Ništa sosor...Neće on nigdje....to ne treba kupovati.......
Ovo oko FDS, mislio sam da će ići između 80 i 85 % ali ovdje značajan dio dioničara ostaje u vlasništvu pa i to djelimično može uticati na odluke novog vlasnika. Šta god da uradi mora na njih računati a to može biti nepovoljno za male jer ih je sad "previše" ostalo.
Fabrika duhana Sarajevo
Re: Fabrika duhana Sarajevo
ćestitka
prvih 5 komada ispod 80 km
-
Što bi značilo da je počelo. Onako stidljivo i nenametljivo, bez nepotrebnog rasipanja velike količine da se dođe do željenog nivoa cijene... Ovaj sa 5 dionica se sigurno uspaničio pa prodaje, a nije htio na tenderu učestvovati jer mu je velik gubitak bio... Ali možda i ne bude tako. Vidjećemo...
ja ionako mislim, da je 15-20% dioničara neaktivnih/nepostoječih/slično - preminuli, nerješeno nasljedstvo, promjena adrese...panzer wrote:Ništa sosor...Neće on nigdje....to ne treba kupovati.......
Ovo oko FDS, mislio sam da će ići između 80 i 85 % ali ovdje značajan dio dioničara ostaje u vlasništvu pa i to djelimično može uticati na odluke novog vlasnika. Šta god da uradi mora na njih računati a to može biti nepovoljno za male jer ih je sad "previše" ostalo.
pitanje sada, šta se desi sa parama od dividende ili smanjenja kapitala, ako dioničari ne dostave podataka, te poslije kojeg perioda
jesu li se sertifikati/vaučeri dijelili na osnovu poslijeratnog stanja u CIPSu ili prijeratnog?
15% može ali 20 % pasivnih vlasnika dionica je previše. Sumnjam da ih je toliko jer ipak je to veliki broj. Vidjet ćemo koliko ostaje dioničara nakon što se provede preknjižavanje poslije tendera.
Znam da se za BSNL npr. 25% nije odazivalo za dividendu. Jel taj odnos primjenjiv na ostala d.d. iz vremena Markovićeve privatizacije, to ne znam.panzer wrote:15% može ali 20 % pasivnih vlasnika dionica je previše. Sumnjam da ih je toliko jer ipak je to veliki broj. Vidjet ćemo koliko ostaje dioničara nakon što se provede preknjižavanje poslije tendera.
Čini mi se da smo donosili nekakve papire da nam se upišu potraživanja. Dakle poslijeratno.mendo wrote:jesu li se sertifikati/vaučeri dijelili na osnovu poslijeratnog stanja u CIPSu ili prijeratnog?
Ali dionice zarađene po Markovićevoj privatizaciji su prijeratne. I tu postoji mogućnost da su bez vlasnika. Naime iz slučaja BSNL znam da su jednom broju ljudi koji su bili uinostranstvu u toku rata ili na drugoj strani, utajene te dionice, odnosno negirano im je da postoji vlasništvo nad njima. Otkrilo se tek kad je neki neoprezni ili neobavješteni službenik slao pozive za davanje punomoći u jeku borbe za prevlast nad kompanijom između Arslanagića i Vlade.
I onda službenik u RVP kaže nešto kao: " a to je sa onog spiska..."
Obzirom da ih je sve ista mater rodila, vjerujem i da je i u FDS postojala ista praksa.
-
Ah da, samo da naglasim da sam, kako sada stvari stoje, bio u pravu kada sam rekao da je stanje deponovanih dionica na RVP bilo prikazano zaključno sa prethodnim danom i da su očito u RVP bili ažurni. Jer u ponedjeljak ujutro je bilo prikazano 38,7999%, a popodne 38,8095%. Danas isto tolik. Dakle to je to, što znači da nisu kasnili 7 dana.Sitna buranija wrote:Pa možda bi imalo smisla pomisliti da je princip T+2 primjenjiv i ovdje, ali nikako 7 dana. S druge strane, već drugi dan nakon početka deponovanja vrijednosnih papira bio je unesen broj deponovanih papira prethodnog prvog dana. Znači, nema razloga da sumnjamo da je ovo stanje zaključeno sa jučerašnjim danom.beavis wrote:Po mojoj procjeni Registar kasni u evidenciji oko 7 dana. Barem će toliko imati kašnjenja do kraja tendera.
-
Samo još da ima kupaca, već dva dana stoji nalog!panzer wrote:ćestitka
-
Zna li se kad liježu pare od ovog tendera na račune dioničara?