BH Telecom

montypython

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Ne znam, sam podatak da mtel ima istu dobit, a da je ostvaruje sa 1000 ili koliko već (možda i više) zaposlenih manje od BHT je razoran. Ogromno je to rasipanje. To s druge strane govori i koliki potencijal firma ima kad bi se vodila profesionalno.
montypython

Post by montypython »

Evo na brzaka sam bacio na papir, ne da mi se sad provjeravati brojeve zaposlenih, ali recimo da BHT ima hiljadu više. A imaju dobit. Kad bi imali istu produktovnost ili dobit po zaposlenom tj da BHT ima zaposlenih koliko i mtel uštedili bi mjesečno 1000x bruto plata, recimo 2500=2,5 miliona ili godišnje 30 miliona. Dakle mogu imati 30 m čiste dobiti više samo na platama. A gdje su drugi troškovi, regresi, prostor, grijanje....Telecom gubi dakle SVJESNO 40 ak m godišnje samo zbog linije "niz dlaku". A ako je razlika veća od hiljadu onda i više.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote:Taj čovjek je na prvom mjestu političar a tek onda direktor javnog preduzeća.. kada se tako posmatra onda sve što kaže ima logike.
Upravo, ali neki nikako da to shvate... :roll:
proleter

Post by proleter »

montypython wrote:Evo na brzaka sam bacio na papir, ne da mi se sad provjeravati brojeve zaposlenih, ali recimo da BHT ima hiljadu više. A imaju dobit. Kad bi imali istu produktovnost ili dobit po zaposlenom tj da BHT ima zaposlenih koliko i mtel uštedili bi mjesečno 1000x bruto plata, recimo 2500=2,5 miliona ili godišnje 30 miliona. Dakle mogu imati 30 m čiste dobiti više samo na platama. A gdje su drugi troškovi, regresi, prostor, grijanje....Telecom gubi dakle SVJESNO 40 ak m godišnje samo zbog linije "niz dlaku". A ako je razlika veća od hiljadu onda i više.
Ovaj puta se slažem sa tobom (samo nemoj više o Bingu :lol: )
I ja sam se poigrao malo digitronom i brojke su zaista poražavajuće.
Napr. da bi imao isti dividendni prinos kao M:Tel cijena dionice bi morala pasti ispod 10 KM :o :o :o :o
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote:Nekoliko stvari ovdje. Prvo, dobro je da nije gore. Međutim, iznosi par stvari koje jednostavno ne stoje ili zbunjuju one koji ne poznaju materiju. Zašto poredi dobit sa planiranom? Zašto ne poredi sa prošlom godinom (mada je i to poređenje sa najlošijim rezultatom ikad), prosjekom u industriji itd. Planirane vrijednosti (u našim uslovima) služe jedino da ih se postavi nisko tako da ih možeš lako prebacivati i da osiguraš sebi poziciju do kraja mandata. Smeta mi i pominjanje Zlatne koke u ovakvim uslovima i npr rečenica " ...Dakle, dok smo uspješni, dok imamo rezultat tada se niko ne treba plašiti privatizacije i onog što ona sa sobom nosi. Onog trenutka kada budemo radili ispod planova, tada je logično da vlasnik razmišlja o privatizaciji, istakao je Zaimović". Dakle sam sebe proglašava uspješnim a parametar za poređenje mu je opet VLASTITI plan. Spominje da ima viška ljudi ali odmah dodaje da oni to ne rješavaju kao drugi otpuštanjem većeg broja ljudi nego prirodnim odlivom. Ako strani operater otpušta, to je zato da pojača oštricu i kompetitivnost, dakle za dobro firme, a ne zato jer je kapitalistički vampir. Sad ispada da u najrazvijenijim zemljama na svijetu manadžeri ne znaju voditi firmu, a Zaimović je dobri djed mraz koji je našao "ljudsko rješenje". Priridnim odlivom ustvari odlaze oni stari najbolji kadrovi kad se ulazilo po stručnosti a ostaju recimo 40 godišnji uhljebljenici koji se neće "odliti" još 20 godina. Dakle šuplja ali bolje išta nego ništa. Priča da ne treba privatizirati jer je Telecom uplatio milijardu za 10 godina, opet za neuke. Uplate u budžet bi radila i firma sa bilo kojim vlasnikom. Zaposlenici su ovdje, uplate za zdravstveno, socijalno itd, su dakle ovdje, u naš budžet pa da je vlasnik sa Neptuna. Nije mu ovo prvi put da manipuliše podacima. Ne kažem da je Zaimović najlošiji izbor sigurno bi bilo i gorih, ali smeta mi malo što ponavlja ove šupljake već nekoliko puta, potcjenjuje dioničare, koketira sa zaposlenicima i sindikatima (obrnuto od dobrih zapadnih praksi i standarda) itd itd...
Ne kažem je da ti nisi u pravu kada posmatraš na stvari kao sitni dioničar ili klasični kapitalista. Ali, BHT je u 90%-tnom vlasništvu države. Kada bi država prodala BHT, taj novi bi i dalje uplaćivao doprinose za zdravstvo i penziono, kao i poreze za radnike, ali na manji broj radnika i na manje nominalne iznose. Da li bi država u tom slučaju dobila ili izgubila prodajom BHT-a? Ovako država u suštini puni svoje fondove preko leđa i nas malih dioničara, jer uzima i dio naše dobiti da bi punila fondove. Zaimovića nismo postavili ti i ja, nego država, pa on za njen interes "odrađuje" posao (bar je u tome bolji od prethodnika koji su u ona zlatna vremena čistog monopola odrađivali uglavnom za interese pojedinih grupa). Da prodaju BHT, novi vlasnik bi otpustio recimo 500 ljudi i smanjio plate 10% i imao bi uštedu 30 mio KM i te bi pare njemu ostale, a sada veći dio tih para ide državi (da ne govorimo o smanjenju za 1000 ljudi i 20% plata). E u tom smislu priča Zaimović o uplatama doprinosa, jer realno BHT sada puni te fondove više nego što bi morao i što bi radio da se privatizuje. Znači, ovo Zaimović priča iz perspektive većinskog vlasnika, a ne naše perspektive.
montypython

