ZIF-ovi

mendo

Re: ZIF-ovi

Post by mendo »

predpostavljam, da zbog velikog diskonta ako kupi fond
sase1970

Post by sase1970 »

Zašto BONUS in ne IGMAN

BONUS ima 135 000 dionica Igmana što po kursu 70 iznosil 9.4 miliona BAM.

BONUS je po 2.19 i ima 3.3 miliona dionica što iznosi 7.2 miliona BAM.

BONUS ima i drugih dionica u vrednosti 12 miliuna BAM i to u nekim za Bosnu relativno solidnim firmama.

Znači diskont je relativno dobar tako, da puno se ne može izgubiti, a vjerujem, da se može ponešto dobiti.
Znači iako je priča Igmana kratkog daha tu ima nešto rezerve.

Svakaoj slaboj priči je jednom kraj i zašto ne u bliskoj budučnosti u Bosni. Budimo optimisti.

Nekako mi se čini, da možemo Slovenci opet malo prodrmati SASE. Ako pratite događaje u Slovenije ljudi imaju puno novca jer zbog krize ljudi nisu trošoli nego štedjeli. Znači para ima. Nekretnine u Sloveniji zbog novih poreza na vidiku možda za sve i nisu najbolja investicija, tako da če nekoliko para otiči i u okolinu. A tu je i problem Krke, koja polako gubi primat i mislim, da če nekolicina malih dioničara povući pare i Krke i iči na safe bet što na trenutačnim razinama fondovi na SASE definitvo jesu.
panzer

Post by panzer »

Kod ZIFova koji kotiraju na SASE problem je sljedeći.
Oni imaju vrijedna portfolia ali to malom dioničaru ne znači ništa ako će najveći dioničar prodati npr dionice Igmana za 10 miliona BAM a onda za sedam dana kupiti dionice fantomskih firmi npr Ozon za tih 10 miliona KM (8 puta veća cijena od nominalne) a kasnije će prodavac dio novca u kešu dati najvećem vlasniku fonda Bonus.
Tako nećeš imati nikakve koristi od dionica fonda.
Možda hoćeš ali ako dođe neko ko isto misli kao i ti pa od tebe kupi po većoj cijeni od one koju si ti platio.

Možda u Sloveniji ima dosta ljudi koji sad imaju kapitala na raspolaganju ali nije rješenje da se opet ponovi 2007. i da se opet kupuju dionice firmi koje nemaju vrijednost.
Za razliku od onog perioda bilo bi dobro istražiti sve detalje pa tek onda ulagati a ako ništa, sad ima i iskustava i znanja a i lakše je doći do informacija.
mendo

Post by mendo »

biće isto kao 2007, prije ili posle, samo pitanje vrijemena
sve ide u ciklovima...
mendo

Post by mendo »

na zapadu se milijarde investiraju u puno lošije price nego što su BH fondovi - npr Snapchat
montypython

Post by montypython »

sase1970 wrote:Polako se bliži 10 godina od kraha na SASE.
U periodu od 2002 do 2007, moglo se je dobro zaslužiti, a kasnije, svi znamo što se dešavalo.

Pesimizam u Bosni je nekako na višku, a prognoze GDP za BIH i region niso toliko slabe.

U prošle dve godine bili smo svejdoci boom-a u sektoru namjenske industrije u BIH.
Zbog velikog diskonta na ZIF-ovima odlučio sam opet kupiti srećku (nekoliko dionica ZIF Bonus) koji ima u portfelju ogroman broj dionica Igman Konjic.

Znam, da se rast u 2006/2007 najvjerovatnije ne može ponoviti, ali svejedno mislim, da su trenutačno ZIF-ovi na SASE dobra investicija, čak i ako uzmem ob obzir sav lopovluk in usavršenu metodologiju iscprljavanja fondova.

