Vijesti iz ekonomije/privrede

montypython

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by montypython »

Sitna buranija wrote:
montypython wrote:Pročitaj moj gornji post da se ne ponavljam. Šta je onda naš narod, stoka, je li ne treba nama ništa, ' ta će salate, daj brašna soli i šećera to nama treba, to smi mi zaslužili. Govorio sam o izboru maslinovog ulja koji se nakon Interexa u Bingu prepolovio te je veliki izbor ekstradjevičanskog zamijenio izbor između većeg broja tzv Pomace ulja koje je u stvari otpad od regularne proizvodnje maslinovog ulja u kojem ima i hemijskih (kancerogenih) rastvarača koji služe za ekstrakciju ono malo ulja (mislim oko 7-10%) iz tog otpada. A boca je skoro ista kao pravo ulje. Da ne pominjem da se izbor smrznutog povrća prepolovio nakon Interexa (znam tačno šta je nestalo jer sam to trošio) a sve osvajaju kese sa znakom Binga, samo kad okreneš zadnju stranu te kese/pakovanja, piše da je to iz Srbije. Ima čini mi se i riža sa znakom B a ne znam za rižina polja oko Tuzle. Itd itd.
Jeste vi Mostarci teški to je čudo, niko vam ne valja :) Zato vam je Velež i ispao iz lige, je li lokalni daj mu vrat prelomi (gori ste i od nas Sarajlija) :)

Šalu na stranu, ne kažem ja da mi trebamo biti stoka i da ne trebamo jesti kvalitetnu hranu, konzumirati kvalitetna ulja... Ali su činjenice takve da mi kao tržište nemamo velikog kapaciteta za te vrste malo "luksuznijih" roba jer su nam potrebe najosnovnije. Na žalost, ali je tako. Zato kod nas nema u maloprodaji ponuda 10 vrsta lososa već imaš možda 2-3 vrste i to je to. Mercator koji je imao najkvalitetniju ponudu je sa takvom ponudom ovdje PROPAO, a Bingo koji je imao možda i najlošiju ponudu kvalitetom od ovih velikih je danas GIGANT. Zašto? Zato što se prilagodio potrebama naših kupaca ( i po pitanju ponude i po pitanju cijene).

S jedne strane je jedan monty koji ima specifične potrebe, a s druge strane je 100 "običnih Bošnja" koje imaju najosnovnije potrebe. Pa neće trgovci brinuti za jednog monty-ja a zanemariti 100 "običnih Bošnja"... Jer jedan monty ne može i neće kupiti dovoljno količina "luksuznije" robe da bi to opravdalo trgovcima odluku da obezbijede raznovrsnu ponudu takve robe (npr. 10 vrsta lososa). Zašto? Zato što to neće imati kome prodati. Sve je u ponudi i potražnji. Svi ti trgovci prate i puno bolje znaju šta im ide od robe i šta ne, pa ono što se prodaje i nude, a ono što slabo ide i što im propada (ističu rokovi i sl.) izbacuju iz ponude. I ko je za to kriv da nema dovoljne potražnje za takvim robama? Trgovci ili kupci koji to ne traže? Nemoj samo po sebi ravnati sve.

P.S. Npr. ja sam točio Super 98 na Hifi, a onda su je odjednom izbacili iz ponude, pitam ih što to nema više Super 98 kaže mi čovjek "jebi ga ti i još dvojica-trojica ste točili to gorivo, ne isplati nam se držati...".
Shvatam ja sve što si napisao, ne trebaš pojašnjavati, jasno mi je da se BIngo prilagodio, nemam problema ni s tim, nisam je elitista, čak većinom kupujem u Bingu, jedino tvrdim ne treba ga kanonizirati ni kovati u zvijezde, neka rade kako im paše i onako što im donosi profit ali nema razloga narod sad nešto padati u trans od sreće zbog "domaćeg" lanca i "niskih" cijena kad ne znaju cijelu priču.
A za Velež, ima tu svašta, od pogrešnih ljudi u vrhu, do privatnih interesa, zaboravili su pravi cilj, povratak pod Bijeli Brijeg, pa se sad sekaju po nekakvim seoskim stadionima i ledinama. To u stvari nije Velež, to je grupica ljudi koja zloupotrebljava i sramote brend. Za mene Velež trenutno ne postoji i nikad poslije rata nisam otišao na utakmicu.
montypython

