Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Sa prošlom godinom (2015).Bingo je imao 110 milion dugoročnih kredita a EBRD je mu je u par navrata odobravao kredite, za 30 miliona sigurno znam a bilo ih je još od istog finansijera.
A od 2011. Bingo je imao ukupnu neto dobit od oko 190 miliona KM, dok je kamata na kredite iznosila oko 5 miliona na godišnjem nivou.

Ovo što radi nije rizično dok god ima ovakvu situaciju i na tržištu a i u vlastitom poslovanju iako mu je radni kapital potanak.
mendo

Post by mendo »

panzer

Post by panzer »

Znači hoće i iznajmiti prostor a ne samo imati u vlasništvu. Bar u zemljama EU ali imajući u vidu da pripreme u Srbiji traju godinama tako ni na ovo tržište ne mogu ući prije sređivanja posla tamo.
Zanimljivija je situacija sa Agrokorom. A pogotovo ove najave prodaje Jamnice.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Hoće izgleda i iznajmiti, ali objekti koliko sa ja skontao moraju biti tipski. Ne možeš im "prodati" objekat kao što je VF na Koreji...
proleter

Post by proleter »

Sitna buranija wrote:Hoće izgleda i iznajmiti, ali objekti koliko sa ja skontao moraju biti tipski. Ne možeš im "prodati" objekat kao što je VF na Koreji...
Upravo tako. Zato su mi bile smiješne tvrdnje u komentarima po portalima svaki put kada se spomene Bingo kako će on to sve prodati Lidlu, i to se tvrdi već 10 godina. A ko je ikada vidio Lidl zna da su to jednostavni montažni objekti tipa malo ljepšeg hangara. A da ne govorimo kako je BiH beznačajna za Lidl koji se ove godine širi u SAD.
Ne može Bošnjo da svari da neki Bošnjak može imati veliku firmu, da je širi i razvija, a da iza njega ne stoji Bakir ili Lagumdžija ili Fahro ili Nijemci.
Baš bi u BBI i SCC bio Konzum da je Bakirov :lol:
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

proleter wrote:
Sitna buranija wrote:Hoće izgleda i iznajmiti, ali objekti koliko sa ja skontao moraju biti tipski. Ne možeš im "prodati" objekat kao što je VF na Koreji...
Upravo tako. Zato su mi bile smiješne tvrdnje u komentarima po portalima svaki put kada se spomene Bingo kako će on to sve prodati Lidlu, i to se tvrdi već 10 godina. A ko je ikada vidio Lidl zna da su to jednostavni montažni objekti tipa malo ljepšeg hangara. A da ne govorimo kako je BiH beznačajna za Lidl koji se ove godine širi u SAD.
Ne može Bošnjo da svari da neki Bošnjak može imati veliku firmu, da je širi i razvija, a da iza njega ne stoji Bakir ili Lagumdžija ili Fahro ili Nijemci.
Baš bi u BBI i SCC bio Konzum da je Bakirov :lol:
Bravo :)
montypython

Post by montypython »

