Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari

Post by panzer »

Na prijedlog Sektora za regulisanje tržišta vrijednosnih papira, Komisija je razmotrila dostavljenu zabilješku i nakon obavljene rasprave jednoglasno odlučila sljedeće:
1. Prima se k znanju zabilješka sa sastanka sa predstavnicima Globalnog skrbnika banke skrbnika UniCredit Bank dd Sarajevo
Došli talijani ko fol. Ali opet, dobro je da dolaze.
panzer

Post by panzer »

"Kriza jeste prisutna i osjeti se i u našem poslovanju. Međutim, Ilirika Moj fond nijednog trenutka nije pao ispod nominalne vrijednosti. Ilirika Jugoistočna Evropa je imao određeni pad, a to je posljedica činjenice da je Ilirika Jugoistočna Evropa agresivniji, samim tim i rizičniji fond. Preuzimanjem MF Globala naš interes je da se najprije sačuva fondovska industrija", kazao je Nedim Šaćiragić, direktor Ilirike.

On je dodao da je dovoljno pogledati samo bliže okruženje - sva tržišta kapitala u regionu posluju loše, ali nijedan fond zbog toga nije zatvoren. "Zamislite kakvu bismo poruku poslali potencijalnim ulagačima da smo dozvolili da MF Global ode u likvidaciju. Naša je namjera da sačuvamo uloge i obezbijedimo likvidnost ovog fonda. Ako uspijemo u svojim nakanama, a vjerujem da hoćemo, MF Global će postati izuzetno perspektivan fond", naglasio je Šaćiragić, prenosi portal eKapija.

Prema njegovim riječima, da se kojim slučajem desilo da MF Global bude likvidiran, i ono malo preostalih investitora razbježalo bi se s tržišta kapitala. Najgore bi prošli mali ulagači, koji bi godinama morali čekati da se imovina Fonda rasproda i pretvori u novac, namire dugovanja, pa tek onda isplate ulozi koji bi u međuvremenu višestruko izgubili na vrijednosti.
Jedan fond radi na postavljanju ispravnih temelja tržišta kapitala a svi ostali šibicari ga razvaljuju. Generalno, dobro je. Svaki dan sve manje transakcija. I treba nešto dramatično da se desi da bi se promijenilo razmišljanje i djelovanje.
panzer

Post by panzer »

capitalist

Post by capitalist »

panzer wrote:Poteza je došla do kraja puta.

http://www.finance.si/283065/Padli-angel-Branko-Drobnak
skonto sam da im je dosao kraj prema komentaru panzera,ali šta stoji iza price o kraju ako moze neko dati par recenica prevoda.
da li to znači da ce njihovo vlasništvo u svemu drugom u bih dobiti drugog vlasnika, i koga? :?

@panzer tvrdio sam nesto ranije da treba dramatično da se desi da se popravi stanje ili je sve potpuno mrtvo
bojim se da se izborom blekica za predsjednika fc sarajevo pokušava dobiti prilika njemu i ljudima oko fds i slično da zarade na igri fudbala i igri na berzi,ali eto ako je čovjek sposoban da pravi novac neka :?

bojim se da je blekić toliko prisutan na tržištu da preostaje samo njegova struktura (brokerska kuća,njegovi ljudi...) da se bilo šta desi na trzištu,na ovom već se moze reci dirigovanom tržištu od strane blekića, a on se svaki danom sve više širi i širi
više ne mogu samog sebe slušati od pomisli na izgovoreno i napisano tipa blekić,ali sve kontam da će nesto konkretno dobro napraviti pa da nekako počnem samog sebe demantovati ali takav primjer od blekića ja ne vidim
zato što sam se puno puta napisao o blekiću,ovog trenutka odustajem sve dok se ne desi da se komisija, berza, trzište i ljudi na njemu na promijene :?
panzer

Post by panzer »

Pa izgleda da su za zalagili udjele u firmama koje imaju za pozajmice-kredite od banaka i na kraju su ove odlučile da pređu u zaplijenu. Ako do toga i dođe onda se ide u prodaju tih udjela ili zadržavanje. Banke su prije izvjesnog vremena prodavale udjele u merkatoru koje su na isti način preuzele od istrabenza.
Te stvari se tiču i nas jer bez slovenačke fond industrije domaće berze bi bile otkrivene tek kasnije a vjerovatno i u dosta manjem obimu.
Ino fondovi kao austrijski,danski,švedski su došli tek nakon što su vidjeli da se ovim tržištima nešto dešava i teško da će se ponovo vratiti ako ne vide povećanje aktivnosti. Oni sami neće pokrenuti stvari, ali se mogu priključiti. Domaći fondovi nemaju snage ni za šta tako da se bez novog aktiviranja slovenačke fond sektora u regiji teško može očekivati neka promjena. Normalno, ne treba zaboraviti ni hrvatske fondove jer su i oni prikupili značajan kapital ali svi i dalje preferiraju ostala tržišta u svijetu kao i potenciranje novčanih fondova.

