Vijesti iz ekonomije/privrede

Sitna buranija

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Sitna buranija »

Naravno da toga ima koliko hoćeš da su tajkuni povezani sa politikom, zato su i postali tajkuni jer ih je "politika" proizvela, ali ti si prvi koji je komentarima uspjeh Binga "povezao" sa politikom i nekom strankom. Zato sam ti rekao da ti post izgleda kao post tipičnog zavidnog Bošnje. Zapravo je Džambić možda i najmanje od svih imao veze sa politikom, a mislim da ni sada nema tu pozadinu. A uspješan jeste. Bektu si naveo kao primjer uspjeha, i čovjek jeste zahvaljujući svome znanju postigao uspjeh, ali je upravo on nakačen na politiku, tj. politika na njega.

Eksponencijalni rast? Zapravo ovdje govorimo o širenju. Kada je Džambić imao jedan granap, od njega je mogao napraviti još jedan, ali sada kada ima 150+ velikih objekata, puno mu je lakše otvoriti još stotinu granapa ili trgovačkih centara. Zato ti je neko poredio njegovo širenje do 2003. npr. i njegovo širenje od recimo 2012. god. A ne zaboravi da je do 2012. godine već bio napravio respektabilnu maloprodajnu mrežu a da nije imao nikakvih kredita. Ali se zadnji 3-4 godine "uduplao" odnosno narastao 400+ mio u prihodima, a do prvih 400 mio prihoda mu je trebalo gotovo 20 godina. I o kakvom usporenju rasta govorimo? Ti si taj izraz "eksponencijalni" bukvalno i doslovno shvatio, ono matematički...
montypython

Post by montypython »

Ja Džambića nisam vezao s politikom nego sam rekao da ostajem rezervisan po tom pitanju odnosno ne isključujem ni tu mogućnost. Ja i ne govorim o usporenju rasta nego upravo obrnuto do usporenja je moralo doći nakon velikih akvizicija i širenja zadnjih godina zbog povećanih troškova, a do usporenja nije došlo nego se nove akvizicije nastavljaju nesmanjenim ritmom bez neophodne konsolidacije, danas pade i Alta sutra će Otoka, frcaju milioni kao da je neko otkrio naftu a nije, radi se o običnoj trgovini koja nije toliko profitabilna a ima i konkurencije. Ako je kralj dobrih cijena ne može onda imati toliku maržu za toliki profit a eto ispada da ima, Nešto se ne slaže. Živimo u zemlji raspada svih vrijednosti u kojoj caruje kriminal i gdje je hobotnica ušla u sve pore gdje niko ko je normalan i pošten nema mira. Politika se ugradila svugdje kao rak u tijelu i sad imamo superuspješnu firmu koja se nenormalno brzo širi i tvrdi se nema veze sa politikom. Prepustiću masama da kanoniziraju superuspješne a sebi dajem pravo zdravorazumske sumnje, da pričekam šta će budućnost reći.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ti imaš pravo sumnjati i upravo to radiš jer ti nije jasno kako je Džambić mogao uspjeti. Tipično Bošnjački... Mora da je lopov, ili pak politika stoji iza njega...

Već naprijed napisah da ne mora značiti da Bingo ima nižu maržu od Konzuma ako ima nižu prodajnu cijenu. Bingo igra na kartu "finansiranja" dobavljača pa su mu ulazne cijene vjerovatno dobro niže nego Konzumu, a zahvaljujući tome i izlazne. Drugo, Bingo ne mora finansirati ogromne kreditne obaveze za razliku od Konzuma. Treće, Bingo se bavi i tekstilom tipa Azel France a tu su marže i zarada enormni. Četvrto, pretpostavimo da se širi samo iz dobiti-šta je sve mogao u 2016. uraditi sa 56 mio KM dobiti iz 2015.? A zadnjih 3-4 godine se pogurao i kreditima (ali ne pretjerano). Prije 7-8 godina je iz 200-250 mio prihoda mogao finansirati npr. 1 veliki objekat godišnje, danas iz 850-900 mio može sigurno 4 takva finansirati uz jednako naprezanje.

I nisam siguran da trgovina nije profitabilna. Pa bar je Bingo dokaz da je profitabilna. A i drugi ne bi letjeli u trgovinu da se ne isplati. Problem je kada iz trgovine požele finansirati sve i svašta. Nadam se da Bingo neće upasti u tu zamku. Počeli su ga gurati u kredite što potencijalno može biti opasno ako mu se zaduživanje otme kontroli. Valjda će ostati umjeren...
panzer

Post by panzer »

Preko milijarde....
Ukupan izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine u 2016. godini iznosio je jednu milijardu i i 188 miliona KM.