Za prvi dio, da ne možeš prodati masu netipskih objekata Lidlu slažem se, i to sam u startu tvrdio. Za drugi dio, da niko ne stoji iza, ne bih trčao sa zaključcima. Lično nemam nikakav problem sa uspješnim i nisam "Bošnjo koji ne može da svari da Bošnjak ne može imati veliku firmu....itd" Lično, Bošnjak-nebošnjak ne znači mi ništa. Poštujem npr Bekto precisa i slične, poštujem i ono što radi gđa Kopruner sa Tvornicom mašina u Travniku gdje izvozi dijelove za njemačke željeznice ili npr Violeta, pa i Hrvić sa Vispakom, Klasom, Sprindom... (mada je malo zastranio u zadnje vrijeme) ali ovo mi nešto nije taj slučaj. Nije ovo ni tehnološki prodor ni radna mjesta u proizvodnji. Neka i toga, neka i Binga i FISa i to su nekakva radna mjesta ali ne bih baš dizao u zvijezde trgovačke uspjehe Fisova Bingova i Hifa. To da je u BBI Konzum a ne Bingo nije mi nikakav dokaz da neko ne stoji iza. Nije tamo jeste vamo. Ima Bingo i u Ljubuškom koliko znam, i to ogroman, sumnjam da bi nekom običnom bilo jednostavno dobiti dozvole i sve ostalo. Rekao sam već i za ogromne promete i dobiti da se ne ponavljam, nije lako od piljare do toga, u ovoj zemlji sa ovom administracijom, uz doprinose od 73%. Ako je Džambić to sve sam i niko ne stoji iza, kapa dole i puni naklon ali AKO, a ja sam priznajem rezervisan po tom pitanju, u najmanju ruku, kao što sam rezervisan i za Heringe, HP Investinge Euroasvalte, Hife i mnoge druge. Za mitove o niskim cijenama i "domaćoj" robi već sam rekao.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote:800 m prihoda 56 dobit da, ali odakle kapital da se to ostvari u prethodnim godinama 2014 2013 itd. Nisu tu samo građevinski objekti, nego dozvole, saglasnosti rente, roba itd. Ako je od kredita stiskale bi ogromne kamate, na bi moglo biti tolike dobiti ako si konstantno u investicijama iz tekućeg poslovanja a povrat ne može biti toliki u trgovini. Ako nije bilo kredita onda je bila neograničena hrpa para odnekud. I KONZUM koji je mnogo duže na trežištu i nije bio izložen tolikim investicijama i akvizicijama iz tekućeg poslovanja i imao je mnogo duže vremena da se konsoliduje, zateturao je pod pritiskom a ima isto tako mogućnost da pritiska cijene dobavljača i opet rekoh, posrće. A Todorić nije od jučer niti stoji da nema veza u politici.
Što se tiče mita o niskim cijenama u Bingu, ne znam je li to neko egzaktno provjeravao i upoređivao POTPUNO ISTE PROIZVODE. Ono što sam ja kao potrošač primjetio je ovo; snižen je kvalitet robe u prosjeku te ona NAIZGLED ima nižu cijenu. Npr u bivšem Interexovom marketu bio je veliki raf sa maslinovim uljem. Bilo je sigurno 6-7 vrsta ekstradjevičanskog ulja (Italija, Španija, Hrvatska) i nekoliko vrsta djevičanskog, te onda obično. Nakon što je Interex preuzeo Bingo, nakon mjesec-dva počele su nestajati one najkvalitetnije vrste ekstradjevičanskog (hladno cjeđenje) i zamjenjivati ih djevičansko pa onda obično maslinovo i na kraju sve više nekakvo Pomace za koje sam poslije saznao da se jedva može i zvati uljem jer je to ono što se dobije kad se iz otpada proizvodnje pokuša hemijski izvući onih nekoliko procenata što je ostalo. Fora je u tome što su flaše skoro iste (ista boja, ista veličina, ista slika, samo je razlika u par slova, ali ogromna razlika) te neiskusni kupac primjeti možda da je cijena sada npr 11 km a bila je 14 samo što ne primjeti da nije više isto ulje. Ovo je samo jedan primjer a ima toga ohoho. Čak sam primjetio da favorizuju Franck kafu (od koje pravi zidove na rafovima) u odnosu na domaći Vispak itd itd.
Čovjek je počeo raditi prije više od 20 godina. I čitavo vrijeme je imao rast. Nije rast finansirao iz kredita (tek zadnjih godina je počeo uzimati kredite a i to pod pritiskom EBRD-a čini mi se, a dotada je bio jedna od rijetkih firmi koja nije imala nikakvog zaduženja) nego iz ostvarene dobiti koju je reinvestirao. Džambić nema vile, dvorce, jahte, avione ali ima stan od nešto preko 100m2 u Tuzli koji je kupio prie par godina i tu neku skromnost koja baš ne krasi "naše" novopečene bogataše. :D

Bar prema kuloarskim pričama u Sarajevo mu dugo vremena nije dao Koldžo da uđe, pa se najviše približio sa onim Bingom u Hadžićima. S obzirom da je iz Tuzle nema puno veze ni priča o konekcijama sa vladajućom elitom.

Dalje, nije tačno da ima NAIZGLED nižu cijenu, nego ima STVARNO nižu cijenu od ostalih. Ovdje ne govorimo o kvalitetu i šarolikosti asortimana koji nudi, nego govorimo o istoj vrsti proizvoda u različitim maloprodajnim lancima. Dakle isti proizvod prema redovnoj cijeni u Bingu košta manje nego u Konzumu nekad i po 20-30%. Naravno da ponešto bude i u Konzumu jeftinije, ali najveći broj različitih proizvoda je najjeftiniji upravo u Bingu.