Post by montypython »

Nisam pristalica priče o tome da Telecom ne treba otpuštati viškove jer bi bilo manje zaposleniih pa bi bili manji prinosi u budžet, ako bi broj zaposlenih bio optimalan. To nije zdravo razmišljanje i niko u svijetu ne razmišlja tako. Tom logikom, hajdemo zaposliti u Telecom 500 hiljada ljudi pa ćemo riješiti nezaposlenost plus napuniti budžet. Karikiram ali tako ispada kad se nezdrava logika dovede do ekstrema. A tako narod stvarno razmišlja, zato smo ovdje gdje jesmo.
A za proletera
Može i obrnuto, zašto bi se cijena BHT dionice padom prilagođavala Mtelovom povratu koji je veliki, prije bi trebala cijena dionice mtel rasti, a bogami ni povrat BHT nije zanemariv u uslovima ovako niske kamate na oročenja. Sad je, i sa ovakvim poslovanjem, povrat na dionicu Telecoma 3-4 puta veči od oročene štednje u bankama. Plus ova rezerva od 40 m u dobiti koju je moguće ostvariti uz optimalan broj zaposlenih je potencijal BHT koji stoji u rezervi i čeka boljeg upravljača. Samo nemoj spominjati obveznice.
panzer

Post by panzer »

I ovdje se ne zna je li ovo sa generalskog stanovišta ili sa stanovišta menadžera. I dalje se pitam, šta bi bilo da bivši direktor FSB(nekadašnji KGB) vodi jaku kablovsku mrežu u BIH koju finansira neki ruski fond....
KKR će u Telemach investirati dodatnih 65 milijuna dolara

Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2017. - 11:18:39

SARAJEVO - Bivši ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) David Petraeus ocijenio je kako je administracija Donalda Trumpa još uvijek pred izazovom pretvaranja svojih predizbornih slogana u stvarnu politiku, no drži kako bi novi američki predsjednik zapravo mogao više pozornosti posvetiti gospodarskim pitanjima, što će imati odraza i u njegovoj vanjskoj politici.

"Svaki novi predsjednik suočen je s izazovnom zadaćom pretvaranja predizbornih slogana u konkretne politike", kazao je Petraeus u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Taj umirovljeni general s četiri zvjezdice, koji dobro poznaje Balkan jer je tri godine proveo kao časnik u sastavu Stabilizacijskih snaga NATO-a u BiH (SFOR), drži kako je još rano za procjenu što će sadašnja administracija u Bijeloj kući definirati kao svoju politiku prema tom dijelu Europe.

"Moje je mišljenje da stavljanje interesa Amerike na prvo mjesto, ne znači stavljanje interesa drugih država na posljednje. Zapravo, međunarodni odnosi vrlo često omogućavaju ostvarivanje obostrano korisnih interesa", kazao je Petraeus.

On ocjenjuje kako je zanimljiva kombinacija to što je predsjednik SAD postala osoba koja je ranije bila mogul nekretnina, dok je državni tajnik Rex Tillerson također osoba poznata prije svega kao poduzetnik pa je to razlog da se povjeruje kako će gospodarska pitanja imati značajniju ulogu u definiranju buduće američke vanjske politike.
Petraeus je od umirovljenja u CIA-i svoj angažman nastavio kao jedan od čelnika američke investicijske tvrtke "Kohlberg, Kravis, Roberts & Co." (KKR) i trenutačno vodi njezin Globalni institut.

