BH Telecom
-
Re: BH Telecom
Izgleda nekom hitno trebalo 380 KM
-
Ma sve je to jasno odavno, ima 10 godina govorim da je to trebalo privatizirati, moglo se dobiti 35 KM po dionici i plus i prodata firma ostaje u zemlji, plaćaju se svi doprinosi, samo što ne bi pala na koljena. Ovako, nisu se dobile pare a imamo bolesnika. I ja imam vrlo loše iskustvo sa uslugom. Da ne pričam šta je bilo prije sa tv, ima par mjeseci zovnem ih i prijavim problem da mi je internet spor npr pri uploadu mi brzina desetina od one koja treba biti. Dođe majstor nakon par dana, "popravi" dok sam ja bio na poslu, ali kad sam probao sve isto, ništa u stvari nije popravljeno. I to se ponovilo još jednom, zovnem-"popravi"-ništa, tako da sam sad na toj desetini brzine i jednostavno nemam više volje ni da ih zovem. Glavni problem i korijen svih drugih problema je to što su oni državna firma. Imaju sigurno 1000-1500 ljudi viška ali ni to ni drugi problemi se ne mogu riješiti dok je firma državna odnosno SDAova.ummet wrote:@Sitma buranija
Ma nema ko nije mlatio pare i uvaljivao gluposti BHT-u, a što je najgore od svega, svaki isporučioc se iza leđa ismijao svakom direktoru i svakom "stručnjaku" kojeg je BHT poslao. Ne postoji ni jedan svjetski proizvođač koji nije preko svog stranački podobnog predstavnika strovalio gomilu gluposti na ime "investicija" i "tehnološkog unapređenja", a Boga mi i "nove palete usluga". Sve to sada skuplja prašinu jer ga ne mogu bacit radi amortizacije, a nisu ga sposobni ni prodat, jer to realno uopšte ne vrijedi toliko koliko je plaćeno. Ne kažem da nije bolje situacija u druga 2 operatera, i oni imaju svoje politički podobne firme, ali ova tema je u vezi BHT-a, a slični primjeri su u M-Telu i HT-Eronetu, i to je svima jasno. Svejedno, ne pričamo kako treba opljačkati firmu, to svi znamo, pričamo šta treba uraditi da firma prosperira. Opet, sve u svemu M-Tel je za BHT gigant u svakom pogledu, i BHT drži jedino "patriotizam" i činjenica da Bošnjaka ima 50% u ovoj "državi". Ali polako, i to će vremenom nestati. Mislim BOšnjaka će i dalje biti 50%, ali će se broj ljudi smanjivati. Sve u svemu, vidimo šta Telemach radi. Ljudi razvaljuju i to je to.
@beavis
Ok. Kažeš da ja ne razumijem TK sektor. Vrlo vjerovatno! Ali tvoje poređenje BH trišta sa tršištima zemalja Evropske unije je čisti produkt "sa dužnim poštovanjem" neznanja, ili života u oblacima ili nečeg trećeg. Porediti tržište Telefonice ili slovenskog Telekoma i tršište na kojem nastupa BHT, je stvarno očigledna nebuloza. Ili recimo tržište Hrvatske koja ima Milione noćenja zapadno evropskih turista!! Kako će korisnici u najsiromašnijoj zemlji Evrope plaćati dodatnih 2 EUR mjesečno, da bi mogli saznati vremensku prognozu, ili platiti 1EUR da bi download-irali MP3, ili skinuli sliku za pozadinu za svog "pametnog ljubimca" za "samo" 0,99EUR???? Možda o TK sektoru ne znam ništa, ali ja mislim da znam dovoljno o ljudima, barem ovim u BiH, i ZNAM da niko nije uzeo IPTV zato što može saznati TV program 2 godine unaprijed, ili zato što može snimiti video sadržaj pa ga kasnije gledati, ili zato što može naučiti buđenje preko telefona. Ali znam ih gomilu koji imaju ukucane NAJ brojeve jer se priča jeftino. Znam ih dosta koji polete pa uzmu 2 god ugovor zbog Samsung Galaxija, ili što su prelazili na Telemach zato što im internet preko BHT-a trokira. Pa jel ti stvarno misliš da će neko otići u Addiko banku zato što možeš platiti preko Vibera???? Dajte ljudi, ovdje 80% panzionera ima minimalnu penziju. To je 330-340 KM !!! 