Pored toga, odbijaju ju ih i određene nestransparentnosti u firmama i na berzi. Blekić jeste uticajan ali to ne bi bilo toliko izraženo da se nije ušlo u krizni period odnosno završetak kreditne ekspanzije i viška jeftnih sredstava. Kada se to sve srušilo i došlo do značanijih smanjivanja aktivnosti onda se sve očito primjeti. On je direktno ušao u krug uticajnih u FDS-u. Ta ekipa je i prije njega imala sposobnosti( i dozvolu ) da svoje finansijske tokove usmjeravaju na razne stvari. On im tu samo pomaže i izvlači korist. Još uvijek nema kritične mase dioničara da zatraži promjenu investicione politike. Udruženje malih dioničara ima vrlo mali udio što je šteta jer bi povećavanjem udjela i uticaja mogli pokrenuti i ostale dioničare u top 10 da nešto urade.
capitalist

Post by capitalist »

sta se sve nece desiti na trzistu, mislim ono najgorre :roll:

izgleda da će fondovska industrija u bih ako krene ovako kao s potezom i drugim slovenačkim fondovima, biti dotucena do kraja a niti sami fondovi ne rade nista da se situacija popravi

šteta koliko je štednje u bankama a toliko malo se radi na preusmjeravanju na tržište kapitala

hvala panzer na odgovorima za potezu :)
panzer

Post by panzer »

Tako se to radi:

http://www.capital.ba/propao-plan-za-sm ... ke-pivare/

Kad se ljudi potrude da zaštite uloženi kapital onda se može. Nije dovoljno kupiti "jer sam čuo da govore da će to rasti". Mora se ozbiljnije pristupati ovim stvarima. Trebalo je još ranije da bi se prevazišle bar osnovni nedostaci tržišta ali izgleda da to tek treba početi.
panzer

Post by panzer »

Na prijedlog mr Džafera Alibegovića, člana Komisije, u vezi poziva dobijenog od strane gosp. Ante Samodola-predsjednika uprave HANFE, dogovoreno je da sastanku na kojem bi se razmotrila zajednička platforma za trgovanje u regionu prisustvuje savjetnik u Komisiji Emsud Muhadžić, te predstavnik Registra vrijednosnih papira u FBiH.
Sjetili se da bi mogli i ovako.
Damirko

Post by Damirko »

Hajde da se i ja malo ukljucim.

Panzer, paket Mercatorovih dionica su prodavale drzavne banke (NLB, Celje, Maribor). I nisu ga prodale.
Paket su preuzeli od Istrabenza i ostalih (para)drzavnih fondova. Proguglajte Šrot.

Da, domacih fondova zapravo i nema. Da, to su kcerke fondovi slovenackih fondova koji su u krizi jer su, opet (para)drzavni.
Ovo "para" namjerno stavljam u zagradu, jer je ocito nakon Mercatora i nedopustanja due dillegenca Todoricu da su svi ti fondovi i sve povezane firme u sustini drzavni. Tako je provedena privatizacija u Sloveniji. Njih ce EU stisnuti radi netransparetnosti, a opet cemo mi u Bosni izvuci najdeblji kraj.

Za Blekica je capitalist napisao nesto sto sam ja nakon dva-tri citanja shvatio kao "ma, ne znam vise ni sam sta da mislim".
Ja dijelim misljenje (o nemisljenju)

Jos za kraj, da ne idem na thread "Bosnalijek", trzisna 15,5KM, evo nove javne ponude 20,5KM.
Jos jednom, po 100. put, necu da imam nista sa firmama gdje je prisutan "drzavni" kapital. Federalni, kantonalni ili opstinski.
panzer

Post by panzer »

Pa da, na isti način bi banke prodavale udjele firmi uzete od Poteze koje je zalagala za pozajmice-kredite.

Što se tiče Bosnalijeka nema se šta reći dok se ne proda taj dio na aukciji. Ako ga uopšte prodaju. Lično mi ne smetaju ove nepoznanice jer sam otvorio poziciju i bez opcije prodaje državnog dijela. Inače, bila bi šteta da neko kupi većinski dio jer bi berza izgubila atraktivan emitent, makar i ovakvi kakvi su.
Post Reply