Namjenska industrija

Post Reply
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Namjenska industrija

Post by panzer »

Dok se Hrvatska i Srbija svađaju, Bosna i Hercegovina profitira. Tako bi se u najkraćem mogao objasniti i najnoviji spor u kojem naš zapadni susjed, poslije afere sa srpskim čokoladicama, nije htio ni metke iz Srbije, te je posao vrijedan oko 1,2 miliona maraka dobio "Igman" iz Konjica.

o ukazuje i na važnost politike dobrosusjedstva i nesukobljavanja, koji mogu privući i strane investicije, ali i vrijedne poslove. Nedavno je, naime, Hrvatska vojska umalo ostala bez metaka za vježbe, jer, prema pisanju beogradskih listova, nije htjela tender za nabavku municije prepustiti firmi "Prvi partizan" iz Srbije.

Ta nabavka u kojoj je najbolji ponuđač bila firma iz Užica, vukla se kroz Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) od juna 2015. godine. Na kraju, neposredna nagodba bez tendera bila je nužna kako vojska ne bi ostala bez municije za vježbe.

U međuvremenu, završena je isporuka oko pet miliona bojevih i manevarskih metaka za jurišne i snajperske puške, koje je MORH direktnom pogodbom nabavio od kompanije "Igman" iz Konjica. Riječ je o municiji za puške VHS, G36 i za snajpersku pušku koju koriste za obuku i na vježbama.

Njihov problem

- Kupac je došao na prijem, roba je otpremljena prije Nove godine. Što se nas tiče, ništa nije bilo sakriveno. Jeste da je ovaj biznis obavljen bez tendera, ali nisam upoznat ima li MORH pravo na to, to je njihov problem. Ne znam je li poništen raniji tender, zašto je poništen i ko je bio najbolji ponuđač - kaže za "Avaz" Džahid Muratbegović, direktor „Igmana“.

Žele proširenje proizvodnje

Proteklu godinu „Igman“ je završio s najboljim uspjehom.

- U ovoj godini ugovorili smo sto posto, puni su nam kapaciteti i objektivno razmišljamo o njihovom proširenju - kazao je Muratbegović.

Dodao je da BiH ima snažnu namjensku industriju i da im je želja da rade sa zemljama u okruženju.

- Krenuli smo, nadamo se da će s Hrvatskom biti i više posla - istakao je Muratbegović
.
Sad je već vrijeme da dio pažnje bude i na ovim firmama. Rezultati se značajno popravljaju a počeli su isplaćivati i dividende. Iako je Novalić pojašnjavao da neće biti dividendi može se smatrati da će im to biti najlakši način da vrate uloženo. Konkretno, navodi da su ulagali u Igman dok mali dioničari nisu ulagali pa zašto bi oni sad tražili dio dobiti kada je to bolje reinvestirati. Ipak, Igman je prošle godine isplatio dio dividende a zarada je poprilična i očekivati da dođu do tačke kada se i proizvodnja zaokruži odnosno završi ciklus ulaganja. Igman ima vrlo dobre dobiti tako da bi i vladi odgovaralo da povuče dobit koju može dodatno uložiti u BNT TMiH,Pretis, Zrak ili Binas.

Što se tiče do skora problematičnog Zraka:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1&__tn__=C
Najbolje poslovanje poslije rata, 160 zaposlenih a posebno naglašavaju da niko od onih koji su od 2014 preko biroa zaposleni uz specijalističku obuku do danas nije otišao iz firme-. U 2016. poslovali profitabilno, plaće, doprinose i sve račune plaćaju redovno, i očekujue sve isto i još bolje u narednim godinama.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Nešt detaljniji članak o BHT-TMiH:
Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) razvija prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH, samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara, a vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže da je to veliki korak za tu zemlju.

Haubice, odnosno samohodne haubice, kako objašnjava vojni analitičar Denis Avdagić, su sastavni dio opreme modernih vojski.

“Takvo oružje se može prebaciti na potrebnu lokaciju i početi djelovati prije nego je to moguće sa vučenim topničkim naoružanjem. Ono služi potpori i napadu na neprijatelja s većim dometom, a proizvode se kao gusjeničari i točkaši“, kaže Avdagić.

Testiranje bh. haubice, na čijem razvoju se radi već godinama, bit će sveobuhvatno.

“Testiraju se različiti tipovi municije, testira se otpornost materijala, testira se konstrukcija vozila... To je jedan jako zahtjevan posao, ali inžinjeri koji rade na testiranju su najbolji u BiH i to za njih neće biti problem. Većina njih imaju jako dobar temelj i obrazovanje, koje su stekli još u bivšoj Jugoslaviji, kada je Bratstvo Novi Travnik radilo jako složne artiljerijske sisteme i višecijevne bacače raketa, tipa orkan i oganj“, kaže Ahatović.
Bh. haubica u rangu Sore i Nore

Saopćeno je da će početkom 2017. biti obavljena prva testiranja samonavodećeg modernog oružja čiji je domet, kako je navedeno, 40 kilometara.