50% je nezaposleno. Pa sa ovim platama i penzijama, ne možeš ni jesti, a kamoli šta drugo. BHT kao firma sa robom široke potrošnje svoj prosperitet i opstanak mora tražiti PRVENSTVENO u OSNOVIM USLUGAMA, barem na BH tržištu. A to je: dobra pokrivenost 3G, 4G signalom, najniže cijene interneta, razgovora, SMS-a i svega ostalog (ako ne najniža, onda u nivou sa ostalima), tržišne plate zaposlenicima, maksimalni broj TV kanala za najmanje para. Ostalo je sve "šminka" i treba nabavljati samo eto da ima, a ne na tome bazirati budućnost poslovne politike. Pa BHT je plakao ko malo dijete kad im je Logosoft prokopao optiku po gradu. I sad je to preuzeo M-Tel. A smijem li ja da pitam koliko infrastrukture ima BHT u recimo Banja Luci???? Infrastuktura je za njih OSNOVNI hljeb. Zna li iko nekoga ko koristi bih.net.ba mail? Koliko ljudi znate koji koriste bilo šta osim Interneta, Razgovora i TV-a od svojih TK operatera? Šta bi ti sada, da BHT nudi BHT drive od 2G prostora, a na Gmail-u dobiješ 15G ??? Kako BHT-ovci plaču na Telemach radi razvoda po banderama ??? Pa što i vi niste razvodili IDIOTI IDIOTSKI (upućeno BHT-u), nego ste ulagali u uslugu Centrex, gdje nemate 5 korisnika, a ni to nebi imali da nije SDA-SDA rukovodstvo.
Kakanjcu veliki PLUS, što je barem privremeno stopirao ovo što se radilo 25 godina. A definitivno neće ni on dugo. Pa jel vi mislite da može jedan čovjek zaustaviti stotine gladnih vukova??? Može, ali vrlo kratko.
I još nešto, zašto u BHT-u neko nije predvidio ovakav slom TK usluga, pa fino prodao Telekom, da sad govori "Evo jesam Vam govorio da treba prodat"? Ovako Dodik pametniji od kompletne uprave BHT-a?! A zato što su tada pričali bajke da će vrijedit 10 Milijardi ... Eura ... I da ne treba da se prodaje srebro, i kako nas mrski MMF tjera u dužničko robstvo. A u stvari istina je bila, a oni su je znali, ta da treba još opljačkati šta ima, pa onda dati Novaliću da "fata u padu". A tako i biva.
Jest malo poduži post, al ko razume, shvatit će!
@ummet Tvoj rezon za BH Telecom, ako sam ga ispravno shvatio, se može preslikati i na ostale industrije i podrazumjeva da mi trebamo raditi jednostavne stvari jer za bilo šta složenije nemamo niti kadrova niti tržišta. Srbija ima slične ekonomske i demografske parametre kao i BiH pa je njihovo telekomunikaciono tržište kud i kamo razvijenije od našeg (elektronske nadopune uvedene 5-7 godina prije nas, telekomi kupuju banke, Telemach itd.). Taj podanički mentalitet koji ti zastupaš nikako nije kompatibilan sa mojim djelovanjem. Ako je to tebi ok, tvoja stvar. Ja ne želim da moja djeca rade kao konobari, sobarice ili vozači kamiona, niti da nemaju kvalitetnu BH firmu u kojoj mogu biti stručnjaci u svojoj oblasti. S ovim bih ovu diskusiju i zaključio a s obzirom na kvalitet postova u zadnje vrijeme i sudjelovanje na ovom forumu, barem za neko vrijeme.
