Vijesti iz ekonomije/privrede

Sitna buranija

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by Sitna buranija »

proleter wrote:...svi idu Bingu na noge jer je bolji platiša i nije u dubiozi kao Konzum, koji visi u zraku.
S Bingom dobavljači rade zbog likvidnosti (zato mu i daju velike rabate na robu), a sa Konzumom zbog zarade i marže (pa mu napucaju cijenu, ko veli kada ga čekamo da bar zaradimo). I onda ispade da Bingo iako s nižom cijenom u krajnjoj prodaji, možda ima veću zaradu na istom artiklu nego recimo Konzum koji je 10-15% skuplji na istom artiklu...
panzer

Post by panzer »

insider wrote:Iako se već godinama spekulira da će njemački trgovački lanac doći konačno i u BiH, to se neće dogoditi još neko vrijeme.
I nismo na nekom gubitku... trgovci došli-ne došli ništa nam ne znači.

Meni je ovo puno zanimljivija vijest.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/Vijesti/na ... ad-image-0
montypython

Post by montypython »

Ma ta priča da je neko iz Tuzle pa zato nema veze s vladajućim strukturama nije ni za malu djecu. Ne može se izolovati jedan dio države koja je ovakva kakva je i reći da tu važe neki drugi zakoni. A ti vidi koji je rast potreban da dođeš od piljare (ili košnice svejedno) do 800 miliona. To je kao u onom vicu kad pitaju bogataš odakle mu pa on počne da je kupio jaje pa se izleglo pile pa dva pileta pa kokošinjac koji je prodao i kupio kozu pa dvije koze.... i onda mu umrla tetka u Americi i ostavila 6 miliona. Ali vjerujte u šta hoćete. A ovo za 20-30% niže cijene, davno sam čitao što je neko poredio i u nekoliko firmi i bilo je vrlo blizu neki proizvodi 5% skuplji neki 10% jeftiniji ali da je prosjek 20-30% jeftiniji u Bingu ma ni govora. Provjeriću.
panzer

Post by panzer »

Nije nemoguća misija za 20 i kusur godina doći do ovog jer je u pitanju eksponencijalni rast gdje se može koristiti značajna kreditna poluga.

A Bingu je bilo dovoljno da bude jeftniji od konzuma i merkatora i to bio sve ove godine tako da je pokrio cijelu državu odnosno uzimao tržište ili kako neko reče na predhodnoj stranici, našao je pravi recept za ovdašnje potrošače.
proleter

Post by proleter »

montypython wrote:Ma ta priča da je neko iz Tuzle pa zato nema veze s vladajućim strukturama nije ni za malu djecu. Ne može se izolovati jedan dio države koja je ovakva kakva je i reći da tu važe neki drugi zakoni. A ti vidi koji je rast potreban da dođeš od piljare (ili košnice svejedno) do 800 miliona. To je kao u onom vicu kad pitaju bogataš odakle mu pa on počne da je kupio jaje pa se izleglo pile pa dva pileta pa kokošinjac koji je prodao i kupio kozu pa dvije koze.... i onda mu umrla tetka u Americi i ostavila 6 miliona. Ali vjerujte u šta hoćete. A ovo za 20-30% niže cijene, davno sam čitao što je neko poredio i u nekoliko firmi i bilo je vrlo blizu neki proizvodi 5% skuplji neki 10% jeftiniji ali da je prosjek 20-30% jeftiniji u Bingu ma ni govora. Provjeriću.
Pravo me iznenađuješ. 22 godine nije mal period. Nije isto napr. rastao od 1997. do 2000. kao od 2013. do 2016. godine.
Preuzimanjem Merkatora, Interexa i manjih fmi tipa Merket Komerca u Zenici je došli do ovako naglog rasta.
Ne misliš valjda da mu je Bakir ispod stola gurao desetine miliona.
Uotalom panzer je pisao kolike je kredite uzeo.
Je li ti normalno što je Luka Rajić od vozača hladnjače 1991. za 10 godina napravio Dukat koji je prodao Lactalisu za 500 miliona EUR-a? Agrokor da ne spominjem. Što neko ne bi napravio nešto mnogo manje u BiH?
proleter