Navedeno je također da će cijena haubice biti oko pola miliona eura, ali da do završetka testiranja nikakvi ugovori neće biti potpisani.

Narudžbe iz Srbije i Gruzije

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže da je "Bratstvo" Novi Travnik u sklopu programa "Opremi i obuči" 1997-98. godine proizvelo jedan kontingent haubica, ali samo za potrebe Oružanih snaga BiH, tada Vojske Federacije.

"To je jedina ozbiljnija proizvodnja koja se desila nakon rata u BiH. Bilo je tu nekoliko i porudžbina iz inostranstva, kao, naprimjer, iz Srbije i Gruzije, a kupci su tražili minobacače. Posebno je interesantna porudžbina iz Gruzije nakon rata sa Rusijom 2008/9, gdje je proizvedeno 20 višecijevnih raketnih bacača", tvrdi Ahatović.

Ovim potezom, kaže Ahatović, Bratstvo Novi Travnik daje novi zamah namjenskoj industriji u BiH.

“Radi se o NATO kalibru artiljerijskog naoružanja. To je jedno veoma ozbiljno oružje koje ima automatski punjač sa šest granata, koji sa posebnom vrstom municije ima domet od 40 kilometara. Ima, također, informacijski sistem vođenja, što znači da može automatski zauzeti elemente za gađanje, koje dobija elektronskim putem. Vozilo je opremljeno sa GPS sistemom i ono daje svoju lokaciju elementima u elektronskom izviđanju fronta“, ističe.

Dodaje da je prva bh. haubica u rangu haubica 'Sora' i 'Nora', koje proizvodi Jugoinport u Srbiji. Tvrdi da je, za razliku od tih samohodnih haubica, bh. haubica puno lakša i dosta jeftinija.

Prednost je i to, navodi Ahatović, što Bratstvo Novi Travnik ne mora uvoziti određene komponente hidraulične opreme.

To je ranije kazao i Adis Ikanović, v. d. direktora BNT-TMiH.

Naveo je da je riječ o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod jer je sve, osim kamiona i računarske opreme za navođenje, proizvedeno u pogonima u Novom Travniku.

“To se sve proizvodi u samoj tvornici, dok konkurencija sve to mora uvoziti i montirati. Ovdje slučaj da imate inžinjere i stručnjake koji to rade direktno. Zato je i naša haubica jeftinija“, kaže Ahatović.

Dodaje da je najbolje mjesto za testiranje bh. haubice u Glamoču na strelištu, ali kaže kako se testiranja koja zahtijevaju provjeru tehničkih karakteristika oružja mogu raditi vani.

Adis Ikanović je do sada potvrdio da će prva probna testiranja paljbe biti obavljena na poligonu Bratstva Novi Travnik, gdje testiraju minobacače.

“Treba vidjeti gdje ćemo pucati na mete daljeg dometa. Jedini takav poligon u BiH je u Glamoču, pa kad uzmemo u obzir da bi testiranje oružja u Češkoj, Turskoj ili drugoj zemlji koštalo i do milion konvertibilnih maraka, bolje je da platimo nešto novaca našoj vojsci", rekao je Ikanović.
'Buđenje' namjenske industrije u BiH

Ahatović kaže da, ako se bh. namjenska industrija 'probudi', u regiji joj neće biti konkurencije.

“Podsjećam vas da Bratstvo Novi Travnik, pored haubice, radi višecijevne bacače raketa, minobacače, tenkovske topove za tenkove T-72 serije... A sve to radi za inostrano tržište. Samo je potrebno da toj firmi država da neki impuls i da im osigura neke beneficije. Takva ulaganja, a pogotovo zato što se radi o porudžbinama gotovog oružanog sistema, bi bila višestruko vraćena. Razvile bi se i neke druge grane industrije“, kaže.

Ahatović podsjeća da je i firma Igman Konjic kvalitetnim radom došla do toga da može imati 1.200 zaposlenih, koji su raspoređeni u četiri smjene.

“Oni su ubacili su novu traku za proizvodnju municije jer je potražnja velika, a ulaganja minimalna za ono što dobijete“, smatra on i dodaje da u regionu jedino Srbija ima vlastitu proizvodnju artiljerijskog oružja.

Vojni analitičar Avdagić kaže da se za sada o prototipu bh. haubice znaju tek osnove.