Prema analizi Privredne komore Federacije BiH, od tog iznosa na namještaj se odnosi 448 milona KM, na ostale proizvode od drveta 725 miliona KM, a 15 miliona KM na montažne kuće.

Proizvodi šumarstva su izvezeni u vrijednosti 174 miliona KM, dok je izvoz rezane građe iznosio 342 miliona KM i neznatno je povećan u odnosu na prethodnu godinu.

"Drvna industrija u BiH bilježi trend povećanja izvoza finalnih proizvoda, a izvoz namještaja povećan je za 17 posto u odnosu na 2015. godinu", kazala je Feni sekretarica Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Vrlo je interesantan ovaj članak u svezi tržišnih pozicija Konzuma i Binga ...najprije da odmah kažem da uvijek preferiram kupovinu domaćih proizvoda uz vrlo važan uslov da cijenom i kvalitetom pariraju uvoznim ..ali da ne elaboriram dalje , ipak se ovdje radi o trgovačkim lancima kojima je posao da prodaju robu a na kupcu je da bira ...no osim što mi je drago da iz priče vidim uspješnu priču jednog domaćeg čovjeka, malo sam analizirao pomenuti članak i ako se ne varam , nešto mi ne štima u cijeloj priči ...naime , kada se članak "posloži " i pravilno pročita , ispada da je Konzum u 2014 godini imao promet od cca 663 milijuna KM ( promet 2015. minus 22 % ) a Bingo cca 466 milijuna KM ( promet 2015 - 42 % ) ...u istoj godini Konzum prikaže 4,3 mil KM dobiti a Bingo na 30 % manje prometa cijelih 40 mil KM dobiti , dakle skoro 10 X više !! Na prvu se vidi u čemu je kvaka ...ili bi trebala biti ..( ne treba zaboraviti da u to vrijeme koliko znam Bingo još nije značajnije počeo sa privatnim markama niti ozbiljnije ušao u vlastitu proizvodnju hrane ) ...dakle gosp Todorić je lijepo po znatno skupljim cijenama prodavao vlastitu robu iz svoje proizvodnje firmi Konzum BiH , ostvarivao mali RUC i tako mogao prikazivati slobodno ću reći nikakvu dobit ..ali je zato lova ostajala u firmi majci ...zašto ovo pišem ...pa nikada ova ekonomija neće stati na noge dok se budu tolerirale ovakve stvari ...ne bi me čudilo da je vlasnik Binga već označen crvenom bojom ( jer tko je on da bude uspješan domaći gospodarstvenik pored toliko uspješnih stranaca ) i da mu se već ne spremaju brojne inspekcije i provjere koje mu zasigurno neće donijeti miran nastavak ekspanzije ...znam pouzdano slučaj jednog prijatelja čiji je business zaista zanemarljiv u odnosu na pomenute firme ali čovjek se bori i svim silama nastoji da radi po zakonu a Bo'me da nešto i zaradi ...sreća još uvijek uspjeva u tome ...kada mi je pričao kako se odnose razne poreske inspekcije kada mu ( često ) dođu u provjere , kaže mi ponekad imam osjećaj da očekuju da im se "ispovjedim " zašto uopće radim business...a da ne kažem da u firmu ( stranu naravno ) nekoliko desetina metara od njega poreska nije ušla godinama...valjda kod njih sve čisto , pa nema potrebe :-)
Ispričavam se za duži post ali morao sam ...i da , još jednom svaka čast vlasniku Binga i neka mu je Bog na pomoći ...
montypython

Post by montypython »

