Vijesti iz ekonomije/privrede

mendo

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by mendo »

Hrvić bi sada vjerov.bio uvrijeđen, da to pročita
a mislim, da još uvijek bi bio uvrijeđen čak i Todorić - mislim, da ono što mu je kao nuđeno od Rusa - 20% Agrokora je super - ali sa obzirom na EGO (i šta sam sve vidjeo u mojih više od 20g praćenja biznisa), vjerovatno neće prihvatiti, ali stoga mu možda na kraju neće ostati ni gaće ili čak loše (Sanader...
Jedino što mu ide u susret i što bi ga moglo (ali samo pomalo) spasiti je geopolitika - da bi Ameri sredili malo bolju ponudu - ali u svakome slučaju će to biti daleko od onoga što on...
mendo

Post by mendo »

jer čak ni u Ukrajini, koja je sigurno geopolitički puno bitnija od Hr, stranci ne donose baš poklone za đabe...
panzer

Post by panzer »

Nije to toliko crna situacija niti je u ovom trenutku imalo opasna. Kao što se već spomenulo kupljeni dio agrokomerca vrijedi puno i šteta je propustiti cijenu od 3 miliona KM za veliku zemljišnu parcelu i pogone koji se mogu iskoristiti.
A finansiranje tog dijela nije problem. Bar AS ima toliko svojih firmi koje mu ako ništa mogu dati pozajmicu dok se ne založi kupljeni dio kako bi se uzeo kredit da se izvrši povrat pozajmice.
A i krediti se u BIH već kreću oko 2% tako da su olakšana kupovine i preuzimanja.
mendo

Post by mendo »

nisam ni mislio na AS sada, on je tek na početku tog kruga. ali barem u našem regionu, je veliki dio (bivših) tajkuna na kraju došao u sličnu situacijo kao što Todorić sada
panzer

Post by panzer »

Tu se slazem. Danas sam shvatio da bi vecinu njih jedna kriza slicna onoj iz 2008.vratila na nulu. Prije deset godina su svi bili premali i malo izlozeni kreditima da bi im se nesto desilo. Danas bi bila druga prica..
mendo

Post by mendo »

jednome će i do toga doći, jer je sve ciklički...
montypython

Post by montypython »

Jesu firme jeftine i jesu i nekretnine i nikad neće bit povoljnije za kupnju ali opet potreban je novac za kupnju. Ne vidim baš odakle sav taj novac u ASu. Vispak ima dobit OK ali Vispak je investirao u pržionicu do prošle godine nekoliko miliona i možda je i za to uzet kredit ne znam, A ostali, ne znam da li Klas ima dobit uopšte u svakom slučaju i tu je dosta investirano, Fortitudo, tanka je dobit u tekstilu to je radno intenzivno sumnjam da nešto imaju od toga osinm što zapošljava ljude. Onda onaj Bazar ne znam je li to zaživjelo ili ne. Ne znam ima li išta drugo da donosi pare i ima li AS neke direktne prihode nezavisno od firmi. S druge strane kupljen je veliki udio u BIGu govorilo se da je kupac Vispak i tu je otišlo nekoliko miliona, pa ova farma, te ostale investicije koje namjeravaju u Agrokomercu. Sve to kad se sabere traži dosta novca a neće biti dobiti zadugo osim Vispaka, a rate kredita će stizati. Plus nema uzimanja dobiti kroz dividendu zasad, pa ne znam odakle ASu pare, a meni se lično ne sviđaju neke pozajmice i mutna prebijanja preko firmi. Dakle nije dobra praksa po meni ako se gleda istorijski. Todorić nije od jučer, odavno je u igri pa se zaigrao e sad je li Hrvić baš tako spretan i zna šta radi ili je i on zinuo više nego može progutati, vidjećemo. Meni se lično čini da je i ovdje proradio ego, umjesto razumne poslovne politike. A o Bingu neću ni da pričam.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ne diraj nam Bingo :)
montypython

Post by montypython »

Evo, Bingo vam ne diram. ;)
mendo

Post by mendo »

panzer wrote:
Podsjetimo, u siječnju 2016. pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši na trećem ročištu za prodaju nekretnine Prehrambene industrije Agrokomerca, procijenjene vrijednosti preko 21 milijun maraka, nekretnina je prodana za 12 milijuna maraka firmi EIN Natural iz Sarajeva čiji je vlasnik poznati sarajevski biznismen Nihad Imamović. Par dana nakon ročišta Imamović je objavio da zbog primljenih prijetnji odustaje od kupovine Agrokomercove imovine. Nakon što je odustao i drugi najpovoljniji ponuđač, jedna od najvrjednijih nekretnina je pripala trećem - Razvojnoj banci Federacije BiH za nešto više od dva milijuna maraka, da bi, nekoliko mjeseci kasnije, Kantonalni sud u Bihaću usvojio žalbu tražitelja izvršenja te u potpunosti poništio ovu prodaju.
[/quote]

meni je baš čudno, da neko, ko prijavi veliko korupciju/reketiranje, odustane tako lako od neke kupovine, zbog nekog telefonskog poziva...
Post Reply