KKR je u BiH investirala u tvrtku Telemach, koja pruža internetske i usluge kabelske televizije, uloživši u to do sada oko 200 milijuna dolara.

Petraeus je najavio nove investicije te je izrazio nadu kako će buduća vanjska politika SAD tome pomoći.

Kazao je kako je sada u planu povećanje ove investicije za 65 milijuna dolara, no taj iznos može biti i veći i manji, što će ovisiti o investicijskoj klimi za koju su odgovorne vlasti u BiH.

"Mišljenja u vezi s tim su podijeljena i moram reći da sam zabrinut", kazao je Petraeus dodajući kako investitori pozorno motre stanje u BiH, a posebice to hoće li biti napretka te zemlje u približavanju članstvu u Europskoj uniji.
proleter

Post by proleter »

montypython wrote: A za proletera
Može i obrnuto, zašto bi se cijena BHT dionice padom prilagođavala Mtelovom povratu koji je veliki, prije bi trebala cijena dionice mtel rasti, a bogami ni povrat BHT nije zanemariv u uslovima ovako niske kamate na oročenja. Sad je, i sa ovakvim poslovanjem, povrat na dionicu Telecoma 3-4 puta veči od oročene štednje u bankama. Plus ova rezerva od 40 m u dobiti koju je moguće ostvariti uz optimalan broj zaposlenih je potencijal BHT koji stoji u rezervi i čeka boljeg upravljača. Samo nemoj spominjati obveznice.
Ovo sam naveo samo figurativno, da se vide pravi omjeri. Naravno da ne očekujem da će pasti na 10, ali pad na 12 KM u nekom razdoblju mi više ne zvuči kao zeza,kao kada sam to jednom napisao.
M:tel dva puta godišnje isplaćuje dividendu, negdje oko 7 kf po akciji nakon završnog za '16. se očekuje, što je na ovu cijenu sada 1,2 KM ( a skočila je skoro 20 % za 20-ak dana :o ) iznosi 5,3 %. Zašto bi neko u ovoj situaciji ulagao u BHTSR, a ne u M:Tel?
A što se tiče obveznica, neću ih spominjati, da ti ne propadne vikend ako skontaš koliko si izgubio držeći dionice elektroprivrede ili telekoma u zadnje tri godine, od kako sam ih prvi put spomenuo.
Čekajući da neko otpusti 1.000 radnika ili poveća cijenu struje, smanji cijenu uglja, dovede sposobne menadžere itd itd itd...
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:
montypython wrote: A za proletera
Ovo sam naveo samo figurativno, da se vide pravi omjeri. Naravno da ne očekujem da će pasti na 10, ali pad na 12 KM u nekom razdoblju mi više ne zvuči kao zeza,kao kada sam to jednom napisao.
M:tel dva puta godišnje isplaćuje dividendu, negdje oko 7 kf po akciji nakon završnog za '16. se očekuje, što je na ovu cijenu sada 1,2 KM ( a skočila je skoro 20 % za 20-ak dana :o ) iznosi 5,3 %. Zašto bi neko u ovoj situaciji ulagao u BHTSR, a ne u M:Tel?
A što se tiče obveznica, neću ih spominjati, da ti ne propadne vikend ako skontaš koliko si izgubio držeći dionice elektroprivrede ili telekoma u zadnje tri godine, od kako sam ih prvi put spomenuo.
Čekajući da neko otpusti 1.000 radnika ili poveća cijenu struje, smanji cijenu uglja, dovede sposobne menadžere itd itd itd...
Ma nema bojazni za raspoloženje i vikend, nisam ništa izgubio, glavninu telecoma sam prodao na značajno višim nivoima (cca 20 ak u prosjeku) pa onda dokupio, ponovo, manje više na dnu. Isto za EP. Kud će sa 10-11 a knjgovodstveno 72? Može samo rasti. Kad kupim nisko nemam se oko čega sekirati, samo strpljenje. Plus nisu mi oni ni 20% portfelja. Vodim se uvijek onim ne sva jaja u istoj korpi, čak ni ako su zlatna, pa čak i ako je koka zlatna heh.
Shahab

Post by Shahab »

Tek će Due Diligence pokazati pravo stanje "Ruševine".
Seljačke teze tipa "bolji smo od plana" postoje samo u internoj BH varijanti doživljaja, gdje istina svakako nije bitna.
Kada se stvarna matematika stavi u kontekst trendova, tek ćemo onda imati dijagnozu patologije koja uništava telekom. To je putokaz Due Diligence-a.
Ne postoji dobar menadžment sastavljen od stranačkih idiota. Može biti samo manje loš.
Post Reply