slucajni prolaznik wrote:Vrlo je interesantan ovaj članak u svezi tržišnih pozicija Konzuma i Binga ...najprije da odmah kažem da uvijek preferiram kupovinu domaćih proizvoda uz vrlo važan uslov da cijenom i kvalitetom pariraju uvoznim ..ali da ne elaboriram dalje , ipak se ovdje radi o trgovačkim lancima kojima je posao da prodaju robu a na kupcu je da bira ...no osim što mi je drago da iz priče vidim uspješnu priču jednog domaćeg čovjeka, malo sam analizirao pomenuti članak i ako se ne varam , nešto mi ne štima u cijeloj priči ...naime , kada se članak "posloži " i pravilno pročita , ispada da je Konzum u 2014 godini imao promet od cca 663 milijuna KM ( promet 2015. minus 22 % ) a Bingo cca 466 milijuna KM ( promet 2015 - 42 % ) ...u istoj godini Konzum prikaže 4,3 mil KM dobiti a Bingo na 30 % manje prometa cijelih 40 mil KM dobiti , dakle skoro 10 X više !! Na prvu se vidi u čemu je kvaka ...ili bi trebala biti ..( ne treba zaboraviti da u to vrijeme koliko znam Bingo još nije značajnije počeo sa privatnim markama niti ozbiljnije ušao u vlastitu proizvodnju hrane ) ...dakle gosp Todorić je lijepo po znatno skupljim cijenama prodavao vlastitu robu iz svoje proizvodnje firmi Konzum BiH , ostvarivao mali RUC i tako mogao prikazivati slobodno ću reći nikakvu dobit ..ali je zato lova ostajala u firmi majci ...zašto ovo pišem ...pa nikada ova ekonomija neće stati na noge dok se budu tolerirale ovakve stvari ...ne bi me čudilo da je vlasnik Binga već označen crvenom bojom ( jer tko je on da bude uspješan domaći gospodarstvenik pored toliko uspješnih stranaca ) i da mu se već ne spremaju brojne inspekcije i provjere koje mu zasigurno neće donijeti miran nastavak ekspanzije ...znam pouzdano slučaj jednog prijatelja čiji je business zaista zanemarljiv u odnosu na pomenute firme ali čovjek se bori i svim silama nastoji da radi po zakonu a Bo'me da nešto i zaradi ...sreća još uvijek uspjeva u tome ...kada mi je pričao kako se odnose razne poreske inspekcije kada mu ( često ) dođu u provjere , kaže mi ponekad imam osjećaj da očekuju da im se "ispovjedim " zašto uopće radim business...a da ne kažem da u firmu ( stranu naravno ) nekoliko desetina metara od njega poreska nije ušla godinama...valjda kod njih sve čisto , pa nema potrebe :-)
Ispričavam se za duži post ali morao sam ...i da , još jednom svaka čast vlasniku Binga i neka mu je Bog na pomoći ...
Interesantno, ja uopšte ne vidim NA PRVU u čemu je kvaka da neko na 30% manje prometa ima desetostruko veću dobit. Moram priznati da nisam razumio ono o kupovini robe po višim cijenama i maloj dobiti. Kao da i Konzum BIH nije ovako ili onako Todorićev. Pravo da vam kažem kao kupcu nije mi prijatno da neko na meni ima veliku dobit nazivao se on domaćim ili ne. Ili ima (pre)velike marže ili mi prodaje robu niskog kvaliteta u prosjeku. Može biti da ima i odličnu organizaciju posla, niske troškove poslovanja, ko zna. Pogotovo za nekoga ko je "kralj dobrih cijena" nije mi očekivano da taj ima baš ogromnu dobit. Kako nedavno napisah u štih probi nekoliko proizvoda nisam uopšte došao do zaključka o nekim posebno niskim cijenama. Samo kao primjer klasična Zlatna Džezva od 500 g u Konzumu je bila 6,7 KM (neko reče 6,8 pa hajde). Na moje čuđenje u Bingu je bila 6,8 iako sam očekaivao mnogo nižu cijenu "domaće" robe. Još više sam se iznenadio kad sam u Megamerktu vidio to po 6,5. Ali najveći šok je bio prekjučer kad sam u maloj piljari u Sa vidio isti proizvod po 6,25. Bingo je dakle skuplji 10%. Ne mogu se naravno izvoditi generalni zaključci na osnovu cijene jednog proizvoda (ima i obrnutih primjera). Ja bih rekao da ono oko tzv niskih cijena puno više odrađuje marketing, nego što je to stvarno istina.
A za inspekcije i tzv pritiske, ne brini, po meni stvar je obrnuta. Viđao sam naime objekte Binga na mjestima (z Mostar, Z Hercegovina) gdje, budimo realni, nema šanse da neko običan i pokuša a kamoli da uspije otvoriti objekat. Prvi od pomenutih je čak u zgradi koja je recimo to ovako pod direktnom komandom g Čovića i njegovih "desnih ruka". Tako da bih ovdje bio jaaako oprezan pri izgovoru bilo kakve tvrdnje u koju niste baš 100% sigurni. Jer nije sve baš onako kako se (širokim masama) čini na prvi pogled.
montypython

Post by montypython »