Zapravo je Bekto taj koji koketira sa svim političarima. Nekada, kada postaneš dovoljno jak, teško da te ko može zaustaviti u nekom naumu. Može usporiti, ali ne i zaustaviti. Pa otuda i Bingo u Ljubuškom, Neumu, Prijedoru... A Džambić je dao ovom priprostom narodu trgovačke lance koji su mu po mjeri sa cijenama koje su mu po mjeri... Jednostavno je čovjek na vrijeme prepoznao mentalni sklop naših ljudi i to je to.
proleter

Post by proleter »

Opet moram da kažem da se slažem sa sitnom boranijom, a sa monhyjem ne.
Kada je već krenula ova tema moram da je nastavim i pojasnim - veze sa politikom su uvijek važne. Ovdje se radi o tome da mahala priča kako je to nečije drugo a ne Senada Džambića, što je notorna glupost.
Čiji je onda Konzum - Tuđmanovih?
Kad se tiče Binga u Hercegovini, nije Ljubušku nego Međugorje (Čitluk).
E sada dolazimo do poente- ovo sam čuo iz usta od jednog od jačih privatnika ali neka ostane tajna ko je.
Binga su gurali hercegovci - prije svih Mepas (Vinko Grubešić), kada je sve što je ulazilo u FBiH išlo preko njih.
Davali su mu robu na veliki poček a on je niskim cijenama brzo obrtao lovu, što je sva suština dobrog trgovca.
Zato Međugorje i Neum i Mostar itd.
Istovremeno Mepas ima povlašten status u Bingu (prije svega Saponija - Faks itd), imaju zajednička skaldišta oko Tuzle itd itd.
To je njegova tajna, ako se može tako nazvati. A ima braću u Njemačkoj koji mu trpaju Telefunken isl.
Otuda i trač da Hrvati ili Nijemci stoje iza Binga, odnosno da je on samo kobajagi vlasnik i slične nebuloze.
A kada se tiče cijena, APSULUTNO SE NE SLAŽEM sa monthyjem. Ne da je značajno jeftiniji od Konzuma nego i Robota, Belamionixa itd.
Kilogram badema naprimjer je jeftiniji po 10 KM uvijek, juče na jogurtu od pola litra u Robotu veća cijena za 25 kf :o
Mogao bih ovak do besvijsti. Bingo ubija cijenama na istim proizvodima, zato Lidl ne smije ni da uđe, svi idu Bingu na noge jer je bolji platiša i nije u dubiozi kao Konzum, koji visi u zraku.
insider

Post by insider »

Iako se već godinama spekulira da će njemački trgovački lanac doći konačno i u BiH, to se neće dogoditi još neko vrijeme.
Kako su nam rekli naši sugovornici, tačna je informacija kako je Lidl angažirao nekoliko ljudi koji već mjesecima traže oko 15 lokacija na kojima bi gradili svoje centre, ali je posljednjih sedmica došlo do promjene planova, piše Večernji list BiH.
- Njemačke investitore je na odustajanje od planova za Bosnu i Hercegovinu odbila trenutačna politička situacija. Stanje u kojem se skoro svake sedmice prijeti sukobima, gdje imamo previranja u vlasti i stalne političke krize, nije okruženje u kojem stranci žele investirati sredstva, psoebno ne u tako velike projekte kao što su oni koje Lidl ima za BiH - rekli su sugovornici.

Isti izvori ističu kako su dva skauta mjesecima bila u BiH i tražila lokacije za gradnju poslovnih centara i jasno su imali zadatke što trebaju naći kako bi se krenulo s realizacijom projekta.

- Poslovna politika Lidla je graditi vlastite centre, a ne unajmljivati postojeće poslovne objekte. Oni imaju nacrte svojih građevina i to su standardi od kojih ne odustaju. Zbog toga uvijek idu prema opciji da kupe zemljište koje im odgovara, a zatim grade objekte. Skauti su našli određen broj lokacija, ali je trenutno cijeli projekt u fazi mirovanja - objašnjavaju sugovornici.

Zanimljivo je kako su čelnici Lidla odredili da će imati trgovine na 15 lokacija u Bosni i Hercegovini te jedno veliko skladište koje će biti distributivni centar za sve njihove trgovine u državi.

- Lokacija toga skladišta je zamišljena u Sarajevu, ali se razmišljalo da se možda napravi i u Mostaru.
Hercegovina im je posebno zanimljiva zbog velikog broja turista koji svake godine posjete tu regiju. Ipak, o svemu će se detaljnije znati kada vodstvo Lidla odluči i službeno ući na bh. tržište. Sada su ispitivali mogućnosti, a zaustavljanje projekta može samo značiti kako im se nije svidjelo stanje u BiH i problemi s kojima bi se mogli suočiti ako se odluče na ovu investiciju - zaključili su izvori.

Ovo je samo još jedna negativna priča oko stranih investicija u BiH. Stranci odustaju od velikih projekata samo zato što im država ne može jamčiti pravnu sigurnost i dati ostala jamstva koja nude zemlje u okruženju. Projekti, kao što je dolazak Lidla u BiH, otvorili bi stotine novih radnih mjesta, omogućili bolju ekonomsku saradnju s Njemačkom jer bi sigurno i bh. proizvođači imali što ponuditi ovom trgovačkom lancu.
Post Reply