Post by proleter »

proleter wrote:
montypython wrote:Ma ta priča da je neko iz Tuzle pa zato nema veze s vladajućim strukturama nije ni za malu djecu. Ne može se izolovati jedan dio države koja je ovakva kakva je i reći da tu važe neki drugi zakoni. A ti vidi koji je rast potreban da dođeš od piljare (ili košnice svejedno) do 800 miliona. To je kao u onom vicu kad pitaju bogataš odakle mu pa on počne da je kupio jaje pa se izleglo pile pa dva pileta pa kokošinjac koji je prodao i kupio kozu pa dvije koze.... i onda mu umrla tetka u Americi i ostavila 6 miliona. Ali vjerujte u šta hoćete. A ovo za 20-30% niže cijene, davno sam čitao što je neko poredio i u nekoliko firmi i bilo je vrlo blizu neki proizvodi 5% skuplji neki 10% jeftiniji ali da je prosjek 20-30% jeftiniji u Bingu ma ni govora. Provjeriću.
Pravo me iznenađuješ. 22 godine nije mal period. Nije isto napr. rastao od 1997. do 2000. kao od 2013. do 2016. godine.
Preuzimanjem Merkatora, Interexa i manjih fmi tipa Merket Komerca u Zenici je došli do ovako naglog rasta.
Ne misliš valjda da mu je Bakir ispod stola gurao desetine miliona.
Uotalom panzer je pisao kolike je kredite uzeo.
Je li ti normalno što je Luka Rajić od vozača hladnjače 1991. za 10 godina napravio Dukat koji je prodao Lactalisu za 500 miliona EUR-a? Agrokor da ne spominjem. Što neko ne bi napravio nešto mnogo manje u BiH?
Izvinjavam se, Tuša, a ne Merkatora.
montypython

Post by montypython »

Priča o Luki Rajiću je nešto drugačija, ima tu i pretvorbe, isplate plata od poslodavca Dukata u dionicama par godina, koje su još usput bile nisko vrednovane, pa onda i kupovine tog Dukata u problemima pa onda ostalog. Bilo je tu i priča o vezama s politikom itekako kao i o prevozu jugodinara u BIH i zamjenu za devize. Nije dokazano i potvrđeno pa ne znam a ne znaš ni ti pa nema koristi pričati o tome te je poređenje bezvrijedno.
I ti mene iznenađuješ čuj preuzimanjem Merkatora i Interexa je došlo do ovako naglog rasta. Pa što ih ti nisi preuzeo pa naglo narastao? (mada mislim da je Konzum preuzeo Merkator ali nema veze) Zar nije logičnije da eksponencijalni rast bude na početku a da preuzimanjem usporava, troškovi akvizicija su golemi, moraš platiti npr 15 godišnju dobit iz tekućeg poslovanja, nema govora da nakon toga imaš neku dobit dugo.
Čudiš me ponovo kad kažeš ta nije mu Bakir ispod stola gurao desetine miliona. Da li stvarno ne znaš kako funkcionira život u BiH? Ne govorim sad direktno o Bingu ali: stranke imaju svoje firme čak pojedinci iz stranaka imaju svoje firme. Koje ne glase na njih. Odabere se anonimna osoba s ulice da bude vlasnik, ili osoba koja ima malu nepoznatu firmu i kaže mu se, budi kooperativan, dobijaćeš lukrativne poslove od države i imati golemi profit, bićeš bogat samo jedno upamti, firma je tvoja samo nominalno, nemaj iluzija da si ti gazda. Šta misliš kako i ko dobija poslove na Autoputu? Šta misliš gdje i kome ide razlika od realnih troškova od recimo 5 m eura po km puta do napumpanih recimo 8 m, puta desetine km. Šta misliš ko su vlasnici nekretnina koje kupuje vlada, ministarstva i agencije "za svoje potrebe" po recimo 3500 km/m2 a realno je recimo 1500. ili iznajmljuje po 30 km a može po 10. Šta misliš ko stoji iza DUFova? I gdje idu sve te stotine miliona na pranje? U veš mašinu? Valjda sad pogađaš, pa u druge vrlovrlo vrlo uspješne firme čija je dobit pazi sad-potpuno legalna. Naravno kad ove uspješne firme postanu giganti nekad se i zaboravi ko je kome gazda i čiji je u čijoj te ko kome naređuje. A ja mislio da je ovo opšte poznato. A opet možda je kod vas u Tuzli sve potpuno drugačije te nema ovih devijacija. Ako je tako svaka čast. Uostalom šta ja znam, vjerovatno imam bujnu maštu.
A propos cijena, kako sam i pretpostavio ni govora nekoj ekstra jeftinoći da ne govorim o 20-30 %. Napravio sam štih probu na stvarno malom uzorku, potpuno slučajnom ali lako je proširiti, ko ima živaca. Argeta kokošja 1,35 KM svugdje (Konzum, Amko, Megamarkt Bingo). Olimpija voda1,5 l 1 KM u Amku i Megamarktu u Bingu 0,9. Jadro keks 200 g Konzum 2,15 Bingo 2,1 Megamarkt 2,0 KM . Vispak Zlatna Džezva 500 g kafa Konzum 6,7 Megamarkt 6,5 Bingo najskuplji sa 6,8 KM
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

E ovim svojim postom ličiš pravo na one zavidne Bošnje koje su ljubomorne na tuđi uspjeh. Ja ti rekoh da su u kuloarima kružile priče da su mu Amko i Koldžo godinama pravili probleme oko ulaska na tržište u Sarajevu. I tek je zadnjih par godina Bingo ušao ozbiljnije u Sarajevo.

