BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

brzi wrote:Dok mi raspravljamo da li su telekomi tehnološki prevaziđeni ili ima načina da "plivaju" i ostvaruju dobit, HT je u posljednjih pola godine rastao sa 138,00 kuna na sadašnjih 189,00 kuna.
Deutsche Telekom je na 16,40 eura a bio je prije dvije i po godine ispod 10 eura.
E to već nema veze toliko sa poslovanjem BHT-a koliko ima veze sa berzom i kriminalom koji se nekažnjeno odvijao i odvija na njoj, što neminovno za posljedicu ima opšte nepovjerenje ulagača, plitkost tržišta i pad interesa sitnih dioničara da dalje ulažu svoje novce na ovu našu berzu. Ja znam dva čovjeka koji su prodali FDS dobili neku lovu (popušili dobro obojica) i ne pada im više na pamet ulagati u našu berzu. Jedan od njih razmatra mogućnost ulaganja vani...
A koliku dividendu daje HT ili DT i koliki je to povrat u odnosu na cijenu dionice? Ispade isplativije uložiti u BHT. :)
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija wrote:
brzi wrote:Dok mi raspravljamo da li su telekomi tehnološki prevaziđeni ili ima načina da "plivaju" i ostvaruju dobit, HT je u posljednjih pola godine rastao sa 138,00 kuna na sadašnjih 189,00 kuna.
Deutsche Telekom je na 16,40 eura a bio je prije dvije i po godine ispod 10 eura.
E to već nema veze toliko sa poslovanjem BHT-a koliko ima veze sa berzom i kriminalom koji se nekažnjeno odvijao i odvija na njoj, što neminovno za posljedicu ima opšte nepovjerenje ulagača, plitkost tržišta i pad interesa sitnih dioničara da dalje ulažu svoje novce na ovu našu berzu. Ja znam dva čovjeka koji su prodali FDS dobili neku lovu (popušili dobro obojica) i ne pada im više na pamet ulagati u našu berzu. Jedan od njih razmatra mogućnost ulaganja vani...
A koliku dividendu daje HT ili DT i koliki je to povrat u odnosu na cijenu dionice? Ispade isplativije uložiti u BHT. :)
Deutsche Telekom,...
dobit u 2012. god. 0,59 eura, dividenda 0,70 eura, prinos 8,72 %
dobit u 2013. god. 0,63 eura, dividenda 0,50 eura, prinos 4,44 %
dobit u 2014. god. 0,55 eura, dividenda 0,50 eura, prinos 4,00 %
dobit u 2015. god. 0,83 eura, dividenda 0,55 eura, prinos 3,41 %
leon

Post by leon »

Završen prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi"

http://www.klix.ba/clanak/170301042

Ovo je BH Telecom dao neke velike pare, ali se nigdje ne spominje, ni kao sponzor, ni kao producent...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote:
Sitna buranija wrote:
Deutsche Telekom,...
dobit u 2012. god. 0,59 eura, dividenda 0,70 eura, prinos 8,72 %
dobit u 2013. god. 0,63 eura, dividenda 0,50 eura, prinos 4,44 %
dobit u 2014. god. 0,55 eura, dividenda 0,50 eura, prinos 4,00 %
dobit u 2015. god. 0,83 eura, dividenda 0,55 eura, prinos 3,41 %
Znači i DT je skoro svu dobit zadnje 4 godine podijelio kroz dividendu (2012. godine je povlačio iz akumulirane očito). Pa niko ne kaže, ne ulažu u razvoj kao da se samo iz dobiti može investirati. I povrat kod njih je oko 4%, a kod našeg oko 7%. Da je obrnuto, to bi se koristilo kao argument za pljuvanje po BHT-u, a ovako se to nipodištava...
proleter

Post by proleter »

Evo u prilog vašoj diskusiji da vidimo šta radi konkurencija u BiH :