“Navodi se kako će njegova glavna prednost nad konkurentima biti cijena, što je svakako važno ali bit će još važnije vidjeti opremu i karakteristike pri djelovanju. Važno je što se radi o proizvođaču s iskustvom u proizvodnji i referencama posebno u domeni topničkog naoružanja, a za sada okvirno rečeno treba spomenuti da je na sličnim osnovama u Srbiji pokrenuta proizvodnja Nore B52“, kaže Avdagić.

Smatra da, za sada, što se tiče regije, Srbija ima prednost u proizvodnji Nore B52, također točkaš, a da je u bližem okruženju Italija je proizvođač samohodnog gusjeničara.

“Zapravo sve skupa relativno mali broj zemalja proizvodi takvo oružje. Mana novog proizvoda je što postoji uhodana konkurencija. Međutim interes koji je pobudila srbijanska proizvodnja samohodne haubice govori da postoji potreba. Vjerujem da BiH ima potencijala kao i proizvođač i u ovom segmentu, međutim dalek je put do proizvodnje, s obzirom da se radi o protutipu koji tek kreće na testiranja“, navodi.

Za BiH, kaže on, nova proizvodnja znači puno, ali ističe da će proizvođaču puno značiti ukoliko mu klijent budu Oružane snage BiH jer u 'svijetu naoružanja teško je nešto prodati ukoliko na listi reference nemate za početak vlastitu zemlju'.
Iskustvo, kadar i tržište

Dodaje da je kod haubica ključno testiranje dometa i preciznosti pri gađanju ciljeva, a da su očekivane i moguće promjene, pa i usklađenja, tokom testiranja prototipa.

“Prije nego se krene u prodaju i proizvodnju potrebno je dokumentirati sposobnosti tehnike. Sami kupci prije uvođenja također isprobavaju ovakvo naoružanje, a i ugovorima se preciziraju jamstva na opisne karakteristike. U ovom slučaju radi se o proizvođaču naoružanja s iskustvom koji već ima dozvole pa i certifikate“.

Dobro je po o Avdagiću što je Bosna i Hercegovina bila veliki proizvođač naoružanja u okviru bivše Jugoslavije, pa postoji iskustvo i kadar, a i tržišta koja su zainteresirana.

Ipak, kaže da za svaku novu proizvodnju treba veliki napor, jer se odvajaju sredstva koja ne donose dobit odmah i uostalom nisu sigurna ulaganja jer se od proizvodnje na kraju može i odustati zbog mnoštva razloga.

“Većina vojne proizvodnje u okruženju, u ex-Yu zemljama temelji se na industrijskim postrojenjima koji su malo modernizirani, a jako je malo i novih proizvođača“.

Međutim da se može konkurirati u brojnim segmentima, zaključuje Avdagić, pokazuju primjeri iz Hrvatske gdje su se pojavili i novi proizvođači opreme i naoružanja, poput HS-produkta ili Šestan&Busha, a koji su s vremenom postali vrh kvalitete.

Izvor: Al Jazeera
Te unis ginex:
Goraždanska kompanija Ginex je u 2016. godini postala jedna od vodećih kompanija u oblasti namjenske industrije u BiH, što je najveći poslovni uspjeh od osnivanja preduzeća 1998. godine. Prihodi Ginexa iznose blizu 38 miliona maraka, a više od 80 posto proizvodnje plasiraju na strano tržište.

"Ginex pokriva tržište više od 40 zemalja svijeta. Strategijom razvoja Ginexa do 2021. godine određene su smjernice budućeg rada, s obzirom na to da je kompanija postala vodeći proizvođač ove vrste proizvoda u Evropi i približila se svjetskim konkurentima, američkim kompanijama iz ove branše SISIAJ i Federal, što je i bio cilj", ističe u razgovoru za Klix.ba Munevera Fočo, generalna direktorica kompanije.

Kompanija je u odnosu na prethodnu godinu u 2016. godini ostvarila 20 posto veći poslovni rezultat, a prema riječima Fočo u narednoj godini se, prema dosadašnjim pokazateljima, očekuje porast u istom obimu od blizu 20 posto.

Nova radna mjesta u novoj godini

Od vremena kada su počinjali u skromnim uslovima proizvodeći peći za grijanje ili fenjere za uličnu rasvjetu, te radeći čak i građevinske poslove, brojali su 198 uposlenih. Danas posjeduju tehnologiju i proizvodne linije za proizvodnju i preradu svih vrsta inicijalnih eksploziva i raznih hemikalija, a s posljednjim danom 2016. godine Ginex broji blizu 640 zaposlenih. Planovi za narednu godinu su također ambiciozni.

"Imamo u planu zapošljavanje 100 do 120 novih radnika s obzirom da ćemo u narednoj godini investirati u nove tehnologije i nove kapacitete", ističe Fočo.

