Za one koje se još čude što nam je ovako, evo kako to rade na BLSE.
I btw, zašto još nema izvještaja BHTSR, sredina marta?
Bitno je da se direktorčić nahvalio.
https://www.blberza.com/Pages/DocView.aspx?Id=63057
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Nema ni većine drugih izvještaja, osim za Bosnalijek nisam ništa još vidio. Ne znam zašto im ovoliko treba, nekad su direktori prije nove godine saopštavali preliminarne izvještaje koji bi se poslije manje- više potvrdili. I inače mada ne pratim detaljno, izgleda mi dau RSu to rade ozbiljnije i da se dopušta manje muljaža na berzi. Kao da imaju ozbiljnijeg regulatora. To zaključujem i po odnosu prema fondovima, pretvaranje u otvorene i sl. Nisam siguran ali mislim da u njih čak ono pravilo o prisilnom preuzimanju iznad 95% dionica ima i onaj dio da ima i sudska procjena vrijednosti dionica (kao svugdje u Evropi gdje ima ovakvo pravilo) a ne samo ponderisani prosjek kao u Federacii (po čemo smo valjda jedini u svijetu). Na više načina imaju bolju zaštitu malih dioničara.
Evo objavljen je finansijski izvještaj najvrijednijih dionica na SASE .Ozon imao čitavih milion KM prometa i 1,7 KM dobiti po dionici. Normalno je se cijene 150 KM na tržištu.
Neki izračun za vježbu - Ozon d.d.:panzer wrote:Evo objavljen je finansijski izvještaj najvrijednijih dionica na SASE .Ozon imao čitavih milion KM prometa i 1,7 KM dobiti po dionici. Normalno je se cijene 150 KM na tržištu.
Neto dobit: 449.910 KM
Broj dionica: 291.400
Zarada po dionici: 1,54 KM
Aktiva - Obaveze = 5.507.332 KM
Broj dionica: 291.400
Knjigovodstvena vrijednost po dionici: 18,90 KM
Trenutna cijena na SASE: 149,38 KM
P/E = 149,38 KM/1,54 KM = 97 (W. Buffett kaže da je preko 15 skupo)
P/BV = 149,38 KM/18,90 KM = 7,9 (W. Buffet kaže da je preko 1.5 nesigurno)
Šta zna W.B.,.. Dobit je rasla preko 100 % pa bi bilo logično da i cijena ode sa sadašnjih 150,00 na bar 300,00 KM.
Zanimljivo je da za ovako atraktivnu dionicu interes pokazuju samo fondovi. Ukupan broj dioničara samo 16.
Brinu se ljudi da pamtno investiraju narodne pare.
Zanimljivo je da za ovako atraktivnu dionicu interes pokazuju samo fondovi. Ukupan broj dioničara samo 16.
Brinu se ljudi da pamtno investiraju narodne pare.
Halimaga sad mora tender za interšped raspisati po 41 KM po dionici?
A sranja na Zagrebačkoj berzi !
-
To po onoj "a sranja u Ruandi"
Mi na svoje navikli. Normalna situacija.Sitna buranija wrote:To po onoj "a sranja u Ruandi"
Iako je of topic, ne mogu da odolim da ovo podijelim, poučno i smiješno (a nije baš smiješno onima koje su o ovome akteri) :
http://net.hr/danas/hrvatska/poznati-po ... -agrokora/
http://net.hr/danas/hrvatska/poznati-po ... -agrokora/