BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Bruto dobit u 2015 godini bila je 88.657.444, a on navodi da je prošlogodišnja bruto dobit 76. mil. Pa to je pad od 12.6 mil. Ja ne znam cime se ovaj covjek fali, ima pad od 15%, a neki ga na ovom forumu hvale kao spasioca. Prema brojkama on ne da nije bolji, već je isti ako ne i gori menadzer od svojih prethodnika!
-
Zanimljivo ovo za zalihe i komentar o nabavkama... Ovaj im je presjekao kanale izvlačenja para...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/mir ... /170310052
A ovo za PDV i presudu iz 2015. i neto dobit nisam baš skontao... Uglavnom, bi trebalo biti pozitivno za BHT i dioničare...
A ovo za PDV i presudu iz 2015. i neto dobit nisam baš skontao... Uglavnom, bi trebalo biti pozitivno za BHT i dioničare...
-
Iskoristio je priliku, kad je vidio da je razotktivena laž od jučer, da prizna da je dobit ustvari niža od prošlogodišnje i da pokušaj proturanja poređenja sa planiranom nije uspio. Tupavi novinari ne bi prepoznali aferu ni da im je na čelo ispišeš. Zato hitno novi intervju, popravni, da sam to uvijeno kaže prije nego pukne bruka. A za moguće povećanje neto dobiti, ako sam razumio dobili su neku presudu gdje im sa vraćaju pare pa će to nenadano povećati dobit. Nemam ništa protiv. Ako sve isplate mogla bi biti dividenda značajno veća od prošlogodišnje.
-
procitah jucer u ABA3y intervju ovog generala (kojeg su tu iz njima znanih razloga nazvali "slavnim") preko čitave stranice. meni je i po formi i po sadržaju to ličilo na plaćeni oglas, vjerovatno zato što je to i bilo. General je jedno pet puta ponovio da su oni investitori i da traže ravnopravnost koja bi se, po onome što sam zaključio iz priče, sastojala u tome da Telemach treba biti povlašten u odnosu na druge. Mirisalo mi je na pokušaj pritiska na naše institucije i organe za ubuduće. Pričitah ovaj tekst maloprije i vidim nisam usamljen u mišljenju.panzer wrote:I ovdje se ne zna je li ovo sa generalskog stanovišta ili sa stanovišta menadžera. I dalje se pitam, šta bi bilo da bivši direktor FSB(nekadašnji KGB) vodi jaku kablovsku mrežu u BIH koju finansira neki ruski fond....
KKR će u Telemach investirati dodatnih 65 milijuna dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2017. - 11:18:39
SARAJEVO - Bivši ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) David Petraeus ocijenio je kako je administracija Donalda Trumpa još uvijek pred izazovom pretvaranja svojih predizbornih slogana u stvarnu politiku, no drži kako bi novi američki predsjednik zapravo mogao više pozornosti posvetiti gospodarskim pitanjima, što će imati odraza i u njegovoj vanjskoj politici.
"Svaki novi predsjednik suočen je s izazovnom zadaćom pretvaranja predizbornih slogana u konkretne politike", kazao je Petraeus u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".
Taj umirovljeni general s četiri zvjezdice, koji dobro poznaje Balkan jer je tri godine proveo kao časnik u sastavu Stabilizacijskih snaga NATO-a u BiH (SFOR), drži kako je još rano za procjenu što će sadašnja administracija u Bijeloj kući definirati kao svoju politiku prema tom dijelu Europe.
"Moje je mišljenje da stavljanje interesa Amerike na prvo mjesto, ne znači stavljanje interesa drugih država na posljednje. Zapravo, međunarodni odnosi vrlo često omogućavaju ostvarivanje obostrano korisnih interesa", kazao je Petraeus.
On ocjenjuje kako je zanimljiva kombinacija to što je predsjednik SAD postala osoba koja je ranije bila mogul nekretnina, dok je državni tajnik Rex Tillerson također osoba poznata prije svega kao poduzetnik pa je to razlog da se povjeruje kako će gospodarska pitanja imati značajniju ulogu u definiranju buduće američke vanjske politike.
Petraeus je od umirovljenja u CIA-i svoj angažman nastavio kao jedan od čelnika američke investicijske tvrtke "Kohlberg, Kravis, Roberts & Co." (KKR) i trenutačno vodi njezin Globalni institut.
KKR je u BiH investirala u tvrtku Telemach, koja pruža internetske i usluge kabelske televizije, uloživši u to do sada oko 200 milijuna dolara.
Petraeus je najavio nove investicije te je izrazio nadu kako će buduća vanjska politika SAD tome pomoći.
Kazao je kako je sada u planu povećanje ove investicije za 65 milijuna dolara, no taj iznos može biti i veći i manji, što će ovisiti o investicijskoj klimi za koju su odgovorne vlasti u BiH.