Dobar tekst o tržišnim cijenama dionica i stanju na našoj berzi generalno u rubrici/kolumni E Dizdarevića u današnjem Oslobođenju str 13. Nije da nismo većinu toga izanalizirali i ponovili ovdje više puta ali neka ima i u medijima sa većim tiražom. Ne mogu sad da tražim link ali sigurno ima.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote:Interesantno, ja uopšte ne vidim NA PRVU u čemu je kvaka da neko na 30% manje prometa ima desetostruko veću dobit. Moram priznati da nisam razumio ono o kupovini robe po višim cijenama i maloj dobiti. Kao da i Konzum BIH nije ovako ili onako Todorićev. Pravo da vam kažem kao kupcu nije mi prijatno da neko na meni ima veliku dobit nazivao se on domaćim ili ne. Ili ima (pre)velike marže ili mi prodaje robu niskog kvaliteta u prosjeku. Može biti da ima i odličnu organizaciju posla, niske troškove poslovanja, ko zna. Pogotovo za nekoga ko je "kralj dobrih cijena" nije mi očekivano da taj ima baš ogromnu dobit. Kako nedavno napisah u štih probi nekoliko proizvoda nisam uopšte došao do zaključka o nekim posebno niskim cijenama. Samo kao primjer klasična Zlatna Džezva od 500 g u Konzumu je bila 6,7 KM (neko reče 6,8 pa hajde). Na moje čuđenje u Bingu je bila 6,8 iako sam očekaivao mnogo nižu cijenu "domaće" robe. Još više sam se iznenadio kad sam u Megamerktu vidio to po 6,5. Ali najveći šok je bio prekjučer kad sam u maloj piljari u Sa vidio isti proizvod po 6,25. Bingo je dakle skuplji 10%. Ne mogu se naravno izvoditi generalni zaključci na osnovu cijene jednog proizvoda (ima i obrnutih primjera). Ja bih rekao da ono oko tzv niskih cijena puno više odrađuje marketing, nego što je to stvarno istina.
A za inspekcije i tzv pritiske, ne brini, po meni stvar je obrnuta. Viđao sam naime objekte Binga na mjestima (z Mostar, Z Hercegovina) gdje, budimo realni, nema šanse da neko običan i pokuša a kamoli da uspije otvoriti objekat. Prvi od pomenutih je čak u zgradi koja je recimo to ovako pod direktnom komandom g Čovića i njegovih "desnih ruka". Tako da bih ovdje bio jaaako oprezan pri izgovoru bilo kakve tvrdnje u koju niste baš 100% sigurni. Jer nije sve baš onako kako se (širokim masama) čini na prvi pogled.
Već sam ti jednom pokušao objasniti zašto je moguće da Bingo ima niže cijene a da pravi veću dobit. Vidiš, fol može biti u nižim ulaznim cijenama koje dobija od dobavljača uz velike rabate zbog plaćanja u kratkim rokovima, za razliku od Konzuma koji plaća u roku od recimo 180-270 dana. Uz to, imaš i ovu stvar o kojoj je govorio uvaženi forumaš "slučajni prolaznik" da Konzum kroz transferne cijene ispumpava dobit iz BiH i prenosi je u matične firme u Hr.

A što se tiče Zlatne džezve, to sam lično upratio jer sam je sebi kupovao. Znači, kada je kafa poskupila prije par mjeseci (i Prima između ostalih, zbog čega sam i prešao na Zlatnu džezvu) u Konzumu je Zlatna džezva sigurno nekih mjesec dana bila 8,60 KM pola kg dok je u Bingu svo to vrijeme bila 6,80 KM. Tek nakon tih nekih mjesec dana su je u Konzumu vratili na 6,80 KM (vjerovatno baš zbog Binga). Takođe, nemoj da te zbuni, Zlatna džezva ima pakovanje od 387 gr (znaš bosanski pozivni broj, simbolika domaćeg) i možda se ono 6,20 KM ili 6,50 KM odnosi na to pakovanje. Ako sam u pravu, onda ti je i to pokazatelj da je Bingo najjeftiniji. Ako budeš u prilici provjeriti, javi mi jesam li u pravu... ;)
panzer

Post by panzer »

Ako se porede samo bingo i konzum onda je bingo puno isplativiji za kupovinu i bingov slogan se odnosi na to. Ali u dosta mjesta ima i alternativa za bingo i konzum ali oni nisu premijer liga i zato se bingo uzima kao najjeftniji na drzavnom nivou.

Sto se tice "transfernih cijena" kod konzuma, evidentno je da ih ima ali mislim da zakon ne tretira tu"vrstu" tranferne cijene jer je u pitanju nabavna cijena proizvoda.
Doduse,nagadjam jer nisam citao nove propise o tranfernim cijenama koji su puno rigorozniji od starih.
Post Reply