-
Nisi ti onda njega razumio. Ne možeš porediti tržište Srbije od 8+ mil stanovnika i tržište na kojem BHT traži svoju tržišnu nišu a to je cca 2 mil stanovnika. Pogotovo ne možeš porediti ovo naše tržište sa tržištem Hrvatske ili ne daj Bože neke zapadnoevropske zemlje. Nema ovo tržište potencijala za lokalnu prodaju naprednih usluga jer je vrlo mali broj ljudi koji bi to kupili. To ne znači da mi ne možemo "proizvoditi" i izvoziti napredne usluge ako se specijalizujemo u nečemu (pa ti dijete ne mora biti konobar ili sobarica), ali je činjenica da smo vrlo malo iscjepkano tržište, a uz to još i siromašno. Imaš one teorije o potrebama po kojima ljudi prvo zadovoljavaju osnovne potrebe, pa sa većim izvorom prihoda se prelazi na veći nivo potreba, a luksuz dolazi tek kada imaš para u dovoljnim količinama da si možeš to priuštiti. E mi smo na nivou osnovnih potreba. A BH telekom je u pokrivenosti mreže 3G signalom daleko ispred druga dva operatera, a i sa uvođenjem 4G mreže je puno dalje odmakao od konkurencije na tržištu na kojem djeluje.
@sitna buranija. Dobro sam ja njega razumio. Tržište Crne Gore je još manje od našeg, telekomi su privatizirani i internet link od 2MBit-a košta 500-600 EUR-a. Divna osnova za razvoj naprednih usluga tipa Cloud isl. Pogledajte učešće smartphonea na tržištu BiH. Po vašoj logici oni se samo koriste za telefoniranje i slanje SMS poruka. Samo BH Telecomu je prošle godine broj poslanih SMS poruka pao za 20%, a uskoro će 50000 roditelja u KS imati pristup ocjenama svoje djece putem smartphonea. Nije ni do tržišta nego do naše nesposobnosti i neznanja u mnogo čemu ne samo u telekomunikacijama.
-
Broj poslanih SMS poruka pada svima ne samo BHT-u, pada i Mtel-u i Eronetu, pa ako hoćeš i Mobilkomu, DT-u, Telenoru... Zato raste broj poslatih poruka preko Vibera, Whatsappa i sl. Isto kao što imaš i pad fiksne telefonije. To su te objektivne okolnosti na tržištu zbog kojih je poslovanje BHT-a pod pritiskom. BH Telekom je, koliko sam ja shvatio, krenuo u ponudu Cloud usluga, ali da li će tržište to biti "spremno" prihvatiti, pitanje je. Ako je onako kako je ummet napisao, a sa čim se slažem, teško da će to značajnije uticati na poslovanje BHT-a zato što je naše tržište na nivou zadovoljavanja osnovnih potreba. Fokus BHT-a je na MojaTV uslugama koje jedine imaju perspektivu značajnijeg rasta u kratkom i srednjem roku. Mobilna telefonija je krava muzara i tu je cilj zadržati se na dostignutom nivou. Takođe, pokušavaju nešto i sa tim cloud uslugama, saradnjom sa Microsoftom i sl. ali od toga u kratkom i srednjem roku se ne očekuju značajniji efekti na samo poslovanje. U mobilnoj telefoniji već nude pakete sa dobrim količinama mobilnog interneta, ali to sve opet spada u one osnovne usluge.
Nije telekom kriv, što preko milion korisnika mobilne telefonije koristi Ultra kartice i od kojih većina njih jedva uplati 5 KM mjesečno samo da bi im broj bio u funkciji. Da neće takvi koristiti te napredne usluge? ili se sve svodi na potencijal onih 140 hiljada pretplata od kojih je možda samo trećina pravnih lica koji bi možda bili zainteresovani za neke od tih usluga. Gdje je tu računica i ekonomija obima da se isto može ponuditi uz razumnu cijenu?
Nije telekom kriv, što preko milion korisnika mobilne telefonije koristi Ultra kartice i od kojih većina njih jedva uplati 5 KM mjesečno samo da bi im broj bio u funkciji. Da neće takvi koristiti te napredne usluge? ili se sve svodi na potencijal onih 140 hiljada pretplata od kojih je možda samo trećina pravnih lica koji bi možda bili zainteresovani za neke od tih usluga. Gdje je tu računica i ekonomija obima da se isto može ponuditi uz razumnu cijenu?
