Shvatam ja sve što si napisao, ne trebaš pojašnjavati, jasno mi je da se BIngo prilagodio, nemam problema ni s tim, nisam je elitista, čak većinom kupujem u Bingu, jedino tvrdim ne treba ga kanonizirati ni kovati u zvijezde, neka rade kako im paše i onako što im donosi profit ali nema razloga narod sad nešto padati u trans od sreće zbog "domaćeg" lanca i "niskih" cijena kad ne znaju cijelu priču.Sitna buranija wrote:Jeste vi Mostarci teški to je čudo, niko vam ne valja Zato vam je Velež i ispao iz lige, je li lokalni daj mu vrat prelomi (gori ste i od nas Sarajlija)montypython wrote:Pročitaj moj gornji post da se ne ponavljam. Šta je onda naš narod, stoka, je li ne treba nama ništa, ' ta će salate, daj brašna soli i šećera to nama treba, to smi mi zaslužili. Govorio sam o izboru maslinovog ulja koji se nakon Interexa u Bingu prepolovio te je veliki izbor ekstradjevičanskog zamijenio izbor između većeg broja tzv Pomace ulja koje je u stvari otpad od regularne proizvodnje maslinovog ulja u kojem ima i hemijskih (kancerogenih) rastvarača koji služe za ekstrakciju ono malo ulja (mislim oko 7-10%) iz tog otpada. A boca je skoro ista kao pravo ulje. Da ne pominjem da se izbor smrznutog povrća prepolovio nakon Interexa (znam tačno šta je nestalo jer sam to trošio) a sve osvajaju kese sa znakom Binga, samo kad okreneš zadnju stranu te kese/pakovanja, piše da je to iz Srbije. Ima čini mi se i riža sa znakom B a ne znam za rižina polja oko Tuzle. Itd itd.
Šalu na stranu, ne kažem ja da mi trebamo biti stoka i da ne trebamo jesti kvalitetnu hranu, konzumirati kvalitetna ulja... Ali su činjenice takve da mi kao tržište nemamo velikog kapaciteta za te vrste malo "luksuznijih" roba jer su nam potrebe najosnovnije. Na žalost, ali je tako. Zato kod nas nema u maloprodaji ponuda 10 vrsta lososa već imaš možda 2-3 vrste i to je to. Mercator koji je imao najkvalitetniju ponudu je sa takvom ponudom ovdje PROPAO, a Bingo koji je imao možda i najlošiju ponudu kvalitetom od ovih velikih je danas GIGANT. Zašto? Zato što se prilagodio potrebama naših kupaca ( i po pitanju ponude i po pitanju cijene).
S jedne strane je jedan monty koji ima specifične potrebe, a s druge strane je 100 "običnih Bošnja" koje imaju najosnovnije potrebe. Pa neće trgovci brinuti za jednog monty-ja a zanemariti 100 "običnih Bošnja"... Jer jedan monty ne može i neće kupiti dovoljno količina "luksuznije" robe da bi to opravdalo trgovcima odluku da obezbijede raznovrsnu ponudu takve robe (npr. 10 vrsta lososa). Zašto? Zato što to neće imati kome prodati. Sve je u ponudi i potražnji. Svi ti trgovci prate i puno bolje znaju šta im ide od robe i šta ne, pa ono što se prodaje i nude, a ono što slabo ide i što im propada (ističu rokovi i sl.) izbacuju iz ponude. I ko je za to kriv da nema dovoljne potražnje za takvim robama? Trgovci ili kupci koji to ne traže? Nemoj samo po sebi ravnati sve.
P.S. Npr. ja sam točio Super 98 na Hifi, a onda su je odjednom izbacili iz ponude, pitam ih što to nema više Super 98 kaže mi čovjek "jebi ga ti i još dvojica-trojica ste točili to gorivo, ne isplati nam se držati...".
A za Velež, ima tu svašta, od pogrešnih ljudi u vrhu, do privatnih interesa, zaboravili su pravi cilj, povratak pod Bijeli Brijeg, pa se sad sekaju po nekakvim seoskim stadionima i ledinama. To u stvari nije Velež, to je grupica ljudi koja zloupotrebljava i sramote brend. Za mene Velež trenutno ne postoji i nikad poslije rata nisam otišao na utakmicu.