Lep pozdrav iz Slovenije
Slažem se sa ovim. Cijene fondova su mizerne i ispod 30% NAV čak i pri istorijski najnižim cijenama dionica iz portfelja. Konkretno pratim BIG, tržišna cijena od 1,9 je nevjerovatnih 25% NAV koji je i sam irealan (ispod 8) jer npr SOSOR je obračunat vjerovatno sa 6 ili slično iako će sigurno biti mnogo viši pri prodaji, Energoinvest 1,7 (a knjigovodstveno 10 (ili 12 ne sjećam se sad). Usput desilo se da neki fondovi imaju mnogo dionica namjenske industrije a ova najednom postade vrlo atraktivna i profitabilna. Vidim da se BIG čak i pojačao pa mu je IGMAN postao čak 10% portfelja odmah uz BH Telecom. Uz postojeće Binas, BNT i sl. Vidim čisti se pomalo od nelikvidnih a dokupljuje npr pivare pa ima i Sarajevsku i Bihaćku i Tz.
A zašto kupiti Igman i slične dobre kroz fond a ne direktno? Pa zbog diskonta. Kad ga kupiš u fondu pri 25% od NAV praktično ga kupiš po 1/4 cijene. A dobit za dioničara nije u podjeli dividende od strane fonda nego u rastu cijene dionice fonda koja je po meni neminovna uz sva pomenuta isisavanja od DUFa.
Kolika je potcijenjenost vidjelo se kad je obavljena ona zadnja velika trgovina u milionima komada gdje je išlo po 6,5 a tržišna BIGa je tada bila oko ili ispod 2. Diskont je trenutno ogroman zbog straha investitora a kad dođe do bilo kakvog optimizma ide gore cijena dionica, pa onda NAV, prati ga i povećanje odnosa tržišne cijene prema NAV (na recimo 50%) a onda cijena fonda ide jako gore. Govorim o ozbiljnijim fondovima. Moje mišljenje.
panzer

Post by panzer »

Pa možda.
Meni je sve irelevantno osim u slučaju da dođe neki novi Danske invest i slični pa da opet dignu cijenu imajući namjeru kupiti po nekoliko procenata određenih fondova.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

"Nekako mi se čini, da možemo Slovenci opet malo prodrmati SASE."
Nadam se da kolega slovenac neće pogrešno shvatiti moj komentar :Ja se opet nadam da slovenci neće prodrmati SASE kako su je prodrmali u poratnim vremenima nakon formiranja /zaživljavanja SASE na način da su kupovali certifikate po prosječnih 2-2,5 % realne cijene , onda u privatizaciji došli skoro pa džaba do vrijednih dionica , napumpali cijene istih ,prodali naivnim bosancima i hercegovcima i otišli s koferima novca kući ...:-)
No to je historija iz koje se samo mogu izvući pouke ..a što se tiče aktualne diskusije dali kupovati kroz fondove ili direktno pojedine emitente hmmm dilema nije mala iskreno ..znamo da se od vlasništva u fondovima teško može očekivati dobit putem dividende jer koliko znam nikada niti jedan fond nije isplaćivao dividendu ( dozvoljavam da griješim ) ..ako je tako ,onda očekivati neki realan rast cijene dionice fonda i misliti da će netko tko zna sve ovo poletjeti da kupi fond po višoj cijeni je nerealno ...s druge strane ako konkretno namjenska industrija u pitanju znamo da je tu država većinski vlasnik i ona određuje pravila igre ...a znamo kako generalno država "vodi računa o vlastitoj imovini " ...velim dilema je dosta ...i generalno se vidi da je pesimizam ( s razlogom ) na burzi užasno izražen ..pa evo koncem prošle godine ljudi su dobili desetine milijuna prodajom fds, bosnalijeka i šta se od toga vratilo na burzu kroz kupovinu drugih emitenata ? ništa ,baš ništa ...
mendo

Post by mendo »

slucajni prolaznik wrote:", napumpali cijene istih ,prodali naivnim bosancima i hercegovcima i otišli s koferima novca kući ...:-)
ovaj dio je bajka, koja se toliko ponavlja, da većina vjeruje u nju
rijedko koji Slovenac, kao i Bosanac je prodao na vrhu ili oko njega!
mendo

Post by mendo »

plus, niko nije puškom tjerao "jadnje Bosance", da kupuju (tek) 2006. i 2007.godine!
Post Reply