom mjestu u ABS banci,uplatio kao drugi na tom mjestu,ali me ništa nije zapalo jer je taj Neko uplatio negdje prije mene,pa su meni vratili moje pare.Šta li je premijer tad radio,ako je on uopće ikada išta radio osim prazne priče i čitave gomile laži ,za što je ,mora se priznati ,vrhunski stručnjak!
Taj neko ti je baš valj'o. Trebao bi ga častiti, jer ti je spasio pare :)

Fol je ovdje, što izgleda imamo veliko sranje iliti dubiozu u SOSOR-u koja se prikrivala godinama od strane menadžera galaksije, a sada to polako isplivava na površinu. Jebi ga, mene je neko zajebao lažiranjem izvještaja godinama da bi on uzimao 12 hiljada platu i naplaćivao menadžerske bonuse. A ovdje još uvijek neki sanjaju o nekakvoj velikoj vrijednosti SOSOR-a. Sorry drugari, očito su nas izvarali. Na žalost, ovdje Fadil priča o kodturima, ali mu ne pada na pamet da pokrene pitanje krivične odgovornosti za te kosture.

P.S. Čuo sam da je navodno Agram bio spreman dati 30 mio, ali za sve-i državno i tender. Ako je ovo tačno... :shock:
Sve bih se mogao složiti osim podvučenog. Dakle već sam rekao, kosturi i imovina na stranu ali i dalje valuaciju osiguravajuće firme ne bi trebalo temeljiti na kapitalu ili imovini. Ili bar ne samo na tome, a potpuno zanemarujući premiju, stotine hiljada korisnika, brend itd. Baš sam pratio dobiti nekoliko osiguravajućih firmi i vezu sa premijom i dobar dio ima cca 10%, dakle normalno upravljana firma (čitaj nedržavna) imala bi na 50-60 m premije koliko ima SOSOR, 5-6 m dobiti. (druga je stvar da bi imala i mnogo veću premiju uz bolje upravljanje; treba se samo sjetiti da je Terzić faktički prepolovio tržišni udio kompanije odnosno mogla je danas i premija biti 120 m da nije bilo državno upravljanje). Sve to dobar upravljač može imati odmah nakon kupnje, temelj ima-korisnike. Valuirana na taj način firma vrijedi preko 20 po dionici kako god okreneš. To nisu snovi to je realnost, druga je priča što će sad i potenc kupci iskoristiti lošu klimu da spuste cijenu. Ima autora stručnjaka za valuaciju koji firmu procjenjuju direktno preko premije u smislu premija X K, gdje je k neka konstanta itd itd. Rekoh davno, pravi kupac kupuje potencijal, ono što on može uraditi s firmom, a ne ono što s njom može Terzić (ili Novalić). Zamislite sad da neka firma hoće da se bavi osiguranjem i da počinje s nule. Trebalo bi joj 30 miliona da izgradi ili zakupi prostore, sagradi stanice za tehnički pregled, edukuje osoblje, trebaju joj rezerve u novcu itd itd. I kad potroši sve to, na čemu je? Ima nula kupaca/korisnika a trebaju godine da prođu za iskustvo vlastitih zaposlenika, za firmu niko ne zna, nema imena ni brenda, korisnika, itd itd. Kupovinom "gotove" firme sve je to rješeno jednim potezom a sve se to skupo plaća. Zamislite da je neko vrednovao MIcrosoft ili Apple u nastajanju preko kapitala ili imovine. Kapital? Stara garaža, nešto polovnih dioda, ali i garaža nije u vlasništvu "dioničara" nego roditelja. Iskustvo? Ništa. Dječurilija bez zaposlenja. Imaju i dugova. Pa to ne vrijedi ni pišljiva boba, same dubioze rekao bi vjerovatno drug Fadil. Čak i da se prodaje samo kao gola imovina SOSOR vrijedi bar 8-9 po dionici ali ko bi prodavao osiguranje kao plac u brdu. A čak i 9 je 50% više od trenutne tržišne cijene. Ne tvrdim ja dakle da će se prodati po 25 (šteta je već napravljena negativnom pričom) ja samo kažem da ako Fadil to radi i smišljeno potencira samo neke aspekte priče (prešućujući npr isplaćenih 62 m predratnih šteta), ne znam zašto bi mu mi pomagali u tome.
Post Reply