Kažu da je s ciljem dugoročne održivosti i stabilnosti, M:tel u 2016. godini nastavio sa ulaganjima u razvoj infrastrukture i širenje na nova tržišta.
„Kompanija je u 2016. godini investirala u razvoj mrežne infrastrukture, kako bi zadržala poziciju tehnološkog lidera i svojim korisnicima i dalje nudila usluge vrhunskog kvaliteta. Najveći dio investicija odnosio se i na implementaciju novih telefonskih i internet tehnologija, kao što su FTTH i VDSL, te razvoj IPTV usluge. Pored kontinuiranih partnerstava sa najvećim svjetskim proizvođačima uređaja kao što su Samsung, Huawei, Sony, HTC, LG ili Apple, M:tel je u 2016. godini postao prvi telekom operator u BiH koji je ostvario poslovnu saradnju sa Viberom“, navode u M:tel-u.

http://www.capital.ba/dobit-mtel-a-pala ... ent-637375
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

proleter wrote:Evo u prilog vašoj diskusiji da vidimo šta radi konkurencija u BiH :

Kažu da je s ciljem dugoročne održivosti i stabilnosti, M:tel u 2016. godini nastavio sa ulaganjima u razvoj infrastrukture i širenje na nova tržišta.
„Kompanija je u 2016. godini investirala u razvoj mrežne infrastrukture, kako bi zadržala poziciju tehnološkog lidera i svojim korisnicima i dalje nudila usluge vrhunskog kvaliteta. Najveći dio investicija odnosio se i na implementaciju novih telefonskih i internet tehnologija, kao što su FTTH i VDSL, te razvoj IPTV usluge. Pored kontinuiranih partnerstava sa najvećim svjetskim proizvođačima uređaja kao što su Samsung, Huawei, Sony, HTC, LG ili Apple, M:tel je u 2016. godini postao prvi telekom operator u BiH koji je ostvario poslovnu saradnju sa Viberom“, navode u M:tel-u.

http://www.capital.ba/dobit-mtel-a-pala ... ent-637375
Kako ide ona narodna - "usta moja hvalite me"...

Neka oni prvo pokriju čitavu BiH 3G signalom kao BHT pa ćemo onda o njihovom tehnološkom liderstvu. Mtel Austrija i Logosoft prave minuse. Imali su pad prihoda 16-17 miliona KM, a BHT 1 mil KM. U svakom slučaju, žao mi je što ga ne kupih po 1,05 KM kada sam ga mjerkao, ali sad jebat ga...
panzer

Post by panzer »

U okviru ispunjavanja uvjeta za dobivanje druge tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (oko 155 miliona KM) u Federaciji je donosen Zakon o bankama, a ostalo je potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i finansijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar radi restrukturiranja i/ili prodaje dionica, na šta su se obavezale vlasti u Federaciji.

To je izjavila u razgovoru za Fenu dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević najavljujući naredne sedmice dolazak tehničke misije MMF-a u BiH.

"Radi poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti BH Telecoma i HT Mostar tražili smo od eksperata iz Evropske banke za obnovu i razvoj da nam neovisno pokažu šta je to problem u našim telekomoperaterima. Naime, u posljednje vrijeme osjetimo da drugi ulaze na tržište, a da naše kompanije nisu spremne za takvu oštru konkurenciju. Zato BH Telecom i HT Mostar na određeni način želimo pripremiti za tržišnu utakmicu", kazala je Milićević.
Koliko ćemo im platiti da nam "kažu šta je problem u našim telekom operaterima".
Od 95. do danas određena garnitura ljudi od ove države pravi bantustan i onda nas i ovi posmatraju kao bantustance pa će nam oni reći šta nam je problem u telekomu.

Srećom jedan je već zaglavio u KPD Zenica.
leon

Post by leon »

Danas skupština - Trogodišnji plan, drugi put . . .
Je li to isti plan kao prošli ili su nešto mijenjali? Pretpostavljam da su se sad usuglasili, pa da neće biti hitnih telefonskih poziva . . .
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

leon wrote:Danas skupština - Trogodišnji plan, drugi put . . .
Je li to isti plan kao prošli ili su nešto mijenjali? Pretpostavljam da su se sad usuglasili, pa da neće biti hitnih telefonskih poziva . . .
Mislim da je isti... Bar što se tiče planiranih rezultata poslovanja u naredne tri godine...
Post Reply