Post by montypython »

http://www.oslobodjenje.ba/za-one-koji- ... sti/195708
Evo link na onaj članak E Dizdarevića u Oslobođenju od jučer, za one van BiH. Rekoh vrlo solidno, popravlja se Eldar, dosta je toga rečeno, i da su tržišne cijene većine emitenata neralne, spominjana je i EP i farmaceutska industrija, pa je nerealno da Vlada prodaje resurse po tržišnim cijenama, do napuhanih vrijednosti prometa na berzi a većina su u stvari obveznice i trez zapisi itd itd. Većinu toga smo kako rekoh ovdje davno i detaljno proanalizirali ali neka ode jednom i u jače medije i u širu javnost.
panzer

Post by panzer »

Porezna uprava Federacije BiH je saopćila da su u februaru ove godine naplaćeni javni prihodi u iznosu od 365.405.475 KM, što je više za 16.912.590 KM ili 4,85 posto u odnosu na februar 2016.

U februaru ove godine u odnosu na februar 2016. povećana je ukupna naplata direktnih poreza za 7,97 posto ili 8.959.947 KM.

Porez na dobit naplaćen je u iznosu od 16.827.609 KM, što je više za 30,74 posto ili 3.957.007 KM, od čega je zabilježen rast naplate poreza na dobit preduzeća za 56,58 posto ili za 4.903.234 KM, dok je naplata poreza na dobit banaka i finansijskih institucija smanjena za 22,5 posto ili za 946.227 KM.

Porez na imovinu naplaćen je u iznosu od 17.819.950 KM, što je više za 3,16 posto ili za 545.953 KM. Ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 107.761 KM, što je manje za 21,08 posto ili za 28.784 KM. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 31.107.685 KM, što je povećanje za 12,9 posto ili za 3.554.304 KM. Naknade i takse naplaćene su u iznosu od 34.271.058 KM, što je više za 0,8 posto ili 272.527 KM.

U februaru ove godine, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za nezaposlenost, naplaćeno je ukupno 243.900.268 KM i to: doprinosa za PIO/MIO 134.612.670 KM; doprinosa za zdravstveno osiguranje 98.074.687 KM; doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti 11.212.911 KM.

U februaru u odnosu na januar ove godine zabilježen je pad naplate ukupnih prihoda za 1,06 posto ili za 3.918.163 KM.

Porezna uprava je izrazila zahvalnost poreznim obveznicima koji izvršavaju svoje zakonom propisane obaveze i pozvala obveznike da prijavljuju i plaćaju porezne obaveze kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.
Samo pojačajte, naš stajling to može podnijeti
panzer

Post by panzer »

Ispuniti uvjete i prodati Sarajevo Osiguranje.....
Federalna ministrica finansija i zamjenica premijera Jelka Milićević razgovarala je danas s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda predvođenog šefom misije Nadeemom Ilahijem.

Gospodin Ilahi je podsjetio na usvajanje prethodnih mjera do kraja marta kako bi Izvješće na vrijeme moglo biti predstavljeno Odboru MMF-a i kako ne bi došlo do zastoja u isplati redovne tranše.

Ministrica Milićević istaknula je kako je Vlada FBiH opredijeljena za nastavak aranžmana, te da MMF promatraju kao partnera i pomoć u provedbi započetih reformskih procesa u BiH te se nada kako će se prethodne mjere koje se odnose na Federaciju ispuniti do predloženog roka.