"Mišljenja u vezi s tim su podijeljena i moram reći da sam zabrinut", kazao je Petraeus dodajući kako investitori pozorno motre stanje u BiH, a posebice to hoće li biti napretka te zemlje u približavanju članstvu u Europskoj uniji.
http://www.prvenovine.com/u-fokusu/3449 ... iliona-km/
Zar nesposobni Novalić zaista misli da postoji budala koja bi investirala u manjinski dio vlasništva telekoma. Pogledaj nas nesretnike male dioničare. Pa zar bi ozbiljan investitor uložio novac u kompaniju kojom upravljaju koruptivne bande organizovane kao političke stranke. Svi vidimo kroz slučaj Amira Zukića kako funkcioniše sistem SDA. O SBB koji je političko krilo Kelmendijeve mafije ne trebamo ni govoriti, još su gori. Ko bi zdrave pameti njima povjerio svoj novac na upravljanje, i to još u kompaniji koja je u fazi propadanja?
Presuda koja vrijedi vise od 30 miliona km.Sitna buranija wrote:Zanimljivo ovo za zalihe i komentar o nabavkama... Ovaj im je presjekao kanale izvlačenja para...
Ko je u UIO pogresno naplacivao PDV pa da je moralo doci do suda?
A sto se tice dobiti od 102 miliona , taj povrat pdv mogu knjiziti tek kad naplate sudsku presudu tako da je prosla godina zavrsena kako je i izjavljeno.
I kako on vidi pojam " bruto dobit"?
Što bi se reklo SAD i CIA otvoreno prijete (a to sto kradu i ne placaju zakup stubova Elektroprivrede nikom nista):
Planiramo investirati dodatnih 65 miliona američkih dolara u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina, ali bi taj iznos mogao biti niži ako se ne postigne napredak u ključnim regulatornim područjima.
Ovo je izjavio David Petraeus, predsjednik KKR Global Instituta, vlasnika Telemacha, u bivši direktor CIA-e u intervjuu za Dnevni Avaz.
- KKR je već uložio više od 200 miliona američkih dolara u kupovinu, standardizaciju i unapređenje širokopojasnih mreža i usluga u BiH. To je dobar početak, ali želimo dodatno ulagati. Trenutno planiramo investirati dodatnih 65 miliona američkih dolara u narednih pet godina kako bismo ponudili „Telemachove“ usluge većem broju bh. građana i unaprijedili usluge trenutnih korisnika. Iznos investicije mogao bi biti znatno viši. No, na kraju bi mogao biti i niži, ako izgubimo povjerenje u to da nas tretiraju jednako i ako se ne postigne napredak u ključnim regulatornim područjima koja će BiH približiti EU i regionalnim standardima. Kako mi u SAD imamo običaj reći, “mišljenja su podijeljena” u vezi sa svim ovim, i moram priznati da sam zabrinut, kazao je Petraeus.
Dodao je da politička podrška za uspostavljanje digitalne infrastrukture 21. stoljeća nailazi na izazov regulatornog okruženja koje nije prihvatilo konkurenciju i kojim "suviše lako manipuliraju negativni akteri".
- Ustvari, sljedeće sedmice šaljem dvojicu kolega iz KKR-a u BiH kako bi nastavili s našim naporima za uspostavljanje fer konkurencijskog terena, kazao je Petraeus.
Petraeus tvrdi da ne postoji transparentan sistem u cijeloj zemlji za instaliranje optičkog kabla na javnu infrastrukturu kao što su električni stubovi koji su u vlasništvu elektropreduzeća, ili kanali. Korištenje takve infrastrukture za postavljanje optičkog kabla uobičajena je praksa u razvijenim zemljama, jer je to najefikasniji način da se osigura visokokvalitetna usluga građanima i privredi.
- Donošenje seta zakona, propisa te uspostavljanje agencija koje imaju iskustva u tranziciji iz trenutne “crne rupe” u kojima se nalaze propisi o telekomunikacijama, u adekvatno reguliran sistem po uzoru na EU, treba se dogoditi što je prije moguće. U međuvremenu, sadašnji sistem pogoduje diskriminatornim praksama usmjerenim protiv investitora kao što je KKR i u nekim slučajevima korupciji. Ona područja BiH koja srede sistem dobit će više ulaganja, upozozorio je Petraeus i dodao da Telemach energiju usmjerava na ponudu većih brzina i povećanje količine i kvalitete usluga po nižim cijenama, dok neki od konkurenata "troše energiju pokušavajući nas zaustaviti sredstvima koja nisu u skladu sa slobodnom konkurencijom i adekvatnom vladavinom prava".
-
Je li upratio neko ko prodaje a ko kupuje zadnjih dana BHT, prometuje se relativno većim količinama!
Zanimljivo da još uvijek nema finansijskog izvještaja. Zar nije rok 60 dana od završetka godine da se isti objavi!?
Zanimljivo da još uvijek nema finansijskog izvještaja. Zar nije rok 60 dana od završetka godine da se isti objavi!?
-
Jučer prodavao Raiffeisen a kupovao MI Grup
-
Znači MI group (sa BIG-om) prošle godine istovario desetine hiljada dionica po 14,5 KM, među ostalim, i tom skrbničkom računu, a sada od njih kupio po 15,5 KM? I još se prošle godine odrekao i dividende od 1,24 KM po dionici, jer su prodali malo pred raspodjelu same dobiti i isplatu dividende.