-
Dio mobilnih korisnika je u međuvremnu prešao i na Eronet i na mtel. Može se dosta toga i vratiti ali treba biti probojan. Evo danas npr Džumhur pobjedio Wawrinku trećeg na svijetu. U majici sa oznakom BHTelecoma. To je senzacija dana u sportskom svijetu. Svaki operater a i druga firma iskoristila bi tu situaciju maksimalno u svrhu promocije. Da vidimo hoće li BHTelecom i kako. Džumhur nastavlja na turniru koji prati čitav svijet a pratiće pogotovo BiH i region. Da vidimo koliko su tromi U BHT i hoće li uspjeti do meča sa Granollersom sutra prekosutra obezbjediti bar jednu reklamu u tv prenosu. Moram priznati da je sponzorstvo prema Džumhuru bio jedan od najboljih poteza dosad, sad to treba maksimalno iskorisititi. Moraju smjesta povezati taj uspjeh sa svojim sponzorstvom, jer mali znak BHT na rukavu majice nije dovoljan.
@sitna buranija - Sve jasno ko hoće da vidi i da razumije. Šta još drugo da se kaže ili radi osim da se Lajk-uje Kakanjčeva odluka. Ali ponavljam opet, neće ni on dugo, zatvorio im je dotok kapitala kao VIK vodu, u 23:00 ! Vjerovatno je i VIK-u bilo raznih investicija, npr, da možeš daljinski očitati stanje rezervoara, iako tu imaš zaposlenog čovjeka, pa onda kad je prozivka on kaže preko stanice stanje, a oni i gledaju na monitoru. I to je vjerovatno bio neki pogled u budućnost i vizonarsko razmišljanje Brace i kompanije sa/iz Vrbanjuše. A ovo gore nije zezancija, nego istina!
@beavis - Nije moje razmišljanje podaničko već realističko, niti mi je želja da mi djeca konobarišu za Arape, ali veliki "investitori" i "vizionari" koji vode ovu zemlju i ovaj narod su upravo obezbjedili da ne kažem zagarantovali takvu perspektivu narodima ove "države", koji odluče da ostanu ovdje da žive, pošto vjerujem da si upoznat kojom brzinom se ljudi iseljavaju odavde. Osim naravno onima koji su se kako Bakir kaže "snašli" i njihovim porodicama. Vjerovatno je bila lijepa Bajka o prosperitetu i napretku kada su se kupovali Talgo vozovi, ili kada su se mamili budalaši da novac štede u SAB banci, ili da se oroče sredstva u BOBAR banci, ili da se ulaže novac u ZIF-ove, ili da se čuva "porodično srebro" od mrskih okupatora, ili da Bosnalijek pravi apartmane po Bjelašnici, ili da će Vranica doživjeti procvat kad napravi Avazov toranj, ili, ili, ili da ne nabrajam, ali eto ko hoće nek nastavi niz.
Mogli su u školama KS uvest i hologramske knjižice, ma kakve knjižice odmah nek svi profesori budu hologrami. To je onako vizionarski i teži napretku. A to što se ispred škole duva sintelan, što djeca sakrivaju pare za užinu iza kaiša, što se kupuju diplome osnovnih, srednjih, bakalorati, masteri i doktorski, što je premijer završio DIF za mjesec dana (sad sa ovim knjižicama, sigurno bi to "spuco" za 15), što su profesori i profesorice na lakim i teškim drogama, to je sasvim normalna stvar. Šta to ima veze, bitno je da ti više neće sinčina slagat da je dobio KECA!
Ovim "investicijama" mi dolazimo na prosjački štap. Kad kažem mi, mislim na običnog smrtnika i malog dioničara. Isporučioci opreme/usluga i izvođači radova itekako trljaju ruke kad BHT odrješuje kesu. Ali i tu ne SVI, nego samo oni bliski SDA, a evo pomalo i SBB struji. A evo sad hoće porez sa 10% na 12%, a preko 800 na 20%. Pa moraju se i te investicije nekako plati. a neće narodu baš ostati para da naručuje buđenje preko BHT-a, ili da koriste "video on demand" od MOJA TV-a nakon ovih reformi.