Razgovarali su i o usvajanju Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, o zdravstvenom sektoru, procesu privatizacije, odnosno restrukturiranju preduzeća u državnom vlasništvu, donošenju Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH te o drugim pitanjima koja se odnose na strukturalne reforme navedene u Pismu namjere.

Na današnjem sastanku prisustvovao je i Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, koji je izrazio svoju punu podršku kako Federalnom ministarstvu financija tako i Vladi FBiH u nastavku procesa reformi ka stvaranju boljeg poslovnog okruženja.
montypython

Post by montypython »

E sad je pitanje da li je SOSOR uopšte uslov na kojem se insisitira. Čini mi se da je privatizacija SOSORA i ENISRa bila uslov nekad ali u zadnje vrijeme u više izjava i intervjua (npr Novalića) kad se je govorilo o uslovima za nastavak aranžmana nikad se nije eksplicitno pomenula privatizacija ove dvije firme. Novinari se obično dopovežu BH Telecoma (jer ni o čemu drugom i nemaju pojma, kao što uostalom nemaju ni o Telecomu) i tako priča uvijek ostane na tome. Za SOSOR se više ništa ne zna, (ili bar ja ne znam) je li se čeka neki due dilligence, restrukturiranje ili šta. Nema ni nekih rokova ni termina za sve ovo. Zna li možda neko da li je privatizacija SOSORa (a i ENISRa) jedan od uslova za novu novu tranšu MMFa ili nije? Ne bi me čudilo da su iz Vlade uspjeli ubijediti strance da malo popuste sa ovom privatizacijom ove dvije firme dok se oni još malo ne "konsoliduju" i nahapaju a njihove ortačke grupe ne pripreme za prihvatizaciju.
panzer

Post by panzer »

Ta prodaja svakako nije prioritet jer je proces privatizacije započet a ova prodaja ne donosi neki prihod koji bi entitetskom budžetu nešto značio.

I dalje je veliki problem što i pored sve većih priliva po osnovu poreza država ne može funkcionisati bez MMFa. Privredu su opteretili dodatno a niko se značajno nije pobunio a a kamoli napravio proteste.
Šta bi se desilo da konačno počnu smanjivati izdatke prema svim onim kategorijama koji troše milijarde KM iz budžeta.
panzer

Post by panzer »

I kad smo već kod privatizacije, izvještaj Agencije za privatizaciju......

http://www.apf.com.ba/doc/PLAN_2017.pdf

Zanimljivo je da je od svih firmi koje su trenutno na prodaju samo Sarajevo osiguranje ima rast kapitala (prema tabelama APF).
panzer

Post by panzer »

I ovo bi dijelom moglo na temu ekonomija-privreda, ako se optužnica dovede do kraja....

https://www.klix.ba/vijesti/bih/podignu ... /170310104
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:I ovo bi dijelom moglo na temu ekonomija-privreda, ako se optužnica dovede do kraja....

https://www.klix.ba/vijesti/bih/podignu ... /170310104
Itekako je na temu ekonomija, ili uništavanje ekonomije. Samo se bojim da će to biti samo o ovome iz ove optužnice što je po meni vrh ledenog brijega i možda najbenignije od onog što pretpostavljam da se radilo. Plus fali mi ovdje glavni igrač glavom i riđom bradom. Vjerovatno mu je ovo bilo nedovoljno unosno.
ummet

Post by ummet »

Ovo je definitivno za ovu temu, "Vijesti iz ekonomije/privrede". Jer je ovo njima svakako normalna ekonomska aktivnost.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/procita ... /170313122

Evo, ovi likovi fataju firme u "slobodnom padu", ovi su osmislili privatizaciju, ovi regulišu regularnost tržišta hartija od vrijednosti, ovi "investiraju" novac državnih kompanija, ovi reketare državne kompanije, ovi traže strane kupce.
Post Reply