Podsjetimo da je upravo zbog sjajnih poslovnih uspjeha Fočo dodijeljeno priznanje najmenadžera Jugoistočne i Srednje Evrope za 2016. godinu te da je kako ističe stiglo u pravom trenutku


Brze promjene i veliki uspjeh

"Zadovoljna sam postignutim, ali mislim da može bolje. Za mene i moj tim ne postoji bolovanje, riječ nemoguće niti bilo kakva isprika. Ginex radi dobro, ali treba raditi još bolje. Prošle godine je uprava s radnicima imala dogovor da se neće povećavati plate dok ne ostvarimo pozitivan trend rasta i razvoja i da nakon pola godine sjednemo i analiziramo rezultate. Tako je i bilo. Ostvarili smo izvanredne poslovne rezultate i povećali plate radnicima, a s povećanjem ostalih pokazatelja poslovanja povećava se i zaposlenost. Na jedan oglas za prijem radnika prijavilo nam se 800 kandidata i to je za nas bio znak da smo poželjan poslodavac. Ljudi napuštaju posao u drugim firmama i žele raditi u Ginexu. Drago mi je kada zapošljavamo nove radnike, a i kada se pojavi mogućnost da dodijelimo i stipendije", ističe Fočo.

U Ginexu su danas uposleni uglavnom mladi ljudi.

"Oni su budućnost BiH i mogu je bolje voditi. Ne trebaju razmišljati o odlasku iz BiH. Odlazak u svijet je jedno od rješenja, ali nije najbolje. Nije sve u BiH crno. Ima kompanija kao Ginex i bit će ih još koje stvaraju iste uslove za svu djecu, koje ne dijele djecu već im otvaraju mogućnosti da budu najsretniji kada grade svoju zemlju. Mladima bih poručila da će im Ginex uvijek davati šansu. Želja mi je da firme počnu raspisivati konkurse za dodjelu stipendija mladim ljudima za razne vrste zanimanja", kazala je direktorica Munevera Fočo.
sase1970
Posts: 23
Joined: 18 Mar 2015, 20:21

Re: Namjenska industrija

Post by sase1970 »

Kakvo je vaše mišljenje o utjecaju Trump-a (10% više za "obranu" u USA) na industriju naouružanja globalno i posredno na namjensku industriju u BIH.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Sa 600 milijardi dižu na 660 milijardi a imajući u vidu da novi gazda govori da ima namjeru svoju vojsku napraviti najjačom onda tu nema mjesta za našu namjensku industriju jer mi nemamo nikakvih inovacija koje bi njima bile zanimljive. To je više usmjereno na njihovu namjensku industriju.
Ali municija se svakako prodaje preko amerikanaca na više strana

Ono što mi nama (našoj ekonomiji)moglo biti zanimljivo je neka najava da bi mogla početi proizvodnja jurišnne puške ali to neće raditi firme koje su d.d.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: Namjenska industrija

Post by proleter »

Glede ove teme ja imam dva pitanja :

1. Koliki idiot je trebalo biti pa da se 49 % vojne (zašto koristiti komunistički izraz namjenska?) industrije da za certifikate u velikoj privatizaciji ????
1. Zašto Vlada FBiH dokapitalizacijama nije izbacila ove kriminalce iz ZIF-ova iz igre, jer nitko ni kinte ne bi dao ih prati, pa da dijeli dividende i dalje podiže ovaj sektor?
sase1970
Posts: 23
Joined: 18 Mar 2015, 20:21

Re: Namjenska industrija

Post by sase1970 »

Sigurno nema mesta za namjensku industriju BIH u kontekstu velikog biznisa u relaciji s USA.
Ali uvek kad je neka velika fešta i "sirotinja" dobija nešto.
Ne zaboravimo ni na domino efekt, jer ako idu USA gore sa novcem za vojsku, morajo iči i drugi.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Vjerovatno.

Mada i bez toga ovaj sektor domaće industrije ima pozitivan trend.
Sad ovo:zašto,zašto.... je trenutno aktuelno jer su počeli dobro zarađivati a prije deset godina se malo ko pitao niti su kome ove firme bile interesantne dok su ih čerupali politički menadžmenti.
sase1970
Posts: 23
Joined: 18 Mar 2015, 20:21

Re: Namjenska industrija

Post by sase1970 »

panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Za koji dan ćemo saznati poslovne rezultate pa ćemo vidjeti kako je u odnosu na prošlu godinu. A pošto su se spominjali fondovi mogli bi i oni malo učestovati u povećanju likvidnosti.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Namjenska industrija

Post by panzer »

Evo Ginex 9.8 miliona KM dobiti i 16 miliona KM na računima.

http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 45/type/50
Post Reply