A da se vratim na temu BHT-a, za ovu kompaniju i njene vlasnike bi najbolje bilo bazirati se STRIKTNO na CORE usluge, pa makar po cijenu zaostajanja za ostalim operaterima. Svakako će se to prodati za par godina, pa nek novi vlasnik kupuje šta hoće i kako hoće, svakako je to neminovnost. A ove "investicije" se nebi ni počele otplaćivat! Bojle je vladi da uzme 100 Miliona, pa da proda Telekom za 400 Miliona. Nego da "uloži" 100 Milona pa da proda telekom za 450 Milona! Pa jel bolje? Valjda jeste!? Osim ako se ne hvata u "slobodnom padu", tad može za DŽ!
@beavis - Nije moje razmišljanje podaničko već realističko, niti mi je želja da mi djeca konobarišu za Arape, ali veliki "investitori" i "vizionari" koji vode ovu zemlju i ovaj narod su upravo obezbjedili da ne kažem zagarantovali takvu perspektivu narodima ove "države", koji odluče da ostanu ovdje da žive, pošto vjerujem da si upoznat kojom brzinom se ljudi iseljavaju odavde. Osim naravno onima koji su se kako Bakir kaže "snašli" i njihovim porodicama. Vjerovatno je bila lijepa Bajka o prosperitetu i napretku kada su se kupovali Talgo vozovi, ili kada su se mamili budalaši da novac štede u SAB banci, ili da se oroče sredstva u BOBAR banci, ili da se ulaže novac u ZIF-ove, ili da se čuva "porodično srebro" od mrskih okupatora, ili da Bosnalijek pravi apartmane po Bjelašnici, ili da će Vranica doživjeti procvat kad napravi Avazov toranj, ili, ili, ili da ne nabrajam, ali eto ko hoće nek nastavi niz.
Mogli su u školama KS uvest i hologramske knjižice, ma kakve knjižice odmah nek svi profesori budu hologrami. To je onako vizionarski i teži napretku. A to što se ispred škole duva sintelan, što djeca sakrivaju pare za užinu iza kaiša, što se kupuju diplome osnovnih, srednjih, bakalorati, masteri i doktorski, što je premijer završio DIF za mjesec dana (sad sa ovim knjižicama, sigurno bi to "spuco" za 15), što su profesori i profesorice na lakim i teškim drogama, to je sasvim normalna stvar. Šta to ima veze, bitno je da ti više neće sinčina slagat da je dobio KECA!
Ovim "investicijama" mi dolazimo na prosjački štap. Kad kažem mi, mislim na običnog smrtnika i malog dioničara. Isporučioci opreme/usluga i izvođači radova itekako trljaju ruke kad BHT odrješuje kesu. Ali i tu ne SVI, nego samo oni bliski SDA, a evo pomalo i SBB struji. A evo sad hoće porez sa 10% na 12%, a preko 800 na 20%. Pa moraju se i te investicije nekako plati. a neće narodu baš ostati para da naručuje buđenje preko BHT-a, ili da koriste "video on demand" od MOJA TV-a nakon ovih reformi.
A da se vratim na temu BHT-a, za ovu kompaniju i njene vlasnike bi najbolje bilo bazirati se STRIKTNO na CORE usluge, pa makar po cijenu zaostajanja za ostalim operaterima. Svakako će se to prodati za par godina, pa nek novi vlasnik kupuje šta hoće i kako hoće, svakako je to neminovnost. A ove "investicije" se nebi ni počele otplaćivat! Bojle je vladi da uzme 100 Miliona, pa da proda Telekom za 400 Miliona. Nego da "uloži" 100 Milona pa da proda telekom za 450 Milona! Pa jel bolje? Valjda jeste!? Osim ako se ne hvata u "slobodnom padu", tad može za DŽ!
Dok mi raspravljamo da li su telekomi tehnološki prevaziđeni ili ima načina da "plivaju" i ostvaruju dobit, HT je u posljednjih pola godine rastao sa 138,00 kuna na sadašnjih 189,00 kuna.
Deutsche Telekom je na 16,40 eura a bio je prije dvije i po godine ispod 10 eura.
Deutsche Telekom je na 16,40 eura a bio je prije dvije i po godine ispod 10 eura.