Što se tiče cijena, ja to nisam čitao, nego sam povremeno sam za sebe znao uraditi sveobuhvatnu analizu redovnih cijena moje potrošačke korpe u različitim tržnim centrima. :) Zadnji put sam je radio ima par godina (pred kraj postojanja Mercatora i Interexa). Znači, Bingo je uvijek bio najjeftiniji, pa Interex, a Mercator i Konzum najskuplji. Naravno gledajući korpu kao cjelinu, a ne pojedinačno neki artikal, jer poneki artikli su najjeftiniji u Konzumu ali je to vrlo rijetka pojava. Nekada je razlika između Binga i Mercatora išla i do 18% na cjelokupnu korpu. Slično je bilo i sa Konzumom. Interex je bio skuplji cca 5%. Zna se sada desiti da Konzum spusti cijene pa se približi Bingu, pa nakon mjesec dana onda i Bingo spusti cijene. Onda Konzum vrati cijene na staro, pa i Bingo vrati :) Ali, standardna razlika u cijenama moje korpe proizvoda između njih ti je nekih plus/minus 15-tak procenata... A ja sam rekao da kod nekih artikala, ne kod svih, razlika zna ići i do 20-25%...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote:A propos cijena, kako sam i pretpostavio ni govora nekoj ekstra jeftinoći da ne govorim o 20-30 %. Napravio sam štih probu na stvarno malom uzorku, potpuno slučajnom ali lako je proširiti, ko ima živaca. Argeta kokošja 1,35 KM svugdje (Konzum, Amko, Megamarkt Bingo). Olimpija voda1,5 l 1 KM u Amku i Megamarktu u Bingu 0,9. Jadro keks 200 g Konzum 2,15 Bingo 2,1 Megamarkt 2,0 KM . Vispak Zlatna Džezva 500 g kafa Konzum 6,7 Megamarkt 6,5 Bingo najskuplji sa 6,8 KM
Ono naprijed mi se ne da ni komentarisati o eksponencijalnom rastu i usporavanju rasta, ipak si ti inžinjer... :)

Cijene.
Argeta je svugdje ista cijena. Ako fabrika stavi na pakovanje 3,70 KM mora biti ta cijena. Ili Coca-cola i sl. artikli.
Ali, kafa Prima 0,5 kg Konzum 8,75 KM, Bingo 7,95 KM, čokolada Milka 300 gr K 6,75 KM, B 5,85 KM, Orbit K 1 KM, B 0,85 KM, sok cvekla 0,7 l K 3,35 KM, B 2,7 KM, Nivea dezodorans K 6,85 KM, B 5,95 KM. Eto ti nekih cijena za poređenje onako iz glave... Ima tu artikala po 5% razlike, ali to su oni sa niskom maržom svakako ili šećer, brašno, ulje i sl.

P.S. Zlatna džezva je sada i u Konzumu kao i u Bingu 6,8 KM ali je prije toga u Konzumu bila 8,6 KM. ;)
montypython

Post by montypython »

Slobodno ti kometariši eksponencijalni rast, i usporenje rasta ne znam zašto vežeš to što sam inžinjer, kao takav sam kolegama sa ekonomije koji su izlazili u znoju sa ispita matematika na faksu (koji je bio prekoputa našeg) rješavao njihove ispitne zadatke (integrale) napamet, onako stojeći. Ovo što govorim je čista logika.
Stvarno ne znam koji ti dijelom mog posta "ličim pravo na one zavidne Bošnje koje su ljubomorne na tuđi uspjeh". Mislio sam da govorimo na ozbiljnijem nivou od Klixa, naveo sam nekoliko primjera isisavanja društvenog novca od strane stranaka i pojedinaca, jučer sam prošao pored ogromnog objekta HDZ tajkuna u kojem je na tabli vani nabrojano jedno 20 državnih agencija ministarstava i sl koje su tu unajmile ili kupile prostor. isto je za svaku stranku i ima još bezbroj načina i primjera i više sofisticiranih. To je opštepoznato i mnogi ljudi znaju ako ti ne znaš to je tvoj problem a ne moj. Ako me zbog toga nazivaš zavidnim a ne uočavaš mnogo dublji problem nemamo o čemu pričati.
Post Reply